Ας γνωρίσουμε την κολύμβηση ,τα αθλήματα του Υγρού στίβου & τα οφέλη τους στον οργανισμό μας

298bca1d f1a0 46c7 a721 4fb2c8df7d6f 2

που παίζουν την καλαθοσφαίριση στη φυσική αγωγή 126691666

Ο αθλητισμός είναι βασικό στοιχείο στη ζωή κάθε ανθρώπου που προσέχει την υγεία του. Είτε ρωτήσεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό, είτε ένα τυχαίο άνθρωπο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την άθληση, η απάντηση που θα πάρεις είναι η ίδια. Τα οφέλη που προσφέρει η άθληση στην υγεία είναι πιο σημαντικά από οποιασδήποτε άλλη δραστηριότητα.
Εκεί που όμως οι απόψεις αρχίζουν να διίστανται, είναι στο ποιο άθλημα είναι το καλύτερο για την ενίσχυση της υγείας. Υπάρχουν άλλωστε εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι εκγύμνασης του σώματος και αδιαμφισβήτητα ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Η κολύμβηση ωστόσο, πέρα από το ότι είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άθλησης, είναι και από τις πιο… φιλικές προς τον οργανισμό.

Έχει ελάχιστους τραυματισμούς, δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα κατά την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού, ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

swimming

Τα παιδιά γεννιούνται έχοντας φυσική προδιάθεση για το νερό. Όσο πιο γρήγορα έρθουν λοιπόν σε επαφή με το υγρό στοιχείο, τόσο πιο εύκολα θα μάθουν να κολυμπούν, να μη φοβούνται το νερό και να έχουν όλα τα οφέλη που δίνει η άσκηση σε αυτό.

Μικροί κολυμβητές, υγιείς μαθητές.pdf



Λήψη αρχείου

1592501207219 kolimvisi 10 1

Εξ αποστάσεως γνωριμία και εξοικείωση με τα Στιλ – Τεχνικές Κολύμβησης

Η κολύμβηση αποτελείται από 4 στυλ:

-Ελεύθερο: Το σώμα βρίσκεται σ’ επίπεδη σχεδόν θέση με το νερό, με το πρόσωπο προς το νερό και τα χέρια κινούνται ελεύθερα κάνοντας κυκλικές κινήσεις.

-Πρόσθιο: Πρόκειται για το πιο απλό, ξεκούραστο και συνηθισμένο κολύμπι. Σ’ αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος μέσα στο νερό κινείται έτσι ακριβώς όπως ο βάτραχος.

Ύπτιο: Ο κολυμβητής βρίσκεται σε ύπτια θέση μέσα στο νερό, με την πλάτη δηλαδή στην επιφάνεια.

-Πεταλούδα: Είναι το στιλ κατά το οποίο ο αθλητής εκτελεί τεχνική δελφινισμού με τα πόδια του, ενώ τα χέρια εκτελούν κίνηση παρόμοια με πεταλούδα.



Λήψη αρχείου

1592501245718 kolimvisi 0

Ας μάθουμε περισσότερα για τα δύο πιο βασικά :

Κολύμβηση: Το ελεύθερο ή crowling στυλ κολύμβησης (Κάντε μονό κλικ πάνω στην εικόνα) που ανοίγει για να δείτε το βίντεο

Το ελεύθερο ή κρόουλ είναι ένα στυλ κολύμβησης, όπου ο κολυμβητής ή η κολυμβήτρια πρέπει να νικήσει το νερό όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Η αναπνοή (εισπνοή και εκπνοή) στο ελεύθερο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η αλήθεια είναι ότι η εκμάθηση της αναπνοής στο ελεύθερο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Η εισπνοή (γεμίζω τα πνευμόνια μου με αέρα) που γίνεται φυσικά έξω από το νερό διαρκεί λίγο, ενώ η εκπνοή (αδειάζω τον αέρα από τα πνευμόνια μου) που γίνεται μέσα στο νερό διαρκεί αρκετά (εισπνέω στη στιγμή έξω από το νερό, εκπνέω αργά – αργά μέσα στο νερό!). Τα χέρια και τα πόδια του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας στο ελεύθερο κινούνται εναλλάξ.

