Υιοθεσία σκύλου…. Μία αγάπη, μία δέσμευση, μία απόφαση ζωής!!!

201807310407274509 1000x600 1

Benefits of dog Hero

Ο σκύλος, το πιο δημοφιλές κατοικίδιο στη χώρα μας, είναι ο πιο πιστός σύντροφος και φίλος μας. Είναι ένα πλάσμα, εκ φύσεως, συντροφικό, με συναισθήματα και ανάγκες, που έρχεται για να παραμείνει στη ζωή μας για τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Πολλές φορές, όταν χρειάζεται, γίνεται ο οδηγός και ο βοηθός μας.

Αν πραγματικά αγαπάτε τους σκύλους και σκέφτεστε να βάλετε έναν στη ζωή σας, βεβαιωθείτε ότι η καθημερινότητά σας το επιτρέπει, και ότι μπορείτε να του προσφέρετε όσα έχει ανάγκη. Αλλιώς, ξανασκεφτείτε το…

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε πληροφορίες ώστε να μπορούμε όλοι να  κατανοήσουμε:

💡 Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν υιοθετήσουμε  ένα σκύλο;
❗️Είναι απαραίτητο όταν αποφασίζουμε να φέρουμε ένα σκύλο στο σπίτι μας θα πρέπει να έχουν προηγηθεί μεθοδικές σκέψεις ούτως ώστε να καταλάβουμε εάν είμαστε ικανοί να παρέχουμε αυτό που έχει ανάγκη ένας σκύλος σε καθημερινή βάση.
🐶 Η εκπαίδευση ενός ζώου που του ζητάμε να ζήσει αρμονικά με ένα άλλο είδος είναι αναγκαία και αυτό θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο μυαλό μας κάθε φορά που σκεφτόμαστε να πάρουμε ένα σκυλάκι.

Λίγα λόγια για την υιοθεσία σκύλου

Η απόφαση υιοθεσίας ενός σκύλου είναι  μια εμπειρία που μπορεί να σας γεμίσει απίστευτα αλλά δεν είναι και δε θα πρέπει να θεωρείται απλή υπόθεση .

Γιατί ο σκύλος δεν είναι σίγουρα ένας φτηνός εύκολος συναγερμός, δεν είναι ο καλύτερος σωματοφύλακας και φύλακας του σπιτιού. Γιατί δεν είναι status symbol, δεν είναι σίγουρα αποδεκτό μέλος της κοινωνίας και κοστίζει αν όχι στην αγορά του σίγουρα στη συντήρησή του μετά. Γιατί το ζώο δεν είναι παιχνίδι .

Είναι άλλο ένα παιδί που ποτέ μάλιστα δε μεγαλώνει και δεν ανεξαρτητοποιείται!

pupp

Ο σκύλος σας δεν έρχεται με κάρτα αλλαγής. Δεν τον κάνεις δώρο.
Δεν κλαίει απ’ τη χαρά του που σε είδε, αλλά γιατί δεν θα αποβάλει ποτέ το άγχος της εγκατάλειψης. Φρόντισε να μην του το αυξάνεις.

 Tόσο απλά, αλλά και τόσο αυστηρά. Με έναν σκύλο κοντά σου, θα αλλάξει όλη σου η καθημερινότητα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα.
Δεν μπορείς να συμβιβαστείς με οτιδήποτε λιγότερο.

Η υιοθεσία ενός σκύλου απαιτεί ευθύνη και κατάθεση ψυχής.

Αγαπώ τον σκύλο μου σημαίνει τον σέβομαι.

Σέβομαι τις ανάγκες του, τα ένστικτά του και, φυσικά, τις ιδιαιτερότητές του.
Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι δεν αξιολογούμε σωστά τη σοβαρότητα και την ευθύνη που έχει η συμβίωση με έναν σκύλο.🥲 Οι περισσότεροι σκύλοι που θα εγκαταλειφθούν στο δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο καταφύγιο, είναι σκύλοι που βρέθηκαν σε ένα σπίτι χωρίς να έχει υπολογιστεί το παραπάνω. Έτσι, με τα πρώτα προβλήματα ο σκύλος φεύγει από το σπίτι, χαρίζεται σε κάποιον άλλο άνθρωπο, καταλήγει να ζει δεμένος σε μια αλυσίδα και στην εσχάτη περίπτωση βρίσκεται στο δρόμο εγκαταλελειμμένος να προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του.
📚 Η γνώση και η υπευθυνότητα είναι ίσως το κλειδί για την σταδιακή μείωση αυτού του προβλήματος.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 400x600 1

Πολλές φορές, βλέπουμε οικογένειες να υιοθετούν σκύλους και πριν περάσει ένας μήνας να τον επιστρέφουν και πάλι στο καταφύγιο!! Ο λόγος; Δεν μπόρεσαν να τον διαχειριστούν. Έφταιγε ο σκύλος; Φυσικά και όχι!

Μια εγκληματική πράξη του ανθρώπινου είδους είναι η εγκατάλειψη του πιο πιστού του φίλου, του σκύλου.

Τον πετά στον δρόμο, στο βουνό, στην παραλία, σε ένα καταφύγιο. Επειδή διαπίστωσε ότι δεν έχει χρόνο, του χαλάει την καθημερινότητα, ή δεν είναι… ηλεκτρονικός υπολογιστής, να τον προγραμματίσεις για διάφορες λειτουργίες, ώστε να εκτελεί αμέσως ό,τι του λες, τη στιγμή που το λες..
Σχεδόν 8 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες παραδίδονται σε καταφύγια κάθε χρόνο παγκοσμίως, αναζητώντας το επόμενο σπίτι τους. Τα ζώα αυτά ψάχνουν την επόμενη και μοναδική τους οικογένεια, συνεπώς πρέπει να μάθετε τα πάντα για το κάθε ζώο, πριν αποφασίσετε να το βάλετε για πάντα στη ζωή σας.

Βεβαίως, ένας σκύλος είναι ικανός να μάθει, και να συμπεριφέρεται ωραία και ευγενικά. Ωστόσο, η εκπαίδευσή του απαιτεί γνώση, χρόνο, υπομονή και ηρεμία. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που «πλημυρίζει» από συναισθήματα και έχει βασικές ανάγκες.

Αν και τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν σκυλιά, δεν μπορούν, και δεν θα έπρεπε, να έχουν όλοι σκύλο.

Untitled design 97

Η κορύφωση στην απόκτηση σκύλου ήρθε με την περίοδο της καραντίνας. Άνθρωποι, σκέφτηκαν πως μια καλή ιδέα ήταν να υιοθετήσουν σκύλο, κυρίως κουτάβι, για να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο τους και να μπορούν να βγαίνουν έξω, παρά τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία.

Θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική εξέλιξη για τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πλέον τα κατοικίδια ζώα, ανοίγοντας τα σπίτια τους. Αλλά δεν ήταν. Τέσσερα στα 10 σκυλιά επεστράφησαν στα φιλοζωικά σωματεία, ή προωθήθηκαν εκ νέου σε υιοθεσία ύστερα από τη λήξη της καραντίνας. Δηλαδή, με το που οι άνθρωποι επέστρεψαν πίσω στην κανονικότητά τους. Μια κανονικότητα που, προφανώς, έπαψε να έχει χώρο και χρόνο για τον άλλοτε αγαπημένο τους, επί 8 ή 9 μήνες,
τετράποδο σύντροφό τους.

Πότε είναι κακή ιδέα η απόκτηση / υιοθεσία σκύλου

1) Αν έχετε γεμάτο πρόγραμμα και λείπετε όλη μέρα στη δουλειά.
Ο σκύλος είναι ζώο συντροφικό, που έχει ανάγκη την παρουσία σας και την αλληλεπίδραση με εσάς. Επομένως, αν απουσιάζετε περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, ξανασκεφτείτε το.

Ο σκύλος δεν είναι έπιπλο, να μπορεί να παραμένει για τεράστια χρονικά διαστήματα μόνος του στο σπίτι. Το να είσαι κλεισμένος μόνος σου όλη μέρα μέσα σε τέσσερις τοίχους, είναι αγχωτικό.

2) Αν δεν έχετε αρκετή υπομονή.
Τα σκυλιά, και ειδικότερα τα νεαρά και τα κουτάβια, απαιτούν αρκετή υπομονή. Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινά σωματική και πνευματική εκτόνωση, ανεξαρτήτως φυλής, προκειμένου να είναι ψυχικά και σωματικά υγιείς.

Επιπλέον, εσείς είστε αυτός που θα δώσετε τα κατάλληλα εφόδια στον σκύλο σας, μέσα από την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση, ώστε να εναρμονιστεί με το περιβάλλον του και να μάθει να κάνει στη ζωή του καλές και σωστές επιλογές.

3) Αν δεν σας αρέσει η άσκηση και είστε άνθρωπος του καναπέ.
Ένας σκύλος πρέπει να περπατάει και να ασκείται το λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα έως και δύο ώρες – μπορεί και παραπάνω.

Η άσκηση εξαρτάται από την ηλικία, τα θέματα υγείας, τη ράτσα του σκύλου και τα επίπεδα δραστηριότητάς του. Μια βόλτα γύρω από τετράγωνο, ίσα – ίσα για την τουαλέτα του σκύλου, να είστε σίγουροι πώς δεν αρκεί.

Η βόλτα δεν πρέπει να γίνεται μόνο για να αφοδεύσει ο σκύλος μας εκτός οικίας, αλλά και για να γνωρίσει νέα μέρη, να συλλέξει πληροφορίες από νέες μυρωδιές, να εξερευνήσει νέους χώρους και, φυσικά, να ασκηθεί.

