
Ήταν 5 Ιουνίου 1992, ακριβώς δηλαδή 30 χρόνια πριν, όταν πραγματοποιήθηκε στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας, η Διάσκεψη Κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, του Ο.Η.Ε.. (Εικόνα 1).
Στη σύμβαση που υπεγράφη τότε από περισσότερα από 150 κράτη, έγινε η επίσημη αναγνώριση της αξίας της έννοιας της βιοποικιλότητας. Εκεί διατυπώθηκε και ο όρος βιοποικιλότητα – ο πιο πετυχημένος μάλλον ορισμός αυτής – ως εξής: Ως “Βιολογική Ποικιλότητα” νοείται η ποικιλομορφία που εμφανίζεται ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς όλων των ειδών, των χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδάτινων οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων στα οποία οι οργανισμοί αυτοί ανήκουν. Ο ορισμός περιλαμβάνει την ποικιλότητα μέσα σε ένα είδος όπως και εκείνη, μεταξύ διαφορετικών ειδών και μεταξύ των οικοσυστημάτων (άρθρο 2). Επομένως, η βιοποικιλότητα αναφέρεται σε τρία επίπεδα: της γενετικής ποικιλότητας (μέσα στα είδη), της ποικιλότητας των ειδών και της ποικιλότητας των οικοσυστημάτων.
Σκοπός της σύμβασης αυτής, στην οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος κυρώνοντάς την στις 21 Μαρτίου 1994 (ν. 2204/ΦΕΚ Α 59), είναι η “διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αειφορική χρήση των συνιστωσών αυτής και ο δίκαιος και ισότιμος καταμερισμός των πλεονεκτημάτων από τη χρήση των γενετικών πόρων”.
Μετά τη συνάντηση και την υπογραφή της συνθήκης του Ρίο το 1992, ο όρος «βιοποικιλότητα», δηλαδή η ποικιλία των μορφών ζωής σε έναν συγκεκριμένο χώρο, άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως. Με σκοπό να εορταστεί αυτή η ποικιλομορφία, το 1993 τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 22 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.
Τι είναι η βιοποικιλότητα;
Η Βιολογία (< βίος =ζωή + λόγος =μελέτη, αρχ. ελληνική) όπως μαρτυρεί και η ετυμολογία της, είναι η επιστήμη που μελετά τη ζωή και τους ζωντανούς οργανισμούς σε όλα τα επίπεδα, από το μοριακό μέχρι και σε επίπεδο κοινωνίας. Περιλαμβάνει δε επίσης και τις αλληλεπιδράσεις των οργανισμών μεταξύ τους και με άλλους οργανισμούς καθώς και με τους αβιοτικούς παράγοντες.
Η Βιοποικιλότητας αποτυπώνεται ως το αποτύπωμα της πολυπλοκότητας και της εξέλιξης των βιολογικών συστημάτων του πλανήτη.
Η βιοποικιλότητα ορίζεται παραδοσιακά ως η ποικιλία της ζωής στη Γη σε όλες τις μορφές της (φυτά, ζώα, μύκητες κ.λ.π.) και σε όλα τα επίπεδα οργάνωσής της (γονίδια, οργανισμοί, οικοσυστήματα).Περιλαμβάνει τον αριθμό των ειδών, τη γενετική ποικιλομορφία τους και την αλληλεπίδραση αυτών των μορφών ζωής μέσα σε σύνθετα οικοσυστήματα.
Βιοποικιλότητα & Άνθρωπος
«Μάθε για τη βιοποικιλότητα, είσαι κι εσύ ένας κρίκος της αλυσίδας!»
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την ευαισθητοποίηση των νέων : «Μάθε για τη βιοποικιλότητα, είσαι κι εσύ ένας κρίκος της αλυσίδας!», εγκαινίασε μία νέα ιστοσελίδα. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι (www.neagenia.gr/viopoikilotita),συνδέεται με την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ( www.neagenia.gr) και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με ενημερωτικό υλικό για τη σημασία της διατήρησης των ειδών , τους τρόπους προστασίας της βιοποικιλότητας, την περιβαλλοντική και οικονομική της αξία και τη συμβολή της στην οικοτουριστική ανάπτυξη της χώρας .
Τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα η απώλεια της βιοποικιλότητας
Η απώλεια της βιοποικιλότητας, αποτελεί έναν «σιωπηλό δολοφόνο» εξίσου επικίνδυνο με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
«Μισό με ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση, αρκετά από αυτά μέσα στις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει ένα αντίγραφο της έκθεσης που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Ανάμεσα στους λόγους της μαζικής εξαφάνισης είναι η συρρίκνωση των βιοτόπων, το παράνομο κυνήγι, η κλιματική αλλαγή και μόλυνση, σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC).
Η ανθρωπότητα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια την εξαφάνισή της.
Η Κριστιάνα Πάσκα Πάλμερ, η επικεφαλής της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, του οργάνου που είναι αρμόδιο για τη διατήρηση των συστημάτων ζωής από τα οποία εξαρτάται ο άνθρωπος, τόνισε ότι οι πολίτες όλων των χωρών θα πρέπει να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να ορίσουν φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2020, για την προστασία των εντόμων, των πουλιών, των φυτών και των θηλαστικών – δηλαδή των ειδών που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφής, καθαρού νερού και τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.
“Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος”, τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. “Είναι διαφορετική από την κλιματική αλλαγή, στην οποία οι άνθρωποι αισθάνονται τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Με τη βιοποικιλότητα δεν είναι τόσο προφανές, αλλά μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει μπορεί να είναι πολύ αργά”, προειδοποίησε.
Μολονότι πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας συνιστά τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα, οι δύο προηγούμενες συμφωνίες (το 2002 και το 2010) δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη χειρότερη απώλεια ειδών στον πλανήτη, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Το ζήτημα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην πολιτική ατζέντα. Σε σύγκριση με τις συνόδους για την κλιματική αλλαγή, ελάχιστοι αρχηγοί κρατών συμμετέχουν στις συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα. Ακόμη και πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλν Τραμπ, η Ουάσινγκτον είχε αρνηθεί να επικυρώσει τις συμφωνίας και έστελνε στις διασκέψεις μόνο έναν παρατηρητή. Οι ΗΠΑ και το Βατικανό ήταν οι μοναδικές χώρες-μέλη του ΟΗΕ που δεν συμμετείχαν στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ.
Καθώς όμως ο ρυθμός της απώλειας της βιοποικιλότητας συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος, η σύνδεσή της με άλλες σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις γίνεται όλο και περισσότερο προφανής. Αυτό επισημαίνεται στην Έκθεση “Protected Planet 2020“, που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του IUCN.
Η εν λόγω έκθεση , έρχεται λίγο πριν την επικαιροποίηση των παγκόσμιων στόχων για τη φύση και τη θέσπιση του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα, που πρόκειται να συμφωνηθούν στις επόμενες Διάσκεψεις των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα και σε συνέχεια της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.
Με βάση μάλιστα την ευρωπαϊκή στρατηγική ξεκαθαρίζεται ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση είναι αλληλοεξαρτώμενες.
«Όταν η μία επιδεινώνεται, επιδεινώνεται και η άλλη».
Ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο παγκόσμιος πληθυσμός άγριων ειδών μειώθηκε κατά 60% τα τελευταία 40 χρόνια, ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, την ώρα που το μισό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), 40 τρισ. ευρώ, εξαρτάται από τη φύση.Τα σημάδια κατάρρευσης του φυσικού οικοσυστήματος είναι συμπτώματα της συλλογικής ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η κατανάλωση, η φυσική εκμετάλλευση και οι ανισότητες στην οικονομική και πολιτική εξουσία.
Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος αντί να προστατεύει αυτό το μεγαλείο της φύσης, το καταστρέφει με τη δραστηριότητα του. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ το 10% του συνόλου των φυτών και ζώων της Γης καθώς και το 12% του συνόλου των πτηνών απειλείται με εξαφάνιση. Τα φυσικά αγαθά (όπως τροφή, οξυγόνο, πρώτες ύλες κ.α.) που μας προσφέρουν απλόχερα τα οικοσυστήματα μειώνονται, με το ετήσιο κόστος αυτής της μείωσης να έχει υπολογιστεί από τους οικονομολόγους στα 50 δισεκατομμύρια Ευρώ!
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Οι άνθρωποι απειλούν με εξαφάνιση ένα εκατομμύριο είδη
Σε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2019, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα εκατομμύριο είδη – από τα εκτιμώμενα συνολικά οκτώ εκατομμύρια – απειλούνται με εξαφάνιση, πολλά μέσα σε δεκαετίες.
Η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών αριθμεί περισσότερα από 8.400 είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν σε κρίσιμο βαθμό, ενώ σχεδόν 30.000 κρίνονται ευάλωτα.
Η έκθεση συντάσσεται από 150 ειδικούς των φυσικών και κοινωνικών επιστημών από 50 χώρες, με τη συμμετοχή 310 επιπλέον ειδικών. Η προετοιμασία της χρειάστηκε τρία χρόνια και κόστισε περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια και σε αυτή γίνονται περίπου 15.000 αναφορές, ενώ περιλαμβάνονται επιστημονικά έγγραφα και κυβερνητικές πληροφορίες.
