
Είναι γνωστό και αποδεκτό ότι η συναισθηματική νοημοσύνη αν καλλιεργηθεί από την παιδική ηλικία μάς δίνει την δυνατότητα να ζήσουμε μια χαρούμενη και πιο φωτεινή ζωή απαλλαγμένη από στρες κι αγωνίες.
Έχει παρατηρηθεί πως οι ενήλικες με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν επίγνωση για το τι αισθάνονται, έχουν διάθεση να βελτιώνουν την σχέση τους με τους άλλους, είναι συνεργατικοί, προβάλλουν με μεγαλύτερη ευκολία τις δεξιότητές τους, είναι ευέλικτοι σε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις ενώ διαμορφώνουν πιο εύκολα την προσωπική τους ταυτότητα. Η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης δεν πρέπει να υποτιμάται καθώς ενθαρρύνει πολλά χαρακτηριστικά όπως είναι η επικοινωνία, η αποδοχή του εαυτού, η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, η επούλωση ψυχικών τραυμάτων, η αυτοπραγμάτωση, η προσαρμογή στις αλλαγές, η δυνατότητα καλλιέργειας ενσυναίσθησης.
Αυτή η τελευταία ικανότητα – η ενσυναίσθηση ! – είναι πολύ σπουδαία αφού μέσω από εκείνη μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με τους άλλους και να δημιουργούμε υγιείς δεσμούς.
Εκτός από το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον το παιδικό αφήγημα μπορεί μέσα από ευανάγνωστες ιστορίες να καλλιεργήσει και να προβάλει τις παραπάνω έννοιες δίχως καμία αμφιβολία.
Μια ιδέα μπορεί να φωτίσει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Ο συγγραφέας παιδικών αφηγημάτων μπορεί να δώσει ευρυχωρία στο κείμενό του προβάλλοντας έννοιες και αξίες όπως είναι η αγάπη, η συμπόρευση, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, η ομαδικότητα, η συμπόνοια.
Το εικονογραφημένο παιδικό παραμύθι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στην διάθεση του γονιού και του εκπαιδευτικού και δημιουργεί συνθήκες για να στεγάσουν και να εκφράσουν τα ίδια τα παιδιά, οι ίδιοι οι μικροί αναγνώστες τα συναισθήματά τους αλλά και για να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη.
Η σύγχρονη παιδική λογοτεχνία ευτυχώς δεν ακροβατεί πια ανάμεσα στο καλό και στο καλό, στην κακιά μητριά, στον πεινασμένο λύκο και στα βασανισμένα κατσικάκια και στο τρομαγμένο κοριτσάκι που εγκαταλείπει και παγώνει από το κρύο. Δεν προβάλλει δράκους που θέλουν να κατασπαράξουν μικρά παιδιά ούτε ταλαιπωρημένες σταχτοπούτες που πνίγονται μέσα στην στάχτη. Αφηγήματα που ενισχύουν τους φόβους των παιδιών, κλονίζουν την αυτοπεποίθηση τους και τα βάζουν μέσα σε μια σκληρή συναισθηματική κατάσταση δεν βοηθούν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.
Εκεί ο ρόλος γονέων και εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός αφού καλείται να επιλέξει, ανάλογα με την θεματική, ιστορίες που μέσα από αυτές τα παιδιά θα μάθουν να μοιράζονται, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους χωρίς να τα φοβούνται , να εκπαιδεύονται στην καλοσύνη, στην χαρά και στην ομορφιά της ζωής.
Και το παιδικό αφήγημα είναι ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουν τα παιδιά μας να χτίσουν έναν κόσμο που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, τον κόσμο γύρω τους. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί κι οι συγγραφείς χρειάζεται να ακούμε τα παιδιά και να τους δίνουμε χώρο μέσα από παιχνίδια φιλαναγνωσίας και δράσεις ενεργητικής ανάγνωσης-αφήγησης.
Το παιδικό αφήγημα μας δίνει την ευκαιρία να εκπαιδευτούμε κι εμείς μαζί με τα παιδιά μας και να αποκτήσουμε μια πιο λειτουργική σχέση με τα πραγματικά μας συναισθήματα. Το εικονογραφημένο παραμύθι ανταποκρίνεται στη φύση του μικρού παιδιού με ευκολία. Το κείμενο μαζί με την εικόνα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση του νοήματος της ιστορίας. Άλλωστε τα παιδιά ταυτίζονται με ήρωες, ιδέες και καταστάσεις. Κι εκεί ξεδιπλώνεται μπροστά τους ένας ολόκληρος κόσμος συναισθημάτων που ταυτόχρονα τα ενθαρρύνει στην διαχείρισή τους. Φράσεις και εικόνες μπορεί να γίνουν τόσο δυνατές μέσα σε μια ιστορία ώστε να ενδυναμώσουν τα παιδιά πνευματικά και συναισθηματικά. Τόσο δυνατές ώστε να βελτιώσουν τις σχέσεις των παιδιών με τους συμμαθητές και το συγγενικό τους περιβάλλον. Τόσο δυνατές ώστε να τους διδάξουν την αποδοχή της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης . Τόσο σπουδαίες ώστε να κατανοήσουν την έννοια της αγάπης και της φιλίας.
Ένα τέτοιο μαγικό παραμύθι είναι και το παρακάτω που θα αναλύσουμε. Επεξεργαστείτε το με τα παιδιά, κάντε μια προσπάθεια να εμβαθύνετε στα νοήματα που μεταδίδει και βοηθήστε τα να ξεπεράσουν φόβους και αδυναμίες . Μιλήστε μαζί τους για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Ανακαλύψτε μαζί την κατανόηση, τη συμπόρευση, τη διαχείρισή της ετερότητας του άγχους αλλά και τα όνειρα. Αυτά τα όνειρα που συνδέονται με τη διδασκαλία και τη γνώση. Αυτά τα όνειρα που δεν φοβούνται να ειπωθούν ή να υλοποιηθούν.
Ας το γνωρίσουμε…..
Συγγραφέας – εικονογράφος: Charlie Mackesy
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: διηλικιακό
Ένα τρυφερό, οικουμενικό παραμύθι, το βιβλίο του συγγραφέα και εικονογράφου Charlie Mackesy, εκδόθηκε το 2019 και γνώρισε άμεση επιτυχία, πουλώντας πάνω από 250.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ και κατακτώντας τις λίστες των μπεστ σέλερ παγκοσμίως.