Αν ήσασταν κλεισμένοι όλη μέρα μέσα σε ένα σπίτι και βγαίνατε ελάχιστα έξω, βλέποντας διαρκώς τα ίδια και τα ίδια, πόσο ψυχικά υγιείς πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να παραμείνετε;
Αν, λοιπόν, για εσάς είναι σημαντικό όλο αυτό, φανταστείτε πόσο είναι για έναν σκύλο, που από τη φύση του είναι εξερευνητής/περιπατητής.

 

4) Αν ο οικονομικός προϋπολογισμός σας δεν μπορεί να «σηκώσει» τις ανάγκες ενός σκύλου.
Κολάρα, σαμαράκια, λουριά, φαγητό, μπολ, παιχνίδια, λιχουδιές, κρεβάτια, εμβόλια, κτηνιατρικά check up, φάρμακα, είναι μόνο μερικά από τα απαραίτητα αναλώσιμα ενός σκύλου.
Πρέπει, όμως, να έχετε κατά νου ότι τα σκυλιά απαιτούν πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Εκτός από τα απαραίτητα, πρέπει να έχετε χρήματα στο πλάι για τακτικές και έκτακτες επισκέψεις στον κτηνίατρο. Σε όλα τα ανωτέρω δεν θα πρέπει να αμελείτε τον οικονομικό παράγοντα της εκπαίδευσης.

5) Αν δεν είστε έτοιμοι να προσλάβετε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλου και να ασχοληθείτε ενεργά με την εκπαίδευση του σκύλου σας.
Όσα σκυλιά κι αν είχατε στο παρελθόν, δεν έχετε τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε σωστά έναν σκύλο. Το ίδιο ισχύει και με τα παιδιά. Το ότι είμαστε γονείς δεν σημαίνει πάντα ότι ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε σωστά στα παιδιά μας, ή ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε τον παιδαγωγό.

Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα δεξιοτήτων, τεχνογνωσίας και γνώσεων για να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο, και να βεβαιωθείτε ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες του, και ο ψυχικός του κόσμος.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι απαραίτητος τρόπος εκμάθησης μιας κοινής γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου, και η μόνη οδός για να αποφύγετε θέματα συμπεριφοράς στο μέλλον, ή να επιλύσετε ήδη υπάρχοντα.
Όταν μιλάμε για εκπαίδευση, εννοούμε την ηθική, αυτή που πράττει με σεβασμό προς τη φύση του ζώου, χωρίς βία, φόβο και σωματική ή ψυχική πίεση.

 

6) Αν ταξιδεύετε, ή μετακινείστε συχνά.
Αν συνηθίζετε να ταξιδεύετε συχνά για λόγους εργασίας ή αναψυχής, ξανασκεφτείτε το.

Αρχικά, ο σκύλος είναι ένα ζώο που αγαπά τη ρουτίνα. Αυτό σημαίνει πως η απουσία σας, σίγουρα, θα τον αναστατώσει. Αν, πάλι, μπορείτε να τον έχετε μαζί σας, να θυμάστε πως τα συχνά ταξίδια μπορεί να είναι επιβαρυντικά για τον σκύλο, σωματικά και πνευματικά, ανάλογα την ηλικία του.

7) Αν κρίνετε μόνο βάσει εμφάνισης, χωρίς να έχετε κάνει σοβαρή έρευνα.
Αν σκέφτεστε να διαλέξετε έναν σκύλο για προσωπικούς λόγους, επειδή σας αρέσουν τα μικροσκοπικά σκυλιά, και θέλετε να το ντύνετε σαν να είναι κουκλάκι και να το τριγυρνάτε τριγύρω σαν αξεσουάρ, σίγουρα είναι ένας λόγος για να μην πάρετε σκύλο.

Τα σκυλιά οποιουδήποτε μεγέθους δεν παύουν να είναι σκυλιά, και πρέπει να τους φερόμαστε βάση των αναγκών τους. Στον αντίποδα, μεγάλες και επιβλητικές φυλές σκύλων δεν θα πρέπει να επιλέγονται, αν με αυτόν το τρόπο θέλετε να ικανοποιήσετε την αυταρέσκειά σας.

Καλύτερο, από το να υιοθετούνται σκυλιά τα οποία με τις πρώτες δυσκολίες γυρνούν στα καταφύγια, θα ήταν να μάθουμε να υιοθετούμε υπεύθυνα. Πράγμα που σημαίνει, να μην υιοθετούμε καθόλου, αν δεν είμαστε ικανοί και έτοιμοι γι’ αυτό.
Είναι άδικο και καταστροφικό για μια επιπόλαιη απόφασή μας να καταδικάζουμε μια ψυχή και να την εγκλωβίζουμε μέσα στα δικά μας θέλω.

dog 600x400 1

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι απόφαση ζωής γιατί τα  ζώα χρειάζονται τα τρία Χ: Χώρο, Χρόνο, Χρήμα.

Θα πρέπει λοιπόν να  μπορείς να διαθέσεις χρήματα για τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό, το τσιπάρισμα, τη στείρωση και την πιθανή περίθαλψή του. Κτηνίατρος, εμβόλια, τροφή, θεραπεία από τυχόν ασθένειες, εγχειρήσεις, παιχνίδια, σπιτάκι, λιχουδιές, βούρτσες. Είστε οικονομικά άνετοι ώστε να καλύψετε όλα τα παραπάνω; Αν όχι, μην το σκεφτείτε, πάρτε ένα λούτρινο κουκλάκι.

Πρέπει ακόμη να  έχεις  ελεύθερο χρόνο και χώρο να διαθέσεις.
Θέλει χώρο για να κινείται, να εξερευνά, να τρέχει, να παίζει.
Και χρόνο για να ασχολείσαι μαζί του, να κάνετε παρέα, να κάνετε πράγματα μαζί, να νιώθει την παρουσία σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Δώσε του το χρόνο που χρειάζεται για να κάνει το ίδιο. 

Δεν έχει σημασία αν είσαι άρρωστος, κουρασμένος, στεναχωρημένος. Ο σκύλος σου πρέπει να πάει βόλτα. Για να πάρει αέρα, για να κάνει ότι επιτάσσει η φύση, για να τρέξει, να ξεδώσει, να φλερτάρει, να χαζέψει. Αν είναι  «ικανοποιημένος» δεν θα σε ενοχλήσει ποτέ!!!
Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από μια πρωινή μεγάλη βόλτα με τον τετράποδο φίλο μας μια ανοιξιάτικη μέρα ή από τη χαρά στο πρόσωπό του όταν σηκώνετε μια μπάλα και ξέρει ότι έφτασε η ώρα για παιχνίδι στο πάρκο της γειτονιάς σας.
Ακόμη και η χαλάρωση στο σπίτι είναι πιο ευχάριστη όταν είστε μαζί.

201807310408255149

Η βόλτα του σκύλου σου, κάνει καλό και στη δική σου υγεία.

 Όσο ξεχωριστός είσαι εσύ,
άλλο τόσο ξεχωριστός είναι και ο σκύλος σου.

Μην ξεχνάς ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Πριν τον αποκτήσεις, σκέψου ποιος «χαρακτήρας» σου ταιριάζει, ποιες ιδιαιτερότητές του μπορείς να καλύψεις, ποιες συνήθειές του μπορείς να ικανοποιήσεις.

Ο σκύλος ξέρει δύο ρόλους. Είναι ή αφεντικό ή ακόλουθος.

Εκπαίδευσε τον σκύλο σου. Κυρίως για να μάθεις εσύ πώς πρέπει να του φέρεσαι και πώς όχι. Συνήθως όμως δεν  φταίνε οι σκύλοι που γίνονται επιθετικοί, αλλά τα αφεντικά  που τους εκπαιδεύουν έτσι.

Λέγεται ότι τα κατοικίδια και οι σκύλοι επιστρέφουν την αγάπη που τους δίνετε στο δεκαπλάσιο και είναι αλήθεια! Οπότε φρόντισε να τον αγαπάς και να τον φροντίζεις.

Benefits of Having a Dog1

Το συμβατό «πάντρεμα» σκύλου – οικογένειας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα πριν από την υιοθεσία.

 * Το κατοικίδιο που θα πάρετε θα πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο με την καθημερινότητά σας, αλλά και με τον χώρο που ζείτε. Αν μένετε σε διαμέρισμα, τότε ένας μεγάλος σκύλος σίγουρα δεν είναι επιλογή. Το τελευταίο που θέλετε είναι το κατοικίδιό σας να βαριέται, να καταστρέφει πράγματα και να έχει προβλήματα υγείας. Τα μεγάλα σκυλιά, θέλουν και μεγάλους χώρους.

* Κάποιοι σκύλοι τα πάνε άψογα με τα παιδιά. Αρκετές φορές αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη ράτσα, όσο με τον χαρακτήρα του σκύλου. Μπορεί ένας μεγάλος σκύλος να μην αποτελεί απαραίτητα μια κακή επιλογή για ένα μικρό πιτσιρίκι, όμως η διαφορά μεγέθους είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναλογιστείτε καθώς μπορούν να συμβούν ατυχήματα.

Επίσης οι σκύλοι που βρίσκονται σε κέντρα περίθαλψης έχουν  πολλά επιπλέον πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την αγορά ενός καινούργιου κουταβιού. Ας έχετε ακόμη υπόψη σας πως το  αδέσποτο δεν θα σας αγαπήσει παραπάνω από ένα που σας ήρθε από φάρμα. Αλλά θα αγαπήσετε εσείς  τον εαυτό σας λίγο περισσότερο.

