Προτάσεις για κινηματογραφικά Χριστούγεννα

lavart 2022 12 18T143158.652 2

cover deka xristoygenniatikes seires gia na deite sto netflix art altitudegr 710x503 1

Από τη στιγμή που το σπίτι μυρίζει μελομακάρονα, δίπλες, χυμό πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο, ένα είναι σίγουρο.
Ότι ήρθε η στιγμή να καθήσετε όλοι μαζί  αγκαλιά , να ψήσετε ποπ κορν και φυσικά να χουχουλιάσετε στον καναπέ και να δείτε  αγαπημένες καινούριες και παλιές ταινίες.

 Νέες, παλιές, για μικρά, για μεγαλύτερα παιδιά, για έφηβα παιδιά για εσάς. Αυτές οι ταινίες είναι ιδανικές για την εορταστική περίοδο.
Μετά από ένα εορταστικό πατινάζ λοιπόν σε ελληνικές και ξένες πλατφόρμες , αυτές είναι οι προτάσεις μας για τις μέρες των γιορτών.

8 x 10 in 819x1024 1

Μια συγκινητική Χριστουγεννιάτικη διαφήμιση

grandpa spot

Στο δίλεπτο διαφημιστικό σποτ της ολλανδικής φαρμακοβιομηχανίας DocMorris βλέπουμε έναν συμπαθητικό παππού, φαινομενικά απομονωμένο από την πανδημία του κορονοϊού, να ξεκινά εντατική γυμναστική πριν από τις γιορτές, σηκώνοντας αλτήρες από νωρίς το πρωί. Στην αρχή, ο ηλικιωμένος καταβάλλει υπερπροσπάθεια για να σηκώσει τα βάρη, με τους περίεργους γείτονες να αναρωτιούνται τι κάνει και να ανησυχούν για την ψυχική του υγεία!

grandpa spot

Στη συνέχεια, με αγωνία για την εξέλιξη, παρακολουθούμε τον ηλικιωμένο άνδρα να σηκώνει για αρκετές ημέρες ένα βάρος kettlebell για να ενισχύσει τη δύναμή του, παρακινούμενος από μια φωτογραφία που κοιτάζει για να τον εμπνέει! Οι γείτονες και όλοι οι περαστικοί νομίζουν ότι ο παππούς δεν είναι καλά, αδυνατώντας να εξηγήσουν γιατί προσπαθεί να σηκώσει τη βαριά μπάλα. Ακόμη και η κόρη του δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει…
Στην τελική σκηνή, ο συμπαθής παππούς συναντά την οικογένειά του για τα Χριστούγεννα, φανερώνοντας τον σκοπό της εντατικής γυμναστικής του. Συναντά με μεγάλη λαχτάρα την εγγονή του και καταφέρνει τελικά να τη σηκώσει ψηλά στην αγκαλιά του για να τη βοηθήσει να βάλει το αστέρι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου τους!

 

από τον ιστότοπο Superbook Greek

© *Christmas Story / Μια ιστορία για τον Αϊ-Βασίλη

*Original title: Joulutarina*- (2007)

© The Noel Diary (2022)
Η ιστορία ενός άνδρα Μόλις εκεί, ανακαλύπτει ένα ημερολόγιο που μπορεί να κρύβει μυστικά για το δικό του παρελθόν και για μια όμορφη νεαρή γυναίκα σε ένα δικό της μυστηριώδες ταξίδι
Η ταινία σκηνοθετείται από τον Τσαρλς Σάερ και πρωταγωνιστούν οι Τζάστιν Χάρτλεϊ, Μπάρετ Ντος, Μπόνι Μπεντέλια, Τριτ Γουίλιαμς και Τζέιμς Ρεμάρ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός διάσημου συγγραφέα που λαμβάνει κάποια τραγικά νέα κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων. Τώρα ο συγγραφέας πρέπει να επιστρέψει στο εγκαταλελειμμένο σπίτι του και να προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με το παρελθόν του αλλά και με το μέλλον του καθώς γνωρίζει μια γυναίκα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

 

© Scrooge: A Christmas Carol (2022)
Μια υπερφυσική, διαχρονική, μουσική προσαρμογή της λατρεμένης Χριστουγεννιάτικης ιστορίας του Charles Dickens

 

© A Boy Called Christmas (2021) / Μεταγλωττισμένο εδώ

©    A Boy Called Christmas (2021) ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΕΔΩ

Η ταινία A Boy Called Christmas (Το Αγόρι που το Είπαν… Χριστούγεννα), έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο φαντασίας του συγγραφέα Matt Haig, που εκδόθηκε το 2015 σε εικονογράφηση του Chris Mould. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Ol Parker και Gil Kenan, με τον τελευταίο να σκηνοθετεί, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Michiel Huisman, Maggie Smith, Sally Hawkins, Henry Lawfull.

