
ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Κατά τη διάρκεια της χούντας, οι δικτάτορες αποφάσιζαν για τον ελληνικό λαό. Όμως παρά τα βασανιστήρια και τις διώξεις, με πρωτοπόρα τη νεολαία, υπήρχαν αντιδικτατορικές εκδηλώσεις. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η συνέχεια προγενέστερων κινητοποιήσεων, της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 21 και 22 Φεβρουαρίου του 1973 και της διαδήλωση της 4ης Νοεμβρίου του 1973 με αφορμή το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου.
Το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:
Τετάρτη 14 Νοέμβρη
Οι φοιτητές της Αθήνας καταλαμβάνουν το πολυτεχνείο. Ακούγονται συνθήματα όπως: «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΕ».
Πέμπτη 15 Νοέμβρη
Λειτουργεί νέος ραδιοφωνικός πομπός. Υπερηφάνεια και συγκίνηση καταλαμβάνει τους Έλληνες που τον ακούνε σ’ όλη την Αττική: «Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Στο πλευρό των φοιτητών αμέσως τάσσονται μαθητές, οικοδόμοι, εργάτες. Ώσπου η απλή κατάληψη μετατρέπεται σε λαϊκή οργή ενάντια στο καθεστώς της 21ης Απριλίου.
Παρασκευή 16 προς Σάββατο 17 Νοέμβρη
Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι είναι γύρω από το Πολυτεχνείο και φωνάζουν με τους ελεύθερους φοιτητές: «Η χούντα θα πέσει απ’ το λαό». Ώρα 7 το βράδυ. Ο δικτάτορας δίνει διαταγή να χτυπήσουν τον κόσμο έξω από το πολυτεχνείο, ρίχνουν δακρυγόνα, ο λαός τα εξουδετερώνει με φωτιές και στήνει οδοφράγματα. Αρχίζουν να πυροβολούν, πέφτουν οι πρώτοι νεκροί.
Ώρα 12 τα μεσάνυχτα. Τα τανκ αρχίζουν να πλησιάζουν το πολυτεχνείο.
Ώρα 3 πρωινή. Ένα τανκ γκρεμίζει τη σιδερένια πόρτα του πολυτεχνείου πάνω της είναι φοιτητές. Στρατός και αστυνομικοί εισβάλουν στο προαύλιο.
ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Οι αγώνες ενός λαού έχουν συνέχεια. Ανάγνωσμα Πρώτο, Ανάγνωσμα Δεύτερο, Ανάγνωσμα Τρίτο… Πόσες εξόδους έχουν κάνει οι Έλληνες; Όσους αγώνες χρειάζεται ο λαός για να κρατήσει την ελευθερία του. Απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η δικτατορία δήλωσε 34 νεκρούς και 840 συλλήψεις. Με τη μεταπολίτευση δηλώθηκαν άλλες 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού και 2.400 συλλήψεις. Το 2003, τριάντα χρόνια μετά, σε μια σπάνια συνέντευξή του ο οδηγός του τεθωρακισμένου άρματος που γκρέμισε την πόρτα του Πολυτεχνείου, αποκαλύπτει όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Έδειχναν πανικόβλητοι.. Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στάθηκε η αρχή του τέλους της χούντας. Δυστυχώς, πριν από την πτώση της άνοιξε το δρόμο για ένα τεράστιο εθνικό έγκλημα, τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Επεξηγηματικό βίντεο/χρονικό των γεγονότων του Πολυτεχνείου.
Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου καθώς και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου.
Εδώ Πολυτεχνείο
Εδώ Πολυτεχνείο
Τα στήθη γρατινένια,
έγιναν και έφραξαν
τα τανκς τα σιδερένια
Εδώ Πολυτεχνείο
Χιλιάδες παλικάρια
φωνή ύψωσαν λευτεριάς
άφοβη και καθάρια
Εδώ Πολυτεχνείο
Τα σίδερα λύγισαν
Μα οι λεβέντες όρθιο
τ’ανάστημα κρατήσαν
Εδώ Πολυτεχνείο
Στου τοίχου τη γωνία
έφευγε ο πέπλος της ντροπής
κι άλλαζε η ιστορία.
(Α. Ταπάκη)
Εδώ Πολυτεχνείο….Εδώ Νηπιαγωγείο
Ένα βίντεο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε σύντομα και με απλά λόγια κάποια στοιχεία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κάτι που τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να αντιληφθούν.
Θα βρείτε το κείμενό της Θάλειας γραμμένο στο παρακάτω Sway
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – 17η Νοεμβρίου 1973 – Τι γιορτάζουμε ; – Μαθαίνουμε κι αλλιώς
Εκπαιδευτικό animation για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα τα γεγονότα. Το βίντεο περιλαμβάνει υπότιτλους.
(Για Δημοτικό – Γυμνάσιο )
❓ Τι ήταν το Πολυτεχνείο;
❓Τι συνέβη στις 17 Νοεμβρίου του 1973;
Από το ίδιο κανάλι κατεβάσαμε και τις ερωτήσεις κατανόησης που δημιούργησε η ίδια η εκπαιδευτικός
Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
από το κανάλι School for All
από τον πρόλογο του βίντεο:
“Είναι το πιο μεγάλο σχολειό της χώρας!
Γι’ αυτό κλείστηκαν εδώ.
Επειδή τα γράμματα δεν αντέχουν την καταπίεση!”
Κείμενα – Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Γραμμένος
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Γραφικά: Γιάννης Ταγματάρχης
Μέσα από το αφιέρωμα του καναλιού SchoolForAll ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να εκφράσουμε τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους αυτούς που πρόσφεραν στον βωμό της λευτεριάς και της δημοκρατίας ό,τι πιο πολύτιμο είχαν… Την ίδια τους τη ζωή!
Δείτε το παρακάτω βίντεο και ενημερωθείτε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 που κορυφώθηκαν στις 17 Νοεμβρίου. Μάθετε τα βασικά γεγονότα για τις ημέρες του Πολυτεχνείου, τις αιτίες τους, τι προηγήθηκε, ποιες εξελίξεις επιτάχυνε και το πόσο πολυσήμαντο γεγονός υπήρξε.