Αν σχεδιάζετε να υιοθετήσετε έναν σκύλο, λογικά θα μπορείτε να βρείτε εύκολα σκύλους όλων των ηλικιών, εκτός από κουτάβια, τα οποία συνήθως τα παίρνουν γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί, μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι για υιοθεσία που ψάχνουν κι εκείνοι από την πλευρά τους τον καινούργιο καλύτερό τους φίλο. Λέτε να είστε εσείς;

Όταν σιγουρευτείτε ότι ο χρόνος που διαθέτετε και ο τρόπος που ζείτε σάς επιτρέπουν να συμπεριλάβετε ένα σκύλο στη ζωής σας και αφού κάνετε έρευνα για τις διάφορες φυλές και προσωπικότητες για να καταλάβετε ποιοι είναι οι καλύτεροι σκύλοι για κατοικίδια, τότε θα είναι η ώρα να δείτε όλα τα οφέλη της ιδιοκτησίας ενός σκύλου.

200109162846 dog man 1280x720 1

Τα οφέλη της ιδιοκτησίας ενός σκύλου

Γνωρίζατε ότι…

  • Σύμφωνα με έρευνες, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερη πίεση και χοληστερόλη από όσους δεν έχουν σκύλο και μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας.
  • Οι ιδιοκτήτες σκύλου, σε γενικές γραμμές, έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα που τους βοηθά να μην αρρωσταίνουν ή να αναρρώνουν γρηγορότερα σε περίπτωση ασθένειας. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες σκύλου πηγαίνουν στον γιατρό σπανιότερα από όσους δεν έχουν σκύλο και είναι λιγότερο πιθανό να παίρνουν φάρμακα.
  • Επίσης, αναρρώνουν γρηγορότερα σε περίπτωση ασθένειας, ενώ παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή.
  • Τα παιδιά που συμβιώνουν με κάποιο κατοικίδιο απουσιάζουν λιγότερες ημέρες από το σχολείο λόγω ασθένειας.
  • Τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα συχνά τα βγάζουν πέρα καλύτερα με τη θεραπεία όταν έχουν ένα σκύλο για συντροφιά.
  • Οι σκύλοι παρέχουν μια αίσθηση συναισθηματικής ευεξίας χάρη στην άνευ όρων αγάπη τους, γι’ αυτό και είναι εξαιρετική παρέα για όσους μένουν μόνοι τους.
  • Ένας σκύλος στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει γρηγορότερα συναισθηματικά τραύματα, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
  • Ένας σκύλος στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας να ανακάμψουν και να αισθανθούν καλύτερα.
  • Οι τακτικές βόλτες με τον σκύλο σας σάς βοηθούν πραγματικά να βελτιώσετε την σωματική σας κατάσταση και μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιής!
  • Οι βόλτες με τον σκύλο σάς φέρνουν συχνά σε επαφή με άλλους ιδιοκτήτες σκύλου – που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε καινούργιους φίλους ταυτόχρονα με τον σκύλο σας!
  • Οι βόλτες μπορούν να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεφύγετε από όλα και να περάσετε λίγο χρόνο με τον πιστό σας φίλο.
  • Έξτρα πληροφορίες: 
  • Στις ΗΠΑ πολλοί γιατροί «συνταγογραφούν» σκύλους, σε όσους πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη. Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών ψυχικών διαταραχών, το άτομο θεωρεί ότι δεν το αγαπάνε.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο ή γάτα, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στη ζωή τους κάποια αλλεργία.
  • Τα κατοικίδια ωφελούν τον εγκέφαλο. Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά υγιείς είναι η κοινωνικοποίησή τους. Οι κηδεμόνες ζώων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμιά αξία και αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο. Αποδεδειγμένη η συμβολή των κατοικίδιων σε διάφορες ασθένειες ή ιδιαιτερότητες (σύνδρομο Down, αναπηρίες, δυσλεξία κ.α)

Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν όταν έχουμε ένα σκύλο για κατοικίδιο;
Πώς πρέπει να σκεφτούμε πριν υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι;

Φυσικά, όπως και με κάθε άλλο κατοικίδιο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πριν φέρετε τον καινούργιο φίλο σας στο σπίτι. Αυτό μπορεί να είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό όταν υιοθετείτε έναν σκύλο, αφού ο σκύλος σας ενδέχεται να μπει στη ζωή σας με λίγες παραπάνω ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζετε, ανάλογα με τη ζωή που είχε πριν καταλήξει στο κέντρο περίθαλψης.

Η Ελληνική Νομοθεσία,  προστατεύει το ζώο καθ ΄όλη τη διάρκεια  της ζωής του   από τυχόν μη υπεύθυνους κηδεμόνες.
Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά τον  Νόμο 4039/2012 και ειδικότερα το Άρθρο 8 περί διατήρησης ζώων συντροφιάς σε κατοικίες και το Άρθρο 5 περί υποχρεώσεων ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Στο βίντεο παρακάτω  θα  γνωρίσουμε τι σημαίνει να έχεις κατοικίδιο, ποιοι νόμοι ορίζουν την συγκατοίκησή μας και με ποιο τρόπο θα διαλέξουμε τον καλύτερο σκύλο για μας. Τέλος  θα ελέγξουμε τις γνώσεις μας κάνοντας ένα κουίζ με τον Ιάσονα.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το βίντεο

 


ΤΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

  • Οι ενήλικοι σκύλοι τείνουν να είναι πιο ήρεμοι, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και προσωπικότητα σε σύγκριση με ένα νεαρό κουτάβι.
  • Κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι που δίδονται προς υιοθεσία θα έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο σπίτι και θα καταλαβαίνουν τις βασικές εντολές.
  • Οι αξιόπιστες οργανώσεις θα διασφαλίσουν ότι ο σκύλος σας έχει κάνει πλήρη ιατρικό έλεγχο, είναι στειρωμένος, εμβολιασμένος, αποπαρασιτωμένος και έχει κάνει όλες τις θεραπείες που μπορεί να χρειάζεται πριν τον πάρετε σπίτι.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις, το κέντρο υιοθεσίας θα έχει πληροφορίες για το ιστορικό του σκύλου, οπότε θα μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα κατοικίδιο που θα ταιριάζει με εσάς και τον τρόπο ζωής σας –όπως για παράδειγμα, αν τα πηγαίνει καλά με άλλα κατοικίδια και με τα παιδιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε το τέλειο κατοικίδιο για εσάς.
  • Οι μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις μπορούν να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη και συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας. Μέσα σε αυτά είναι και η δυνατότητα να πάρουν πίσω τον σκύλο για να του βρουν ένα άλλο κατάλληλο σπίτι, αν αλλάξουν οι περιστάσεις και δεν μπορείτε πλέον να τον φροντίζετε.
  • Επειδή ακριβώς υπάρχουν πάρα πολλοί σκύλοι πoυ έχουν ανάγκη υιοθεσίας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι, με τη βοήθεια των συμβούλων του κέντρου περίθαλψης, θα βρείτε ένα ιδανικό κατοικίδιο για την περίπτωσή σας.
  • Και, πέραν όλων αυτών, θα έχετε την ικανοποίηση ότι προσφέρατε σε ένα αδέσποτο τη χαρούμενη ζωή και την αγάπη που αξίζουν όλα τα ζώα.

i yiothesia enilikou skylou einai mia epityximeni filia 1 1024x683 1

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ

  • Στους σκύλους αρέσει να έχουν χώρο να κινούνται και δεν τους αρέσει να περιορίζονται σε μικρούς κλειστούς χώρους. Πρώτα λοιπόν πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια στην ερώτηση: έχετε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για έναν σκύλο;
  • Ακόμη κι αν έχετε χώρο στην καρδιά σας για έναν σκύλο, είναι απαραίτητο να έχετε χώρο γι’ αυτόν και στο πρόγραμμά σας. Αντίθετα με τις γάτες, οι σκύλοι εξαρτώνται από εσάς πολύ περισσότερο για να ασκούνται και να ψυχαγωγούνται, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο στη διάθεσή σας για να καλύπτετε τις συναισθηματικές, κοινωνικές και σωματικές ανάγκες του.
  • Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μπορεί να έχουν παγιωμένους τρόπους συμπεριφοράς που μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουν. Μπορεί να πάρει χρόνο στον σκύλο σας να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή μαζί σας, αλλά μην απογοητεύεστε – στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι μαθαίνουν μια χαρά καινούργια κόλπα!
  • Δυστυχώς, κάποιοι σκύλοι βρίσκονται σε κέντρα περίθαλψης γιατί τους φέρθηκαν άσχημα στο παρελθόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να μπουν στη ζωή σας με κάποιο συναισθηματικό φορτίο  ή προβλήματα συμπεριφοράς. Πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο, κάντε στον σύμβουλο του κέντρου περίθαλψης όσο πιο πολλές ερωτήσεις γίνεται για το ιστορικό του, για να ξέρετε τι να περιμένετε.
  • Αν έχετε ήδη κάποιον σκύλο, η γνωριμία με τον καινούργιο σκύλο πρέπει να γίνει με προσοχή. Μερικές φορές, αυτό είναι πιο εύκολο αν ο καινούργιος σκύλος είναι κουτάβι, αντί για ενήλικος σκύλος από κέντρο περίθαλψης.
  • Αν ο σκύλος σας είχε χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή ή για επιδείξεις, μπορεί να έχει αποκτήσει κάποιες συμπεριφορές που θα χρειαστεί να τον βοηθήσετε να αναπροσαρμόσει. Το κέντρο υιοθεσίας θα μπορεί, λογικά, να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
  • Η φροντίδα ενός σκύλου συνεπάγεται έξοδα, όπως ασφάλιση κατοικίδιου, επισκέψεις στον κτηνίατρο, τροφές. Ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικίδιου πρέπει να μπορεί να καλύπτει αυτές τις ανάγκες, οπότε σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να το κάνετε άνετα πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο.
  • Ένας σκύλος είναι δέσμευση εφ’ όρου ζωής και είναι σημαντικό να δώσετε σε έναν υιοθετημένο σκύλο σταθερότητα, οπότε διασφαλίστε ότι μπορείτε να το κάνετε πριν τον πάρετε σπίτι.