- Αντιλόπη σάιγκα Tim Flach/ Endangered
- Πολική αρκούδα Tim Flach/ Endangered
- Αετός των Φιλιππίνων Tim Flach/ Endangered
- Μακάο υάκινθος Tim Flach/ Endangered
- Αφρικανικός ελέφαντας Tim Flach/ Endangered
- Ιβηρικός λύγκας Tim Flach/ Endangered
- Γατόπαρδος Tim Flach/ Endangered
- Λεμούριος με δακτυλιδωτή ουρά Tim Flach/ Endangered
- Χελώνα Ανγκονόκα Tim Flach/ Endangered
- Παγκολίνος Tim Flach/ Endangered
- Κόκκινο πάντα Tim Flach/ Endangered
- Πυγολαμπίδες Tim Flach/ Endangered
- Ιπποπόταμος Tim Flach/ Endangered
- Χρυσός πίθηκος Tim Flach/ Endangered
- Δίχρωμος ταμαρίνος Tim Flach/ Endangered
- Φαλαινοκέφαλος Tim Flach/ Endangered
- Βόρειος λευκός ρινόκερος Tim Flach/ Endangered
- Γιγαντιαίο πάντα Tim Flach/ Endangered
- Μέλισσα Tim Flach/ Endangered
- Δυτικός πεδινός γορίλας Tim Flach/ Endangered
- Μαϊμού με προβοσκίδα Tim Flach/ Endangered
- Ινδικός Γαβιάλης Tim Flach/ Endangered
- Γαλαζόλαιμος μακάο Tim Flach/ Endangered
- Ασπροπάρης Tim Flach/ Endangered
- Πράσινος μακάο Tim Flach/ Endangered
- Αραβικός όρυξ Tim Flach/ Endangered
- Όρυξ ντάμμα Tim Flach/ Endangered
- Δενδροβάτραχος Tim Flach/ Endangered
- Τρίτωνες Kaiser Tim Flach/ Endangered
- «Ψηλομύτες» πίθηκοι Γιουνάν Tim Flach/ Endangered
- Κροκόδειλος Caiman Tim Flach/ Endangered
- Beluga Sturgeon Tim Flach/ Endangered
- Νεκροσύρτης Tim Flach/ Endangered
- Ολμ Tim Flach/ Endangered
- Κροκόδειλος του Σιάμ Tim Flach/ Endangered
- Σαλιγκάρι Partula Tim Flach/ Endangered
- Γερανός της Μαντζουρίας Tim Flach/ Endangered
- Θαλάσσιο ιγκουάνα Tim Flach/ Endangered
- Λεοπάρδαλη των χιονιών Tim Flach/ Endangered
- Μέλισσα Tim Flach/ Endangered
Επιστήμονες προειδοποιούν πως η έκτη μαζική εξαφάνιση δεν είναι μια απειλή για το μέλλον, αλλά κάτι που συμβαίνει τώρα, πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο πως είναι αποκλειστικά λάθος της ανθρωπότητας.Στις προηγούμενες γνωστές μαζιές εξαφανίσεις εξαλείφθηκαν μεταξύ 60% και 95% όλων των ειδών.Χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψουν τα οικοσυστήματα από ένα τέτοιο γεγονός.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020, οι άνθρωποι έχουν ήδη εξαλείψει εκατοντάδες είδη και έχουν ωθήσει πολλά ακόμη στο χείλος της εξαφάνισης μέσω του εμπορίου άγριας ζωής, της ρύπανσης, της απώλειας ενδιαιτημάτων και της χρήσης τοξικών ουσιών. Ωστόσο, τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) δείχνουν ότι ο ρυθμός θανάτου των ειδών έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Gerardo Ceballos González, καθηγητής οικολογίας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι τα τελευταία 100 χρόνια, περισσότερα από 400 είδη σπονδυλωτών εξαφανίστηκαν. Στην κανονική πορεία της εξέλιξης, τέτοιες εξαφανίσεις θα απαιτούσαν έως και 10.000 χρόνια, αναφέρει .
Οι μαζικές εξαφανίσεις είναι εξίσου σοβαρές, όπως υποδηλώνει το όνομά τους. Υπήρξαν πέντε γεγονότα μαζικής εξαφάνισης στην ιστορία της Γης με το καθένα να εξαλείφει μεταξύ 70% και 95% των ειδών φυτών, ζώων και μικροοργανισμών. Τα προηγούμενα γεγονότα προκλήθηκαν από καταστροφικές αλλοιώσεις του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων μαζικών ηφαιστειακών εκρήξεων ή πτώση αστεροειδή.Το πιο πρόσφατο, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ήταν η εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
(Δείτε συμπληρωματικά το άρθρο :
Οι δεινόσαυροι και η ιστορία τους!
πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Η έκτη μαζική εξαφάνιση – αυτή που συμβαίνει τώρα – είναι διαφορετική: Οι επιστήμονες λένε ότι τώρα προκαλείται από ανθρώπους. «Είναι αποκλειστικά δικό μας λάθος», είπε ο Ceballos González.
Ο άνθρωπος είναι υπαίτιος για την επιτάχυνση της εξαφάνισης
Ενώ η ζωή στη Γη έχει ανακάμψει μετά από κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα, χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να αποκατασταθεί ο αριθμός των ειδών. «Αν και εκτιμάται ότι μόνο το 2% όλων των ειδών που ζούσαν ποτέ είναι ζωντανά σήμερα, ο απόλυτος αριθμός ειδών είναι μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε, ανέφεραν οι επιστήμονες. Ο Ceballos González και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι πολλά από τα είδη που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης συγκεντρώνονται στις ίδιες περιοχές που αποδεκατίζονται από ανθρώπινες επιπτώσεις.
«Όταν η ανθρωπότητα εξοντώνει πληθυσμούς και είδη άλλων πλασμάτων, καταστρέφει λειτουργικά τμήματα του δικού της συστήματος υποστήριξης της ζωής». Η «1η μαζική εξαφάνιση» για την οποία είναι υπεύθυνος ο Άνθρωπος βρίσκεται σε πορεία όμως επίσης μπορεί να γίνει «η 1η που θα μπορούσε να σταματήσει, εάν ενεργήσουμε κατά αποφασιστικό τρόπο τώρα», σημειώνει ο Mark Tercek, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nature Conservancy.
Κύριοι λόγοι για την απώλεια της βιοποικιλότητας
Οι κύριοι ένοχοι καταγγέλλονται ξεκάθαρα στο κείμενο της έκθεσης για την οποία εργάσθηκαν 450 εμπειρογνώμονες επί τρία χρόνια. Είναι κατά σειράν
- Μεταβολές στη χρήση γης (αποδάσωση, εντατική μονοκαλλιέργεια, αστικοποίηση, γεωργία και καταστροφή των δασών),
- η απευθείας εκμετάλλευση των πόρων (υπεραλίευση κυνήγι),
- η Κλιματική αλλαγή
- η Ρύπανση υδάτων, ατμόσφαιρας και εδάφους,
- υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, των δασών κ.ά..