Η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα μικρό, ονειροπόλο αγόρι, τον Nikolas, που πάντοτε πίστευε στη μαγεία και το ανέφικτο. Ο μικρός Nikolas ζει με τον χήρο πατέρα του σε μια καλύβα σε ένα δάσος της Φινλανδίας. Είναι ένα χαρούμενο αγοράκι, ευτυχισμένο αν και φτωχό. Ποτέ του όμως δεν έχει λάβει κανένα δώρο, πέρα από μια σκαλιστή κούκλα σε ένα γογγύλι, δοσμένη με αγάπη από την εκλιπούσα μητέρα του.

 

© Το Αστέρι των Χριστουγέννων / The Star (2017)

Mεταγλωτισμένο εδώ 

 Με υποτίτλους εδώ

Ένας μικρός, αλλά θαρραλέος γάιδαρος, με το όνομα Μπο, αποζητά μια ζωή πέρα από το καθημερινό άλεσμα στον μύλο του χωριού. Μια ημέρα, βρίσκει το κουράγιο να δραπετεύσει, και ξεκινάει την περιπέτεια των ονείρων του. Κατά το ταξίδι του, γίνεται φίλος με τη Ρουθ, μια αξιαγάπητη προβατίνα που έχασε το κοπάδι της, και τον Ντέιβ, ένα περιστέρι με υψηλές προσδοκίες. Οι τρεις τους μαζί συναντούν μια ομάδα καμηλών όλο εξυπνάδα και κάποια εκκεντρικά ζώα στάβλου. Πλέον, ο Μπο και οι νέοι του φίλοι ακολουθούν το λαμπρό αστέρι και γίνονται χωρίς να το καταλάβουν ήρωες της ομορφότερης ιστορίας που ειπώθηκε ποτέ: των πρώτων Χριστουγέννων.

© Journey to the Christmas Star (2012)

Το Journey to the Christmas Star (Reisen til julestjernen) είναι ένα νορβηγικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι που έχει υπερμεταγλωττιστεί στα αγγλικά.Έχει όλα τα κλασικά στοιχεία ενός παραμυθιού, όπως μια χαμένη πριγκίπισσα, καλικάντζαροι, μια μάγισσα, μια αρκούδα που μιλάει, ακόμα και τον  πατέρα των Χριστουγέννων.

Μια φορά και ένα καιρό ένα μικρό κορίτσι αναλαμβάνει μια αποστολή. Κάνει ένα μεγάλο ταξίδι ώστε να βρει το Χριστουγεννιάτικο Αστέρι….

©    Charlie And The Chocolate Factory – Ο Τσάρλυ και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005)

Δεν υπάρχει τίποτε πιο απολαυστικό για τον 11χρονο Τσάρλι Μπάκετ από μια λαχταριστή σοκολάτα. Όμως η οικογένειά του είναι φτωχή και αυτή η απόλαυση αποτελεί για τον Τσάρλι πραγματική πολυτέλεια. Έτσι το όνειρο του μικρού αγοριού είναι να κερδίσει ένα από 5 κουπόνια που θα του δώσουν την ευκαιρία να επισκεφθεί το εργοστάσιο σοκολάτας του περίφημου Γουίλι Γουόνκα…

 

 

© The Grinch / Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων (2018) Μεταγλωτισμένο


Ο Γκριντς ζει μοναχικά μέσα σε μια σπηλιά, με μόνη συντροφιά τον πιστό του σκύλο Μαξ. Εφοδιασμένος με εφευρέσεις κι αντικείμενα για τις καθημερινές ανάγκες του, ο Γκριντς βλέπει τους γείτονές του στο Χούβιλ μόνο όταν του τελειώνουν τα τρόφιμα. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, οι κάτοικοι του Χούβιλ τού χαλάνε την ήρεμη μοναχικότητά του, με τους όλο και πιο μεγάλους, όλο και πιο φωτεινούς, όλο και πιο δυνατούς εορτασμούς τους. Όταν δηλώνουν πως θα κάνουν τα φετινά Χριστούγεννα τρεις φορές πιο μεγάλα, ο Γκριντς συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ξανακερδίσει την ηρεμία του: αποφασίζει να ντυθεί Άγιος Βασίλης και, παρέα με τον Μαξ κι έναν τάρανδο, να κλέψει τα Χριστούγεννα! Στο μεταξύ, κάτω στο Χούβιλ, η Σίντι-Λου, ένα κορίτσι που λατρεύει τα Χριστούγεννα, σχεδιάζει με τους φίλους της να παγιδεύσει τον Άγιο Βασίλη, έτσι ώστε να τον ευχαριστήσει που βοηθάει τη μητέρα της να τα βγάλει πέρα. Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ωστόσο, η καλοσύνη της οδεύει σε σύγκρουση με τον κατεργάρη Γκριντς. Θα καταφέρει η Σίντι-Λου να γνωρίσει τον Άγιο Βασίλη; Θα καταφέρει ο Γκριντς να σταματήσει τους κατοίκους του χωριού να σταματήσουν τους εορτασμούς μία και καλή;