Ένα σύγχρονο εκδοτικό θαύμα, το οποίο αποκαλέστηκε “Ο Μικρός Πρίγκιπας του 21ου αιώνα”
Πρόκειται για ένα βιβλίο αριστούργημα που απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας . Ο χαρισματικός συγγραφέας, πλέκει περίτεχνα έναν συγκινητικό ύμνο στην καλοσύνη, τη φιλία, το θάρρος και την ελπίδα καθώς ακολουθεί το οδοιπορικό τεσσάρων φαινομενικά άσχετων χαρακτήρων – πρωταγωνιστών που ταξιδεύουν μαζί σε αναζήτηση ενός σπιτιού.
Εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας τον κόσμο και τους εαυτούς τους, θέτουν ερωτήματα για τη ζωή και παρέα ξεπερνούν τις καταιγίδες εστιάζοντας στην αγάπη.
Με συγκινητική ταπεινοφροσύνη και χωρίς ίχνος διδακτισμού χρησιμοποιεί απλά λόγια για να δώσει τις πιο σοφές απαντήσεις στα πιο πολύπλοκα ερωτήματα, καταφέρνοντας να κατευνάσει τα υπαρξιακά μας άγχη και να μας κάνει -έστω προς στιγμήν- να δούμε τη ζωή μέσα από μία αθώα και ονειροπόλα παιδική ματιά.
Η υπόθεση του βιβλίου
Ένα αγόρι νιώθει μοναξιά. Θα συναντήσει έναν τυφλοπόντικα και θα κάνουν παρέα, μοιραζόμενοι τις σκέψεις και τους φόβους τους.
Έχεις κάποια αγαπημένη φράση; ρώτησε το αγόρι
Ναι, είπε ο τυφλοπόντικας.
Ποια είναι;
Αν δεν τα καταφέρεις στην αρχή, φάε λίγο γλυκό.
Μάλιστα. Και πετυχαίνει;
Πάντα.
Όσα λένε μεταξύ τους, δίνουν τροφή για σκέψη στους αναγνώστες, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
«Σκέψου ποιοι θα ήμασταν, αν φοβόμασταν λιγότερο».
«Καμιά φορά νιώθω χαμένος», είπε το αγόρι. «Και εγώ», είπε ο τυφλοπόντικας. «Αλλά σε αγαπάμε και η αγάπη σε φέρνει σπίτι»
Στον δρόμο τους θα συναντήσουν και μια αλεπού και θα γίνει το τρίτο μέλος της παρέας, συνεχίζοντας και οι τρεις να συζητούν και να βοηθά ο ένας τον άλλον.
Το να είσαι καλός με τον εαυτό σου είναι από τις πιο μεγάλες καλοσύνες, είπε ο τυφλοπόντικας.
Και ύστερα έρχεται στην παρέα τους ένα άλογο και συζητάει και αυτό μαζί τους, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις σε αυτά που ρωτούν τα υπόλοιπα μέλη της παρέας.
Τίποτα δεν νικάει την καλοσύνη, είπε το άλογο, στέκει ήσυχη πέρα και πάνω απ’ όλα τα πράγματα.
Στο εξαιρετικά ευαίσθητο και μοναδικά συγκινητικό εικονογραφημένο βιβλίο – παραμύθι απολαμβάνουμε την ξεχωριστή φιλία ανάμεσα σ’ ένα φιλομαθές αγόρι με περίσσια περιέργεια για τον κόσμο γύρω του, έναν τρελούτσικο τυφλοπόντικα με αδυναμία στα γλυκά, λαίμαργο και γεμάτο ζωή, μια λίγο καχύποπτη αλεπού, κουρασμένη από τις κακουχίες, κι ένα σοφό και ευγενικό άλογο.
Οι τέσσερις μαζί εξερευνούν τον απέραντο κόσμο. Συνοδοιπόροι σε αυτό το μοναδικό ταξίδι , καθώς τα μονοπάτια τους διασταυρώνονται, γεννιούνται φιλίες και μια συμμαχία ανώτερη της κάθε μονάδας.
Υπομένουν και ξεπερνούν καταιγίδες. Σκέφτονται τη ζωή. Αναρωτιούνται για το μέλλον. Και ανακαλύπτουν κάποια πολύ σημαντικά πράγματα, όπως… κάτι που είναι καλύτερο κι από τα γλυκά! Θα αναρωτιέσαι τι είναι αυτό, γι’ αυτό ας το μαρτυρήσουμε, δε πειράζει:
«Ανακάλυψα κάτι καλύτερο απ’ τα γλυκά».
«Όχι, αποκλείεται» είπε το αγόρι.
«Ναι, σου λέω!» απάντησε ο Τυφλοπόντικας.
«Και ποιο είναι;»
«Μια αγκαλιά. Κρατάει πιο πολύ».
Φοβερή ανακάλυψη έτσι;
Το βιβλίο του Charlie Mackesy : ένα «εγχειρίδιο καλοσύνης»
Στο έργο του Charlie Mackesy, οι ήρωες του βιβλίου, τέσσερα διαφορετικά πλάσματα που μπορεί να διαφέρουν πολύ από σένα αλλά και πάλι σου θυμίζουν όλα και λίγο εσένα, πορεύονται σε μια οδό χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ιστορία που εξελίσσεται αλλά, μια διαδρομή όπου αναπτύσσονται σκέψεις και συναισθήματα, υμνούνται αξίες όπως αυτές της φιλίας, της συντροφικότητας, της ενσυναίσθησης, της αγάπης και της αυτοεκτίμησης.
Ένα σκίτσο του μ’ ένα άλογο που τολμά να παραδεχτεί πως το πιο γενναίο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή του ήταν να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειάστηκε, ήταν αυτό που έδωσε την αφορμή να γίνει αυτό το βιβλίο.
«Πότε φάνηκες πιο δυνατός από ποτέ;» ρώτησε το αγόρι.
«Όταν τόλμησα να δείξω την αδυναμία μου».
«Ζητάω βοήθεια δεν σημαίνει τα παρατάω» είπε το άλογο.