swimming 2

Κολύμβηση: Το ύπτιο στυλ κολύμβησης (Κάντε μονό κλικ πάνω στην εικόνα) που ανοίγει για να δείτε το βίντεο

Το ύπτιο είναι ένα στυλ κολύμβησης, όπου κολυμπάμε ανάσκελα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ύπτιο είναι το ανάποδο του ελεύθερου. Το σώμα του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας στο ύπτιο είναι σε ευθεία γραμμή, ενώ τα χέρια και τα πόδια του/της κινούνται εναλλάξ.

1592501207219 kolimvisi 10



Λήψη αρχείου

Δείτε μια διαδραστική παρουσίαση για την κολύμβηση

 

Κάνουμε το παρακάτω φύλλο εργασίας



Λήψη αρχείου

swimming 1

Ενημέρωση για τους γονείς:

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η κολύμβηση χαρακτηρίζεται από πάρα πολλούς ιατρούς και παιδαγωγούς ως το ιδανικότερο άθλημα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας (ψυχικής και σωματικής) και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί εκμάθηση κολύμβησης είναι τα 3,5 με 4 χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους.

Υπάρχουν βέβαια και τα βρεφικά τμήματα για παιδιά από 3 μηνών και άνω τα οποία λειτουργούν υπό την καθοδήγηση έμπειρων και καταρτισμένων προπονητών κολύμβησης.

Ας δούμε αναλυτικά τα πιο σημαντικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά μέσω της ενασχόλησής τους με το άθλημα της κολύμβησης:

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Βελτίωση καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Η κολύμβηση επηρεάζει ευνοϊκά τη λειτουργία της καρδιάς, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Η πίεση και η αντίσταση του νερού κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, έχουν μία ιδιαίτερη επίδραση στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα.

Επίσης η κολύμβηση έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των παιδιών με βρογχικό άσθμα και στον καλύτερο έλεγχο της νόσου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας που εισπνέεται είναι κορεσμένος σε υδρατμούς και θερμός και έτσι δεν ευνοείται η εκδήλωση βρογχόσπασμου, όπως σε άλλα αθλήματα, ενώ παράλληλα έχουμε ενδυνάμωση των πνευμόνων και των αναπνευστικών μυών με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Ισχυροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Κατά τη διάρκεια των κολυμβητικών κινήσεων το σώμα είναι σχεδόν οριζόντιο και τεντωμένο μέσα στο νερό. Έχουμε κίνηση σε όλο το σώμα και κυρίως στα χέρια, τα οποία εκτελούν ρυθμικές εναλλαγές, κάτι που ενδυναμώνει ιδανικά τα άνω άκρα και επιδρά θετικά στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Γι΄αυτόν τον λόγο και η κολύμβηση συνίσταται από παιδιάτρους και ορθοπαιδικούς ως προληπτικό και θεραπευτικό μέσο ενάντια στα προβλήματα ή τις αδυναμίες της στάσης του σώματος.

Μυϊκή ενδυνάμωση.

1592501670541 kolimvisi 2
Η κολύμβηση απαιτεί από τους μυς όλου του σώματος να συντονιστούν την ίδια στιγμή. Το νερό δημιουργεί περισσότερη αντίσταση από τον αέρα κι έτσι πρέπει να προσπαθούμε πιο σκληρά, με αποτέλεσμα οι μύες μας να δυναμώνουν περισσότερο.


Ελαστικότητα.

Το κολύμπι και η άσκηση στο νερό, όταν συνοδεύονται από καλό στρέτσινγκ, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ευλυγισία του ατόμου.

Αυξάνεται η άμυνα του οργανισμού των παιδιών.

Παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση συστηματικά, δεν αρρωσταίνουν εύκολα, ιδιαίτερα το χειμώνα. Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να κολλήσουν μία γρίπη ή ίωση.

Τα παιδιά αποκτούν υγιείς συνήθειες.

Η κολύμβηση τούς προσφέρει και τους διδάσκει ένα νέο τρόπο ζωής. Μέσω της κολύμβησης μαθαίνουν να ζουν υγιεινά, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής με διαφορετικό και πιο θετικό τρόπο, να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και το σωστό από το λάθος.

Καθόλη τη διάρκεια των ετών, από την εφηβεία έως την ενηλικίωση,καθώς και μετά από αυτή, η τακτική κολύμβηση θα αποδειχθεί μια πλήρης άσκηση που εγγυάται δραστήρια, υγιεινή ζωή και προλαμβάνει τους κινδύνους που ενέχει η καθιστική ζωή.

Εκτόνωση του άγχους.

Η επαφή με το νερό είναι πολύ ευεργετική και βοηθά να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό. Η βύθιση στο νερό και η συγκέντρωση για την τεχνική, δημιουργούν έναν χαλαρωτικό διαλογισμό μέσα στο υγρό στοιχείο.

Θέτουν στόχους.

Τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές και με την επανάληψη εξασκούν την υπομονή, την επιμονή και τη φαντασία τους ως προς το πώς θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους.

Εκτιμάται η προετοιμασία.

swimming 6Το παιδί αθλητής μαθαίνει τη διαφορά μεταξύ προσπάθειας και ικανότητας. Αναπτύσσεται η αυτοπειθαρχία και η επίγνωση της σημασίας της καλήςπροετοιμασίας, διότι βλέπουν τη διαφορά στην απόδοσή τους. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και δέχονται πιο εύκολα εποικοδομητική κριτική, ως εργαλείο προόδου. Αναπτύσσουν μια αίσθηση δικαίου και μια αυτοπεποίθηση που δε βασίζεται στο δεκανίκι του εγωισμού.

Ταυτότητα και ισορροπίες.

Το να είσαι μέρος του συνόλου είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Το να λέμε: «Είμαι κολυμβητής» έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ταυτότητα και την εικόνα του εαυτού μας από το να λέμε απλά «κολυμπάω»

Διαχείριση χρόνου.

Οι νεαροί κολυμβητές ξέρουν ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους, να κοιμηθούν καλά και να διασκεδάσουν. Μαθαίνουν, λοιπόν, να προγραμματίζουν τον χρόνο τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης τη σημασία του «τι θυσιάζω τώρα» για να αποκομίσω αύριο. Η προπόνηση τούς μαθαίνει πως πρέπει να αγωνιστούν, για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, το οποίο έρχεται ύστερα από σκληρή προπόνηση.

Αυτοπεποίθηση – ανεξαρτησία.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους, τη σιγουριά και το θάρρος τους, ισχυροποιεί τη θέλησή τους και προάγει την ανεξαρτησία τους.

Καταργεί τον φόβο του νερού.

swimming 12

Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται πολύ το νερό. Ο φόβος αυτός πρέπει να εξαλειφθεί σε νεαρή ηλικία, αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί σε φοβία σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η κολύμβηση θα πρέπει να μπει στη ζωή του παιδιού σε μικρή ηλικία, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του παιδιού προς το νερό.

 

 

Αύξηση αντίληψης, συγκέντρωσης και προσοχής.

Αυξάνει την ευφυΐα και γενικότερα βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών.

Προάγει την ευγενή άμιλλα και καλλιεργεί το αθλητικό πνεύμα.

 swimming 5

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η κολύμβηση δίνει την ευκαιρία στο παιδί να ανήκει σε ένα νέο και ξεχωριστό σύνολο.