© Κλάους: Το μυστικό των Χριστουγέννων (2019) – Klaus – Μεταγλωτισμένο

Μια απλή πράξη καλοσύνης προκαλεί πάντα μία άλλη, ακόμα και σε ένα παγωμένο, μακρινό μέρος. Όταν ο Jesper, ο νέος ταχυδρόμος του Σμέρενσμπουργκ, γίνεται φίλος με τον κατασκευαστή παιχνιδιών Κλάους, τα δώρα τους σβήνουν μια πολύ παλιά διαμάχη και δημιουργούν ένα έλκηθρο γεμάτο παραδόσεις Χριστουγέννων
Όταν ο Τζέσπερ αυτοανακηρύσσεται ο χειρότερος μαθητής στην ταχυδρομική ακαδημία, διορίζεται σε ένα παγωμένο νησί πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου οι ντόπιοι είναι στα μαχαίρια και σπάνια ανταλλάσσουν κουβέντες μεταξύ τους, πόσω μάλλον γράμματα. Ο Τζέσπερ είναι έτοιμος να τα παρατήσει όταν στο πρόσωπο της ντόπιας δασκάλας Άλβα βρίσκει μια σύμμαχο και ανακαλύπτει τον Κλάους, έναν μυστηριώδη ξυλουργό που ζει μόνος σε μια καλύβα γεμάτη χειροποίητα παιχνίδια. Αυτές οι απρόσμενες φιλίες φέρνουν ξανά χαμόγελα στο Σμίρενσμπεργκ, δημιουργώντας μια νέα γενιά γενναιόδωρων γειτόνων, μαγικών παραδόσεων και καλτσών που κρέμονται από την καμινάδα με φροντίδα. Μια χριστουγεννιάτικη κωμωδία κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία του συν-δημιουργού του “Εγώ, ο Απαισιότατος”, Σέργκιο Πάμπλος

Αυθεντικός τίτλος: Klaus
Είδος: Παιδική, Περιπέτεια, Κινούμενα Σχέδια
Σκηνοθέτες: Sergio Pablos
Ηθοποιοί: Joan Cusack, Rashida Jones, J.K. Simmons, Jason Schwartzman, Will Sasso,
Διάρκεια: 96′
Έτος προβολής: 2019

 ©  Arthur Christmas Ο γιος του Άι Βασίλη 94΄ (2011)
Μεταγλωτισμένο

Ο Άρθουρ δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, καθώς ο πατέρας του δεν είναι άλλος από τον… Αϊ Βασίλη αυτοπροσώπως. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν ολοταχώς, ο Άρθουρ κάνει ό,τι μπορεί για να φανεί χρήσιμος στην καλά κρυμμένη κάπου στο Βόρειο Πόλο υπερσύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση, όπου οι πάντες δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να ετοιμάσουν εγκαίρως τα παιχνίδια που θα μοιραστούν στα παιδιά όλου του κόσμου.
Όμως, όταν από λάθος υπολογισμούς ένα κοριτσάκι κινδυνεύει να μείνει χωρίς δώρο, ο αδέξιος μα εξαιρετικά φιλότιμος Άρθουρ θα ξεκινήσει μια τρελή κούρσα με το χρόνο, προκειμένου να δώσει τη λύση, προτού ξημερώσουν τα φετινά Χριστούγεννα!

 ©   Le pupille / Οι μαθητές (Short 2022)

Γυρισμένο σε ιταλικό σκηνικό, το Le Pupille αφηγείται την ιστορία 17 μικρών κοριτσιών σε ένα καθολικό ορφανοτροφείο κατά τη διάρκεια του πολέμου και της έλλειψης. Σε αντίθεση με την επιθυμία τους, δεν είναι ευτυχισμένοι τη μοναχική περίοδο των Χριστουγέννων που είναι έγκλειστοι στο ορφανοτροφείο. Καθώς ετοιμάζονται για το ετήσιο παιχνίδι της γέννησης, το ορφανοτροφείο λαμβάνει ένα λαχταριστό δώρο, μια αγγλική πίτα, το πιο νόστιμο χριστουγεννιάτικο δώρο που έχουν δει ποτέ στη ζωή τους. Ωστόσο, παλεύουν με τις αντιφατικές πεποιθήσεις τους και την παιδική τους επιθυμία λόγω της ανατροφής τους σε ένα αυστηρό περιβάλλον.