- και τα χωροκατακτητικά είδη ( εισβλητικά ξένα είδη)
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε ένα άρθρο από την “Χρωματιστή Τάξη” με τίτλο “Ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν”
Η διασφάλιση της διατήρησης και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας απαιτεί νομικά δεσμευτικούς στόχους τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μια έκθεση 2019 της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων IPBES δείχνει ότι η φύση μειώνεται παγκοσμίως με ρυθμούς άνευ προηγουμένου στο ανθρώπινο ιστορικό.
Αυτό σημαίνει ότι τα οικοσυστήματα δεν θα είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξουν την ανθρωπότητα παρέχοντας νερό, τρόφιμα, καθαρό αέρα και ξυλεία και θα επηρεαστούν σοβαρά οι υπηρεσίες της επικονίασης, της ρύθμισης του κλίματος, του σχηματισμού του εδάφους και της ρύθμισης των πλημμυρών.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevius δήλωσε:
«Η κρίση της βιοποικιλότητας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αλλαγής του κλίματος. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας όχι μόνο θα διασώσουν τη φύση για τις μελλοντικές γενιές αλλά και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα αποτρέψουν αρνητικές συνέπειες για το φαγητό, την υγεία και την οικονομία μας.
Πρέπει επειγόντως να αναλάβουμε δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφορετικά, η μοναδική μας ευκαιρία να δούμε τη φύση είναι στους ζωολογικούς κήπους και τους βοτανικούς κήπους.
Αυτή θα ήταν μια αποτυχία της ανθρωπότητας.
Με τις συλλογές τους, τα προγράμματα εκπαίδευσης και συντήρησης, τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, οι βοτανικοί κήποι, τα ζωολογικούς κήπους, τα μουσεία της επιστήμης και της φυσικής ιστορίας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης της βιοποικιλότητας.
Μήπως όμως θα πρέπει να συμπεριλάβουν στους λόγους υποβάθμισης των οικοσυστημάτων και τις ανεμογεννήτριες;
ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ:Ένα παγκόσμιο μνημείο της φύσης εκπέμπει S.O.S
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να προστατέψει τη βιοποικιλότητα και να εμποδίσει τη μαζική εξαφάνιση ειδών, δημιούργησε ένα δίκτυο σε όλες τις χώρες μέλη, γνωστό και ως Natura 2000, το οποίο αποτελείται από 26.000 προστατευόμενες περιοχές με έκταση πάνω από 750.000 km2.
Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα : Hot Spot η Ελλάδα
Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος με τεράστιο βιολογικό πλούτο και θεωρείται ένα από τα hot-spot βιοποικιλότητας, παγκοσμίως, καθώς στις περιοχές της χώρας μας διαβιούν πλήθη ειδών ζώων, πτηνών, αλλά και φυτών. Ένας πλούτος, ο οποίος είναι στα χέρια μας να τον διατηρήσουμε.
Η σπουδαία βιοποικιλότητα, δηλαδή ποικιλία ζώντων οργανισμών κάθε προέλευσης, υπάρχει στη χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ορεογραφικής της διαμόρφωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του WWF Ελλάς μάλιστα, στην Ελλάδα συναντάμε το 17,8% των ειδών ζώων της Ευρώπης και το 40% των φυτικών ειδών της Γηραιάς Ηπείρου, γεγονός αξιοσημείωτο σε σχέση με το μέγεθος της χώρας. Ως προς τη βιοποικιλότητα όμως, αυτό που έχει κυρίως σημασία δεν είναι η έκταση μιας χώρας, αλλά η γεωγραφική της θέση και το ανάγλυφό της – και ως προς αυτό, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ξεχωριστή περίπτωση».
Αρχικά, διότι βρίσκεται ουσιαστικά στο «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων, στο σημείο του πλανήτη όπου ενώνονται η ευρωπαϊκή, η ασιατική και η αφρικανική ήπειρος. Γεωλογικά, αυτό σημαίνει πως βρίσκεται πάνω στην ένωση των τεκτονικών πλακών της Γης, κάτι που αποτυπώνεται και στην επιφάνεια, με πλήθος σπηλαίων αλλά και πολύπλοκου ανάγλυφου εν γένει. Ταυτόχρονα, η χώρα μας είναι ταυτόχρονα νησιωτική – με δεκάδες νησιά που αποτελούν «απομονωμένο» περιβάλλον για την ανάπτυξη συγκεκριμένων φυτών και ζώων, αλλά και ορεινή, καθώς διαθέτει υπολογίσιμους ορεινούς όγκους, που επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας.
Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν τουλάχιστον εξίμισι χιλιάδες είδη φυτών. Μάλιστα, χίλια εξακόσια από αυτά είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαράζοντας τη στρατηγική της για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας έχει αποστείλει οδηγίες που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2030.