«Σημαίνει: δεν τα παρατάω με τίποτα».
Το σκίτσο ανέβηκε στο Instagram του Mackesy και έγινε το έμβλημα πολλών ανθρώπων που βασανίζονται, κυρίως με θέματα ψυχικής υγείας· το μοιράστηκαν οργανώσεις που βοηθούν βετεράνους πολέμου με διαταραχές μετατραυματικού στρες, νοσοκομεία ως μέσο ενθάρρυνσης των ασθενών τους και απλοί άνθρωποι στα κοινωνικά δίκτυα.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να εξωτερικεύσει ο δημιουργός του όλα τα συναισθήματα που του προκάλεσε η απώλεια ενός καλού του φίλου, έγινε ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις, βραβεύσεις και μεταφράσεις. Και καθόλου άδικα.
Με απλότητα, ειλικρίνεια και απλές γραμμές ο εικονογράφος στήνει ένα βασίλειο καλοσύνης και γενναιοδωρίας, εκεί όπου το «μαζί» είναι επιτέλους το ζητούμενο.
Χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη ιστορία, ο Mackesy διηγείται μέσα από τα κείμενα και τα σχέδιά του το ταξίδι των τεσσάρων αυτών χαρακτήρων, που συναντιούνται στις σελίδες του βιβλίου κι αρχίζουν να μοιράζονται τη ζωή τους, τη φιλία τους και την αγάπη τους σε μια κοινή διαδρομή. Δεν υπάρχει αρχή και δεν υπάρχει τέλος, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις συζητήσεις. Γιατί αυτό ακριβώς είναι, μια συζήτηση ανάμεσα στους τέσσερις πρωταγωνιστές, στην οποία ο καθένας προσθέτει το δικό του λιθαράκι.
Μέσα σε λίγες λέξεις εσωκλείουν τις μεγαλύτερες αλήθειες για την ανθρώπινη ύπαρξη και μιλάνε σε μια γλώσσα οικουμενική, που αγγίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων σε κάθε γωνιά του κόσμου. Σταλάγματα σοφίας, εκμυστηρεύσεις, αγάπη και δυνατές αγκαλιές προσφέρονται ως εναλλακτική πρακτική στη φιλαυτία και στον ατομικισμό.
-«Τι θεωρείς ως το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου;».
-«Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους».
«Καμιά φορά το μυαλό σου παίζει περίεργα παιχνίδια. Μπορεί να σου λέει πως δεν είσαι καλό και πως τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά ανακάλυψα αυτό: Είσαι σημαντικός και φέρνεις στον κόσμο πράγματα που κανένας άλλος δεν μπορεί. Γι’ αυτό κράτα γερά».
Μέσα από μονολεκτικούς, κατ’ επίφαση απλούς διαλόγους, ο Mackesy καταφέρνει με μοναδικά χαρισματικό τρόπο να εκφράσει ενδόμυχους προβληματισμούς που έχουν απασχολήσει ή θα απασχολήσουν κάθε άνθρωπο κάποια στιγμή στη ζωή του
«Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ρωτάει ο τυφλοπόντικας , «καλός» απαντά το αγόρι.
«Τι νομίζεις ότι είναι επιτυχία;» ξαναρωτάει το αγόρι, «να αγαπάς».
«Ποιο είναι το πιο γενναίο πράγμα που είπες ποτέ;» ρωτάει το αγόρι το άλογο και εκείνο απαντά «βοήθεια», ένα σχέδιο μάλιστα που βρήκε θέση σε νοσοκομεία, ιδρύματα και οργανισμούς ψυχικής υγείας ως σύμβολο.
Μα δεν θα ήταν λίγο καλύτερος ο κόσμος έτσι;
Θα μπορούσε να πει μάλιστα κανείς πως οι τέσσερις χαρακτήρες είναι ουσιαστικά διαφορετικές πλευρές του ίδιου ανθρώπου:
- το μικρό αγόρι με την αμείωτη περιέργειά του και τις ασταμάτητες ερωτήσεις του,
- ο τυφλοπόντικας με τη λαιμαργία του συμβολίζει τη λαιμαργία για ζωή,
- η λιγομίλητη και φαινομενικά αντικοινωνική αλεπού την πληγωμένη πλευρά του ενήλικα και τέλος,
- το άλογο τη σοφία και την ηρεμία που έρχεται με την εμπειρία.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
Το βιβλίο παραμύθι και η αξία του
To βιβλίο είναι μοναδικό…. μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη και προάγει την ενσυναίσθηση όπως κανένα άλλο ως τώρα. Eίναι ένα βιβλίο που ήρθε στην ελληνική αγορά την πιο κατάλληλη εποχή, για να τονώσει το ηθικό μας και να μας κάνει να αισθανθούμε – έστω για όσο διαρκεί η ανάγνωσή του – μια σταλιά παραπάνω αισιόδοξοι απ’ όσο μας επιτρέπουν οι τρέχουσες συνθήκες.
Είναι ένα βιβλίο που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Το κείμενο απλό, λιτό, αλλά κρύβει μέσα του σπουδαίες αλήθειες που αγγίζουν την ψυχή όσων το διαβάσουν.
Ο αναγνώστης διαβάζοντάς το νιώθει αισιοδοξία. Αισθάνεται ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Αντιλαμβάνεται τη σημασία της φιλίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης.
Πολλοί αναγνώστες αλλά και κριτικοί λογοτεχνίας αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί αντάξιο του «Μικρού Πρίγκιπα».
Σίγουρα είναι ένα βιβλίο ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη που απολαμβάνεις την ανάγνωσή του και πολλές φράσεις του κειμένου σου εντυπώνονται.
Το βιβλίο θυμίζει από λίγο έως πολύ τους διαλόγους του Μικρού πρίγκηπα με την αλεπού (Εξυπερύ) όπως κι αυτούς του Γουϊνι με τον φίλο του τον Πίγκλετ (Μιλν).
Είναι εξίσου φιλοσοφικό και αλληγορικό μαζί, ευαίσθητο και μοναδικά συγκινητικό.
Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο θα βρεις ανακούφιση και παρηγοριά, θα αντιμετωπίσεις παλιά κρυμμένα τραύματα, αλλά σίγουρα όταν το κλείσεις, θα έχεις ήδη γίνει πιο πλούσιος. Αξίζει να διαβαστεί και σίγουρα θα μπει στην καρδιά σας.