Από τη στιγμή που θα είστε σίγουρος τι είδους σκύλο θέλετε, μπορείτε να ξεκινήσετε να αναζητείτε τον καινούργιο τετράποδο φίλο σας!

Και τώρα περνάμε στο συναρπαστικό κομμάτι της υπόθεσης:
να βρείτε το κατοικίδιό σας και να ξεκινήσετε την προετοιμασία για να το πάρετε σπίτι!

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ

Ποιες ράτσες σκύλων είναι οι καλύτερη επιλογή για την οικογένεια 2

5 στοιχεία που θα κάνουν την απόφασή σας πολύ πιο εύκολη

Υγεία Σκύλου

Τα καταστήματα ή αλλιώς pet shop είναι γνωστό πως συχνά δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα υγιεινής και φροντίδας για το ζωάκι. Με άξονα το κέρδος και την εξοικονόμηση χρημάτων, οι συνθήκες διαβίωσης των κουταβιών προτού προσέλθουν στο κατάστημα είναι χείριστες. Ως αποτέλεσμα, έχουμε έναν σκύλο που δεν είναι υγιής, είναι φοβισμένος και μπορεί να εμφανίσει ακόμα και επιθετική συμπεριφορά, που δεν συνάδει με την ράτσα του.

Από την άλλη, στους φιλοζωικούς συλλόγους, τα ζώα περιτριγυρίζονται από άτομα με ενδιαφέρον για την ποιότητα ζωής τους, που τα περνάνε από κάθε είδους εξετάσεις, προκειμένου να δώσουν ένα υγιές σκυλάκι σε ένα νέο και φιλόξενο σπίτι.

Ηλικία Σκύλων

Παρόλο που η πλειονότητα των ανθρώπων επιθυμούν να υιοθετήσουν μικρά και «γλυκά» κουταβάκια, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι έχουν επιπρόσθετα προνόμια. Πολλά από τα μεγαλύτερα σε ηλικία κατοικίδια είναι ήδη εκπαιδευμένα και δεν απαιτείται να σπαταλήσετε χρόνο και χρήμα σε εκπαιδεύσεις του νέου μέλους. Επιπρόσθετα, έχοντας ήδη εμπειρία με ανθρώπους, μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα σε κάθε οικογενειακό περιβάλλον.

Τέλος, λόγω της ηρεμίας που τα διακατέχει δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε υπερκινητικότητα και ενέργεια, που βιώνουν οι σκύλοι στις πολύ μικρές ηλικίες.
Συνήθως, μπορείτε να τα βρείτε σε φιλοζωικούς συλλόγους καθώς δεν θεωρούνται αρκετά «εμπορικά» για τα pet shops.

Σκύλοι Θεραπείας

Εάν αναζητάτε ένα σκυλάκι για να παρέχει συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη στον ιδιοκτήτη του, τότε την λύση θα την βρείτε σε ένα φιλοζωικό καταφύγιο. Μόνο εκεί η υιοθεσία σκύλου αφορά έμπειρους σκύλους στην αλληλεπίδραση με κάθε είδους ανθρώπου, εκπαιδευμένους και σε ηλικία κατάλληλη για να εκπληρώσουν τον σκοπό αυτό.

Σπάνιες Ράτσες Σκύλων

Σε καταφύγια σκύλων μπορεί να βρει κανείς τεράστια ποικιλία σε ημίαιμα κατοικίδια. Οι σκύλοι αυτοί έχουν προκύψει από απρόσμενες αναπαραγωγές, που μπορεί να οδηγήσουν σε ζωάκια με μοναδικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή ομορφιά. Τέτοιου είδους ποικιλομορφία δεν μπορεί να συναντήσει κανείς σε pet shop, όπου οι σκύλοι για υιοθεσία είναι πάντα από συγκεκριμένες ράτσες και με περιορισμένη ποικιλία.

Extra Οφέλη Υιοθεσίας Σκύλου

Τέλος, ένα extra bonus της υιοθεσίας σκύλου από φιλοζωικό σύλλογο μπορεί να αποτελούν μικρά προνόμια και δωράκια που μπορεί να σας αποδώσουν. Τέτοιου είδους σύλλογοι υποστηρίζονται συχνά από κτηνιατρικούς συλλόγους και γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να σας παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες τουλάχιστον για τα πρώτα εμβόλια σκύλου ή την στείρωση του.

images


Σώζοντας ζωές: ένα σκύλο την φορά

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα και δείτε ένα ακόμη βίντεο για τα θετικά της  υιοθεσίας από καταφύγια και δομές φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.

binteo yiouesia

 


 Φιλοζωικές οργανώσεις & σύλλογοι

Ζούμε σε μία χώρα, όπου οι αδέσποτοι σκύλοι, και δη εκείνοι που φιλοξενούνται και διαμένουν μόνιμα σε κάποια δομή καταφυγίου, είναι δεκάδες. Η υιοθεσία ενός σκύλου από καταφύγιο, λοιπόν, είναι μία  αξιέπαινη πράξη αγάπης. Γιατί ένα πλάσμα βρίσκει τη θαλπωρή και την αγάπη που επιζητά και του αξίζει.

Θα πρέπει πάντα να εξετάζετε πρώτα τα τοπικά καταφύγια για υιοθέτηση του νέου μέλους της οικογένειας. Κάθε χρόνο 3.9 εκατομμύρια σκύλοι εισάγονται σε αυτά και περίπου 1.2 εκατομμύρια υποβάλλονται σε ευθανασία επειδή δεν έχουν υιοθετηθεί.

Υπάρχουν πάρα πολλά αξιαγάπητα σκυλιά που περιμένουν να τα πάρετε σπίτι μαζί σας αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα καταφύγια, διότι έχουν συνδεθεί με πάρα πολλές ατυχείς παρερμηνείες. Με τη βοήθειά σας μπορούμε να αυξήσουμε τους αριθμούς υιοθεσίας, αλλά πρώτα, ας διορθώσουμε αυτές τις εσφαλμένες αντιλήψεις.

5 μύθοι για τους σκύλους στα καταφύγια

5 μύθοι για τους σκύλους στα καταφύγια

1. Οι σκύλοι στα καταφύγια είναι «ελαττωματικοί»

Αυτή είναι η πιο θλιβερή παρεξήγηση σχετικά με τα καταφύγια ζώων, επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό αναληθείς.

Αν και υπάρχουν μερικά σκυλιά που καταλήγουν στα καταφύγια λόγω προβλημάτων υγείας ή συμπεριφοράς, τα περισσότερα από αυτά είναι επειδή ο ιδιοκτήτης τους αρρώστησε, έπρεπε να μετακομίσει, απεβίωσε ή ήταν απλά ανίκανος να το φροντίσει κατάλληλα.

Υπάρχουν καταπληκτικά σκυλιά στα καταφύγια που είναι έτοιμα να σας γνωρίσουν και να σας δείξουν ακριβώς πόσο αξιαγάπητα είναι.

 

2. Δε μπορώ να διασώσω έναν σκύλο γιατί θέλω ένα κουτάβι

Υπάρχουν πολλά κουτάβια στα καταφύγια. Ο μέσος όρος ηλικίας των σκύλων που εισέρχονται στα καταφύγια είναι 18 μήνες, χρόνος στον οποίο ουσιαστικά θεωρούνται ακόμη κουτάβια.

Να θυμάστε βέβαια ότι τα κουτάβια δε θα είναι κουτάβια για πάντα και ότι απαιτούν και ιδιαίτερη φροντίδα. Χρειάζονται πολλή δουλειά, γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν και πολλά που παραδίδονται στα καταφύγια πριν τα δεύτερά τους γενέθλια.

3. Ο σκύλος από το καταφύγιο δεν θα είναι πιστός ή υπάκουος

Αυτό είναι απλά ανόητο. Όλοι οι σκύλοι είναι πιστοί. Αν πάρετε έναν σκύλο στο σπίτι και του δείξετε την αγάπη σας, θα αποκτήσετε έναν πιστό σύντροφο για μια ζωή.

Όσο για την υπακοή, με λίγη υπομονή, το νέο σας σκυλί θα υπακούει όλες σας τις εντολές στο άψε σβήσε. Στη πραγματικότητα, πολλοί σκύλοι στα καταφύγια έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη βασική υπακοή ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε πιο εύκολα.

4. Η διάσωση ενός σκύλου είναι ωραία… αλλά θέλω έναν καθαρόαιμο σκύλο

Στα καταφύγια υπάρχουν καθαρόαιμα σκυλιά, οπότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό ως δικαιολογία! Βεβαιωθείτε μόνο ότι εσείς και ο σκύλος ταιριάζετε. Αν ψάχνετε μόνο για μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, μπορεί να χάσετε πολλά φοβερά πράγματα.

5. Ποτέ δεν θα αγαπήσω έναν σκύλο καταφυγίου όπως θα αγαπούσα έναν σκύλο που θα είχα από κουτάβι

Φυσικά και μπορείς να αγαπήσεις έναν υιοθετημένο σκύλο. Και θα το κάνεις. Μόλις ο σκύλος γίνει δικός σου και τον πας στο σπίτι, δε θα έχει σημασία πού και πώς τον βρήκατε. Εφ’ όσον του δίνετε αγάπη, φροντίδα και κατάλληλη άσκηση, θα σας αγαπήσει και αυτός με όλη του την καρδιά.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Κ

Η υιοθεσία ενός σκύλου από καταφύγιο, είναι μία  αξιέπαινη πράξη αγάπης.