Μια από τις καλόγριες προκαλεί τα κορίτσια προσφέροντάς τους μια δύσκολη επιλογή. Όταν τους παρουσιάζεται η τούρτα, ζητά από τα κορίτσια να θυσιάσουν το μερίδιό τους από το κέικ και να το προσφέρουν ως φόρο τιμής στον Ιησού. Δελεασμένες από τις επιθυμίες τους για το νόστιμο κέρασμα και κολλημένες ανάμεσα στα θρησκευτικά ήθη, τα άτακτα κορίτσια μπαίνουν σε διλήμματα.

© Τα χρονικά των Χριστουγέννων / The Christmas Chronicles (2018) 
Δύο αδέρφια χαλάνε κατά λάθος το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη και περνούν μια ολόκληρη νύχτα προσπαθώντας να σώσουν τα Χριστούγεννα παρέα με τον ξύπνιο και ντόμπρο ασπρογένη.

©The Christmas Chronicles: Part Two /Τα Χρονικά των Χριστουγέννων Δεύτερο Μέρος (2020) Μεταγλωτισμένο

Δυσαρεστημένη με τη νέα σχέση της μαμάς της, η έφηβη πλέον Κέιτ το σκάει και φτάνει στον Βόρειο Πόλο όπου ένα κακό ξωτικό σχεδιάζει με δόλο να καταργήσει τα Χριστούγεννα.

©   Ο Εφευρέτης των Χριστουγέννων /The Man who Invented Christmas (2017) 

Οκτώβριος του 1843.
Ο Κάρολος Ντίκενς υποφέρει μετά από την αποτυχία των τριών τελευταίων του βιβλίων.
Αφού απορρίπτεται από τους εκδότες του, ξεκινάει να γράφει υπό δική του έκδοση ένα βιβλίο που ελπίζει ότι θα διατηρήσει την οικογένεια του αυτοδύναμη και θα αναβιώσει την καριέρα του.
Ένα βιβλίο που θα γραφτεί μέσα σε έξι πυρετώδεις βδομάδες, έχοντας κεντρικό χαρακτήρα τον Εμπενίζερ Σκρουτζ και θέμα τα Χριστούγεννα…

© Τα Χριστούγεννα σου ή τα δικά μου;  (2022)/Your Christmas or Mine?

Βρισκόμαστε στο σταθμό Marylebone όπου  ένα νεαρό ζευγάρι φοιτητών, ο James  και η Hayley αντιμετωπίζουν το γεγονός να είναι μακριά ο ένας από τον άλλον για τα Χριστούγεννα. Η Hayley και ο James είναι νέοι και ερωτευμένοι. Ετοιμάζονται για τα αντίστοιχα ταξίδια τους με το τρένο, αλλά μια ξαφνική έκρηξη ρομαντισμού τους κάνει να αποφασίσουν να εκπλήξουν τον άλλον. Και οι δύο λοιπόν παίρνουν την ίδια τρελή απόφαση σε κλάσματα δευτερολέπτου να ανταλλάξουν τρένα και να ξαφνιάσουν ο ένας τον άλλον. Περνώντας ο ένας τον άλλον στο σταθμό, αγνοούν εντελώς ότι μόλις αντάλλαξαν Χριστούγεννα…… και καταλήγουν να βρεθούν μόνοι με μια οικογένεια που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ πριν για τη μεγάλη μέρα, ενώ κρατούν τη σχέση τους μυστική. Κάθε οικογένεια βέβαια υπάρχει σε διαφορετικό, κουραστικό αρχετυπικό έδαφος. Ο Τζέιμς έχει κρύψει το γεγονός ότι ζει σε μια εξωφρενική αλλά αφιλόξενη εξοχική έπαυλη με έναν αυστηρό πατέρα και μια οικιακή βοηθό. Η οικογένεια της Hayley είναι πιο εργατική και πιο ταραχώδης με αυτήν, οι γονείς της  μετά βίας κλείνουν το στόμα τους και δεν  αφήσουν κανέναν άλλο να πει μια λέξη.

 ©  The House Without a Christmas Tree (1972) / Ένα σπίτι χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο

Ένα σπίτι χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια ωραία μικρή ταινία διακοπών.
Το μόνο που θέλει η Addie Mills (Lisa Lucas) για τα Χριστούγεννα είναι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δυστυχώς, ο πατέρας της Τζέιμς (Τζέισον Ρόμπαρντς) αρνείται να της επιτρέψει να αποκτήσει ένα. Τα Χριστούγεννα θυμίζουν στον Τζέιμς την αποθανούσα μητέρα του Άντι και η Άντι επίσης του τη θυμίζει. Νιώθοντας χωρισμένη από τον πατέρα της, η μόνη ανακούφιση της Άντι στο σπίτι της είναι η γιαγιά της (Μίλντρεντ Νάτγουικ) που προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη μεταξύ της Άντι και του Τζέιμς καθώς πλησιάζουν οι διακοπές.
Παρά τον τίτλο, το The House Without a Christmas Tree είναι μια αρκετά νευρική ιστορία. Παρουσιάζει έναν πατέρα που δεν μπορεί να συνδεθεί με την κόρη του και στην πραγματικότητα την αγανακτεί για τον θάνατο της γυναίκας του που πέθανε αμέσως μετά τη γέννησή της. Η ταινία κάνει μια καλή δουλειά που δείχνει τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, αλλά παρουσιάζει και ρεαλιστές ενήλικες με πραγματικά προβλήματα.