«Η κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχουν τέσσερις χιλιάδες διαφορετικά είδη. Η Ελλάδα που είναι ελάχιστη σε έκταση σε σύγκριση με αυτό το μέγεθος όλης της ηπείρου έχει εξίμισι χιλιάδες διαφορετικά είδη και ανταγωνίζεται την Ιβηρική χερσόνησο που είναι πέντε φορές η Ελλάδα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος- ερευνητής δασικής οικολογίας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Καρέτσος και συνεχίζει: «Η παλαιογεωγραφία της περιοχής την ευνόησε προκειμένου να συγκεντρώσει είδη από τις γύρω περιοχές. Έχει πολλές επιρροές και μπορεί να υποστηρίξει τη διαβίωση αυτών των οργανισμών επειδή έχει αυτή τη διαμόρφωση. Τα βόρεια σύνορά μας έχουν κλιματικές συνθήκες παρόμοιες με τις μέσο-ευρωπαϊκές, οι νότιες ακτές μας έχουν υποτροπικό κλίμα και φιλοξενούν είδη αντίστοιχα με της βόρειας Αφρικής ή της μέσης ανατολής. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δέχονται πολλές επιρροές από την Τουρκία και την Ασιατική χλωρίδα και αντίστοιχα από τη δυτική πλευρά με τα νησιά του Ιονίου που έχουν πολλές τυπικές συγγένειες με την Ιταλία».
«H Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωποικιλότητα, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην βιοποικιλότητα» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής τεκτονικής γεωλογίας – γεωπεριβάλλοντος και φυσικών καταστροφών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παπανικολάου. «Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στα όρια των τεκτονικών λιθοσφαιρικών πλακών, έτσι ώστε μέσω της υψηλής σεισμικότητας να διαμορφώνει ένα έντονο και πολυσχιδές ανάγλυφο, το οποίο επηρεάζει μεταξύ άλλων και το μικροκλίμα. Παράλληλα η έντονη τεκτονική παραμόρφωση έχει δημιουργήσει ένα πολύπλοκο μωσαϊκό διαφορετικών ορυκτών και πετρωμάτων τα οποία αντίστοιχα προσφέρουν μια ποικιλία ως τα χαρακτηριστικά των εδαφικών και υδατικών πόρων. Με λίγα λόγια οι περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής ανομοιογένειας συμβάλλουν καθοριστικά στη βιοποικιλότητα», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Βιοποικιλότητα: Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης
Στην Ελλάδα συναντάμε μεγάλη ποικιλία ειδών, τόσο στα φυτά όσο και στα ζώα, καθώς περιλαμβάνει από τα υποτροπικά φοινικόδαση της Κρήτης μέχρι αλπικά λιβάδια στα ορεινά, αλλά και 476 είδη ψαριών, από τα περίπου 600 που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο. Παράλληλα, στη χώρα μας ζουν 154 είδη ψαριών του γλυκού νερού, γεγονός που την κατατάσσει ως την πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης όσον αφορά την ιχθυοπανίδα ποταμών και λιμνών.
Στην Ελλάδα ζει ακόμα πλούσια ερπετοπανίδα, με 64 είδη από τα οποία τα 9 είναι ενδημικά, όπως και 22 από τα 64 είδη αμφιβίων της Ευρώπης, από τα οποία τα 3 είναι ενδημικά, δηλαδή ζουν μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή και πουθενά αλλού.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, στη χώρα μας υπάρχουν 5.500 είδη ανώτερων φυτών, 436 είδη πτηνών και 116 είδη θηλαστικών.
Πολλά από τα είδη ζώων της χώρας μας χαρακτηρίζονται από πολύ περιορισµένη εξάπλωση, που σημαίνει πως συναντώνται σε ένα μόνο νησί, ενώ συνολικά 171 είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 39 χαρακτηρίζονται «σχεδόν απειλούµενα» και 52 είναι ανεπαρκώς γνωστά, την ώρα που τα ψάρια του γλυκού νερού είναι η πλέον απειλούµενη οµάδα.
Στη Δαδιά, στην περιοχή του Έβρου, έχουν παρατηρηθεί 36 από τα 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών της Ευρώπης, γεγονός που έχει δώσει στην περιοχή τον χαρακτηρισμό «Γη των αρπακτικών».
Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, περισσότεροι από 800 μικροί αλλά εξαιρετικά σημαντικοί υγρότοποι, έχουν καταγραφεί σε 75 ελληνικά νησιά και 32 από τα 200 σημαντικότερα δάση της Μεσογείου βρίσκονται στην Ελλάδα.
Biodiversity – Βιοποικιλότητα / Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης
Δαδιά Έβρου – visitevros.gr – Μέρος 1ο
Δαδιά Έβρου – visitevros.gr – Μέρος 2ο
Η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα:
171 είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Δηλητηρίαση των άγριων ζώων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα, από το 2019 έως σήμερα έχουν εντοπιστεί δηλητηριασμοί σπάνιων προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις: οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό των πραγματικών θυμάτων δηλητηρίασης καθώς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όλοι σχεδόν οι νεκροί Χρυσαετοί και τα Όρνια εντοπίστηκαν από τους δορυφορικούς πομπούς με τους οποίους είχαν εξοπλισθεί καθώς οι μετακινήσεις τους παρακολουθούνταν.
Κατατέθηκε λοιπόν κατεπείγον αίτημα δράσης για τον περιορισμό της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, από την Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια προς την πολιτεία , προκειμένου να προχωρήσει σε σειρά συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Γιατί είναι σημαντική η βιοποικιλότητα;
Είναι πολύ σημαντική στην καθημερινότητα μας, γιατί είναι η βάση για κάθε μας δραστηριότητα, αλλά και την επιβίωσή μας. Η κάθε γενιά οφείλει να παραδώσει στην επόμενη, κατ΄ ελάχιστον το ίδιο επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος με αυτό που έλαβε από την προηγούμενη.Η παραγωγή τροφής, το νερό, το οξυγόνο, τα φάρμακα, οι πρώτες ύλες για κατασκευές που διευκολύνουν τη ζωή μας, καθώς και πολλά άλλα, οφείλονται στην σωστή λειτουργία της αλυσίδας της βιοποικιλότητας.