Το βιβλίο αυτό μπορείς να το ξεκινήσεις από όπου θέλεις, ακόμα κι από τη μέση ή και το τέλος αν προτιμάς. Μπορείς να το μουτζουρώσεις, να του τσακίσεις τις γωνίτσες των σελίδων του, να το γεμίσεις δαχτυλιές. Είναι ένα βιβλίο με εικόνες γιατί οι εικόνες είναι σαν νησιά, όπου αράζεις μέσα σε μια θάλασσα με λέξεις. Είναι ένα βιβλίο για όλους, όποια κι αν είναι η ηλικία τους. Είναι ένα βιβλίο που είναι εδώ για να το κάνεις δικό σου. Να το αγαπήσεις και να το’ χεις πάντα κοντά σου, να γίνει η συντροφιά σου. Αυτά λέει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του, την οποία δεν μπορείς να προσπεράσεις αδιάφορα. Λέει κι άλλα πολλά ώστε να μας κατατοπίσει για τον τρόπο σκέψης του ενώ σημειώνει πως εμείς μπορεί να δούμε κι άλλα πολλά, μέσα στα γραφόμενα του, που αυτός δεν είδε ποτέ.
Όσοι το διάβασαν αισθάνονται πως οι λέξεις είναι πολύ λίγες για να περιγράψουν την ομορφιά του και πως όσο περισσότερο το αναλύουμε τόσο του αφαιρούμε από την μαγεία του.
Είναι από τα βιβλία που διαβάζεις λίγο κάθε φορά. Παίρνεις μικρές-μικρές απολαυστικές γουλιές, σκέφτεσαι πολύ, ονειροπολείς, χαζεύεις τις ομορφιές γύρω σου και πάλι από την αρχή. Πας και το ανοίγεις ξανά και ξανά για να διαβάσεις κάτι που σ’ άρεσε, κάτι που σε συγκίνησε, κάτι που θυμήθηκες και θέλεις να ξαναδείς.
Κλείνοντάς το είσαι πάντα λίγο καλύτερος και λιγάκι πιο αισιόδοξος.
Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο στα ελληνικά εδώ
Παρακάτω δείτε το βιβλίο σκαναρισμένο
Προσφορά της εκπαιδευτικού Ιωάννας Μπαλτά
Θα κλείσουμε λοιπόν με μία συμβουλή: αναζητήστε το, αγοράστε το, διαβάστε το, ξαναδιαβάστε το και αφήστε το να σας αλλάξει έστω και λίγο τη ζωή σας.
Πολύτιμες πληροφορίες για το βιβλίο βρήκα εδώ.
Δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας για τα παιδιά
1) Φτιάξτε μια αφίσα με μότο τις αγαπημένες σας φράσεις από το βιβλίο. Συμπληρώστε τη με ζωγραφιές και χρώματα !
Μετά μπορείτε να την κρεμάσετε σε κάποιον τοίχο του δωματίου σας για να τη θυμάστε! (Αν έχετε χαρτί μεγάλου μεγέθους ακόμα καλύτερα).
2) Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας από το βιβλίο και γιατί;
Πόσων ετών θα λέγατε ότι είναι και τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;
3) Αν ήσουν ένας χαρακτήρας από το βιβλίο, τι σημαντικό από όσα έχεις μάθει στη ζωή σου θα μοιραζόσουν με την υπόλοιπη παρέα;
Φύλλα εργασίας για το βιβλίο και την ταινία για αξιοποίηση
προσφορά από εκπαιδευτικούς που δούλεψαν το βιβλίο ή την ταινία
Παρακάτω σας δίνουμε δύο πανέμορφα φύλλα εργασίας, για το βιβλίο και την ταινία που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, από την συνάδελφο Σωτηρία Κίτσιου.
Φύλλο εργασίας για δημιουργική γραφή :
Μπορείτε να δέσετε τα ΦΕ σε ένα βιβλίο με το συρραπτικό και να βάλετε το εξώφυλλο που μας έφτιαξε η Σωτηρία μπροστά. Είναι φτιαγμένο σε οριζόντια διάταξη και με σκίτσα, έτσι ώστε να το ζωγραφίσουν(αν θελήσουν) τα παιδιά.
Το αρχείο είναι σε μορφή pdf και μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας στην παρακάτω εικόνα:
Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο της εκπαιδευτικού Σωτηρίας Κίτσιου : “Όλα εν…τάξη!!!”
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Φύλλο εργασίας της εκπαιδευτικού Μόρφως Μπάμπουρα
To βιβλίο και η διδακτική του αξιοποίηση στην Αυτοεκτίμηση
«Ποια είναι η πιο σπουδαία ανακάλυψη σου;».
«Πως είμαι εντάξει όπως είμαι» αποκρίνεται το αγόρι…..
Διάλογοι όπως ο παραπάνω είναι ένα άριστο έναυσμα για την τόνωση της αυτοεκτίμησης στους μαθητές μας και της παραδοχής της μοναδικότητας του καθενός μας.
Όλοι, λίγο πολύ, ακόμη και τα παιδιά έχουν μια ιστορία που επηρέασε ή επηρεάζει ακόμη τη ζωή τους ( περιπτώσεις υγείας, ανεκπλήρωτα όνειρα, όμορφες στιγμές, εμπειρίες ζωής, θανάτους, απώλειες κ. α.) Αυτό όμως που θα μας δώσει την αφορμή να βρούμε τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα μας για την όχι και τόσο απλή καθημερινότητά μας είναι η αυτοεκτίμηση. Με όπλο και ασπίδα αυτή μπορεί κάποιος να παλέψει για κάτι που φοβάται, κάτι που θέλει να ξεπεράσει, κάτι που δεν του προσφέρθηκε, κάτι άσχημο που δέχτηκε .Το ταξίδι της ζωής μας είναι γεμάτο με δράκους και εμείς πρέπει να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να περπατήσουν όσο πιο καλά γίνεται εξοπλισμένα αυτό τον δρόμο…
Σαν εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να αγαπάς τον εαυτό σου και να΄ σαι καλός μαζί του, πόση προσπάθεια θέλει και πόσο δύσκολο είναι να εκπαιδεύσουμε παιδιά που θα αγαπούν τον εαυτό τους!!!