 

 

©  The Shepherd (Short 2023)

Το The Shepherd είναι μια μαγική, συναισθηματική και ταυτόχρονα συναρπαστική βρετανική δραματική ταινία μικρού μήκους με σκηνοθέτη τον Iain Softley, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ben Radcliffe, Steven Mackintosh και John Travolta.
Η ιστορία διαδραματίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων και αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού πιλότου της RAF ( Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας) του Φρέντι Χουκ, που αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση όταν πετάει για το σπίτι διασχίζοντας τη Βόρεια Θάλασσα. Ο Χουκ βρίσκεται σε κίνδυνο όταν το αεροσκάφος του δυσλειτουργεί πάνω από τη θάλασσα…. του κόβουν το ραδιόφωνο και το ηλεκτρικό ρεύμα, αφήνοντάς τον αποκλεισμένο και λειτουργεί με περιορισμένα καύσιμα. Χάνεται κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από το νερό και χρειάζεται ένα θαύμα για να προσγειωθεί με ασφάλεια. Με τα καύσιμα να μειώνονται και χωρίς μέσα επικοινωνίας, οι προοπτικές του Freddie φαίνονται ζοφερές. Ωστόσο, μια ανατροπή της μοίρας ξετυλίγεται καθώς διασταυρώνεται με έναν μυστηριώδη πιλότο, τον οποίο υποδύεται ο θρυλικός Τζον Τραβόλτα, ο οποίος γίνεται φάρος στην πυκνή ομίχλη, οδηγώντας τον με ασφάλεια σε έναν διάδρομο προσγείωσης.

Η ταινία εξερευνά επιδέξια θέματα θείας παρέμβασης, ελπίδας και τη θαυματουργή ουσία των Χριστουγέννων. Υπογραμμίζει την ιδέα ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, μια αχτίδα ελπίδας και η δυνατότητα για ένα θαύμα επιμένουν. Η απεικόνιση του αινιγματικού πιλότου από τον Τζον Τραβόλτα εισάγει ένα επιπλέον στρώμα μυστικισμού στην αφήγηση, δίνοντας ένα συγκινητικό συμπέρασμα στο ταξίδι του Φρέντι που αντηχεί στους θεατές.

Το συμπέρασμα της ταινίας περικλείει κομψά τον πυρήνα του πνεύματος των Χριστουγέννων, τονίζοντας θέματα ηθικής και ηρωισμού. Παρέχει στο κοινό μια συγκινητική και αναζωογονητική εμπειρία, χρησιμεύοντας ως μια οδυνηρή υπενθύμιση της ισχύος που είναι εγγενής στην πίστη, την καλοσύνη και τη γοητεία που μπορεί να εκδηλωθεί κατά την περίοδο των γιορτών.

Συγγραφείς : Iain Softley, Frederick Forsyth

 

© JOYEUX NOEL -2005-

Χριστούγεννα, 1914. Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες καλούν ανεπίσημη και εντελώς παράνομη κατάπαυση του πυρός και γιορτάζουν μαζί τα Χριστούγεννα. Όντας Ευρωπαίοι, σταματούν επίσης για να παίξουν ποδόσφαιρο (με τη μορφή που είναι γνωστή στους Αμερικανούς ως ποδόσφαιρο).
Μια ταινία μοναδική με εξαιρετικές ερμηνείες και απαλό χιούμορ. Ανοίγει με παιδιά που διδάσκονται να μισούν άλλα έθνη και φυλές, διαδραματίζεται σε ένα ιστορικό σκηνικό της εικονικής εξόντωσης μιας γενιάς και τελειώνει με θάνατο, καταστροφή και μια προκαταρκτική αναφορά στο Ολοκαύτωμα.Αλλά είναι επίσης, τελικά, μια ταινία για την ειρήνη, την αγάπη, τη φιλία και την καλή θέληση προς όλους τους ανθρώπους, κάτι που την κάνει τεχνικά την τέλεια χριστουγεννιάτικη ταινία.
Όπως όλες οι ιστορικές ταινίες, δεν είναι απολύτως ακριβής, αλλά είναι μια λογική αναπαράσταση ενός αξιοσημείωτου αληθινού γεγονότος, όταν τα στρατεύματα κατά τους πρώτους μήνες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου όντως παρέθεσαν τα όπλα τους για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα τα Χριστούγεννα. Ο πυρήνας της ιστορίας, αφορά τους ψυχρούς, κουρασμένους στρατιώτες που βρίσκουν ζεστασιά και συντροφιά ο ένας στον άλλο κατά την περίοδο των γιορτών….
«*Επισκόπηση…* ένας καθολικός ιερέας στη βόρεια Σκωτία το 1914. Ο Πάλμερ είναι συνηθισμένος σε μια ήσυχη ζωή στην εκκλησία του στην εξοχή. Ωστόσο, όταν κηρύσσεται ο πόλεμος και σχεδόν όλοι οι νέοι στην ενορία του επιστρατεύονται, ο Πάλμερ ξέρει ότι δεν αντέχει να μείνει πίσω. Απρόθυμα, κατευθύνεται στο μέτωπο έχοντας τον διπό ρόλο του ιερέα και εκείνου του στρατιώτη που με ένα φορείο, φροντίζει νεκρούς και ετοιμοθάνατους.