Μια προσέγγιση μέσα από δημιουργίες Ελλήνων εικαστικών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από τη Σχολική φωλίτσα της Γεωργίας
Στον ίδιο ιστότοπο ” Η σχολική φωλίτσα της Γεωργίας” μπορείτε να βρείτε
- 7 φύλλα δραστηριοτήτων για μικρές και μεγάλες τάξεις σχετικά με την εξέγερση του Πολυτεχνείου,
- Κατασκευή και φύλλα για ζωγραφική “Ζωγραφίζω για το Πολυτεχνείο”
- Μια συλλογή ποιημάτων για τη γιορτή του Πολυτεχνείου (αναζήτηση στο διαδίκτυο)
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να τα επισκεφθείτε
“Εξέγερση του Πολυτεχνείου – για μαθητές Δημοτικού
Ένα ιστορικό της 17ης Νοέμβρη για εκπαιδευτικούς σκοπούς
“Εδώ Πολυτεχνείο” | 17 Νοέμβρη | ταινία για δημοτικό σχολείο
Μια μικρή ταινία που δημιουργήθηκε το 1997 για σχολικούς/εκπαιδευτικούς σκοπούς. Κείμενα: Πόλυ Λασκαρίδου Μοντάζ, μουσική και αφήγηση: Στράτος Κυριαζίδης
ΠΗΓΕΣ: “Η δίκη της χούντας” [ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου-1981]
“Η νύχτα των παιδιών” [ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-1983]
“Σήμερα Πεθαίνει ο Φασισμός” [βιβλίο των εκδόσεων Ερμείας-1980]
“7 χρόνια δικτατορία” [ηχογραφήσεις του Γιώργου Κάρτερ, δίσκος της EMI-1975]
“Εδώ Πολυτεχνείο” [ηχογραφήσεις, δίσκος της Lyra-1974]
Αφιέρωμα στους νεκρούς των γεγονότων στο Περιοδικό “Ταχυδρόμος”
Παιχνίδια κατανόησης
1. Για μικρές τάξεις του Δημοτικού
2. Για μεγάλες τάξεις του Δημοτικού
Δείτε, πατώντας πάνω στην εικόνα, το αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου από τον ιστότοπο Όλα εν…τάξη!!! της συναδέρφου Σωτηρίας Κίτσιου. Σε αυτό θα βρείτε και τις επετειακές τάπες που δημιούργησε ειδικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου:
Εδώ Πολυτεχνείο….. μια συλλογή υλικού για διδακτική αξιοποίηση
Το παρακάτω βίντεο και τα ντοκουμέντα είναι από υλικό που έχει μοιραστεί στα σχολεία της Ελλάδας από το 2003
Πολυτεχνείο 1973: Τα θύματα της Χούντας
Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε το 2012 για τη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου στο Βαλλιάνειο Λύκειο Κεραμειών Κεφαλονιάς. Η τεκμηρίωσή του προέρχεται από τη σχετική έρευνα που διεξάγει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα μέχρι στιγμής πορίσματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί στο: Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, “Πολυτεχνείο ’73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες, στη συλλογική έκδοση “Πολυτεχνείο ’73: ρεπορτάζ με την Ιστορία, τόμ. 2, Αθήνα: Eκδόσεις Φιλιππότη, 2004, σσ. 38-55.
Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ
Ιστορίες για δικτάτορες, ντενεκέδες, μαριονέτες και ελεύθερα παιδιά (κινούμενα σχέδια)
Ο ιστότοπος “ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ” μας παρουσιάζει κάποιες ταινίες κινουμένων σχεδίων που αγγίζουν το σκοτεινό θέμα της Δικτατορίας με πραγματικά ευφάνταστο τρόπο.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την ανάρτηση
Από τον ίδιο ιστότοπο ας δούμε άλλες δύο αναρτήσεις… μουσική αυτή τη φορά
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να δείτε τις αναρτήσεις
Το βιντεάκι «12410 και 1 τριαντάφυλλα»
Ένα μικρό και ταυτόχρονα κατανοητό Χρονικό για το Πολυτεχνείο θα βρούμε στον εκαπιδευτικό ιστότοπο “Ψηφιακή Τάξη”
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να τον επισκεφθείτε
Φτιάξε ένα βιβλιαράκι για το Πολυτεχνείο
Μια πολλή όμορφη ιδέα από την Χρωματιστή τάξη
Πατώντας στην παρακάτω εικόνα θα μεταφερθείτε στον εκπαιδευτικό ιστότοπο της “Χρωματιστής τάξης” για να κατασκευάσετε ένα βιβλιαράκι που θα σας πληροφορήσει, με τρόπο απλό και κατανοητό, για τα γεγονότα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου…
Μάνος Λοίζος – Ο Μέρμηγκας
Ένα αριστούργημα του Μάνου Λοϊζου εμπλουτισμένο με εικόνες και τους στίχους του τραγουδιού!
Εύκολη Κάρτα για τη Γιορτή του Πολυτεχνείου
Ζωγραφική βήμα βήμα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από την τέχνη (ποιήματα και πίνακες)
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα & μεταφερθείτε στο άρθρο
“Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία;”
Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας και για να θυμόμαστε ότι: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!
Σύνοψη του βιβλίου «Η κυρά Δημοκρατία»
Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι’ αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατία και για να θυμόμαστε ότι: Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί.
Η κυρά Δημοκρατία είναι μια νεαρή γυναίκα χαμογελαστή, δίκαιη και ευγενική. Έτσι όλο το χωριό την αγαπάει και τη θέλει για αρχηγό. Εκείνη όμως δε θέλει να είναι μια αρχηγός που διατάζει και αποφασίζει μόνη της αλλά της αρέσει να τραγουδά: “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ”. Αλλά υπάρχει και κάποιος στο χωριό που δεν την αγαπά. Για την ακρίβεια ζηλεύει τη σχέση της αυτή με τους υπόλοιπους κατοίκους. Είναι η Ρία η Δικτατορία, κακιά και αυταρχική. Μαζεύει μια νύχτα 21 φύλακες, τους ντύνει, τους εκπαιδεύει και τους στέλνει να απαγάγουν την Κυρά Δημοκρατία. Την επόμενη μέρα θέτει τους δικούς της κανόνες στο χωριό: δε θα κάνετε το ένα, δε θα κάνετε το άλλο, το μικρό και το μεγάλο. Οι πολίτες σιγά σιγά ξεχνούν την Κυρά Δημοκρατία.