Τα υγιή οικοσυστήματα μας παρέχουν πολλά απαραίτητα που θεωρούμε δεδομένα. Τα φυτά μετατρέπουν την ενέργεια από τον ήλιο και τα καθιστούν διαθέσιμα σε άλλες μορφές ζωής. Τα βακτήρια και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί διασπούν την οργανική ύλη σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν φυτά με υγιές έδαφος για να αναπτυχθούν.
Οι επικονιαστές είναι απαραίτητοι στην αναπαραγωγή των φυτών, εξασφαλίζοντας την παραγωγή τροφίμων μας.
Τα φυτά και οι ωκεανοί λειτουργούν ως σημαντικοί καταβόθρες άνθρακα.
Και δεν σταματά σε αυτά που μπορούμε να πιάσουμε και να δούμε. Καθαρίζει επίσης το νερό, φιλτράρει τον αέρα, συντηρεί το έδαφος και ρυθμίζει το κλίμα. Οι υγρότοποι για παράδειγμα είναι τα φυσικά σφουγγάρια που απορροφούν όσο νερό χρειάζεται για να μην πλημμυρίσουν οι περιοχές της Γης, αλλά και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, όπως και τα δάση, μας προστατεύουν από παλιρροϊκά κύματα και καταιγίδες.
Εν ολίγοις, η βιοποικιλότητα μας παρέχει καθαρό αέρα, γλυκό νερό, καλής ποιότητας έδαφος και επικονίαση των καλλιεργειών.
Το 80% της άγριας βλάστησης δε θα υπήρχε χωρίς τις μέλισσες
Μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την αλλαγή του κλίματος και να την προσαρμόσουμε και να μειώσουμε τον αντίκτυπο των φυσικών κινδύνων.
«Καμπανάκι» για την απώλεια της βιοποικιλότητας
«Η απώλεια της ποικιλίας της ζωής στη γη, της βιοποικιλότητας δηλαδή, και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι δύο από τις σημαντικότερες απειλές για την ανθρωπότητα τις ερχόμενες δεκαετίες.
Δεδομένου ότι οι ζώντες οργανισμοί αλληλεπιδρούν σε δυναμικά οικοσυστήματα, η εξαφάνιση ενός είδους μπορεί να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στην τροφική αλυσίδα.Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες θα είναι οι συνέπειες των μαζικών εξαφανίσεων για τον άνθρωπο, αλλά γνωρίζουμε ότι προς το παρόν η ποικιλομορφία της φύσης μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε.
Πέραν, όμως, των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων στις ανθρώπινες κοινωνίες, υπάρχουν δύο ακόμα πιο θεμελιώδη λόγοι για την ανάγκη προστασίας των ζωικών και των φυτικών ειδών:
Ο πρώτος είναι απλώς ότι υπάρχουν. Κάθε είδος είναι δηλωτικό της μοναδικότητας της ζωής – και αυτό θα έπρεπε να αρκεί για να το προστατεύσουμε.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η βιοποικιλότητα κάθε χώρας αποτελεί εθνικό πλούτο. Τα φυτά και τα ζώα της Ελλάδας -τα περισσότερα μοναδικά παγκοσμίως- είναι η κληρονομιά μας, αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας και ισχυρός δεσμός με τον τόπο μας. Συνεπώς, η απώλεια κάθε μοναδικού είδους αφαιρεί και ένα τμήμα της ταυτότητάς μας.
Το θαύμα της Φύσης: Πως οι λύκοι μεταμορφώνουν το περιβάλλον
Αναδάσωση (και όχι μόνο), από 45 λύκους
H ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι πραγματική και μας βοηθά με απλό τρόπο να κατανοήσουμε, χωρίς συναισθηματισμούς, τι σημαίνει ένα οικοσύστημα και γιατί η απώλεια ενός κρίκου της αλυσίδας μπορεί να έχει συνέπειες για όλους μας. Με λίγα λόγια, γιατί μπορεί να μας αφορά η εξαφάνιση ενός είδους.
Πρόκειται για ένα μεγάλο «οικολογικό» πείραμα -έτσι το χαρακτήρισε ο William Ripple, καθηγητής Oικολογίας στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον- που πραγματοποιείται στο Γελοουστόουν των ΗΠΑ. Στο εθνικό πάρκο, ο τελευταίος λύκος σκοτώθηκε το 1926.
Οι επιστήμονες, παρατηρώντας τις αλλαγές που προκλήθηκαν στη συνέχεια, αποφάσισαν να μεταφέρουν στο Γελοουστόουν μερικές δεκάδες γκρι λύκους από τον Καναδά. Η επανεγκατάσταση είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα – ακόμη και αλλαγή της κοίτης των ποταμών!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Οταν χάθηκαν οι λύκοι, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των μεγάλων ελαφιών – ήταν φυσικό, καθώς έλειπαν οι «θηρευτές» τους. Τα ελάφια, με τη σειρά τους, σχεδόν εξαφάνισαν τη βλάστηση – γιατί αυτή είναι η τροφή τους.
