Ο Πλανήτης των Ανθρώπων (ντοκιμαντέρ) / Η “πράσινη” τεχνολογία …… ελπίδα ζωής;

Planet of the Humans 2019 Michael Moore

maxresdefault 2

Μετά την κατάχρηση της Γης επί δεκαετίες και ενώ ο πλανήτης έχει φτάσει στα όριά του, μια νέα “πράσινη” τεχνολογία έρχεται να μας δώσει ελπίδα ζωής. Ηλιακή και αιολική ενέργεια, φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα, βιομάζα είναι τα συστατικά της πράσινης ενέργειας που υπόσχεται τον παράδεισο στη γη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι πραγματικά καθαρή αυτή η πράσινη ελπίδα;

“Είναι δυνατόν μηχανές φτιαγμένες από τον βιομηχανικό πολιτισμό, να μας σώσουν από τον βιομηχανικό πολιτισμό;” Μια δυσάρεστη έκπληξη μας περιμένει…Το νέο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τον Jeff Gibbs, σε παραγωγή του Michael Moore μας ξεναγεί στον κόσμο της πράσινης ενέργειας με τρόπο απρόβλεπτο και δυσάρεστα απρόσμενο.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την προωθούμενη “πράσινη ενέργεια” για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, αναλύει το αποτύπωμα σε CO2 της βιομηχανίας των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τη χρήση υλικών για την κατασκευή τους (εξορύξεις, σπάνιες γαίες, μέταλλα, ορυκτά καύσιμα), αλλά και την αποτελεσματικότητά τους στην παροχή ενέργειας. Σημαντικό μέρος της έρευνας του Gibbs ασχολείται με τη “βιομάζα”, που αποτελείται από δέντρα, στοχευμένες καλλιέργειες, δάση άλγης, λίπος ζώων κλπ., και τις επιπτώσεις της χρήσης της στο περιβάλλον.

Το ντοκιμαντέρ δεν εστιάζει απλά και μόνο στις καταστροφικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, αλλά παρουσιάζει και μια κριτική θεώρηση των τρόπων με τους οποίους – σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου – «το περιβαλλοντικό κίνημα έχασε τη μάχη, μέσω επιλογών που έγιναν με καλή θέληση αλλά αποδείχθηκαν καταστροφικές, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες  θα μας σώσουν, και με το να παραδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα της Wall Street»

Επίσης το ντοκιμαντέρ καταδεικνύει τον ρόλο μεγάλων οικολογικών οργανώσεων στις ΗΠΑ στην προώθηση της “πράσινης ενέργειας”, καθώς και την χρηματοδότησή τους από μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, μεταξύ αυτών τράπεζες, εταιρείες πετρελαίου, αερίου, υλοτομίας, βιοτεχνολογίας και άλλες. Μια εξαιρετική έρευνα που απαντά σε καίρια ερωτήματα και έχει ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια θεάσεις, παρά την τεράστια εκστρατεία δυσφήμισης αλλά και λογοκρισίας που επιχειρήθηκε και συνεχίζεται.
Η έρευνα στηρίχτηκε σε ίδια μέσα, δόθηκε ελεύθερα στο κοινό με “επίσημη πρεμιέρα” στο διαδίκτυο.

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.