Μα ένα βράδυ, ένα παιδί θα ξαναθυμηθεί αυτό το παλιό τραγούδι της και από στόμα σε στόμα και αυτί σε αυτί θα ξεσηκωθούν όλοι οι πολίτες του χωριού. Θα πάνε έξω από το σπίτι της Ρίας της Δικτατορίας που θα διατάξει τους φύλακες να τους απομακρύνουν. Εκεί είναι και η ανατροπή. Εκεί έρχεται να γεννηθεί το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, μήνυμα διαχρονικό και εξω-πολυτεχνειακό.
Ίσως θέλεις να διαβάσεις το παραμύθι :
Πάτα στην παρακάτω εικόνα για να δεις ένα όμορφο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Η ΚΥΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ από τον ιστότοπο “Μια τρίτη μια φορά “
Πηγή : https://miatritimiafora.blogspot.com/2023/11/blog-post_10.html
Αποφασίσαμε όμως να το ανεβάσουμε κι εδώ σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να το πάρετε
17 Νοεμβρίου-Πολυτεχνείο-Η κυρά δημοκρατία
Δημιουργός :ΟΛΓΑ ΤΣΕΧΕΛΙΔΟΥ
Δημοκρατία vs. δικτατορία
σε μορφή ποιήματος από την ΓΙΩΤΑ ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σ ένα σπίτι φωτεινό,
ζούσε η Δημοκρατία
αγαπούσε τους ανθρώπους,
τα παιδιά και τα σχολεία.
Λάτρευε την κουβεντούλα,
με την φίλη την καλή της,
ήταν η Ελευθερία
κι ήτανε πάντα μαζί της.
Τα μαλλιά της είχαν γέλια
και μυρίζαν γιασεμί,
και στα χέρια είχε πάντα,
όνειρα για τη ζωή.
Το μακρύ το φόρεμά της,
με δικαιώματα φτιαγμένο,
της τροφής, μα και της στέγης,
με ειρήνη καμωμένο.
Είχε πάνω του λουλούδια
και ανθρώπους που γελάνε,
που ψηφίζουν, που διαλέγουν,
τη ζωή που προτιμάνε.
Άκουγε όλες τις γνώμες
και χωρίς υπερβολές,
ακολούθαγε αυτή πάντα,
τις απόψεις τις πολλές.
Και για φίλη τη διαλέξαν,
για να είναι στη ζωή τους,
μια που η δικαιοσύνη,
ήτανε η λογική της.
Κι έτσι, μοίραζε παντού,
το ψωμί και την παιδεία,
πάντα όμως χέρι χέρι
με τη φίλη Ελευθερία!
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
Σ ένα σπίτι σκοτεινό,
ζούσε η δικτατορία,
που μισούσε τους ανθρώπους,
τα παιδιά και τα σχολεία.
Η πιο έμπιστή της φίλη,
ήτανε η φυλακή
και περνούσε πολλές ώρες,
κουβεντιάζοντας μ αυτή.
Τα μαλλιά της είχαν δάκρυα
μύριζαν σαν τα σκουπίδια
και στα χέρια είχε νύχια,
μακριά όπως τα φίδια.
Το μακρύ το φόρεμά της
είχε μόνο απαγορεύσεις:
Μη μιλήσεις! Μην γελάσεις!
Ούτε μυστικά να έχεις!
Είχε πάνω του απειλές
και ανθρώπους που φοβούνται
και τα δικαιώματά τους,
έχουν μάθει να αρνούνται.
Πίστευε στον εαυτό της
και οι γνώμες οι πολλές,
αδιάφορη την βρίσκαν
και χωρίς υπερβολές!
Σαν εχθρό, τη νιώθαν όλοι
δεν την θέλανε για φίλη
κι έτσι βρήκανε τον τρόπο,
απ τον τόπο τους να φύγει.
Μια ομάδα από παιδιά,
που χαν τόλμη και ψυχή,
διώξαν τη δικτατορία
και την κλείσαν φυλακή!
ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ….
Τι λέτε; Τα κατάφερε αυτή η μικρή ομάδα, να διώξει τη δικτατορία, μέσα από την Ελλάδα;
Ποια ήταν εκείνα τα παιδιά που είχανε το θάρρος, να διώξουν απ΄ τον τόπο τους, το θλιβερό το βάρος;
Πως θα είμαστε σήμερα, με τη δικτατορία, αν δεν πολέμαγαν αυτά για τη δημοκρατία;
Για πείτε… τι θα κάνετε, εσείς στη θέση εκείνη, ώστε η Δημοκρατία, στον τόπο μας να μείνει;
Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία;
Πρόταση προσέγγισης του θέματος στο Νηπιαγωγείο, χρησιμοποιώντας τις ηρωίδες του παραμυθιού της Κων/νας Αρμενιάκου ¨Η κυρά Δημοκρατία”.
Για να πάρετε μια ιδέα για τον τρόπο που μπορείτε να αξιοποιήσετε το θέμα πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Δραστηριότητα για το Πολυτεχνείο « Η κυρά Δημοκρατία»
Το παρακάτω βίντεο από το παραμύθι “Η κυρά Δημοκρατία” μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο.
Με αφορμή το παραμύθι “Η κυρά Δημοκρατία” (της Κωνσταντίνα Αρμενιάκου) και τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου προτείνονται στον σύνδεσμο που ακολουθεί 4 online παιχνίδια.
Βρείτε τα παιχνίδια πατώντας στην παρακάτω εικόνα
Πηγή : Τάνια Μάνεση
Μπορείς να φτιάξεις τον πίνακα ζωγραφικής ενώνοντας τα κομμάτια του παζλ;
Εκπαιδευτικό υλικό Πολυτεχνείου για Νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις του Δημοτικού
Υλικό για μεγαλύτερα παιδιά
Θεωρητική παρέμβαση
Δύο πολιτικά καθεστώτα, η «δημοκρατία» και η «δικτατορία» βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους, καθώς και τα δύο είναι εντελώς διαφορετικά από τα άλλα.Με την έναρξη του 19ου αιώνα, η «συνταγματική δημοκρατία» και η «δικτατορία» προέκυψαν ως ένα σύστημα διακυβέρνησης.
Στη δημοκρατία, οι υποψήφιοι εκλέγονται μέσω ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας και μετά επιλέγονται για την άσκηση του δημοσίου αξιώματος σύμφωνα με τον όρο που ορίζεται στο σύνταγμα ή το νόμο, ενώ η δικτατορία ή η αυτοκρατορία είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο ένα ισχυρό άτομο ή ομάδα λίγων ισχυρών οι άνθρωποι κυβερνούν για ολόκληρο το έθνος χωρίς καμία άδεια από το νόμο.