Με την παρουσία των πρώτων 14 λύκων, άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των ελαφιών. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι άλλαξε ριζικά η συμπεριφορά τους: απέφευγαν τις κοιλάδες και τα φαράγγια (τα μέρη δηλαδή όπου κινδύνευαν να παγιδευτούν από τους θηρευτές τους). Η βλάστηση στις περιοχές αυτές αναγεννήθηκε – σε μερικά σημεία το ύψος των δέντρων πενταπλασιάστηκε μέσα σε έξι χρόνια.
Οι γυμνές πλαγιές των κοιλάδων γρήγορα καλύφτηκαν από δάση λεύκας, ιτιάς και γηγενούς κίτρινου ιβίσκου. Και μόλις έγινε αυτό, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των πουλιών. Το ίδιο συνέβη και με τους κάστορες – που τρέφονται από δέντρα.
Τα τρωκτικά αυτά, όπως και οι λύκοι, χαρακτηρίζονται «μηχανικοί του οικοσυστήματος» – δημιουργούν φωλιές για να φιλοξενηθούν άλλα είδη. Τα φράγματα που χτίζουν οι κάστορες στα ποτάμια, π.χ., στεγάζουν βίδρες, μοσχοπόντικες, πάπιες, ψάρια, ερπετά και αμφίβια.
Παράλληλα οι αρκούδες (που συνέβαλαν με τη σειρά τους στη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών) πλήθυναν επειδή υπήρχαν περισσότερα μούρα στα θάμνους που ξαναφύτρωσαν.
Και το πιο συγκλονιστικό:
η παρουσία των λύκων άλλαξε και τη γεωμορφολογία του πάρκου, κυρίως τα ποτάμια. Πώς έγινε αυτό; Τα ανανεωμένα δάση με το ριζικό τους σύστημα σταθεροποίησαν το έδαφος στις όχθες. Ετσι σχηματίστηκαν λιγότεροι μαίανδροι, η διάβρωση μειώθηκε, τα ρυάκια στένεψαν, δημιουργήθηκαν περισσότερες μικρές λίμνες – ιδανικά καταφύγια της άγριας φύσης.
Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι αλλαγές ξεκίνησαν από 45 «μέτοικους» λύκους σε μια έκταση 8.987 τετραγωνικών χιλιομέτρων!
Ολα αυτά τα θαυμαστά έχουν καταγραφεί σε ένα ντοκιμαντέρ 4 λεπτών και 34 δευτερολέπτων με τον τίτλο «Πώς οι λύκοι αλλάζουν τα ποτάμια».
Είναι δημιουργία της οργάνωσης Sustainable man και η αφήγηση είναι του Αγγλου συγγραφέα George Monbiot (που είναι γνωστός για την περιβαλλοντική δράση του).
Ας δούμε το βίντεο:
Πώς μπορούμε να την προστατέψουμε;
Η βιοποικιλότητα παρότι είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή πάνω στον πλανήτη Γη, τη θεωρούμε μάλλον ως δεδομένη, ως μια παγιωμένη και αέναη έννοια. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι και για αυτό θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας. Από τα μικρά παιδιά μέχρι τους πιο μεγάλους…
- Δεν ενοχλούμε τα ζώα όταν βρισκόμαστε στη φύση. Βαδίζουμε με σεβασμό, παραμένουμε στα μονοπάτια, δεν κόβουμε λουλούδια.
- Δεν πετάμε τα απορρίμματά μας στο έδαφος και φυσικά ούτε στην παραλία (επίκαιρο λόγω του επικείμενου καλοκαιριού)
- Μειώνουμε τις εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου (μετακινούμαστε με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τη συγκοινωνία).
- Διατηρούμε συσκευές κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών όσο περισσότερο μπορούμε (τα υλικά κατασκευής των κονσολών είναι ορυκτά – αυξημένη ζήτηση – υπερεκμετάλλευση φυτικών πόρων) .
- Υποστηρίζουμε δράσεις αναδάσωσης από διάφορες οργανώσεις αρκεί να υπάρχει σωστή μελέτη του τι θα φυτευτεί και σε ποιον χώρο (είμαστε μεσογειακό οικοσύστημα και τείνουμε να γίνουμε οικοσύστημα μόνο πεύκων!)
- Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά τα οποία δεν ρυπαίνουν.
- Προτιμούμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και όχι χημικά (συνήθως με το αντηλιακό μας μπαίνουμε στη θάλασσα και … εκεί δεν είμαστε μόνοι!)
- Περιορίζουμε τη φωτορρύπανση σε εξωτερικούς χώρους (για να μη δυσκολεύουμε τα νυκτόβια είδη).
- Δεν εισάγουμε ξενικά-εξωτικά είδη στη φύση (δεν υπάρχουν θηρευτές στο νέο περιβάλλον των εξωτικών αυτών ειδών με αποτέλεσμα αυξάνεται πολύ ο αριθμός τους ώστε να τείνουν να επικρατούν θέτοντας σε κίνδυνο τα αυτόχθονα είδη).
- Ευαισθητοποίηση του κοινού, ενημέρωση από το διαδίκτυο, ημερίδες, ενέργειες που πρέπει να γίνονται συνήθεια όλο το χρόνο και όχι μόνο στις 22 Μαΐου (παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας).
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ακούγαμε στα σχολεία την ινδιάνικη παροιμία “Τη Γη δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, αλλά την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας…”.. Στο χέρι μας είναι να την κάνουμε πράξη!

Και εμείς οι απλοί πολίτες μπορούμε με τη δική μας δράση να βοηθήσουμε στη διατήρηση της βιοποικιλότητας με 52 απλές κινήσεις που περιγράφονται στο βιβλίο που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον.
https://blogs.sch.gr/mtsaousid/files/2022/06/el-1.pdf
Act for Earth, τώρα!