Προσωπικότητα… αφοσιωμένη, τολμηρή και πνευματική. Ένας άνθρωπος με ισχυρή πίστη και αποφασιστικότητα, ο Πάλμερ είναι σε θέση να παραμείνει σχετικά ήρεμος ανάμεσα στη φρίκη του πολέμου των χαρακωμάτων και τον εμπιστεύονται πολλοί ταραγμένοι στρατιώτες. Η πίστη του στον Χριστιανισμό τον υποκινεί να απέχει από τη βία και να ασκεί συμπόνια για όλη την απόγνωση που βλέπει γύρω του. Αν και το μέγεθος του πόνου που προκαλεί ο πόλεμος κατά καιρούς τον καθιστά άφωνο και ανίκανο να προσφέρει περισσότερα από έναν γερμένο ώμο για να κλάψει.

Η ταινία είναι στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά και ακολουθεί δύο ή τρεις χαρακτήρες από μια γερμανική τάφρο, μια σκωτσέζικη και μια γαλλική τάφρο που καταλαμβάνεται εν μέρει από στρατιώτες των οποίων τα σπίτια βρίσκονται λίγο πιο πέρα από τη γερμανική γραμμή.

 

 ©  Αγώνες Πείνας / The Hunger Games (2012)

Από τα ερείπια ενός μέρους που κάποτε ήταν γνωστό ως Βόρεια Αμερική έχει αναδυθεί το έθνος της Πάνεμ, μια λαμπερή Κάπιτολ που περιβάλλεται από δώδεκα απομακρυσμένες επαρχίες. Η Κάπιτολ είναι σκληρή και αμείλικτη και κρατά τις επαρχίες υπό τον έλεγχό της αναγκάζοντάς τις να στέλνουν από ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας από δώδεκα μέχρι δεκαοχτώ για να συμμετάσχουν στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, έναν αγώνα θανάτου που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση.

Για την δεκαεξάχρονη Κάτνις Έβερντιν, που ζει μόνη μαζί με τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή της, η απόφαση της να πάρει εθελοντικά τη θέση της αδερφής της στους Αγώνες δεν διαφέρει και πολύ από μια θανατική ποινή. Όμως η Κάτνις έχει φτάσει κι άλλη φορά κοντά στο θάνατο -και η επιβίωση είναι δεύτερη φύση για εκείνη. Χωρίς να το επιδιώκει πραγματικά, διεκδικεί σοβαρά τη νίκη. Αλλά για να νικήσει, θα πρέπει να αρχίσει να κάνει επιλογές που φέρνουν σε σύγκρουση την επιβίωση με την ανθρωπιά και την αγάπη με τον έρωτα.

© Καλπάζοντας ελεύθερα: Χριστούγεννα με τον Σπίριτ (2019)- μεταγλωττισμένο

 

© Christmas on Mistletoe Farm (2022)

Αφού κληρονομεί ένα αγρόκτημα τα Χριστούγεννα, ένας χήρος πατέρας κάνει μια ανώμαλη προσαρμογή στη ζωή του χωριού – ενώ τα παιδιά του καταστρώνουν ένα σχέδιο να μείνουν εκεί για πάντα

Ο Ματ, ένας χήρος πατέρας, παλεύει να κρατήσει τη ζωή του  καθώς φροντίζει τα πέντε παιδιά του ενώ κάνει μια απαιτητική δουλειά. Λαμβάνει ένα γράμμα από έναν δικηγόρο που του ανακοινώνει  ότι ο πατέρας του, στη διαθήκη του, του άφησε μια φάρμα που ονομάζεται Mistletoe Farm.