Η δημοκρατία και η δικτατορία δείχνουν διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά τη μεθοδολογία και την αντίληψή τους. Πρώτα απ ‘όλα, τι είναι η δημοκρατία και τι είναι δικτατορία; Η δημοκρατία και η δικτατορία αποτελούν δύο τύπους κυριαρχίας σε μια χώρα. Το άτομο, που έχει πλήρη εξουσία πάνω σε μια χώρα, ονομάζεται δικτάτορας. Ένας δικτάτορας απολαμβάνει έναν απόλυτο κανόνα πάνω σε μια χώρα ή ένα κράτος. Από την άλλη πλευρά, σε μια δημοκρατία, η επιλογή για τη δημιουργία νόμων είναι με τον λαό. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι μια δημοκρατία λαμβάνει αποφάσεις, συζητώντας με όλους. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν το λόγο να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν.
Ο Δικτάτορας : Διαφορές Δικτατορίας με Δημοκρατία
Σε μια σκηνή της ταινίας, ο Κοέν δίνει ρεσιτάλ, όταν αναλύει τις διαφορές της δημοκρατίας και της δικτατορίας.
Τι είναι η δικτατορία;
Σε μια δικτατορία, ένα άτομο που είναι μια πολιτική προσωπικότητα έχει την απόλυτη δύναμη να ελέγχει τα πάντα στη χώρα χωρίς την παρέμβαση κάποιου. Ως αποτέλεσμα, μια δικτατορία αποτελείται από κάποιον άλλο που επιλέγει τι είναι καλό για τους ανθρώπους. Η δικτατορία πλαισιώνει τους νόμους που διέπουν τα δικαιώματα του λαού και της οικονομίας. Περιγράφει επίσης τους νόμους που διέπουν την ιδιωτική ιδιοκτησία επίσης. Η προσωπική ελευθερία και οι ελευθερίες πρέπει να θυσιάζονται εντελώς στη δικτατορία. Έτσι, αν είστε δυσαρεστημένοι με κάτι, τότε θα πρέπει να συνεχίσετε να είστε δυσαρεστημένοι σε όλη τη ζωή σας. Είναι επειδή συνήθως το να λέτε γνώμη σας δεν είναι ανεκτό σε μια δικτατορία.
Είναι συχνά αισθητό ότι η δικτατορία είναι αποτελεσματική στη διαμόρφωση νέων νόμων για να κυριαρχήσει σε ορισμένα τμήματα. Θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτή η διαμόρφωση νέου νόμου για την κυριαρχία ορισμένων τμημάτων δεν γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις όλη την ώρα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε όλους τους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Χίτλερ. Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα αθώων ανθρώπων να καταδικάζονται συχνά λόγω έλλειψης κατάλληλης διασταυρούμενης εξέτασης σε περίπτωση δικτατορίας.Ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον μάρτυρα σε περίπτωση δικτατορίας. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή μιας απόφασης είναι αρκετά γρήγορος στην περίπτωση της δικτατορίας.
Τι είναι η δημοκρατία;
Σε αντίθεση με μια δικτατορία, η αυτοπεποίθηση είναι η λέξη-κλειδί στη δημοκρατία. Οι άνθρωποι θα επέλεγαν το καλύτερο για αυτούς. Η δημοκρατία δεν αποτελείται από κάποιον άλλον να επιλέγει τι είναι καλό για τον λαό. Αυτό σημαίνει ότι η εξουσία δημιουργίας νόμων βρίσκεται στον λαό της δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα, αν είστε δυσαρεστημένοι από κάτι σε μια δημοκρατία, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να το αλλάξετε και να το ρυθμίσετε σωστά, έτσι ώστε να μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους.
Στη δημοκρατία, δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέων νόμων που να κυριαρχούν σε συγκεκριμένους τομείς ή ανθρώπους ή να καταπιέζουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Επιπλέον, υπάρχει πάντα σεβασμός για την προσωπική ελευθερία και τις προσωπικές ελευθερίες στη δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ειπωθεί ότι η δημοκρατία ενθαρρύνει και διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του λόγου και τις επεκτείνει σε κάθε άτομο του έθνους. Στη συνέχεια, η δικαιοσύνη γίνεται στην τελειότητα σε μια δημοκρατία. Ο κατηγορούμενος έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον μάρτυρα σε περίπτωση δημοκρατίας. Ωστόσο, η διαδικασία εφαρμογής μιας απόφασης είναι αργή στην περίπτωση της δημοκρατίας.
Δραστηριότητα για το Πολυτεχνείο
« Η κυρά Δημοκρατία»
https://www.liveworksheets.com/ig1366077hg
«Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή (ένα βιβλίο για το Πολυτεχνείο) /
από τον ιστότοπο “Χρωματιστή τάξη”
ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Τι πραγματικά συνέβη στις 17 Νοεμβρίου του 1973;
Και βεβαίως η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου οδήγησε στην κατάρρευση της δικτατορίας ή της χούντας ή της επανάστασης, όπως την κατονόμαζε η κάθε πλευρά;
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ιστορικά είναι
1)Τι οδήγησε στην εξέγερση του πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973;
2)Υπήρξαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο;
3)Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έριξε την δικτατορία;
Δυστυχώς με την πάροδο των 10ετιών τα ψέματα και οι αλήθειες, η πραγματικότητα και οι μύθοι έγιναν ένα παραποιώντας τα ιστορικά γεγονότα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κεφαλή στο Πολυτεχνείο, δεν είναι κάποιος νεκρός της εξέγερσης.
Είναι η κεφαλή του καθηγητή Νίκου Σβορώνου, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τα γεγονότα του 1973, άρα όσοι καταθέτουν λουλούδια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Σβορώνος δεν έχει καμία σχέση με το Πολυτεχνείο.
Θα προσπαθήσουμε στο άρθρο αυτό που μας φιλοξενεί το bankingnews.gr να καταγράψουμε τα γεγονότα ως έχουν χωρίς μυθεύματα και χωρίς συναισθηματική φόρτιση.
Η ιστορία για να είναι αντικειμενική πρέπει να αποβάλλει το συναίσθημα.