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που διαθέτουν ζωάκια προς υιοθεσία σε όλη τη χώρα, από εθνικούς φορείς μέχρι τοπικά κέντρα περίθαλψης και κυνοτροφεία. Θα βρείτε πολλές επιλογές κάνοντας μια προσωπική έρευνα στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα μπορεί να σας βοηθήσει και ο κτηνίατρος της περιοχής σας.

Όταν βρείτε ένα κέντρο από το οποίο θα μπορούσατε να υιοθετήσετε έναν σκύλο, κανονίστε μια επίσκεψη. Το κέντρο θα πρέπει να φαίνεται (και να μυρίζει) καθαρό και το προσωπικό θα πρέπει να έχει χρόνο να συζητήσει μαζί σας τις επιλογές που έχετε καθώς και να σας παρέχει περαιτέρω συμβουλές. Αν ψάχνετε για σκύλο συγκεκριμένης φυλής, το κέντρο μπορεί να σας παραπέμψει σε μια ομάδα υιοθεσίας για τη φυλή που σας ενδιαφέρει.

yiothesia adespota 6

Οι 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε:

1. Ποια είναι η ιστορία του πριν πάει στο καταφύγιο;

Έτσι μπορείτε να μάθετε αν παραδόθηκε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του ή αν βρέθηκε ως αδέσποτο. Στην πρώτη περίπτωση, καλό είναι να μάθετε γιατί παραδόθηκε, ώστε να αποκλείσετε περιπτώσεις τυχόν άσχημων συμπεριφορών και να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

2.Πώς συμπεριφέρεται με άλλους σκύλους/γάτες, αγνώστους & παιδιά;

Βασική ερώτηση στην υιοθεσία σκύλου ή γάτας, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά ή/και άλλα κατοικίδια στο σπίτι. Ένα κατοικίδιο νευρικό απέναντι σε ανθρώπους ή άλλα ζώα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

3. Ιατρικό ιστορικό

Είναι στειρωμένο; Έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια; Πότε έκανε το τελευταίο του ιατρικό check-up; Αυτές είναι βασικές ερωτήσεις για να διαπιστώσετε αν όντως μπορείτε να το φροντίσετε. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν ζώα που απαιτούν επιπλέον φροντίδα.

4. Διατροφικές συνήθειες

Η ερώτηση αυτή συνδέεται άμεσα με το ιατρικό του ιστορικό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το νέο σας κατοικίδιο βρίσκεται σε ειδική διατροφή, ειδικά για λόγους υγείας. Γνωρίζοντας ποια είναι επί του παρόντος η διατροφή του, μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.

5. Υπάρχει υποστήριξη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας;

Υπάρχουν καταφύγια που παρέχουν μαθήματα υπακοής και κατάρτισης, για όσους ενδιαφέρονται για υιοθεσία σκύλου ή γάτας. Εναλλακτικά, μπορεί να έρθετε σε επαφή με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για το κατοικίδιο.

6. Υιοθεσία σκύλου και γάτας: ποια είναι η διαδικασία;

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μάθετε ακριβώς τη διαδικασία που ακολουθείται, αλλά και σε πόσο χρόνο θα έχετε το κατοικίδιο στο σπίτι σας.

7. Τι θα θέλατε να γνωρίζετε αν ήσασταν στη θέση μου;

Είναι η ερώτηση που προτείνουμε να κάνετε στο καταφύγιο, για να μάθετε κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια για το νέο μέλος του σπιτιού σας.

pet city kif 2 1

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Πείτε στο προσωπικό του κέντρου τι τύπο κατοικίδιου ψάχνετε, για να μπορέσει να σας δείξει τους σκύλους που έχει και θεωρεί ότι σας ταιριάζουν περισσότερο.

Όταν βρείτε τον τέλειο σκύλο για εσάς, ενημερώστε το προσωπικό για να μπορέσει να σας τον κρατήσει.

Οι άνθρωποι του κέντρου θα θελήσουν να σας επισκεφτούν στο σπίτι σας για να σιγουρευτούν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τον σκύλο πριν μπορέσετε να τον υιοθετήσετε. Οπότε μην απογοητευτείτε αν δεν τον πάρετε σπίτι την ίδια μέρα!

Θα κληθείτε να πληρώσετε ένα τέλος υιοθεσίας, το οποίο θα βοηθήσει να καλυφθεί το κόστος της φροντίδας που είχε ο σκύλος σας κατά την παραμονή στο κέντρο περίθαλψης.

Τα περισσότερα κέντρα περίθαλψης θα στειρώσουν τον σκύλο σας και θα του βάλουν μικροτσίπ πριν τον πάρετε σπίτι. Αν δεν το κάνουν, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να υπογράψετε μια συμφωνία στην οποία θα δεσμεύεστε να το κανονίσετε να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Η υιοθεσία σκύλου και γάτας ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.
Είναι ο ειδικός για να σας μπορεί να προσφέρει πρόσθετες συμβουλές ή πληροφορίες και να διατηρήσει τη νέα γάτα ή το σκύλο σας σε άριστη κατάσταση.

Έκανες το μεγάλο βήμα και επιτέλους υιοθέτησες έναν αδέσποτο σκύλο …. κάτι που το σκεφτόσουν καιρό… Συγχαρητήρια λοιπόν!

shutterstock 1654708225

Πρώτη φορά σκύλος στο σπίτι: 8 χρήσιμες συμβουλές!

1.  Δημιουργήστε τη γωνία του!

Τοποθετήστε στη γωνία το νέο του κρεβάτι, αφού πρώτα σιγουρευτείτε ότι έχει το κατάλληλο μέγεθος για το κουτάβι σας! Εκεί θα μπορεί να νιώθει ασφάλεια και να ξεκουράζεται.

2. Προμηθευτείτε τον βασικό εξοπλισμό

Ο ελάχιστος εξοπλισμός που χρειάζεστε για τις πρώτες του μέρες είναι:

  • 1 κολάρο & λουρί
  • 2 ανοξείδωτα μπολ
  • 1 βούρτσα & 1 χτένα
  • 1 νυχοκόπτης

 3. Δημιουργήστε του το αίσθημα της ασφάλειας

Αν έχετε υιοθετήσει νέο κουτάβι από εκτροφέα, ζητήστε του μία κουβέρτα με τη μυρωδιά της μητέρας του και βάλτε την στη γωνία του. Έτσι, θα νιώσει οικειότητα και θαλπωρή που θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο του χώρο.

4. Μην δέχεστε επισκέψεις τις πρώτες μέρες

πρώτη φορά σκύλος στο σπίτι

Στην αρχή, το κουτάβι σας θα αισθάνεται κάπως χαμένο! Γι’ αυτό, μην επιτρέψετε σε γείτονες ή φίλους να σας επισκεφθούν για να το δουν. Τις πρώτες μέρες είναι σημαντικό να μείνει μόνο με την οικογένεια, έτσι ώστε να εγκλιματιστεί με τον καλύτερο τρόπο.

5. Θέστε του όρια από την αρχή!

Μην αποδέχεστε από το κουτάβι σας καμία συμπεριφορά τύπου «μόνο για τώρα», αν δεν  θέλετε να την επαναλάβει και στο μέλλον. Πράξεις όπως σκαρφάλωμα στον καναπέ ή ύπνος στο κρεβάτι δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές.

6.  Σεβαστείτε τους ρυθμούς του!

Σιγουρευτείτε ότι όλοι στην οικογένεια σέβονται τους ρυθμούς του νέου σας κουταβιού. Δεν επιτρέπεται να το ξυπνάτε – τα κουτάβια εξάλλου, όπως όλα τα νεογέννητα, χρειάζονται αρκετό ύπνο για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.

7. Προσοχή στους κινδύνους

πρώτη φορά σκύλος στο σπίτι

Περιορίστε την πρόσβασή του στο μπαλκόνι και τις σκάλες, καθώς ενδέχεται να τραυματιστεί. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης στα μικρά αντικείμενα που υπάρχουν διάσπαρτα στο σπίτι, καθώς ενδέχεται να τα καταπιεί.

8. Μεριμνήστε για την διατροφή του!

Εφόσον πρόκειται να υποδεχθείτε σκύλο στο σπίτι για πρώτη φορά, τότε είναι σημαντικό να του προσφέρετε διατροφή που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας που θα σας προτείνει το καλύτερο  ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και τις ειδικές διατροφικές του ανάγκες. 


Ως ιδιοκτήτης  υιοθετημένου, υπάρχουν μερικά ζητήματα  που θα πρέπει να προσέξεις, ώστε  να  ζήσετε αρμονικά μαζί με το νέο σου φίλο.

uiothesia adespotou skylou 885x500 1

Ο σκυλάκος που βρήκες στο καταφύγιο ζώων μπορεί να δόθηκε οικειοθελώς για υιοθεσία από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, καθώς δεν μπορούσε να τον φροντίσει κατάλληλα.

Όπως επίσης, ακούμε και βλέπουμε συχνά στις πλατφόρμες των social media ότι χαρίζονται σκυλάκια  ή  κουταβάκια που φιλοξενούνται σε  προσωρινή στέγη, όπου τρέφονται και κοιμούνται. Αυτό, όμως, είναι το αισιόδοξο σενάριο.

