“Λούκα” (2021)/ Ένα παραμύθι για τη φιλία και τα τέρατα που κρύβουμε όλοι μέσα μας

poster

luca pixar5

Μια καλοκαιρινή, γλυκιά και άκρως διασκεδαστική ταινία ήρθε από την Pixar και θα την απολαύσετε μικροί και μεγάλοι. Με πολύ γέλιο, συγκίνηση, και μηνύματα για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ωρίμανση και πολλά πολλά ακόμα. Η Pixar μας χαρίζει για ακόμα μία φορά μια ταινία κινουμένων σχεδίων άκρως απολαυστική, γεμάτη συναισθήματα, χρώματα, πολύπλοκους χαρακτήρες και πολύ γέλιο!

Η αλήθεια είναι πως στις ταινίες της Pixar τίποτα δεν είναι όπως πραγματικά φαίνεται. Κάποιος θα χρειαστεί να κοιτάξει προσεκτικά κάτω από την επιφάνεια για να αντιληφθεί το μεγαλείο των ταινιών της, την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων της, τις υπαρξιακές αναζητήσεις των ιστοριών της, το αδιαπραγμάτευτο δέος του animation της, αλλά, κυρίως, την ψυχή εκείνη που κάνει σε κάθε ταινία της να αναβλύζουν αβίαστα τα συναισθήματα.

Μερικές φορές όμως χρειάζεται κάποιος να κάνει ένα βήμα πίσω, να πάρει μια ανάσα, και απλώς να απολαύσει την εμπειρία. Η νέα ταινία του στούντιο, «Λούκα», μπορεί να μην είναι γεμάτη από τα πολύπλοκα νοήματα της ζωής, έντονα συναισθήματα και πρωτοποριακό animation (τουλάχιστον όχι στη λογική του «Soul»), αλλά καταφέρνει να ξυπνήσει όλες τις αισθήσεις, να μας κάνει να αναπνεύσουμε όλες τις μυρωδιές του καλοκαιριού και φέρνει μαζί της εκείνη τη νοσταλγία μιας εποχής που τα πάντα ήταν πιο απλά, οι φίλοι μας ήταν όλη μας η ζωή και τα όνειρά μας κρύβονταν μέσα σε μια κουταλιά ενός παγωτού gelato.

Ο σκηνοθέτης Ενρίκο Κασαρόζα, ο οποίος κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους με το «La Luna» το 2012 (που έπαιζε μαζί με το «Brave»), εδώ πλέκει το δικό του παραμύθι μιας δυνατής φιλίας, εμπνευσμένο από τα δικά του παιδικά καλοκαίρια στην Ιταλική Ριβιέρα με φόντο µια πανέµορφη παραθαλάσσια πόλη, με ένα αγόρι να περνά το καλοκαίρι που θ’ αλλάξει τη ζωή του µε µπόλικο φρέσκο παγωτό, µακαρόνια και ατελείωτες βόλτες µε βέσπα. Ο Λούκα µοιράζεται αυτές τις περιπέτειες µε τον νέο του φίλο, τον Αλµπέρτο, αλλά η καλοπέρασή τους απειλείται από ένα καλά κρυµµένο µυστικό: είναι και οι δύο τέρατα της θάλασσας και έρχονται από έναν άλλο κόσµο, κάτω από την επιφάνεια του νερού. Οταν βγαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας γίνονται αγόρια, αλλά κάθε φορά που τους αγγίζει νερό μεταμορφώνονται σε τέρατα. Και οι ντόπιοι στο παραθαλλάσιο Πορτορόσο δεν μισούν τίποτα περισσότερο από τα θαλάσσια τέρατα…

luca pixar5 4

Στην πιο συγκρατημένη – πες το και κλασική – σεναριακά ταινία της Pixar μέχρι σήμερα, ο Κασαρόζα δεν χρειάζεται να ρισκάρει πολύ για να πει μια αρκετά προσωπική ιστορία για την φιλία δυο αγοριών που το όνειρό τους είναι απλώς να πάρουν μια βέσπα και να ταξιδέψουν μαζί στον κόσμο. Υπάρχει μια υπέροχη απλότητα στο σενάριο της ταινίας η οποία βγάζει τους ήρωές της μακριά από μεγάλους κινδύνους ή από υπερβολικά φορτισμένες στιγμές που θα σε κάνουν να συγκινηθείς σε σημείο δακρύων. Αυτή είναι μια γνώριμη ιστορία ενηλικίωσης, με όλες τις γλυκόπικρές της στιγμές, με σύμβολα που ψυχαναλυτικά ορίζουν το πέρασμα στη σεξουαλική εφηβεία, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή ανατροπές, που παρόλ’ αυτά όμως μοιάζει τόσο ανατριχιαστικά οικεία.

Ναι, υπάρχει δράση, όπως άλλωστε σε κάθε καλοκαιρινή περιπέτεια με τους παιδικούς σου φίλους, αλλά η ταινία δεν επικεντρώνει το ενδιαφέρον της εκεί. Το φόκους είναι στη φιλία του Λούκα με τον Αλμπέρτο, οι οποίοι γίνονται κολλητοί με την πρώτη χειραψία, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον με έναν τρόπο που μόνο δυο πραγματικοί φίλοι μπορούν, ο καθένας με τα δικά του προτερήματα και ανασφάλειες, βοηθώντας ο ένας τον άλλον να γνωρίσουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ η γνωριμία τους με την ατίθαση, διαφορετική κι αυτή λόγω του χωρισμού των γονιών της και τον ιδρώτα στις μασχάλες της, Τζούλια, θα τους δείξει τα άστρα και έναν κόσμο μεγαλύτερο από εκείνον που ξέρουν, μαζί και την δύναμη να τον εξερευνήσουν. Ο Κασαρόζα σε βάζει μέσα στην παρέα των τριών παιδιών από το πρώτο κιόλας λεπτό και σε κάνει έναν με αυτούς, ώστε μέχρι το τέλος να αναγνωρίσεις κάτι από εκείνα τα δικά σου παιδικά καλοκαίρια, όταν τα μετρούσαμε με παγωτά και μπάνια και εκείνες τις φιλίες που τα σημάδεψαν.