Παρακάτω δείτε μια ανάρτηση από τον εκπαιδευτικό Μάριο Μάζαρη που με την ταινία προσέγγισε και την αυτοεκτίμηση στα παιδιά.
“Εύκολο πράγμα η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ. Απλώς κοιτάς τι έκανες, σκέφτεσαι, το επεξεργάζεσαι και βγάζεις ένα συμπέρασμα. Τι, όχι;
Η αυτοεκτίμηση είναι πολλά πράγματα. Είναι αυτά που ακούμε από τους άλλους, είναι αυτά που πιστεύουμε εμείς για μας και είναι και τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Μπορεί ένα παιδί να τα εκτιμήσει όλα αυτά; Από χθες ξεκινήσαμε να διαβάζουμε ένα σπουδαίο βιβλίο : «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο». Κάθε μέρα στεκόμαστε σε κάποιες φράσεις του, τις κάνουμε ορθογραφία, τις μελετάμε, τις κουβεντιάζουμε και τις εφαρμόζουμε. Σήμερα κάθε παιδί περιέγραψε τον εαυτό του με 2-3 επίθετα, άλλα παιδιά είπαν αυθόρμητα όμορφα πράγματα για τον εαυτό τους, άλλα παιδιά ξεκίνησαν μιλώντας αρνητικά ή βάζοντας το «σχεδόν» δίπλα σε ένα θετικό επίθετο, νιώθοντας περίεργα να πουν φωναχτά κάτι καλό για τον εαυτό τους.
Να μη λέτε ποτέ σχεδόν για σας, δεν είναι ψώνιο να πιστεύεις σε σένα, είναι η αλήθεια σου, τους είπα. Τα τετράδιά μας είναι μέρος της αυτοεκτίμησης, κάθε μέρα ένα σχόλιο από το ίδιο το παιδί για τη δουλειά που κάνει, βοηθάει στο να βάλουμε τον εαυτό μας στο παιχνίδι.
Είναι άλλο το να είσαι καλός με τον εαυτό σου, άλλο το να σε καλοπιάνεις και να σε γεμίζεις ψέματα. Εμείς θα προσπαθούμε να αγκαλιάζουμε την αλήθεια. Αυτή θέλει καθημερινή εξάσκηση, για να γινόμαστε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας.“
Στο βιβλίο και στην ταινία γνωρίζουμε τους ήρωες που μάλλον δεν έχουν και τόσο υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Το αγόρι δεν θεωρεί ότι είναι κάτι σπουδαίο και δεν εκτιμά ιδιαίτερα τον εαυτό του.
Ο τυφλοπόντικας έχει τις δικές του φοβίες τις οποίες όμως προσπαθεί να ξεπεράσει!
Ας δώσουμε “φτερά” αυτοπεποίθησης στα παιδιά…
Ας μάθουμε στα παιδιά να κοιτάζουν “συνειδητά” μέσα τους και να αξιολογούν αυτό που συμβαίνει εκεί…
Ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως γονείς έχουμε πολλές ευκαιρίες να βοηθήσουμε τα παιδιά μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρακάτω σας δίνουμε άλλο ένα φύλλο εργασίας, για το βιβλίο και την ταινία που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, από την συνάδελφο Σωτηρία Κίτσιου, που αφορά την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης & αυτοπεποίθησης στα παιδιά
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ας πούμε “Μπράβο” στον εαυτό μας
Αν σας ενδιαφέρει η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης ιδιαίτερα μπορείτε να επισκεφθείτε και τα παρακάτω άρθρα:
Αυτοεκτίμηση – Αυτοπεποίθηση / Μαθαίνω τον εαυτό μου με ταινίες μικρού μήκους
Δείτε ακόμη με τα παιδιά τις ταινίες που υπάρχουν στο παρακάτω άρθρο και συζητήστε για την αυτοεκτίμηση και την προσπάθεια για την πραγματοποίηση των στόχων στην ζωή μας…
Το πέταγμα του χαρταετού, & η αξία της προσπάθειας και της επιμονής μέσα από ταινίες tanimaion
Ας είναι ο Γλάρος Ιωνάθαν ωδή στα όνειρα σας, στα ταξίδια της ψυχής σας στις επίπονες προσπάθειες σας……………….
*Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ*
Βασισμένη στο βιβλίο του Richard Bach, “Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον», με την υπέροχη μουσική και τους στίχους του Neil Diamond, η ταινία μας ταξιδεύει στους απέραντους ορίζοντες των δυνατοτήτων μας. Αντιπροσωπεύει την αναζήτηση της γνώσης την ελευθερία μα και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων ιδιαίτερα στην κοινωνία που ζούμε..
«Το νόημα του Ιωνάθαν εξακολουθεί να βρίσκεται στον ψίθυρο του ανέμου, που άκουσα εκείνα τα χρόνια στα φτερά ενός γλάρου και που έλεγε : ΠΕΤΑΞΕ ! “Πέταξε” σημαίνει αποδεσμεύσου, σπάσε τις προσκολλήσεις, έχε εμπιστοσύνη στη δύναμη του αόρατου. Να βρούμε εκείνο, που αγαπάμε να κάνουμε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο και να εξακοντίσουμε τον εαυτό μας προς αυτή την αγάπη με θάρρος, επιμονή και απόλυτη αποφασιστικότητα»
Richard Bach
Εύχομαι να μεταδώσει το μήνυμα και να μπορέσετε να πετάξετε με την καρδιά και την ψυχή σας ελεύθερα χωρίς περιορισμούς, αρνητικές σκέψεις, φοβίες και απωθημένα…Να πετάξετε ψηλά σαν τον γλάρο Ιωνάθαν που δε σταμάτησε ακόμη κι όταν οι υπόλοιποι τον περιφρόνησαν. Αυτός συνέχισε μόνος πια, να προχωρεί στο δικό του ταξίδι.
ΠΑΖΛ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Μήπως θα θέλατε να κάνετε και παζλ με εικόνες της όμορφης αυτής ιστορίας; Δείτε 2 εδώ με την παρέα σε ιπτάμενη βόλτα και την απορία τους όταν μαθαίνουν ότι το άλογο μπορεί να πετάει. Από την εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου.