 Συνήθως, όλα τα αδεσποτάκια που βλέπουμε σε καταφύγια ή σε φιλοζωικές οργανώσεις φέρουν μια πιο σκοτεινή ιστορία. Γεννήθηκαν πίσω από θάμνους ή σε μία οικοδομή από μία αδέσποτη σκυλίτσα και διασώθηκαν από εθελοντές.
Ακόμα χειρότερα, βρέθηκαν πεταμένα μέσα σε μία χωματερή, σε έναν κάδο σκουπιδιών ή στην άκρη ενός επαρχιακού δρόμου.
Εντοπίστηκαν να τριγυρνούν μόνα κι απροστάτευτα σε μία απομονωμένη περιοχή, εγκαταλελειμμένα από ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να σταθούν επάξια στο πλευρό τους.

adespotos skylos

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πλάσματα που η ίδια η ζωή, αλλά και οι άνθρωποι, τους φέρθηκαν σκληρά. Χρειάστηκε να αγωνιστούν για να παραμείνουν ζωντανά.

Έμειναν νηστικά και δίχως νερό ή στέγη για μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και για χρόνια ολόκληρα. Οι έμφυτες ικανότητές τους ήταν εκείνες που τα κράτησαν ζωντανά, μέχρι να διασωθούν και να φτάσουν τελικά στο καταφύγιο.

Ειδικά, όταν πρόκειται για νεογέννητα πλασματάκια, η υιοθεσία κουταβιών και η κρατική μέριμνα πρέπει να είναι μονόδρομος και αυτοσκοπός, ώστε να διαβιώνουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Όποια κι αν είναι η ιστορία πίσω τους, τα αδέσποτα σκυλάκια  για υιοθεσία αποτελούν πρόκληση για όποιον θέλει να τα βάλει στη ζωή του.

Η διάσωση και η υιοθεσία ενός κακοποιημένου σκύλου είναι πράξεις αξιέπαινες.

Είναι εκπληκτική η  διαφορά που μπορεί να κάνει μια οικογένεια με αγάπη σε ένα εγκαταλελειμμένο ζώο.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, μιλούν από μόνες τους…



Μπορεί ωστόσο, ένας κακοποιημένος σκύλος, να ξεπεράσει τα θέματα συμπεριφοράς που του δημιουργήθηκαν; 

Σίγουρα ναι, παρότι έχουν  πολλές ιδιαιτερότητες και χρειάζονται χώρο, χρόνο, κατανόηση, υπομονή, και, πάνω από όλα, αγάπη.

Πρέπει να θυμάστε πως  έχει ζήσει την περισσότερη ζωή του περιπλανώμενο στους δρόμους και  δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως είναι η ζωή σε ένα ζεστό σπίτι.

Δεν έχει ακούσει ποτέ του καζανάκι τουαλέτας ή ηλεκτρική σκούπα. Θα καταβροχθίζει το φαγητό του, ρίχνοντας ανήσυχες, κλεφτές ματιές δεξιά κι αριστερά.

 Η ακουστική του εσωτερικού χώρου θα τον αγχώνει. Θα κλαίει δυνατά και με λυγμούς, όταν ακούει ξαφνικούς ήχους.

 Θα βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα να επιτεθεί. Θα κρύβεται κάτω από το κρεβάτι ή πίσω σου κι όλα αυτά, επειδή φοβάται. Έτσι έμαθε να ζει, βλέπεις.

Εμείς με τη σειρά μας δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί απέναντί τους αλλά  να παραμένουμε  ευαίσθητοι και να του δείχνουμε μόνο κατανόηση και στοργή.

uiothetise ena adespoto skylo

Με την είσοδό τους στο καινούριο τους σπίτι, παθαίνουν ένα είδος πολιτισμικού σοκ .
Κάτι που  είναι απολύτως λογικό, εάν προσπαθήσουμε να μπούμε, έστω και για λίγο, στη δική τους θέση. Αντιμετωπίστε τα με υπομονή. Αν είμαστε  υποστηρικτικοί στο τέλος, θα τα καταφέρουμε μαζί.

Ένας έφηβος ή ενήλικος αδέσποτος σκύλος, έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την άποψή του για τους ανθρώπους.

Ας είμαστε  προετοιμασμένοι, λοιπόν, γιατί θα έρθουμε αντιμέτωποι με σύγχυση, απροθυμία και αντίσταση στην προσπάθειά μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Μην αποθαρρυνθείς, εάν απλώσεις το χέρι να τον χαϊδέψεις και κάνει πίσω. Φοβάται. Μπορεί, στο παρελθόν, να έχει δεχτεί μέχρι και κακοποιητική ή βίαιη συμπεριφορά, οπότε ας μην  το πάρουμε  προσωπικά.

Δεν πρέπει όμως ούτε να  τα αντιμετωπίζουμε σαν θύματα. Η αυτοπεποίθηση και η σωστή και συνεχής  εκπαίδευση είναι το κλειδί για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και έναν ισχυρό δεσμό μαζί τους.

Εάν, πάλι, πρόκειται για σκύλο που δόθηκε οικειοθελώς για υιοθεσία, τότε πιθανότατα ζει με το στίγμα πως απογοήτευσε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του.

ekpaideusi skylou gia na menei monos sto spiti

Ενδέχεται να ήταν πολύ δραστήριος, θορυβώδης ή να έκανε ζημιές, όταν τον άφηναν μόνο στο σπίτι. Ή μπορεί να ήταν απλώς θύμα των περιστάσεων – κάποιο διαζύγιο, κάποιος θάνατος ή ασθένεια. Ξαφνικά, λοιπόν, βρέθηκε να ψάχνει μανιωδώς τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι του λείπουν φρικτά. Τον έχουν όμως εγκαταλείψει.

Μόλις τα πάρετε σπίτι για πρώτη φορά, θα βρίσκονται σε σύγχυση. Οι ήχοι και οι εικόνες τους είναι συγχρόνως γνωστές, αλλά και άγνωστες.

Ανεβαίνουν στον καναπέ, γαυγίζουν  όταν χτυπάει το κουδούνι και κοιτάζουν  διστακτικά τους ξένους. Πρόκειται για εικόνες από μία προηγούμενη ζωή.

Μην ανησυχείτε όμως. Σε λίγο θα προσαρμοστούν  στο νέο τους  σπίτι, στη δική σας οικογένεια. Εάν αναλάβετε υπεύθυνα τη φροντίδα τους, θα αναγνωρίσουν εσάς ως ιδιοκτήτη και σωτήρα τους. Θα σας αγαπήσουν όσο τίποτε άλλοτε.

Στην αρχή, ίσως όλο αυτό να σας φανεί υπερβολικά απαιτητικό. Οι περισσότερες προβληματικές συμπεριφορές που θα παρατηρήσετε εκ μέρους τους, απορρέουν από την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν  για να τα βγάλουν  πέρα με τις απαιτήσεις της δικής σας καθημερινότητας.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να ανταποκριθείτε στις δικές τους ανάγκες για δραστηριότητα και συντροφιά, ανάλογα με τη φυλή του. Όλα είναι πλάσματα του Θεού και αξίζουν ένα σπίτι και ένα ζεστό πιάτο φαγητού με μόνο αντάλλαγμα την αφοσίωση και την αγάπη σας.

Συνήθως η βασική περίοδος προσαρμογής που χρειάζονται , έχει  διάρκεια από 6 έως 12 εβδομάδες και πρόκειται για μια μεταμόρφωση που θα σας ανταμείβει κάθε μέρα για όλη την υπόλοιπη κοινή σας ζωή.

 Καλή επιτυχία, λοιπόν, και να θυμάστε: μαζί θα τα καταφέρετε!


ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

yiothesia skylou

Παρ’ όλο που η υιοθεσία ενός σκύλου συνήθως προγραμματίζεται προσεκτικά, οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται. Αν βρείτε έναν αδέσποτο σκύλο και θέλετε να τον υιοθετήσετε, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν γίνει οριστικά δικός σας.

Πρώτον, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι ο σκύλος δεν ανήκει σε κάποιον άλλον. Αυτό μπορείτε να το κάνετε ρωτώντας τους γείτονές σας, βάζοντας αφίσες στην περιοχή σας και ενημερώνοντας τον κτηνίατρό σας. Αν δεν βρεθεί ιδιοκτήτης μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σκανάρει τον σκύλο για να δει αν έχει microchip με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του.

Αν τα στοιχεία του microchip  δεν είναι ενημερωμένα, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να βρεθεί και τότε ίσως να μπορείτε να υιοθετήσετε τον σκύλο. Το ίδιο ισχύει αν ο σκύλος δεν έχει καθόλου microchip. Πριν το κάνετε, ζητήστε από την κτηνίατρό σας να του κάνει ένα πλήρες τσεκ-απ, για να δείτε αν είναι υγιής ή αν χρειάζεται κάποια θεραπεία.

Mε όποιον τρόπο κι αν έρθει ο νέος σκύλος στη ζωή σας, σας περιμένουν ημέρες απίστευτης χαράς και ευτυχίας!

Τι κάνω αν βρω έναν αδέσποτο σκύλο;

herrenloser hund auf strase 1024x681 1 768x511 1

Στην Ελλάδα έχουμε πολλά αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα σκυλιά

Σας πλησιάζει ένας αδέσποτος σκύλος του δρόμου, ένας εγκαταλελειμμένος οικογενειακός σκύλος, ένας κυνηγετικός σκύλος ή ένα περίεργο κουτάβι, αλλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος των ιδιοκτητών. Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε όταν συναντάτε έναν αδέσποτο σκύλο; Τι πρέπει να κάνετε αν τραυματιστεί; Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας σε σχέση με τον χαμένο σκύλο και ποιοι κανόνες ισχύουν στην Ελλάδα; Έχουμε συγκεντρώσει απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις για εσάς εδώ.