Εάν εμείς δεν προσέξουμε ό, τι μας περιβάλλει, θα μας το επιβάλλει η Φύσις
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τρέχουσα κρίση του ιού κορωνοϊού δείχνει πώς η απροσεξία με την οποία οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον φυσικό κόσμο μπορεί να έχει άσχημη τροπή. Πολλά από τα είδη που απειλούνται ή βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης, αποδεκατίζονται από το εμπόριο άγριων ζώων. «Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη επιδημία συνδέεται με το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων στην Κίνα. Η απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέτρο διατήρησης για πολλά είδη στο χείλος, εάν επιβληθεί σωστά»
Κατά τη διάρκεια της ολικής καταστολής δραστηριοτήτων ή …καραντίνα (όπως συνηθίσαμε να τη λέμε!) δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες της ατμόσφαιρας της Ιταλίας, πριν και μετά την καραντίνα, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (Copernicus Atmosphere Monitoring Service).
Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες αυτές παρατηρούμε ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου έχουν δραματικά ελαττωθεί λόγω της ελάχιστης κυκλοφοριακής κίνησης και βιομηχανικής δραστηριότητας. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρίση του Covid-19 επιπλέον μάλλον είχε και τα καλά της προς το περιβάλλον. Προς το παρόν, δηλαδή, για λίγο χρονικό διάστημα. Όμως, μας υπενθύμισε για άλλη μία φορά τη δύναμη που έχουν οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Θα ήταν καλό, να κρατήσουμε αυτή την εικόνα της μειωμένης ρύπανσης καλά στο μυαλό μας, μιας και όλοι μας “βγήκαμε” με αλλαγμένη νοοτροπία και συνήθειες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, και να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε κοινωνική ευθύνη και περιβαλλοντική ευαισθησία, μιας και όπως έγραψε και ο Οδ. Ελύτης, “Δυστυχώς και η Γη με δικά μας έξοδα γυρίζει”.
Το περιβάλλον, ο πλανήτης, η φύση μάς χρειάζονται. Με δράσεις και αλλαγές κάνουμε τη βιωσιμότητα προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα, εφαρμόζουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και προχωράμε στο πράσινο, υγιές μέλλον της Γης.
Ας ακούσουμε ένα τραγούδι αφύπνισης με αλήθειες για την καταστρεπτική παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση . Το μόνο αρνητικό στο τίτλο του rap τραγουδιού: ” Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ” . Αποτελεί βεβαίως μια ανθρωποκεντρική αντίληψηκαι πάλι….
Ο άνθρωπος εκδικείται!!!!!!
Η φύση δεν έχει για μας άσχημα αισθήματα .
Προειδοποιεί και εφ όσον δεν αλλάζει κάτι, κάνει ότι χρειάζεται να κάνει για να διατηρήσει τις ισορροπίες της ζωής στον πλανήτη γη και ΟΧΙ φυσικά σκεπτόμενη μόνο τον άνθρωπο αλλά όλα τα παιδιά της.
Σεισμοί, πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα δικών μας παρεμβάσεων σε αυτή… το μαγείρεμα των υλικών του ζωμού της ζωής.
Δείτε συμπληρωματικά και το άρθρο :
Τα Οικοσυστήματα & οι συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στην βιώσιμη ανάπτυξη
Πρόσθετο Υλικό
Θλιβερές αλήθειες (εξωτερικά άρθρα )
1. ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ: 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο
2. Τοξικά και δηλητηριώδη ξενικά είδη έχουν εισβάλει στις Ελληνικές Θάλασσες~Συνέπειες
3.Ο Αμαζόνιος βάφεται με αίμα: φωτογραφικά ντοκουμέντα της Βραζιλίας που σφαγιάζεται
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΗΜΕΙΑ
Global Environment Facility (GEF) | Sustainable Cities |
Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας – Citizens Science ΕΔΩ
Rosmarinus Officinalis |«Στη λάθος χέρα το φάρμακο γίνεται φαρμάκι» | video Πέτρος Φυσούν
Χάρτης δασικών υπηρεσιώνThe Magnificent Flora Graeca – How the Mediterranean Came to the English Garden –ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ
ΝΌΜΟΣ ΤΗΣ ΦΎΣΗΣ: Όσο λιγότερο επεμβαίνουμε τόσο καλύτερα για όλη την έμβια (και όχι μόνον) ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπότητας: Επίγειος παράδεισος περιοχή της Ινδίας που απαγόρευσε τα φυτοφάρμακα
Επιστήμονες προειδοποιούν: «Έπονται και άλλες επιδημίες εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής»
Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε πως είμαστε μέρος του Πλανήτη και όχι το κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Με το πέρασμα των αιώνων, οι περισσότεροι πολιτισμοί είτε άρχισαν σιγά-σιγά να παρακμάζουν είτε εξαφανίστηκαν από φυσικές καταστροφές ή εισβολές. Άλλοι χάθηκαν εξαιτίας περιβαλλοντικών αλλαγών ή μετακινήθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή. Κάποιοι ίσως δέχτηκαν επιδρομή, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιοι μπορεί να ήταν οι εισβολείς.Υπάρχουν όμως κάποιοι πολιτισμοί, των οποίων η εξαφάνιση έχει προβληματίσει πραγματικά τους επιστήμονες.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.