Το βασικό ιστορικό ερώτημα βεβαίως είναι η εξέγερση του πολυτεχνείου οδήγησε στην πτώση την δικτατορία στην Ελλάδα;
Η δικτατορία δεν έπεσε από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η δικτατορία στην Ελλάδα κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 δηλαδή 9 μήνες μετά με αιτία το τραγικό λάθος του Ιωαννίδη ο οποίος είχε κάνει πραξικόπημα κατά του Παπαδόπουλου ο οποίος είχε τεθεί σε κατ΄ οίκο περιορισμό.
Ο Ιωαννίδης απέτυχε να διαχειριστεί την εισβολή στην Κύπρο από τους Τούρκους και αυτή η δραματική εξέλιξη οδήγησε σε κατάρρευση την δικτατορία στην Ελλάδα….πολλούς μήνες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Συν τοις άλλοις στις 8 Οκτωβρίου του 1973 ο Γιώργος Παπαδόπουλος είχε αναθέσει στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη να οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου του 1974.
Είναι ένα στοιχείο που ιστορικά αποσιωπήθηκε η δικτατορία ήθελε εκλογές;
Και όμως είναι αποδεδειγμένο ότι ο Παπαδόπουλος ήθελε εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου του 1974 και η απόφαση αυτή είχε ληφθεί και ανακοινωθεί πολύ πριν το Πολυτεχνείο. Τα ιστορικά γεγονότα …Αν και η δικτατορία Παπαδόπουλου, εφάρμοσε πλήρως την δωρεάν παιδεία ωστόσο από τις αρχές του 1973 καλλιεργείτο ένταση με αφορμή και αιτία την απόφαση της δικτατορίας να εφαρμόσει το διάταγμα 1347 που ουσιαστικά οδηγούσε σε στράτευση όσους είχαν λάβει αναβολή.
Η εξέλιξη αυτή ήταν η αιτία για να αρχίσει να καλλιεργείται ένταση μεταξύ της δικτατορίας και των φοιτητών.
Στις 14 Νοεμβρίου του 1973 με αφορμή διαδήλωση φοιτητών, που κατέληξαν στο Πολυτεχνείο αποφασίζεται η κατάληψη του συμμετείχαν περίπου 1200-1350 φοιτητές μαζί και πολίτες που κατέληξαν στο Πολυτεχνείο με στόχο να στηρίξουν τους φοιτητές.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, δεν έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο συμβάν, μάλλον αδιαφόρησε.
Στις 15 Νοεμβρίου του 1973 από ένα υποτυπώδη σταθμό που είχε δημιουργηθεί μεταδίδεται το μήνυμα εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, σας μιλάει ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών…
Πολλοί πολίτες είχαν εισρεύσει στο Πολυτεχνείο ως συμπαράσταση στους φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν αντιφασιστική και αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση.
Στις 16 Νοεμβρίου του 1973 δόθηκε εντολή να διαλυθεί το πλήθος ενώ αργά το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου έπεσαν και οι πρώτοι πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας, πριν είχαν πέσει πολλά δακρυγόνα αλλά οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν αργά το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου του 1973.
Στις 2 τα μεσάνυκτα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 δίδεται εντολή να λήξει η εξέγερση με καταστολή από τον στρατό και συγκεκριμένα καταφθάνουν τάνκς, όχι όμως να χτυπήσουν τους φοιτητές αλλά να δώσουν τέλος στην εξέγερση.
Είναι η πρώτη φορά που στην περίοδο της 7ετίας Παπαδόπουλου υπήρξε πραγματική ένταση μεταξύ κράτους και μέρους της κοινωνίας.
Η Δαμανάκη ήταν η εκφωνήτρια του εδώ Πολυτεχνείο, ο Κώστας Λαλιώτης προσπάθησε να καθυστερήσει την εισβολή του τάνκ και στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου εισβάλλει το τάνκς και γκρεμίζει την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου.
Οι φοιτητές πανικόβλητοι αποχωρούσαν άρον άρον από το πολυτεχνείο ενώ στο κέντρο της Αθήνας είχαν ενταθεί οι πυροβολισμοί από ελεύθερους σκοπευτές.
Μέσα στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξε κανένας νεκρός, οι νεκροί ήταν έξω από το πολυτεχνείο σε παρακείμενους δρόμους ή στο κέντρο της Αθήνας και πολλοί εξ αυτών από αδέσποτα πυρά.
Το πρόσωπο κλειδί στα γεγονότα του πολυτεχνείου ήταν ο Μιχάλης Γουνελάς ο οποίος έδωσε την διαταγή στο τάνκς να ρίξει την πύλη ήταν τότε Υπίλαρχος….
Μέρος της συνέντευξης Γουνελά…ΕΡ.: Πέρασαν δέκα χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ήσασταν ο αξιωματικός που οδήγησε το άρμα στην πύλη του Πολυτεχνείου. Τι έχετε να πείτε σήμερα;
ΑΠ.: Ομολογώ πως ήθελα να μιλήσω, γιατί επί 10 χρόνια τώρα, ακούγεται πάντα η άλλη πλευρά.
Και θα ήθελα να μιλήσω για δύο λόγους:
Και προσωπικά, επειδή πρέπει να διασαφηνίσω ορισμένα σημεία σχετικά με το ρόλο μου σε όλη αυτή την υπόθεση, που λέγεται Πολυτεχνείο, αλλά και εκ μέρους των συναδέλφων εκείνων που βρέθηκαν εκείνη τη συγκεκριμένη νύχτα σε εκείνο το συγκεκριμένο χώρο, χωρίς βέβαια να τους εκπροσωπώ.
Πιστεύω να μην έχουν αντίρρηση.
Όσα έχουν λεχθεί μας αδικούν.
Μας παρουσιάζουν σαν εγκληματίες, σαν ανθρώπους που δεν έχουν ηθικές αναστολές.
Σαν τέλος πάντων, ανθρώπους που μόλις τους βγάλεις από τα στρατόπεδα πρέπει να τους κρατάς για να μην σκοτώνουν, κακοποιήσουν ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο να κάνουν.
ΕΡ.: Ποιος ήταν ο δικός σας ρόλος, λοιπόν;
ΑΠ.: Όπως ξέρετε, τ’ όνομα μου σχετίζεται με την κατάρριψη της πύλης του Πολυτεχνείου.
Και η πύλη είναι ένα από τα σημεία εκείνα που έχει συμπυκνωθεί όλη η εκμετάλλευση.
Διότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση σε όλη αυτή την υπόθεση. Η πύλη προσφέρεται για να γίνει σύμβολο.
Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός συμβόλου. Παρ’ όλα τα χαρακτηριστικά ενός συμβόλου.
Παρ’ όλα ταύτα, όμως, εις την πύλη δεν υπήρξε ουδείς νεκρός όπως και σε ολόκληρο το χώρο του Πολυτεχνείο, πέραν του τραυματισμού της Ρηγόπουλου ο οποίος είναι και γνωστός.
Ο τραυματισμός αυτός έγινε εξ αμελείας και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί.
Η Ρηγόπουλου έπεσε σε μια απόσταση γύρω στα 15 μέτρα.
ΕΡ.: Κύριε Γουνελά, δώστε μας μία εικόνα εκείνης της νύχτας μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου, όπως την είδατε εσείς.
ΑΠ.: Οι φοιτητές μιλούσαν και διαπραγματευόντουσαν ελεύθερα με τους αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει κανένας ψυχολογικός καταναγκασμός.
ΕΡ.: Αφού μπήκατε, πώς σας υποδέχτηκαν οι φοιτητές που ήταν μέσα;
ΑΠ.: Όχι άσχημα!
Είχαν βέβαια κάποια ανησυχία.
Όταν όμως τους διαβεβαίωσα ότι δεν πρόκειται να κακοποιηθούν ηρέμησαν.
Η άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Ευάγγελου Αβέρωφ Υπουργού Εθνικής Αμύνης, ο οποίος δήλωσε στις 10 Μαΐου του 1979:Το Πολυτεχνείο υπήρξε μία ευγενική θαρραλέα δημοκρατική εκδήλωση της νεολαίας.
Μόλις όμως εκδηλώθηκε και στέριωσε, κατά την τακτική που δίδαξε ο Λένιν, υπερφαλαγγίστηκε από το ΚΚΕ και τα συνθήματα από συνθήματα Δημοκρατίας έγιναν συνθήματα κομμουνισμού.
Το Πολυτεχνείο όχι μόνο δεν έριξε την δικτατορία αλλά τη δυνάμωσε.
Γιατί αυτό ήταν το έναυσμα που ώθησε πολλούς νέους αξιωματικούς λίγο πολύ απογοητευμένους από την δικτατορία, να συσπειρωθούν γύρω από τον Ιωαννίδη που ετοίμαζε συνωμοσία αλλά δεν μπορούσε να την κάνει πράξη.
Και έτσι επιβλήθηκε μια χειρότερη δικτατορία…
Τιμώ λοιπόν ειλικρινά και βαθύτατα την πρωτοβουλία και τον ηρωισμό των νέων που ξεκίνησαν αυτό το κτύπημα.
Αλλά για να το τιμήσω, νομίζω πως πρέπει να πω αυτό που πιστεύω ότι είναι αλήθεια.
Δεν είμαι διατεθειμένος λόγω επιμόνου συνθηματολογίας, λόγω ανύπαρκτων «πολυαρίθμων νεκρών», να βοηθήσω και εγώ στην θεσμοποίηση μια ψεύτικης ιστορίας…Το πόρισμα ΤσεβάΗ δημοκρατική κυβέρνηση δίνει εντολή να συνταχθεί πόρισμα από την δικαιοσύνη για τα δραματικά γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου του 1973.
Ο πόρισμα του Τσεβά όπως έμεινε στην ιστορία αναφέρει.
Α. ΝΕΚΡΟΙ:
Βαρύς υπήρξεν ο φόρος του αίματος εις νεκρούς και τραυματίας ο καταβληθείς δια την καταστολήν της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου. Και των μεν τραυματιών τον αριθμόν, ήγγισε, μετά βεβαιότητας μάλλον, η έρευνα.
Ανεξιχνίαστος, όμως, παραμένει εισέτι ο ακριβής αριθμός των νεκρών.
Περί πάντων τούτων, όμως, αναλυτικότερων, ως ακολούθως, αφού προηγουμένως τονισθεί ότι ουδείς απολύτως εκ των σπουδαστών του Πολυτεχνείου εφονεύθη κατ των οποίων είχον τοποθετηθεί και εφυλάσσοντο εις παρακείμενον χώρον ίνα μη υποπέσουν εις αντίληψιν των σπουδαστών και προκληθή πανικός (κατάθ. υπ’ αριθμ.245).
Επισήμως ανακοινωθέντες νεκροί, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα Τσεβά, είναι οι ακόλουθοι:1. Διομήδης Ιωάννου Κομνηνός, ετών 17, μαθητής.
Εφονεύθη έξωθι του Πολυτεχνείου περί ώρα 22.15′ της 16.11.73. Βασίμως πιθανολογείται ότι δράστης του φόνου τούτου είναι ο προεκτεθείς Συνταγματάρχης.
2. Βασίλειος Παναγιώτου Φαμέλλος, ετών 26.
Εφονεύθη εγγύς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως περί ώρα 22.30′ της 16.11.73, βληθείς προφανώς υπό τίνος των εκ του υπουργείου πυροβολούντων.
3. Toril Engelend, σπουδάστρια, Νορβηγίς.
Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώρα 23.30′ της 16.11.1973 παρ’ αγνώστου δράστου.
4. Γεώργιος Ανδρέου Σαμούρης, σπουδαστής, ετών 22.
Εφονεύθη υπ’ αγνώστου εις άγνωστον σημείον εξ επαφής περί το μεσονύκτιον της 16.11.1973 και το πτώμα του μετεφέρθη και απερρίφθη εις την διασταύρωσιν των οδών Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων (Κατάθεσις υπ’ αριθμ. 137).
5. Αλέξανδρος Ευστρατίου Σπαρτίδης, ετών 16, μαθητής. Εφονεύθη επί της οδού Κότσικα (παρόδου Πατησίων) την 10.20 ώραν της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.
6. Μάρκος Δημητρίου Καραμάνης, ετών 23.
Εφονεύθη ευρισκόμενος εις την επί της οδού Πατησίων και Αιγύπτου 1 πολυκατοικίαν την 10.30 ώραν της 17.11.1973, βληθείς ομοίως υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.
7. Βασίλειος Καράκας, Τούρκος υπήκοος, ετών 43.
Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώραν 13.00′ της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.
8. Δημήτριος Θεοφ. Θεοδώρας, ετών 6.
Εφονεύθη επί της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας Ζωγράφου περί ώραν 13.30 της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιώτου ευρισκομένου έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Θεράποντος.