Σε νότιες τουριστικές χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα, τα αδέσποτα σκυλιά αποτελούν δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού τοπίου. Θα τα δείτε να ξαπλώνουν και να λιάζονται ή να ζητιανεύουν φαγητό από περαστικούς και τουρίστες. Φυσικά, αυτό το φαινόμενο δεν εκλείπει και από άλλες χώρες όπως η Γερμανία, όπου λιγότερο συχνά μπορεί να συναντήσετε έναν τετράποδο φίλο που προφανώς δεν ανήκει σε κανέναν. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι, ποσοστό που ολοένα αυξάνεται, ενώ μόνο το 23% φέρει ηλεκτρονική σήμανση με ιδιοκτήτη τον κατά περίπτωση δήμο.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ένας σκύλος δεν έχει ιδιοκτήτη;

Βλέποντας έναν νέο σκύλο στην περιοχή σας μπορεί να αναρωτηθείτε αν είναι αδέσποτος ή αν πρόκειται για τον σκύλο του γείτονα. Αν βρείτε έναν σκύλο που κυκλοφορεί ελεύθερα στον  δρόμο, στο πάρκο ή στο δάσος, ο οποίος δε φοράει περιλαίμιο, είναι εμφανώς αδυνατισμένος και ατημέλητος, μπορεί να έχετε να κάνετε με αδέσποτο ζώο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν φοράει περιλαίμιο ή βρίσκεται σε μια εμφανώς κακή κατάσταση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος δεν έχει ιδιοκτήτη. Συχνά μπορεί να βρίσκεται πίσω του στη στροφή όσο ο τετράποδος φίλος του προτρέχει στη βόλτα του. Συνήθως βέβαια υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να διακρίνετε:

Ενδείξεις ότι ο σκύλος έχει σπίτι              Ενδείξεις ότι ο σκύλος  δεν έχει σπίτι    
Ο σκύλος φαίνεται περιποιημένος και καλά ταϊσμένος. Έχει καθαρά μάτια και το τρίχωμά του γυαλίζει. Ο σκύλος είναι εξαιρετικά λεπτός και αδύνατος.
Ο σκύλος φοράει περιλαίμιο. Το τρίχωμά του είναι πολύ πυκνό, βρόμικο και απεριποίητο και έχει φαλακρά σημεία.
Έχει μικροτσίπ – αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από έναν/μια κτηνίατρο. Ο σκύλος δείχνει ντροπαλός, φοβισμένος, επιθετικός ή αποπροσανατολισμένος.

 

Το φαινόμενο των αδέσποτων σκύλων αντιμετωπίζεται με πολύ διαφορετικό καθεστώς στο εξωτερικό, όπου σπάνια θα συναντήσει κανείς έναν σκύλο στον δρόμο χωρίς ιδιοκτήτη. Μάλιστα, στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, εάν είστε αυτόπτης μάρτυρας ενός αδέσποτου, είναι καθήκον σας να ενεργήσετε και να τον δηλώσετε άμεσα σε κάποια αρμόδια αρχή. Αντίθετα, στην Ελλάδα τα αδέσποτα αφήνονται στην τύχη τους, ενώ δεν είναι και σπάνιο το φαινόμενο της εγκατάλειψής τους από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

strasenhund mit schmutzigem fell 1536x1023 1 1024x682 1

Σημάδια ότι ένας σκύλος μπορεί να είναι αδέσποτος ή εγκαταλελειμμένος είναι η παραμελημένη εμφάνιση ή μια πολύ φοβισμένη συμπεριφορά

Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε αν βρείτε ένα αδέσποτο σκυλί:

1. Να είστε προσεκτικοί:

Ένας άγνωστος, αδέσποτος σκύλος ενδέχεται να κρύβει κάποιους κινδύνους. Εξάλλου, δεν ξέρετε τι έχει βιώσει πιο πριν, πώς αντιδρά στους άγνωστους περαστικούς και αν είναι άρρωστος ή τραυματισμένος. Πριν πλησιάσετε το σκύλο, θα πρέπει επομένως να τον παρατηρήσετε προσεκτικά. Πλησιάζετε το ζώο πάντα από το πλάι και όχι από μπροστά, παραμένοντας ψύχραιμοι και χαλαροί.

Αν είστε εσείς οι ίδιοι πολύ νευρικοί ή αγχωμένοι, καλύτερα να κρατήσετε μια απόσταση. Όσο κι αν αγαπάτε και συμπονάτε τα ζωάκια, σε πρώτη μοίρα μπαίνει η δική σας ασφάλεια. Εξάλλου, αν είστε φοβισμένοι ή νευρικοί, μπορεί να το μεταδώσετε στον σκύλο και ποτέ δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει ένας νευρικός ή φοβισμένος τετράποδος φίλος.

2. Μεταφέρετε τον σκύλο σε ασφαλές σημείο

Αν το ζώο φαίνεται φιλικό και ανοιχτό στην προσέγγισή σας, μπορείτε να το πλησιάσετε προσεκτικά από το πλάι. Δεδομένου ότι ένας σκύλος που κυκλοφορεί ελεύθερα αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους περαστικούς, θα πρέπει να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο αν είναι δυνατόν.

Αυτό θα γίνει πιο εύκολα εάν έχετε εύκαιρο ένα λουρί. Αν όχι, μπορείτε να προσπαθήσετε να δελεάσετε προσεκτικά τον σκύλο. Mε λίγη τύχη και την διαίσθηση του σκύλου, μπορεί να σας ακολουθήσει.

Εναλλακτικά, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον περαστικό. Στη συνέχεια μπορεί να σας βοηθήσει να τον μεταφέρετε κάπου με ασφάλεια, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε με ηρεμία στις επόμενες κινήσεις.

3. Αναζητήστε τον ιδιοκτήτη

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ψάξετε στην κοντινή γειτονιά για να δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Ρωτήστε τους περαστικούς αν γνωρίζουν τον σκύλο ή αν έχουν δει κάποιον να τον ψάχνει.

Μπορείτε επίσης να χτυπήσετε το κουδούνι στα γύρω σπίτια και να τους ρωτήσετε. Με λίγη τύχη, οι κάτοικοι θα γνωρίζουν τον τετράποδο φίλο ή θα μπορούν να σας βοηθήσουν να τον βρείτε.

Εάν βρίσκεστε στο δάσος και δεν υπάρχει κανείς τριγύρω, φωνάξτε δυνατά και να σταθείτε σε έναν δρόμο με τον σκύλο να φαίνεται καθαρά.

4. Δηλώστε απώλεια ζώου στο καταφύγιο ζώων ή στον δήμο

Εάν παρά τις προσπάθειές σας δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο δήμο ή το τοπικό καταφύγιο ζώων και να δηλώσετε τον χαμένο σκύλο.

Κατά κανόνα, οι αρχές θα απαιτήσουν να παραδοθεί ο σκύλος στο πλησιέστερο καταφύγιο ζώων. Μαζί με έναν κτηνίατρο που θα ελέγξει την καταχώρηση του σκύλου σε μια βάση δεδομένων ζώων, το καταφύγιο ζώων θα προσπαθήσει να βρει τον ιδιοκτήτη.

Εάν ο σκύλος φοράει περιλαίμιο με τα στοιχεία του, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε απευθείας με την τοπική φιλοζωική οργάνωση ή την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και να αναφέρετε τον σκύλο εκεί. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εντοπιστεί απευθείας μέσω του αριθμού και να ενημερωθεί για τον χαμένο σκύλο του.

5. Η εναλλακτική λύση είναι ο κτηνίατρος

Μια άλλη επιλογή είναι να πάτε απευθείας σε κτηνίατρο, ειδικά εάν ο σκύλος που βρήκατε είναι εμφανώς άρρωστος, τραυματισμένος ή το πλησιέστερο καταφύγιο είναι πολύ μακριά.

Ο κτηνίατρος θα μπορέσει να προσδιορίσει τον κωδικό του τετράποδου φίλου με έναν ειδικό αναγνώστη, σε περίπτωση που ο σκύλος φέρει τατουάζ ταυτοποίησης στο αυτί, στο εσωτερικό του μηρού ή ένα εμφυτευμένο τσιπάκι, το οποίο βάσει νόμου είναι και υποχρεωτικό σε ζώα συντροφιάς.

Εάν δεν υπάρχει τρόπος ταυτοποίησης του σκύλου ή εάν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα, ο κτηνίατρος θα φροντίσει για την προσωρινή φιλοξενία σε καταφύγιο ζώων.

6. Καλέστε την αστυνομία (εάν τα βήματα 4 και 5 δεν είναι δυνατά)

Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε τον σκύλο σε κτηνίατρο ή σε καταφύγιο ζώων ή εάν φοβάστε – και με το δίκιο σας – να πάρετε εσείς οι ίδιοι τον άγνωστο σκύλο, ειδοποιήστε την αστυνομία. Θα έρθουν και θα φροντίσουν για όλα τα υπόλοιπα.

streunender hund tierarzt 1536x1014 1 1024x676 1

Εάν βρείτε ένα αδέσποτο σκυλί, μπορείτε επίσης να το πάτε απευθείας σε έναν κτηνίατρο. Καλύτερα να μην το πάρετε σπίτι σας, καθώς μπορεί να έχει μολυνθεί από παράσιτα.

Τι πρέπει να κάνω αν ο αδέσποτος σκύλος είναι τραυματισμένος;

Εάν ο αδέσποτος σκύλος είναι εμφανώς τραυματισμένος ή πονάει, μιλάμε για περίπτωση που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Εάν σας τύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα έναν κτηνίατρο ή, αν βρείτε τον σκύλο νύχτα, να καλέσετε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για ζώα.

Η πρώτη προτεραιότητα, όταν βοηθάτε ένα τραυματισμένο ζώο, είναι η δική σας προστασία! Τα ζώα που πονάνε μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά από φόβο και να δαγκώσουν. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ξένα σκυλιά, αλλά και για τον δικό σας τετράποδο φίλο.