Ένας από τους συναδέλφους του Ματ τον συμβουλεύει να περάσει μια μέρα εκεί για να προετοιμαστεί για το γήπεδο που θα δώσει την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο καθαρός αέρας της επαρχίας  μπορεί να καθαρίσει το μυαλό του. Ο Ματ συμφωνεί και αποφασίζει να επισκεφθεί αυτή τη φάρμα μαζί με τα παιδιά του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, τα παιδιά ταιριάζουν εύκολα με τους κατοίκους της πόλης και μαθαίνουν πολλά για τη γεωργία. Ο Ματ, από την άλλη, θέλει μόνο να τελειώσει το γήπεδο του και δεν θέλει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που έχουν πέσει στους ώμους του.

Τα παιδιά, κάνοντας tag μαζί με τους κατοίκους της πόλης, που βλέπουν τον Matt ως τον ήρωα που θα σώσει τη φάρμα από τους προγραμματιστές, συγκεντρώνονται για να πείσουν τον Matt γιατί το Mistletoe Farm είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο νομίζει.

 ©  A Brush with Christmas / Μια Πινελιά Χριστουγεννων (2022)
Μια σεφ έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την αληθινή αγάπη όταν ένας πίνακας που πέταξε τραβά την προσοχή ενός διάσημου εικονογράφου που βρίσκεται στην πόλη για τις γιορτές.

© Το Πολικό Εξπρές μεταγλωτισμένο

©Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς αγάπη;

© Μόνος στο Σπίτι / Home Alone (1990)

© Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη / Home Alone 2 Lost in New York (1992)

© Tα Χριστούγεννα της Άντζελα (2017)/ Παιδαγωγική & Κινηματογραφική προσέγγιση

©Η Χριστουγεννιάτικη ευχή της Άντζελα-Angela’s Christmas Wish

xristougenniatikes tainies

Δείτε ακόμη τα παρακάτω:

©Η ΨΗΦΙΑKH ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

©«ΧΡΙΣΤΟΥΓ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ»

Διαδραστική εικόνα thinglink

μικρού μήκους

Διαδραστική εικόνα thinglink :
“Χριστουγεννιάτικη ταινιοθήκη!”

xristoyg tainiouhkh


03 Blogpost

 Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
πλαυλιστ ταινιών για τα χριστούγεννα

© Superbook: The First Christmas / Τα πρώτα Χριστούγεννα (TV Episode 2012) Μεταγλωτισμένο

Το  εμπορικό χριστουγεννιάτικο χάος κυριαρχεί στο νοικοκυριό των Quantum. Ο Πρίγκιπας της Ειρήνης φαίνεται να έχει αφήσει αυτή την οικογένεια στα δικά της κωμικά σχέδια και περισπασμούς σε αυτές τις ευλογημένες διακοπές. Όταν ο Κρις αγνοεί την υπόσχεσή του να στήσει τη σκηνή της φάτνης, λέει αδιάφορα στη Τζόι ότι είναι απλώς μια άλλη διακόσμηση όπως όλοι οι τάρανδοι, οι νιφάδες χιονιού και τα ξωτικά του Άη Βασίλη. Το SUPERBOOK μεσολαβεί και διώχνει τους μικρούς μας ήρωες σε ένα ταξίδι για να ανακαλύψουν το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Μαθαίνουν για το μυστικό σχέδιο του Ηρώδη να προσπαθήσει να εμποδίσει τη γέννηση ενός νέου «βασιλιά» που φαντάζεται ως απειλή για τον θρόνο του. Ο Chris, η Joy και ο Gizmo ταξιδεύουν στη συνέχεια με τη Mary και τον Joseph, που πηγαίνουν στη Βηθλεέμ για την απογραφή. Στο ταξίδι τους, ο Κρις παγιδεύεται κωμικά στη σκέψη ότι κατασκοπεύει τους άντρες του Ηρώδη πίσω από κάθε βράχο και δέντρο καθώς τοποθετείται ως ο προσωπικός σωματοφύλακας της Αγίας Οικογένειας. Με τον καιρό, η δύναμη του ευλογημένου γεγονότος της γέννησης του Ιησού κυριεύει όλα τα άλλα στο μυαλό τους, καθώς Άγγελοι και βοσκοί καταλαμβάνουν τον στάβλο και ψάλλουν ένδοξους επαίνους. Οι ήρωές μας τελικά επιστρέφουν στο σπίτι για να εστιάσουν εκ νέου τις προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων του Quantum πίσω στα γενέθλια του Χριστού και λιγότερο στα εμπορικά στοιχεία της εορταστικής περιόδου.