9. Βασιλική Φωτίου Μπεκιάρη, ετών 17.
Εφονεύθη ευρισκομένη εις την ταράτσα της επί της οδού Μεταγένους 8 – Νέος Κόσμος οικίας της περί ώρα 12.30′ της 17.11.1973, δεχθείσα εις την κεφαλήν της βλήμα αδέσποτον άρματος.
10. Γεώργιος Αλεξάνδρου Γεριτσίδης, ετών 48, εφοριακός υπάλληλος.
Εφονεύθη ευρισκόμενος εν Ν. Λιοσίοις προς εκτέλεσιν υπηρεσίας περί ώραν 12.15′ της 17.11.1973 δεχθείς ομοίως βλήμα αδέσποτον άρματος μάχης εις την κεφαλήν.
11. Νικόλαος Πέτρου Μαρκουλής, ετών 25.
Εφονεύθη παρά την πλατείαν Βάθης περί ώραν 11.00′της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.
12. Στυλιανός Αγαμ. Καραγεώργης, ετών 19, εργάτης. Ετραυματίσθη θανασίμως επί της οδού Πατησίων, έμπροσθεν του κινηματογράφου ΕΛΛΗΝΙΣ, περί ώρα 10.00′ της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσεν εις το ΚΑΤ την 30.11.1973.
13. Ανδρέας Στεργίου Κούμπος, ετών 63.
Ετραυματίσθη σοβαρώς διερχόμενος την οδό Καποδιστρίου περί ώρα 14.00′ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσε την 30.1.1974.
14. Μιχαήλ Δημήτριου Μυρογιάννης, ετών 20.
Εφονεύθη εις την διασταύρωσιν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα περί ώραν 13.30′ της 18.11.73, βληθείς δια περιστρόφου εις την κεφαλήν και
15. Κυριάκος Δημητρίου Παντελάκης, ετών 45, δικηγόρος. Ετραυματίσθη σοβαρώς επί της οδού Γλάδστωνος περί ώραν 12.40′ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου επί της οδού Πατησίων άρματος και απεβίωσεν την 18.12.1973.Το πόρισμα του Αστυνομικού Διευθυντή Γεώργιου Σαμπάνη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου αποκαλύπτει ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός εντός του Πολυτεχνείου.

Καταγράφονται 12 νεκροί εκτός του Πολυτεχνείου χωρίς να αποδεικνύεται η σχέση τους με την εξέγερση.
Δώδεκα άτυχοι συμπατριώτες μας που έχασαν ΑΔΙΚΑ, την ζωή τους, εκείνη την πραγματικά ταραγμένη περίοδο.
Ο ίδιος ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κατά τα γεγονότα Κ. Κονοφάγος κατέθεσε ως μάρτυς στις 20/1/1975, στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών, ότι μέσα στο Πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς φοιτητής και τα ίδια βεβαιώνει και στο βιβλίο του «Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου» (1982), με την προσθήκη ότι ούτε κανείς άλλος πολίτης έχασε την ζωή του μέσα στο Πολυτεχνείο. Άρθρο του Γιώργου Γεωργίου
Ιστορικός που έχει ασχοληθεί με τον εμφύλιο, την Κύπρο και την νεότερη ιστορία της Ελλάδος.
Παραμύθια και τα βιβλία για μικρά παιδιά
Η σοφή ελιά ,
Ειρήνη Καμαράτου – Γιαλούση,(εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός) εκδ. Μίλητος
Σε ένα μοναδικό περιβόλι μια φορά κι ένα καιρό συνέβη κάτι που δυσαρέστησε όλα τα λαχανικά και τα δέντρα. Η Κολοκύθα που είναι ο αρχηγός όλων, τους βάζει να δουλεύουν πολύ, δίνοντας μόνο έναν κουβά νερό την εβδομάδα για πληρωμή και η ίδια απολαμβάνει μοναδικά προνόμια. Τότε όλοι αποφασίζουν να ξεσηκωθούν βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο της σοφής ελιάς που τους ελευθερώνει από τον « δυνάστη » αρχηγό και η ισορροπία στο παράξενο τούτο περιβόλι έρχεται ξανά.
Ένα πολύ πολύ όμορφο παραμύθι και εικόνες από τον Γιώργο Σγουρό που ζωντανεύουν ένα… ονειρεμένο περιβόλι. Εικόνες που τυπώνονται «δυνατά» στη μνήμη τον παιδιών και θυμούνται για πολύ πολύ καιρό μετά από την ανάγνωση του βιβλίου.
Η κυρά Δημοκρατία,
Κωνσταντίνα Αρμενιάκου (εικονογράφηση : Πάνος Καψάσκης), εκδ. Κέδρος.
Η κυρά Δημοκρατία είναι ο αρχηγός στο χωριό της γιατί ξέρει να ακούει τα πάντα. Τα γέλια των παιδιών, τα παράπονα των μεγάλων, τα παραμύθια της γιαγιάς μα και τα τραγούδια της ζωής. Έχει για όλους μια αγκαλιά κι ένα καλό λόγο να πει και τη ζωή της έχει γεμίσει με αγάπη και γλύκα. Για σύνθημα της έχει μια και μόνο φράση « Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί ».Στο ίδιο χωριό ζει και η Ρια η Δικτατορία που την ζηλεύει πολύ και θέλει αυτή να είναι ο αρχηγός. Καταστρώνει ένα σωρό σχέδια και καταφέρνει να κάνει ολόκληρο στρατό από …21 στρατιώτες που τους ράβει στολές και τους μαθαίνει να φωνάζουν δυνατά, να απειλούν και να την προστατεύουν. Ένα βράδυ μπαίνει στο σπίτι της Δημοκρατίας και την απαγάγει, κλείνοντάς την στη φυλακή. Τα πράγματα στο μικρό χωριό αλλάζουν. Η λέξη « απαγορεύεται » γίνεται πια η πιο διάσημη. Κι όταν οι κάτοικοι θα φτάσουν στα όρια τους , ένα μικρό παιδί θα θυμηθεί εκείνο το παλιό τους σύνθημα και θα το ψιθυρίσει στη μαμά και στον μπαμπά του. Αυτός ο ψίθυρος θα μεγαλώσει, θα γιγαντώσει, και θα φτάσει παντού. κανείς δεν θα μπορέσει να τους σταματήσει κι όλοι θα φωνάξουν για την κυρά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Ίσως η πιο παραμυθένια ιστορία για τις πιο δύσκολες έννοιες που μπορούν να καταλάβουν τα μικρά παιδιά. Από τα πιο αληθινά και καλογραμμένα παραμύθια γεμάτο έντονα συναισθήματα, χαρακτήρες, φαντασία και αλήθεια δοσμένες με τον πιο σωστό τρόπο. Ένα βιβλίο που θα λατρέψουν τα παιδιά και θα χαρίσει χαμόγελα στους μεγάλους για την έξυπνη μεταφορά εννοιών και τη μυθοπλασία.