Σε μία δεύτερη οικογένεια που θα το προστατεύσει και θα το καθοδηγήσει σε ασφαλή μονοπάτια, μακριά από τους κινδύνους της κοινωνίας (ναρκωτικά, αλκοόλ, «κακές παρέες»).

Νέες φιλίες.

Οι φιλίες που δημιουργούνται από τον κολυμβητικό χώρο κρατάνε μια ζωή και βασίζονται σε γερά θεμέλια. Οι φίλοι από το σχολείο, από το πανεπιστήμιο, από τα φροντιστήρια μπορούν να χαθούν με τα χρόνια. Οι φιλίες από το κολυμβητήριο παραμένουν γιατί στηρίζονται στην κοινή και σκληρή προσπάθεια και κυρίως στην αγάπη για το άθλημα.

Μαθαίνουν το ομαδικό πνεύμα και λειτουργούν για το κοινωνικό συμφέρον.

Διαφορετικότητα.

Το παιδί έρχεται σε επαφή με παιδιά διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, αλλά πλέον και διαφορετικών εθνικοτήτων, κουλτούρας και ιδεών.

swimming 11

Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε ένα πολύ σημαντικό όφελος της κολύμβησης:

Τη γνώση κατά του πνιγμού

Ο πνιγμός είναι από τις πρώτες βασικές αιτίες θανάτου από ατύχημα σε παιδιά! Το αποτελεσματικότερο μέσο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού είναι η εκμάθηση κολύμβησης. Όχι απλά η γνώση των κολυμβητικών κινήσεων αλλά και η άνετη και σωστή συμπεριφορά μέσα στο νερό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ενασχόληση με την κολύμβηση είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για τα παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη και για τα νήπια, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και συμβάλλει στην αρμονική σωματική ανάπτυξη. Εφόσον βέβαια γίνεται σε οργανωμένη πισίνα, όπου εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού του νερού, είναι ασφαλής ακόμη και για τα μωρά.

 

Η πισίνα ενδείκνυται για όλα τα παιδιά και δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό κώλυμα. Η μόνη περίπτωση που το παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το κολυμβητήριο είναι όταν υπάρχει κάποια δερματοπάθεια. Μόλις θεραπευτεί μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις αθλητικές του δραστηριότητες στο νερό.

 

Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να μη διακόπτουν τα παιδιά (λόγω κρύου, χειμώνα, άσχημων καιρικών συνθηκών κ.τ.λ.) τις προπονήσεις τους, αλλά αντίθετα να υπάρχει μια συνέχεια, μια ροή ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όσον αφορά την υγεία τους και την κολυμβητική τους πρόοδο.

swimming 8

Γιατί το παιδί να πάει τον χειμώνα κολύμβηση

Δεν είναι παράξενο να αναρωτιέσαι αν είναι συνετό να πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα. Την άνοιξη, το καλοκαίρι ακόμη και το φθινόπωρο η ιδέα να πας το μικρό σου στο κολυμβητήριο της γειτονιάς σού φαίνεται εξαιρετική. Όμως όταν έξω κάνει παγωνιά και μόνο η σκέψη να μείνει ημίγυμνο έξω από την πισίνα αρκεί να σε κάνει να τουρτουρίζεις. Κι όμως δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να πηγαίνει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα – ή για την ακρίβεια, και το χειμώνα!

Γιατί να πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα

Σκέψου πως σε άλλες χώρες ο χειμώνας, με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και καιρικά φαινόμενα, είναι μια περίοδος που διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Κι όμως τα παιδιά πηγαίνουν στο κολυμβητήριο το χειμώνα, όπως και την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εννοείται φυσικά πως η πισίνα θα είναι θερμαινόμενη, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι εσωτερική. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη συνήθεια αυτή θα είναι πολλά και για την υγεία του αφού δεν θα μάθει απλά κολύμπι και θα αποκτήσει δεξιότητα μέσα στο νερό. Θέλεις μερικά παραδείγματα;

  • Τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποια ίωση ή να κρυολογήσουν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπως οι παιδότοποι, οι αίθουσες του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού, ένα πάρτι σε σπίτι.
  • Μάλιστα, γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο το χειμώνα παρατηρούν πως τα παιδιά τους υποφέρουν λιγότερο από ιώσεις με βήχα και βουλωμένη μύτη.\
  • Αυτό δεν είναι παράξενο, αφού η κολύμβηση όπως και κάθε σωματική άσκηση δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το κολύμπι είναι μια πολύ υγιεινή άσκηση για όλο το σώμα, που γυμνάζει χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, δεν προκαλεί τραυματισμούς και δυναμώνει τους πνεύμονες.
  • Το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική για τα μικρά παιδιά που δεν επιτρέπεται να κάνουν άλλα είδη γυμναστικής.
  • Ενισχύεται η σωματική τους διάπλαση, η αναπνευστική τους ικανότητα, η καρδιακή λειτουργία, βελτιώνεται η στάση και η θέση του σώματος.
  • Ψυχολογικά επίσης βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους κι αποκτούν θάρρος κι αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο αυτόνομα.
  • Μπορεί το κολυμβητήριο το χειμώνα να προκαλέσει ωτίτιδα στο παιδί;
  • “Το κολύμπι δεν θεωρείται ότι προκαλεί ωτίτιδα στο παιδί”, λέει ο Dr Eric Jaryszak,MD, χειρουργός ΩΡΛ, με ειδίκευση στην απώλεια ακοής και τις διαταραχές των αφτιών. “Οι ωτίτιδες είναι πολύ συνηθισμένες φλεγμονές στο αφτί, συνήθως το εξωτερικό και το μέσο τμήμα του, οι οποίες χρειάζονται θεραπεία με αντιβίωση. Αν το παιδί παραπονεθεί για πόνο, χρειάζεται να επισκεφθείτε τον παιδίατρο και μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει περάσει το πρόβλημα, είναι καλό να αποφύγετε το κολυμβητήριο για μερικές μέρες”.
  • Τι να προσέχεις όταν πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα
  • Παρότι είναι κουραστικό και μπελαλίδικο να κυνηγάς το μικρό στα αποδυτήρια για να του φορέσεις μαγιό και σκουφάκι, αυτή την εποχή του χρόνου είναι προτιμότερο να το πηγαίνεις και να το παίρνεις από το κολυμβητήριο ντυμένο με τα ανάλογα για την εξωτερική θερμοκρασία ρούχα.
  • Αν κάνεις στο μικρό σου μπάνιο στα αποδυτήρια βεβαιώσου ότι έχεις στεγνώσει προσεκτικά το κεφάλι και τα αφτιά του και έχε πάντα ένα μάλλινο σκουφί για την επιστροφή στο σπίτι.
  • Ο μόνος λόγος για να μην πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα σε ανοιχτή πισίνα είναι αν βρέχει, έστω και λίγο.

 Μέρος Β –
ΤΑ ΑΘΛΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αθλήματα του νερού που δεν ανήκουν στα ολυμπιακά.



Λήψη αρχείου

Γνωρίστε στην παρακάτω διαδραστική εικόνα τα Ολυμπιακά Αθλήματα του νερού και τα άλλα αθλήματα του Υγρού στίβου

 Μέρος Γ –

swimming 7

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή της κίνησης και στάσης του σώματος λόγω μόνιμης βλάβης του εγκεφάλου. Τα παιδιά με Ε.Π. αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αδρή κινητικότητα, δηλαδή την ικανότητα βάδισης και μετακίνησης.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ :

1. Με βάση την περιοχή προσβολής του εγκεφάλου (νευρολογική):

• Σπαστική μορφή (υπερτονία όταν προσπαθεί να κινηθεί)

• Αθετωσική μορφή (δυσκινησία και άσκοπες κινήσεις)

• Αταξική μορφή (κινήσεις εκούσιες, αλλά αδέξιες)