Το «Λούκα» δεν είναι σίγουρα η πιο φιλόδοξη ταινία της Pixar, αλλά η γλυκιά παιδική αφέλεια που επικρατεί σε όλη τη διάρκειά της, η απλότητα και η διαυγής ομορφιά της, σε κάνουν να την ερωτευτείς σχεδόν αμέσως.Η  παιδική του ζωντάνια είναι ένα αληθινό γράμμα αγάπης για εκείνες τις παιδικές φιλίες που μας πήραν από το χέρι, μας έβγαλαν από το ερημονήσι και γέμισαν με χρώμα και όνειρα την ζωή μας.

Τόσο απλά. Τόσο σημαντικά.

luca pixar5 1

Υπόθεση
Το “Λούκα” είναι ένα άκρως διασκεδαστικό παραμύθι μιας δυνατής φιλίας, εμπνευσμένο από τα παιδικά καλοκαίρια του σκηνοθέτη Ενρίκο Κασαρόσα στην Ιταλική Ριβιέρα.

Στα ανοιχτά της πόλης Portorosso, στις δυτικές ακτές της Ιταλίας, στα βάθη της Τυρρηνικής θάλασσας, υπάρχει μια μικρή κοινότητα θαλασσίων “τεράτων” μεταξύ των οποίων και ο μικρός τσοπανάκος Luca που, παρά τις απαγορεύσεις των γονιών του, ονειρεύεται να βγει στην επιφάνεια και να γνωρίζει τα “γήινα τέρατα”.Ο Λούκα είναι ένα διαφορετικό αγόρι. Ζει στη θάλασσα και θεωρείται ότι είναι ένα θαλάσσιο επικίνδυνο τέρας. Αυτό βέβαια ισχύει για τους ανθρώπους και τους ψαράδες της ιταλικής πόλης που βρίσκεται εκεί κοντά. Για τους γονείς του Λούκα από την άλλη, όλα είναι επικίνδυνα και απαγορευμένα έξω από την θάλασσα.Όταν κάποια στιγμή θα θελήσει να δει πως είναι ο κόσμος στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και έξω από αυτή θα βγει κρυφά από την οικογένεια του. Εκεί θα γνωρίσει ένα άλλο αγόρι ίδιο με εκείνον. 
Με τη βοήθεια του νέου του φίλου, Alberto, ο Luca κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και συνειδητοποιεί δύο πράγματα, πως όταν βγαίνει έξω από το νερό μεταμορφώνεται σε άνθρωπο και πως τα “γήινα τέρατα” δεν είναι και τόσο τρομακτικά, μάλλον το αντίθετο.
luca pixar5 5
Τα δυο παιδιά διασκεδάζουν με τη ψυχή τους και ονειρεύονται να αποκτήσουν μια Vespa για να δουν ολόκληρο τον κόσμο, με την καπάτσα Giulia να μπαίνει στη παρέα τους. 
Με τη βοήθειά της, αποφασίζουν να λάβουν μέρος στο τοπικό τρίαθλο και με τα λεφτά του βραβείου να αγοράσουν τη θρυλική μοτοσυκλέτα.
Φυσικά πρέπει να προσέχουν γιατί οποιαδήποτε επαφή με το νερό τους ξαναδίνει την “τερατώδη” μορφή τους…

luca pixar5 2
Οι δυο τους σιγά σιγά θα γίνουν φίλοι και θα περάσουν μαζί ένα αξέχαστο καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι που θ’ αλλάξει τη ζωή του Λούκα και που θα είναι γεμάτο απρόοπτα, καινούρια πράγματα, γνώσεις, µπόλικο φρέσκο παγωτό, µακαρόνια και ατελείωτες βόλτες µε μια βέσπα. Ο Λούκα με τον νέο του φίλο Αλµπέρτο, θα γνωρίσουν ένα κορίτσι τη Τζούλια, από τον κόσμο των ανθρώπων και μαζί θα συμμετάσχουν σε έναν τοπικό αγώνα της πόλης. Τι θα γίνει όμως όταν τελικά όλοι στην πόλη μάθουν το μεγάλο τους μυστικό; Τι θα συμβεί όταν μάθουν ότι είναι και οι δύο τέρατα της θάλασσας και έρχονται από έναν άλλο κόσµο, κάτω από την επιφάνεια του νερού. Και η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι του Πορτορόσο μισούν όσο τίποτα τα θαλάσσια τέρατα…

Δείτε την ταινία:

luca pixar5 3

  • Παραγωγή: Αντρεα Γουόρεν
  • Σκηνοθεσία: Ενρίκο Κασαρόζα
  • Σενάριο: Τζέσε Αντριους, Μάικ Τζόουνς
  • Φωτογραφία: Ντέιβιντ Χουάν Μπιάνκι, Κιμ Γουάιτ
  • Μοντάζ: Κάθριν Απλ, Τζέισον Χούντακ
  • Διάρκεια: 98 λεπτά

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων, Κινηματογραφική παιδεία, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.