Δεν είναι τυχαίο που η Κωνσταντίνα, είναι νηπιαγωγός και αυτό αμέσως μεταφράζεται ότι γνωρίζει πολύ καλά πως μαθαίνουν τα παιδιά, ειδικά μιας τόσο τρυφερής ηλικίας, όταν τα γεγονότα και οι λέξεις έχουν δύσκολα νοήματα…
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου,
Φίλιππος Μανδηλαράς ( εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια), εκδόσεις Παπαδόπουλος
Κι αυτή είναι η σύγχρονη ιστορία – βιβλίο για μικρά παιδιά που μιλάει για εκείνα τα χρόνια του Πολυτεχνείου που παππούδες αλλά και πολλοί από τους γονείς τους, τα έζησαν. Ένα βιβλίο εργαλείο πραγματικό για ανθρώπους που θέλουν να διδάξουν, να γνωρίσουν και να μάθουν στα παιδιά με τρόπο απλό, κατανοητό και αντικειμενικό, πράγματα που συνέβησαν σχετικά πρόσφατα. Για γεγονότα που είναι δύσκολο να ερμηνεύσεις ή να κρίνεις αλλά με εύκολο τρόπο μπορείς να διηγηθείς. Αυτά τα γεγονότα για μας τους μεγαλύτερους είναι γνωστά και …βιωματικά. Η ιστορία τούτη δω ,κάνει και μια αναδρομή στο χρόνο . Ξεκινάει από εκείνα τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, τον πόλεμο του ΄40, φτάνει στον εμφύλιο, στη φοβερή δεκαετία του ΄60 και στην 21η Απριλίου του 67. Με σκίτσα έξυπνα και « χιουμοριστικά» , η ιστορία, σαν ποίημα ομοιοκατάληκτο, συνεχίζεται. ..Δύσκολες έννοιες, λέξεις και νοήματα περνούν στα παιδιά απλά και κατανοητά. Η διήγηση φτάνει στη φοβερή χρονιά του ΄73 , τα συνθήματα κυριαρχούν, τα γεγονότα τρέχουν . Μέχρι και την 24 Ιουλίου του ΄74 που οριστικά καταργείται η Δικτατορία.
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς έχει καταφέρεις να αποκτήσει ένα αναγνωστικό κοινό από τα πιο δύσκολα, και να περάσει μέσα από τα τόσα βιβλία του όλη την ιστορία και την μυθολογία μας. Δύσκολο, όμορφο και πραγματικά πολύ καλό.
Όλες αυτές οι ιστορίες , αν πάρετε στα χέρια ας τα βιβλία, θα ανακαλύψετε πως έχουν μέσα τους εικόνες που πραγματικά τους δίνουν ζωή. Εικόνες φτιαγμένες σαν πραγματικά έργα τέχνης , κάποιες φορές, κι άλλες που διαμορφώνουν τους χαρακτήρες των ιστοριών, τα πρόσωπα ακόμα και τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο που κανένα, ιδιαίτερα από τα παιδιά, δεν θα ξεχάσει.
Κι εμείς ας μην ξεχνάμε πως τα παραμύθια και τα βιβλία για μικρά παιδιά γράφονται στην ουσία δύο φορές. Η πρώτη ανήκει στον συγγραφέα και η δεύτερη στον εικονογράφο κι οι δύο μαζί φτιάχνουν συχνά μικρά αριστουργήματα …
Ποιήματα και πεζά για το Πολυτεχνείο
μπορείτε να τα βρείτε διαδικτυακά εδώ , στο εξαιρετικό blog του Νίκου Σαραντάκου.
Στο online αρχείο της ΕΡΤ μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εκπομπή “Ουδείς Αναμάρτητος” για την 33η επέτειο από τη 17 Νοεμβρίου του 1973. Τρεις νέοι της εποχής, ο Γιώργος Βερνίκος, η Τόνια Μωροπούλου και η Λίνα Αλεξίου, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, θυμούνται και περιγράφουν τα γεγονότα από την κατάληψη της Νομικής μέχρι και την πτώση της Χούντας. Μπορείτε να δείτε επίσης το ντοκιμαντέρ Ημέρες Πολυτεχνείου.
Φυσικά, το youtube μάς προσφέρει πολύ υλικό. Ενδεικτικά, προτείνουμε το παραλήρημα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, το βίντεο-αφιέρωμα στους φοιτητικούς αγώνες, το ακουστικό ντοκουμέντο από την εισβολή του τανκ στο χώρο του Πολυτεχνείου με τη συγκλονιστική φωνή του Δημήτρη Παπαχρήστου και το αντίστοιχο οπτικό ντοκουμέντο, την εκπομπή Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα καθώς και ένα φιλμάκι του 1ου Ενιαίου Λυκείου Νέας Ιωνίας με τίτλο Ραδιοφωνικές μνήμες του Πολυτεχνείου (1973), φτιαγμένο για την 30η επέτειο της Εξέγερσης.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από την τέχνη (ποιήματα και πίνακες) από τον ιστότοπο “Χρωματιστή τάξη”
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Προσκύνημα (Ορέστη απ” το Βόλο)
1. ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ – Παιδική χορωδία / Στίχοι: Μέλπω Ζαροκώστα, Μουσική: Νότης Μαυρουδής
2. Τα παιδια ζωγραφίζουν στον τοίχο – Τάνια Τσανακλίδου
5. ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ – Γρ. Μπιθικώτσης
7. ΟΤΑΝ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ – Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης
8. ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ – ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ
10. ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ – Κ.Καψάσκη
11. ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ Στίχοι-μουσική Αγγ.Καψάσκη.
14. Τα παπαγαλάκια – Η χορωδία του Χαρίτωνα
Εδώ έχει αναρτηθεί το χρονικό του Πολυτεχνείου. Διαβάστε το στα παιδιά.
http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2013/11/pdf.html
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.