Πατώντας στο εικονίδιο κάτω δεξιά θα τα έχετε σε πλήρη οθόνη:
Για περισσότερα παζλ από την ταινία και υλικό, μπείτε εδώ:
https://ola-en-taxi.weebly.com
Ας απολαύσουμε κι ένα εξαιρετικό Εscape Room που δημιούργησε η εκπαιδευτικός Σωτηρία Κίτσιου.
Όπως και όλες οι δουλειές της είναι ευφάνταστο, καλαίσθητο και φτιαγμένο με πολύ μεράκι!!!! Αγαπητή μας Σωτηρία, σε ευχαριστούμε!!!!
Επισκεφθείτε το, πατώντας στην παρακάτω εικόνα.
Ετικέτες για τα τετράδια των παιδιών με εικόνες από την ταινία :
Τελειώνοντας τις δραστηριότητες με τα παιδιά πάνω στην ταινία και το βιβλίο, θα μπορούσαμε να τους κάνουμε δώρο ετικέτες για τα τετράδιά τους και τους φακέλους τους με θέμα την όμορφη αυτή ιστορία.
Γιατί όχι; Aν σας αρέσει η ιδέα, εκτυπώστε τις ετικέτες σε αυτοκόλλητο χαρτί Α4 και δώστε χαρά στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριές σας!!!
Εγώ λέω να τις δωρίσω στους δικούς μου μικρούς συνοδοιπόρους σε αυτό το όμορφο ταξίδι…
Δημιουργήθηκαν από την εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου:
Ο συγγραφέας

Η ομορφιά και η σοφία κρύβονται στα μικρά, καθημερινά πράγματα και ο καθένας από μας το μυστικό της προσωπικής του ευτυχίας το έχει μέσα του.
Ο καλλιτέχνης Τσάρλι Μάκεσι είναι ένας καλλιτέχνης πολυπράγμων, που συνεχώς ψάχνει και ανακαλύπτει καινούρια πράγματα. Γεννήθηκε στο Νορθάμπερλαντ της Αγγλίας, έναν πολύ κρύο χειμώνα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος. Κατά βάση αυτοδίδακτος, αφού δεν φοίτησε σε κάποια σχολή Καλών Τεχνών, μαθήτευσε ωστόσο για τρεις μήνες κοντά σε έναν ζωγράφο προσωπογραφιών στην Αμερική, κι εκεί έμαθε τα πάντα για την ανατομία. Υπήρξε σκιτσογράφος για το περιοδικό The Spectator ενώ εικονογραφούσε βιβλία για τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αργότερα άρχισε να εκθέτει τη δουλειά του σε γκαλερί και να γίνεται ευρύτερα γνωστός ως αυτόνομος καλλιτέχνης.
Έχει συνεργαστεί με τον Richard Curtis για τον οργανισμό Comic Relief και με τον Nelson Mandela σε ένα πρότζεκτ λιθογραφίας με τίτλο The Unity Series. Έχει εργαστεί ως ζωγράφος και έχει εκθέσει πίνακες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Τα μπρούτζινα γλυπτά του έχουν εκτεθεί σε διάφορους δημόσιους χώρους στο Λονδίνο.
Έχει πάθος με τη μουσική και για ένα διάστημα εμπνεόταν συστηματικά από την τζαζ και γκόσπελ σκηνή της Νέας Ορλεάνης.
Η πρώτη του έκθεση για το βιβλίο Το Αγόρι, ο Τυφλοπόντικας, η Αλεπού και το Άλογο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2018.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πώς δημιουργήθηκε το βιβλίο
Το έναυσμα για να ξεκινήσει o συγγραφέας το όμορφο ταξίδι της παρέας αυτού του βιβλίου , που δεν ξεκίνησε ως δουλειά βεβαίως, ήταν η απώλεια ενός καλού του φίλου (ορμώμενος από τη θλίψη του, άρχισε να σκιτσάρει) και μια συζήτηση που είχε ο ίδιος με έναν φίλο του σχετικά με το θάρρος και τη γενναιότητα.
Ήταν μονάχα δυο απλές κουβέντες, στις οποίες έδωσε αμέσως σχήμα και μορφή, πλάθοντας ταυτόχρονα τους χαρακτήρες του αγοριού και του αλόγου. Στη συνέχεια προστέθηκαν και οι υπόλοιποι ήρωες και ακολούθησε μια σειρά από εικόνες, τις οποίες ο Μάκεσι ανέβαζε στο Instagram. Είχαν τόση ανταπόκριση, ώστε ήταν πια θέμα χρόνου να τον προσεγγίσει ένας εκδοτικός οίκος.
Έτσι, οι εικόνες αυτές συνέθεσαν μια ιστορία μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου με vintage αισθητική που θυμίζει παλιότερες εποχές.
Η ανάγκη του να εκφράσει όλα όσα κατά καιρούς συζητούσε με τους φίλους του, σ’ αυτές τις συζητήσεις που δεν έχουν αρχή μέση και τέλος, έγιναν οι διάλογοι ανάμεσα στους τέσσερις ήρωες του βιβλίου του. Να γράψω με έναν πιο απλό τρόπο ό,τι μου έμαθε η ζωή μου ως τώρα, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι μορφές του βιβλίου είναι ταυτόχρονα αφηρημένες και δυνατές – χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά με εύπλαστα, σκούρα περιγράμματα που τραβούν το βλέμμα. Το κείμενο είναι γραμμένο με ειλικρίνεια και αμεσότητα, και θίγει σημαντικά ζητήματα με απλό τρόπο που δίνει τροφή για σκέψη. Ο τυφλοπόντικας εκμυστηρεύεται στο αγόρι πώς έμαθε να ζει στο παρόν: «Βρίσκω ένα ήσυχο μέρος, κλείνω τα μάτια κι ανασαίνω». Η ομορφιά και η σοφία κρύβονται στα μικρά, καθημερινά πράγματα και ο καθένας από μας το μυστικό της προσωπικής του ευτυχίας το έχει μέσα του. Όταν το αγόρι ρωτάει το άλογο πότε φάνηκε πιο δυνατό, εκείνο απαντάει: «Όταν τόλμησα να δείξω την αδυναμία μου». Γιατί η αποδοχή του εαυτού μας όπως είναι, αποτελεί το πρώτο βήμα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αν κάποιος μισεί τον εαυτό του, δεν μπορεί να αγαπήσει κανέναν άλλον. Και πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει ποτέ να χάνει κανείς την αισιοδοξία του και την αγάπη για τη ζωή: «Όταν έρχονται τα μαύρα σύννεφα, εσύ να προχωράς».