Εάν ο αδέσποτος σκύλος φαίνεται απεριποίητος και έχει εμφανίσει ήδη φαλακρά σημεία, είναι πιθανό να έχει μολυνθεί από παράσιτα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για εσάς καθώς και για τα δικά σας κατοικίδια. Όσο μπορείτε, κρατήστε τον δικό σας σκύλο μακριά από τον αδέσποτο σκύλο – όχι μόνο επειδή μπορεί να υπάρξει καβγάς μεταξύ τους, αλλά και για λόγους υγείας.

Μπορώ να πάρω έναν αδέσποτο σκύλο στο σπίτι μου;

Το να πάρετε μαζί σας στο σπίτι έναν άγνωστο σκύλο δεν συνιστάται για διάφορους λόγους. Αφενός, δεν γνωρίζετε το σκυλί και πώς θα αντιδράσει σε ένα ξένο περιβάλλον. Αφετέρου, δεν μπορείτε πάντα να καταλάβετε κοιτάζοντας τον σκύλο αν έχει μεταδοτικές ασθένειες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες τόσο για εσάς όσο και για άλλα κατοικίδια. Επιπλέον, είστε υποχρεωμένοι να καταγγείλετε τον σκύλο άμεσα σε μια αρμόδια αρχή ή στο δήμο.

Πρέπει πάντα να δηλώνω ένα ζώο που βρίσκω στον δρόμο;

Είστε υποχρεωμένοι να δηλώσετε έναν σκύλο που βρήκατε στον δρόμο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος εγκαταλείφθηκε σκόπιμα ή ότι είναι προφανώς αδέσποτος χωρίς μόνιμο σπίτι. Αν απλά πάρετε τον σκύλο στο σπίτι σας, είστε υπόλογοι σε ποινική δίωξη. Η ενέργεια αυτή θεωρείται υπεξαίρεση κατοικίδιου και μπορεί να τιμωρηθεί με τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω να βρεθεί ο ιδιοκτήτης;

Αφού πάτε τον σκύλο που βρήκατε σε κτηνίατρο ή σε καταφύγιο ζώων, το προσωπικό θα διευθετήσει την αναζήτηση του ιδιοκτήτη. Εάν ο σκύλος δεν έχει τσιπάκι ή ετικέτα που να αναγράφει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, μπορείτε να βοηθήσετε το καταφύγιο να βρει τον ιδιοκτήτη.

Για παράδειγμα, εκτυπώστε αφίσες βάζοντας τίτλο “Βρέθηκε σκύλος” ή “Ποιος γνωρίζει αυτόν τον σκύλο;”. Στην αφίσα θα πρέπει να υπάρχει και μια φωτογραφία του σκύλου καθώς και ο αριθμός τηλεφώνου του καταφυγίου όπου τον παραδώσατε. Κολλήστε τις αφίσες που φτιάξατε σε σούπερ μάρκετ κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο σκύλος και σε κολόνες του δρόμου.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να αναφέρετε ένα κατοικίδιο ζώο που χάθηκε ή βρέθηκε. Αντίστοιχα, μπορείτε να αναρτήσετε μια σχετική δημοσίευση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ή το Instagram. Ίσως να είστε τυχεροί και ο ιδιοκτήτης του σκύλου να βρεθεί σύντομα με αυτόν τον τρόπο.

Μπορώ να ταΐσω έναν σκύλο που βρίσκω στο δρόμο;

Εάν ο αδέσποτος σκύλος είναι εμφανώς αδυνατισμένος και προφανώς δεν έχει φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τον ταΐσετε με προσοχή. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι του δίνετε μόνο λίγη τροφή και μόνο τροφή που είναι καλά ανεκτή. Τα άδεια, μικρά στομάχια δεν μπορούν να αντέξουν πολύ φαγητό!

Ποιος πρέπει να φροντίσει έναν σκύλο που χάθηκε;

Εάν ο σκύλος δεν έχει περιλαίμιο ή τσιπάκι και δεν έχει τατουάζ ταυτοποίησης, η αναζήτηση της προέλευσής του μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Στο μεσοδιάστημα, το προσωπικό του τοπικού καταφυγίου ζώων θα αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου που βρέθηκε. Εάν θέλετε να το φροντίσετε μόνοι σας, μπορείτε να το κάνετε προσωρινά μέχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του.

Πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να φροντίσετε τον τετράποδο φίλο σας και ότι ο σκύλος σάς δείχνει εμπιστοσύνη.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η συμβίωση με το ξένο ζώο μπορεί να είναι αρκετά κουραστική. Εξάλλου, δεν ξέρετε τι έχει περάσει ο σκύλος στο παρελθόν. Οι διαταραχές συμπεριφοράς, ο ξαφνικός φόβος και η επιθετικότητα είναι κάποιες από τις πιθανές περιπτώσεις. Αν ο σκύλος δείχνει νευρικός μαζί σας, αν είναι άρρωστος ή αν πρέπει να δουλέψετε πολύ εσείς οι ίδιοι, η προσωρινή φιλοξενία σε καταφύγιο είναι αναμφίβολα η καλύτερη απόφαση.

Πότε επιτρέπεται να κρατήσω έναν αδέσποτο σκύλο;

Συχνά όλο αυτό γίνεται χωρίς να το καταλάβετε: νιώθετε πολύ σύντομα συμπόνια και αγάπη για το αδέσποτο σκυλάκι και σας βγαίνει αβίαστα να το κρατήσετε. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν σας ανήκει και ίσως έχει ήδη λείψει πολύ από τον αρχικό ιδιοκτήτη του.

Μόνο όταν το καταφύγιο ζώων ή η αρμόδια αρχή δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον ιδιοκτήτη και δεν έχει εμφανιστεί κανείς ακόμη στον οποίο ανήκει ο χαμένος σκύλος και μετά από αρκετό διάστημα, μπορεί να υιοθετηθεί ο χαμένος σκύλος και να του δοθεί ένα νέο σπίτι.

Ποιοι κανόνες ισχύουν για τη μεταφορά ζώου σε άλλη χώρα;

Στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Ελλάδα υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά που ζουν και κυκλοφορούν στους δρόμους. Δεδομένου ότι τα ζώα εδώ συνήθως δεν στειρώνονται, συνεχίζουν να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Για τα ζώα αυτά, η ζωή στους δρόμους είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης.

Η θέα ενός τέτοιου τετράποδου φίλου προκαλεί φυσικά συμπόνια σε πολλούς φιλόζωους. Σε κανέναν δεν πάει η καρδιά να αφήσει απλά πίσω του ένα ταλαιπωρημένο σκυλί. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται απλώς να φέρετε έναν σκύλο που βρήκατε στο δρόμο στο σπίτι από το εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή συνήθως αποτυγχάνει στα σύνορα ή στο αεροδρόμιο.

Οι κανόνες εισαγωγής ζώων σε μια χώρα είναι γενικά πολύ αυστηροί. Για να μεταφέρετε έναν σκύλο εντός χωρών της ΕΕ πρέπει να υπάρχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς και έγκυρο εμβολιασμό κατά της λύσσας. Επιπλέον, το ζώο πρέπει να φέρει μικροτσίπ, τατουάζ ή ηλεκτρονική σήμανση ταυτοποίησης.

Για να βοηθήσετε ένα αδέσποτο ζώο, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με ένα καταφύγιο ζώων ή με έναν κτηνίατρο. Συνιστάται επίσης να επικοινωνήσετε με μια αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση που φροντίζει ζώα που έχουν ανάγκη.

Πηγή: zooplus


sxolio zoa


Πρόσθετο υλικό για εκπαιδευτικούς 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

από τον εκπαιδευτικό ιστότοπο  ” To sakidio”

Σε ποιες τάξεις μπορούν ν’ αξιοποιηθούν: Α,Β΄, Γ΄, Δ΄Ε ΄και Στ΄τάξη Δημοτικού

Βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά πάνω στο θέμα των δικαιωμάτων των ζώων το νομικό πλαίσιο της χώρας μας και να γνωρίσουν τις υποχρεώσεις τους. Η παρέμβαση, ελπίζουμε να  βοηθήσει τα παιδιά να ενισχύσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως η κοινωνική ευαισθητοποίηση, και ενσυναίσθηση η αυτοδιαχείριση, η υπευθυνότητα και η υπεύθυνη λήψη αποφάσεων.

Φύλλο εργασίας για μαθητές



Λήψη αρχείου

Το υλικό με το βίντεο και το  φύλλο εργασίας  μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

1.            Ως αυτόνομο υλικό για την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων, 4 Απριλίου

2.            Ως μέρος διαθεματικών projects, Δημοτικού για την ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογικής συνείδησης και φιλοζωίας, καλλιεργώντας την κοινωνική υπευθυνότητα.

3.            Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Μελέτη Περιβάλλοντος Β΄ Δημοτικού, ενότητα «Τα ζώα»

4.            Στις θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ:

Οικολογική Συνείδηση, φιλοζωία, τα δικαιώματα των ζώων

Λέξεις κλειδιά: οικολογική συνείδηση, φιλοζωία, τα δικαιώματα των ζώων

3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ:

Εθελοντισμός διαμεσολάβηση

Λέξεις κλειδιά: εθελοντισμός, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη

 

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι κτηνίατροι :

 Dr. Καραμιχάλη Παναγιώτα , απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, διδάκτωρ αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του ΑΠΘ.
και  Βαλάντης Σκρέκας,  ειδικός υπερηχολόγος,  απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

#vetcaregr

Ευχαριστούμε το κτηνιατρείο Καραμιχάλη Σκρέκα για τις επιστημονικές γνώσεις που μοιράζονται τακτικά μαζί μας!!!

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Veterinary Care- Άρθρα, Εθελοντισμός- διαμεσολάβηση, ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ, Φιλοζωία. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.