© The Velveteen Rabbit (2023) / Το βελούδινο κουνέλι

Βασισμένο στο πολύτιμο, κλασικό παιδικό βιβλίο της Margery Williams, το «The Velveteen Rabbit» γιορτάζει τη μαγεία της άνευ όρων αγάπης. Όταν ο 7χρονος Γουίλιαμ λαμβάνει ένα νέο αγαπημένο παιχνίδι για τα Χριστούγεννα, ανακαλύπτει έναν φίλο της ζωής του και ξεκλειδώνει έναν κόσμο μαγείας.
Η ταινία συνδυάζει επιδέξια ζωντανή δράση και εκπληκτικά κινούμενα σχέδια για να αιχμαλωτίσει τέλεια τη φαντασία ενός παιδιού και να ακουμπήσει στο διαχρονικό κλασικό με τρόπο που πάντα οραματιζόσασταν, αλλά δεν έχετε ξαναδεί. !!!!

Ένα μικρό παιδί ξυπνά το πρωί των Χριστουγέννων για να ανακαλύψει ένα Βελούδινο Κουνέλι ανάμεσα στα δώρα του. Γίνεται σύντομα το νέο αγαπημένο παιχνίδι του Παιδιού. .Με τον καιρό η εμφάνιση του Κουνελιού γίνεται φθαρμένη και άθλια από το παιχνίδι και αρχίζει να συμβαίνει μια υπέροχη αλλαγή. Μέσα από τις περιπέτειές του με το Παιδί, το Βελούδινο Κουνέλι μαθαίνει για την αγάπη και τη φιλία και το αληθινό νόημα της ύπαρξης».

©     Αγάπη είναι… / Love Actually (2003)
Καμία άλλη ταινία δεν είναι τόσο συνυφασμένη με τα Χριστούγεννα όσο το “Love Actually” του Richard Curtis, ο οποίος είναι υπεύθυνος για αρκετές κωμωδίες των προηγούμενων δεκαετιών. Όπως σε κάθε του φιλμ, έτσι και στη δημοφιλή χριστουγεννιάτικη ταινία, ξέρει τον μαγικό τρόπο για να παντρεύει το δραματικό στοιχείο με το κωμικό και από εκεί που γελάς δυνατά, καταλήγεις να κλαις ακόμα πιο γοερά. Μπορεί, λοιπόν, να την έχεις δει δεκάδες φορές και να ετοιμάζεσαι σε λίγες ημέρες να επαναλάβεις τη χριστουγεννιάτικη συνήθεια
Το ”Love Actually” είναι μια βρετανική κομεντί σε σενάριο και σκηνοθεσία του Richard Curtis. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στην Αγγλία και στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και παρουσιάζει 10 διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων που είτε είναι ερωτευμένοι, είτε χωρίζουν, είτε νιώθουν μόνοι και αναζητούν την αγάπη. Ένας πρωθυπουργός που ερωτεύεται τη γραμματεία του, ένας συγγραφέας που ερωτεύεται την οικιακή βοηθό του, η οποία όμως δε μιλά αγγλικά, ένας χήρος που δίνει συμβουλές στον 11χρονο γιο του προκειμένου να προσελκύσει το κορίτσι που τον ενδιαφέρει, μια νεόνυμφη που δεν αντιλαμβάνεται τον έρωτα του κολλητού του άντρα της γι αυτήν και ένας παλιός ροκ σταρ που σκαρφαλώνει πάλι στην κορυφή έπειτα από την απεξάρτηση του από την ηρωίνη είναι μερικές μόνο από τις ιστορίες της ταινίας. Το τέλος βρίσκει όλους τους πρωταγωνιστές στο αεροδρόμιο Heathrow. Στην ταινία ακούγονται πολλά γνωστά τραγούδια όπως ”Too lost in you- sugababes”, ”Sweetest goodbye- Maroon 5”, ”All I want for christmas” και ”wherever you will go- The Calling”.

Η σύνοψη

Πώς μπορεί μια γυναίκα να επηρεάσει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών;
Ποια υπόσχεση πρέπει να δώσει ένας ξεπεσμένος τραγουδιστής προκειμένου να πετύχει το χριστουγεννιάτικο νούμερο ένα στα charts;
Πώς ένα μικρό αγόρι μπορεί να τραβήξει την προσοχή του πιο όμορφου κοριτσιού στο σχολείο;
Γιατί κάποιος αποφεύγει τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου; Πόσο μακριά χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς προκειμένου να βρει μια, δυο, τρεις, τέσσερις κοπέλες να τον αγαπήσουν;
Πώς μπορεί να ευδοκιμήσει μια ερωτική σχέση, όταν το ζευγάρι μιλάει διαφορετικές γλώσσες;

Δέκα διαφορετικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με θέμα την αγάπη και τον έρωτα συναντιούνται στο Λονδίνο λίγο πριν τον ερχομό των Χριστουγέννων. Στο παιχνίδι αυτό της αγάπης συμμετέχουν πρωθυπουργοί, ροκ σταρ, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, συγγραφείς, αλλοδαποί αποδεικνύοντας ότι η αγάπη και ο έρωτας βρίσκονται παντού…

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Κινηματογραφική παιδεία, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.