Καθόλου τυχαία το παιδί, που εκπροσωπεί τους ανθρώπους, συναναστρέφεται τρία πλάσματα που ζουν στη φύση. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη φύση για να είναι ένα ολοκληρωμένο ον και από τότε που έχασε την επαφή μαζί της, άρχισε να χάνει ταυτόχρονα και μέρος από την ανθρωπιά του. Όταν ζούσε κοντά στην εξοχή, νοιαζόταν για τα ζώα που είχε στη φροντίδα του, για τη γη και τους καρπούς της. Αργότερα απομακρύνθηκε από όλα αυτά, περιορίστηκε στον εαυτό του και άρχισε ν’ αδιαφορεί για το περιβάλλον. Το άλογο, ο τυφλοπόντικας και η αλεπού αντιπροσωπεύουν τη φύση και όλα όσα ο άνθρωπος έχει αποκλείσει από τη ζωή του, τα οποία όμως έχουν πολύ μεγάλη σημασία και ο ίδιος τα έχει ανάγκη πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζει. Το παιδί παίρνει μαθήματα ζωής μέσα από τη σοφία αυτών των πλασμάτων, την οποία θα χρησιμοποιήσει στη ζωή του, καθώς χάρη σ’ αυτήν θα γίνει και το ίδιο σοφότερο, ανακαλύπτοντας πτυχές του εαυτού του και του μυαλού του που ίσως δεν υποψιαζόταν καν ότι διέθετε.
Τα σκίτσα του και οι σκέψεις του πήραν σιγά-σιγά μορφή σε αυτό το πρωτότυπο, θα μπορούσε να πει κανείς, «εγχειρίδιο καλοσύνης» σε μια στιγμή που όλοι ευχόμαστε να ανατέλλει μια πιο αγνή εποχή. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ο Charlie Mackesy μοιράζεται μαζί μας κάποιες από τις σκέψεις που τον οδήγησαν εδώ.
«Η πρώτη εικόνα που σχεδίασα αφορούσε την καλοσύνη. Ήμουν παρέα με έναν από τους πιο παλιούς μου φίλους, τον Bear Grylls, χαζολογούσαμε γύρω από ένα δέντρο και ο γιος του είχε ανέβει πάνω σε ένα εξαιρετικά λεπτό κλαδί και φλυαρούσε μαζί μας. Σκέφτηκα πως ήταν καλή ιδέα για μια ζωγραφιά, κάποιος που κάθεται πάνω σε ένα κλαδί κάνοντας ερωτήσεις, κι έτσι τον ζωγράφισα. Να πώς βρήκα το θέμα μου. Έπειτα ρωτούσαμε το αγόρι τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, κι εγώ αναλογιζόμουν την ιδέα της καλοσύνης, έτσι απλά έγραψα στο σχέδιο τη λέξη «καλός». Αυτός ήταν και ο πρώτος διάλογος ανάμεσα σε εικόνα και λέξεις».
Όλοι οι ήρωες είναι πτυχές μας
«Το αγόρι αντιπροσωπεύει αυτό το κομμάτι μέσα μας που θέλει να ξέρει γιατί ζούμε, και τι υποτίθεται πως πρέπει να κάνουμε, δεν γνωρίζει όμως και πολλά. Ο τυφλοπόντικας είμαι εγώ, πάντα πεινασμένος, που πιστεύω ότι είμαι έξυπνος ενώ δεν είμαι, που πιστεύω ότι είμαι σοφός ενώ δεν είμαι, που θέλω να καταβροχθίσω τα πάντα. Η αλεπού αντιπροσωπεύει το κομμάτι μου –υποθέτω πως όλοι μας έχουμε ένα τέτοιο– το οποίο είναι λίγο αποτραβηγμένο και φοβάται να εμπιστευτεί τους άλλους. Το άλογο, πάλι, είναι το κομμάτι του εαυτού μου –και επίσης πιστεύω πως όλοι έχουν ένα τέτοιο– το οποίο είναι ελαφρώς πιο σοφό, πιο πνευματικό, αλλά και πολύ ευαίσθητο. Έτσι, όλοι οι ήρωες αποτελούν ένα κομμάτι μου, ένα κομμάτι όλων μας δηλαδή».
To αγγλικό πρωτότυπο με την χειρόγραφη γραμματοσειρά.
Το πρώτο βιβλίο του Charlie Mackesy δεν ξεχωρίζει μόνο για το κείμενό του, αλλά και για το εικαστικό κομμάτι. Κείμενο και σχέδιο, όλα φτιαγμένα στο χέρι με πένα και μελάνι, δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, μια εξαιρετικής αισθητικής έκδοση, με υπέροχη πλοκή και με μηνύματα που αξίζουν να γίνουν φιλοσοφία ζωής αλλά με τεράστιο βαθμό δυσκολίας στην αναπαραγωγή της σε άλλες γλώσσες.
Για να μπορέσει να αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο πρωτότυπο, η ελληνική έκδοση έχει τον τίτλο στο εξώφυλλο γραμμένο στη γλώσσα μας από τον ίδιο τον Mackesy, ενώ στο εσωτερικό του βιβλίου, που η δυσκολία να βρεθεί μια γραμματοσειρά που να πλησιάζει κάπως στον γραφικό χαρακτήρα του δημιουργού ήταν τεράστια, χρησιμοποιήθηκε η γραμματοσειρά “Cavafy*“, ο σχεδιασμός της οποίας είναι βασισμένος στα χειρόγραφα του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη και στο “Τετράδιο Σεγκόπουλου“.
Με τις δύο αυτές επιλογές στην τυπογραφία, ο ελληνικός εκδοτικός μας έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και στη γλώσσα μας το σπουδαίο αυτό βιβλίο, χωρίς να νιώθουμε ότι χάνουμε πολλά σε σχέση με το αγγλικό πρωτότυπο.