• Δυσκαμπτική μορφή (ακραία ακαμψία)

 

2. Με βάση την έκταση των εκδηλώσεων στον κορμό και τα άκρα (τοπογραφική):

• Μονοπληγία (προσβάλει ένα άκρο)

• Διπληγία (προσβάλει όλο τον κορμό με εμφανείς εκδηλώσεις στα κάτω άκρα)

• Τριπληγία (προσβάλει τρία άκρα)

• Τετραπληγία (δυσλειτουργία όλων των άκρων, άνω και κάτω)

• Ημιπληγία (μονομερή κινητική δυσλειτουργία)

• Παραπληγία (προσβάλει τα κάτω άκρα)

Ένα κομμάτι της αποκατάστασης στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση είναι η μέθοδος της υδροθεραπείας, η οποία πρέπει να εκτελείται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού. Ένας άλλος λόγος που συνίσταται ως μέσο άσκησης και θεραπείας στην ΕΠ είναι, κυρίως, γιατί παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με άλλου είδους δραστηριότητες στο έδαφος (Thorpe και συν 2005).
Η μορφή αυτή θεραπείας περιλαμβάνει τη θεραπευτική εμβύθιση του σώματος στο νερό, μέσα στο οποίο ο θεραπευτής μπορεί να εκμεταλλευτεί τις φυσικές ιδιότητές του (άνωση, πυκνότητα, πλευστότητα, αντίσταση, υδροστατική πίεση, θερμική αγωγιμότητα). Με τη βοήθεια της άνωσης οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης, γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα γιατί μειώνεται η φόρτιση στις αρθρώσεις, με συνέπεια να βελτιώνεται η μυοσκελετική λειτουργία.

ΟΦΕΛΗ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΠ:

• Αύξηση της κινητικής ικανότητας

• Μυϊκή χαλάρωση

• Εύκολος τρόπος μυϊκής ενδυνάμωσης

• Πραγματοποίηση κίνησης με λιγότερο κόπο

• Βελτίωση καρδιοκυκλοφορικού συστήματος

• Διευκόλυνση επανεκπαίδευσης ισορροπίας, σταθερότητας και ισορροπιστικών αντιδράσεων σε ένα ασφαλές περιβάλλον

• Βελτίωση εικόνας σώματος

• Μείωση υποκειμενικού πόνου

• Κοινωνικοποίηση μέσω ομαδικών προγραμμάτων

• Πραγματοποίηση πρώιμης κινητοποίησης για την αποφυγή μείωσης ελαστικότητας

• Βελτίωση μη φυσιολογικού μυϊκού τόνου και δυσκαμψίας

• Βελτίωση ψυχολογικής κατάστασης και αυτοπεποίθησης

• Ενεργοποίηση δραστηριότητας παρασυμπαθητικού συστήματος

• Ενεργοποίηση Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με εμβύθιση σε κρύο νερό (Lambeck, 2002) (Mooventhan et al, 2014).

Με λίγα λόγια, η υδροθεραπεία προσφέρει χαρά και σιγουριά, βελτιώνει την υγεία, έχει θετική επίδραση στον ψυχικό κόσμο, σταθεροποιεί τον βηματισμό και συμβάλλει στη ψυχοφυσική προσαρμογή του ατόμου στο νερό. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η εφαρμογή του προγράμματος κολύμβησης εξαρτάται από τη μορφή της ΕΠ, την έκταση της βλάβης και τη σοβαρότητα των συνοδών προβλημάτων. Δεν θα ήταν σωστό βέβαια να χρησιμοποιείται ως μοναδική μέθοδος αποκατάστασης, αλλά σε συνδυασμό με κλασικά προγράμματα αποκατάστασης και πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γνωρίζω τα Αθλήματα, Εκπαιδευτικά thinglink, Επιχειρηματικότητα – Αγωγή Σταδιοδρομίας-Γνωριμία με επαγγέλματα, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Φυσική Αγωγή - Αθλητισμός. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.