Παρακάτω μπείτε στον κόσμο των τεσσάρων απίθανων φίλων του Charlie, ανακαλύψτε την ιστορία τους και τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής τους.
Σημείωση: Βάλτε Ελληνικά από τις ρυθμίσεις του βίντεο
Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου
Ας δούμε όμως παρακάτω και την μεταφορά του βιβλίου σε ταινία με ένα γοητευτικό animation για θεατές όλων των ηλικιών, του συγκινητικού ομώνυμου εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου του 2019 του Βρετανού συγγραφέα και εικονογράφου Charlie Mackesy.Η μικρού μήκους ταινία από το BBC που δεν αστειεύεται με τις παραγωγές του, ακολουθεί πιστά τους 4 ήρωες του βιβλίου και τη δομή του βιβλίου, δημιουργώντας μια οπτική ποίηση αναζωογόνηση 34 λεπτών.
Μια υμνωδία για την διαρκή δύναμη της καλοσύνης της φιλίας, του θάρρους και της ελπίδας και την ικανότητά μας να συντηρούμε ο ένας τον άλλον σε περιόδους ανάγκης.
Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, ποια ηλικία είσαι, ποιο είναι το σύστημα πεποιθήσεών σου, υπάρχουν παγκόσμια συναισθήματα και εμπειρίες να ανακαλύψουμε που μας ενώνουν όλους ….
Η ταινία αφηγείται ένα οδυνηρό ταξίδι και ακολουθεί την απίθανη φιλία ενός αγοριού, ενός τυφλοπόντικα, μιας αλεπούς και ενός αλόγου που ταξιδεύουν μαζί στην αναζήτηση του αγοριού για το σπίτι. Μια ιστορία φιλίας μεταξύ των τεσσάρων χαρακτήρων του τίτλου καθώς βρίσκονται μαζί σε αβέβαιες συνθήκες.
Οι πρωταγωνιστές μοιράζονται τους μεγαλύτερους φόβους, τα τρωτά σημεία και τις ελπίδες τους καθώς ξεπερνούν τα προβλήματα μαζί, υπογραμμίζoντας τη σημασία της καλοσύνης και την ανάγκη να μιλάμε για τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίζουμε μόνοι.
Η ταινία, με τις όμορφες χαρακτηριστικές εικονογραφήσεις του Mackesy , ζωντανές έγχρωμες και ζωγραφισμένες στο χέρι, εξερευνά τη φιλία, τη συντροφικότητα, την αμφισβήτηση των μεγάλων και των μικρών πραγμάτων στη ζωή με ειλικρίνεια και ευθραυστότητα — τι υπέροχα πράγματα να εξερευνήσει κανείς……….
Η ελπίδα μου είναι προφανώς ότι οι άνθρωποι θα το απολαύσουν και θα αισθανθούν καλύτερα βλέποντάς το… να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι, πιο παρηγορημένοι, να αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους. Ελπίζω σε μεγάλο βαθμό να νιώσετε διαφορετικά με κάτι τόσο όμορφο και να απολαύσετε το συγκινητικό αυτό animation….
Δείτε το παρακάτω
Σημείωση: Βάλτε Ελληνικά από τις ρυθμίσεις του βίντεο
Ερωτήσεις συζήτησης για την ταινία
Σημείωση: Οι περισσότερες σκηνές έχουν κάτι που θα μπορούσατε να συζητήσετε.
Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις για να ξεκινήσετε:
1.«Συχνά το πιο δύσκολο άτομο για να συγχωρήσεις είναι ο εαυτός σου». Πιστεύετε ότι αυτό είναι αλήθεια; Έχετε πρόβλημα να συγχωρήσετε τον εαυτό σας;
2.Ο τυφλοπόντικας ρωτάει: «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» και το αγόρι λέει, «Ευγενικό». Πώς θα απαντούσατε στην ερώτηση του mole; Τι πιστεύετε για την απάντηση που έδωσε το αγόρι;
3.Ποιος από τους τέσσερις χαρακτήρες είναι ο αγαπημένος σας; Γιατί;
4. Ποια ήταν η αγαπημένη σας εικονογράφηση; Και είδατε κανένα μήνυμα κρυμμένο στα σχέδια;
5. Ο Mole λέει ότι οι περισσότεροι από τους παλιούς τυφλοπόντικες επιθυμούσαν να είχαν ακούσει λιγότερο τους φόβους τους και περισσότερο τα όνειρά τους. Τι όνειρα έχετε;
Ακούστε όλο το soundtrack εδώ:
ΤΑΠΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ: “Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο”
από τον ιστότοπο “Εκπαιδεύοντας…χαρούμενα παιδιά!” της εκπαιδευτικού Σωτηρίας Κίτσιου.
Αν αναζητάτε έναν τρόπο για να επιβραβεύετε τους μαθητές και τις μαθήτριές σας στην τάξη…
Αν ψάχνετε εναλλακτικούς τρόπους για να μετατρέψετε τη ζωηρή ομάδα της τάξης σας σε πιο συνεργάσιμη παρέα, που θα πειθαρχεί στους κανόνες και θα προσπαθεί να τα πάει τουλάχιστον “Καλύτερα!”… μάλλον θα πρέπει να μείνετε για λίγο και να δείτε τις “Τάπες της Σωτηρίας /ησυχίας”!!!
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ;
Όπως μας εξηγεί η ίδια :
Πρόκειται για μικρές, κυκλικές, χάρτινες τάπες (όπως οι μεταλλικές των παιδιών) που εκτυπώνονται και πλαστικοποιούνται για να έχουν αντοχή στο χρόνο. Περιέχουν εικόνα μαζί με σύντομο κείμενο επιβράβευσης ή ενθάρρυνσης για τα παιδιά που προσπαθούν να εφαρμόζουν τους κανόνες της τάξης .
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο Σύστημα επιβράβευσης μα και να ανακαλύψετε τάπες με μεγαλύτερη θεματολογία επισκεφθείτε τον Ιστότοπο “Εκπαιδεύοντας…χαρούμενα παιδιά!”
Πρόκειται για μια όμορφη κατηγορία τάπας με αποφθέγματα και διαλόγους από την ταινία
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.