23 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα χελώνας.. Ας μάθουμε πως θα τις προστατέψουμε

7ca32d29dedebbc8ee1070b71794ec68

xelona 648x375 1

Η 23η Μαΐου έχει ορισθεί διεθνώς ως Ημέρα της Χελώνας και σταδιακά λαμβάνει ευρύτερη δημοσιότητα καθώς οι χελώνες αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση η υπό απειλή σε πολλές περιοχές της  Γης.

Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2000 στις ΗΠΑ με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις χελώνες, ενθαρρύνοντας δράσεις για την προστασία τους. 

Με εξαφάνιση κινδυνεύουν ένα στα πέντε είδη ερπετών και θαλάσσιας χελώνας

Περισσότερα από 1 στα 5 είδη ερπετών παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση, και από τη διαπίστωση αυτή δεν εξαιρείται ούτε η βασιλική κόμπρα και είδη θαλάσσιας χελώνας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Από τα 10.196 είδη ερπετών που τέθηκαν υπό μελέτη, το 21% ταξινομήθηκε ως απειλούμενο, απειλούμενο με μεγάλο κίνδυνο ή ευάλωτο στην εξαφάνιση.

«Αυτό το έργο είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα – προσθέτει στη γνώση μας για το πού βρίσκονται τα απειλούμενα είδη και πού πρέπει να εργαστούμε για να τα προστατεύσουμε», δήλωσε ο οικολόγος του Πανεπιστημίου Ντιουκ Στιούαρτ Πιμ.

thalassia xelona AP22116624314344

Ιδιαίτερα οι θαλάσσιες χελώνες 

Παρότι συμπληρώθηκαν ήδη 21 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες, οι χελώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ιδιαίτερα οι Θαλάσσιες Χελώνες των οποίων η επιβίωση απειλείται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν ξεχωριστή ημέρα εορτασμού στις 16 Ιουνίου, ώστε να αναδειχθεί η σημασία τους και οι λόγοι που πρέπει να προστατευτούν.Για αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι μόνο στην ελληνική επικράτεια, το 2021 βρέθηκαν 592 νεκρές θαλάσσιες χελώνες και 72 τραυματισμένες.

Το πανάρχαιο αυτό ζώο, που συμβολίζει τη μακροβιότητα στις ανατολικές φιλοσοφίες, κατοικεί στον πλανήτη Γη πολύ πριν από τον άνθρωπο. Για την ακρίβεια, επέζησε από την εποχή των δεινοσαύρων, για να φθάσει να κινδυνεύσει με εξαφάνιση μόνο κατά τους τελευταίους, «πολιτισμένους» αιώνες, που η ανθρωπότητα περιφρονεί κάθε άλλη μορφή ζωής, στο βωμό του όποιου συμφέροντος.

Ας μάθουμε για αυτή

Οι χελώνες είναι ερπετά και χωρίζονται σε τρία είδη, τις χερσαίες, τις θαλάσσιες και τις αμφίβιες χελώνες. Ζουν και σε εύκρατα και σε τροπικά κλίματα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το καβούκι τους, το οποίο προστατεύει το σώμα τους, καθώς και η σαρκώδης γλώσσα και η απουσία δοντιών. Οι χελώνες αναπαράγονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Γεννούν αυγά τα οποία αφήνουν σε τρύπες τις οποίες σκάβουν. Οι χελώνες στη συνέχεια δεν έχουν καμιά σχέση με τα μικρά τους, τα οποία μεγαλώνουν μόνα τους.

xelona 648x375 1 1    c4677 25cf258725ce25b525ce25bb25cf258925ce25bd25ce25b12b25cf258725ce25b525cf258125ce25bc25ce25b125ce25bd
Οι χερσαίες χελώνες ζουν αποκλειστικά στην ξηρά, ενώ στο νερό πνίγονται. Σήμερα υπάρχουν περίπου 50 είδη. Στη χώρα μας ζουν τρία είδη χερσαίας χελώνας που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Testudinidae).  
Τα είδη είναι:
Eλληνική χερσαία χελώνα (testudo graeca),
Κρασπεδωτή χελώνα (testudo marginata)
Χελώνα του χέρμαν (testudo hermanni)
Η ελληνική χερσαία χελώνα και η χελώνα του χέρμαν μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους και είναι αυτές που συναντάμε πιο συχνά σε αυλές και κήπους.
Οι χερσαίες χελώνες τρέφονται κυρίως με φυτά, τους χειμερινούς μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τους θερινούς μήνες αναπαράγονται, γεννώντας από 2 ως 12 αυγά. 
Γενικώς δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη, αλλά ο πληθυσμός τους έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια. Τα μωρά χελωνάκια γεννιούνται με μαλακό κέλυφος και κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών η θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των εχθρών τους (αλεπούδες, καρακάξες, σκύλους, γάτες, ποντίκια, φίδια, κ.λ.π.). Όταν όμως μεγαλώσει  η χελώνα, ο μόνος τους εχθρός είναι ο άνθρωπος με τις φωτιές, το εμπόριο, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την κατανάλωση σαν τροφή.
Θαλλάσιες χελώνες 
archelon big 25770
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερπετά στη Γη και είναι ένας από τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας. Βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, αλλά απαντώνται κυρίως σε εύκρατα και τροπικά νερά. Όπως όλα τα ερπετά, είναι ποικιλόθερμες, το οποίο σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τη θερμότητα του περιβάλλοντος σαν την κύρια πηγή ρύθμισης της θερμότητας του σώματός τους. Μπορούν να κολυμπούν γρήγορα και πολλά είδη είναι ικανά να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 35 χλμ/ώρα και σε αντίθεση με τις χελώνες του γλυκού νερού, προχωρούν με ταυτόχρονη κίνηση των μπροστινών ποδιών.

ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!

ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

2016 06 30 23 09 12 weebly website creation made easy orig

Αφού δεις το παραπάνω βίντεο προσπάθησε να απαντήσεις στις ερωτήσεις του παρακάτω φύλλου εργασίας. Συνεργάσου με την ομάδα σου.



Λήψη αρχείου

Τρία είναι τα είδη της θαλάσσιας χελώνας.
Η Δερματοχελώνα, η μεγαλύτερη απ όλες , είναι θαλάσσια  και ονομάζεται έτσι επειδή έχει στο καβούκι της σκληρό δέρμα.
ΗΠράσινη χελώναείναι αποκλειστικά χορτοφάγος και η Καρέτα είναι η πιο συνηθισμένη στη Μεσόγειο και το μόνο είδος που γεννάει τα αυγά της σε ελληνικές παραλίες.
Δείτε όλα τα είδη των θαλάσσιων χελωνών και τις κύριες απειλές τους στο αφιέρωμα “από την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών στην παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών”
27567 4
Τώρα που έμαθες περισσότερα για τα διαφορετικά είδη θαλάσσιας χελώνας τι θα έλεγες να προσπαθήσεις να τις ξεχωρίσεις;  Αφού κάνεις κλικ στην εικόνα βοήθησε τον Χελωνούλη ψάχνοντας φωτογραφίες με την ομάδα σου στο διαδίκτυο.
2016 06 30 23 09 12 weebly website creation made easy orig 1
Εγώ, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα

Η χελώνα Καρέτα-Καρέτα είναι ένα παλιό και μεγάλο ερπετό που κατάγεται από τους δεινόσαυρους. Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Από τα 7 είδη στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea). Από αυτά τα 3 είδη μόνο η Καρέττα-Καρέττα ωοτοκεί στην Ελλάδα. Μόνο οι ενήλικες θηλυκές χελώνες επιστρέφουν στη στεριά για να σκάψουν τη φωλιά τους και να αφήσουν τα αυγά τους, ενώ οι αρσενικές δεν θα επιστρέψουν ποτέ στη στεριά.
Ο κυριότερος τόπος αναπαραγωγής της στη Μεσόγειο είναι η Ζάκυνθος και ιδιαίτερα ο Κόλπος του Λαγανά. Έχει μήκος μεγαλύτερο από ένα μέτρο, το βάρος της μπορεί να ξεπεράσει τα 150 κιλά. Τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά  και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις τσούχτρες. Ζει περίπου 100 χρόνια.

Πώς όμως γεννούν οι καρέτα καρέτα τα αυγά τους;
Σε ποια μέρη της Ελλάδος συναντιέται η καρέτα;
Ας παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο
.

Κάθε χελώνα γεννά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 100-120 αυγά σε μια τρύπα, που σκάβει στην άμμο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε χρόνο από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, σε παραλίες της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι θηλυκές καρέτα βγαίνουν στη στεριά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να γεννήσουν. Η καρέτα αρχίζει να σκάβει πρώτα με τα μπροστινά της πτερύγια, πετώντας την άμμο αρκετά μέτρα μακριά.

Στη συνέχεια σκάβει ένα σάκο με τα πίσω πτερύγια κάτω ακριβώς από το σώμα της.Τα πίσω πτερύγια είναι κοντά και χοντρά . η λακκούβα έχει το σχήμα κολοκύθας και το βάθος της είναι 30 εκ. Αυτή είναι η φωλιά μέσα στην οποία γεννάει τα αυγά της, περίπου 100, που μοιάζουν με μπαλάκια του πινγκ-πονγκ.

Όταν τελειώσει σκεπάζει τη φωλιά με άμμο και εξαφανίζει τα χνάρια και τη θέση της φωλιάς σκορπώντας και άλλη άμμο γύρω- γύρω.

7737731 orig 4019943 1 2

Μετά από 46-70 ημέρες επώασης, τα αυγά εκκολάπτονται και τα μικρά χελωνάκια κάνουν την έξοδό τους συνήθως όλα μαζί κατά τη διάρκεια της νύχτας και με πυξίδα τους τον φωτεινότερο ορίζοντα, βρίσκουν τη θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί τα βοηθά να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια. Υπολογίζεται ότι από κάθε φωλιά επιζούν και ενηλικιώνονται μόνο δέκα!

Τι θα λέγατε να βοηθούσαμε τον Χελωνούλη να διασχίσει τη θάλασσα; Πόσα χιλιόμετρα θα κολυμπήσει; Συμπλήρωσε το φύλλο εργασίας με τη βοήθεια της ομάδας σου.



Λήψη αρχείου

Δείτε και το παρακάτω Sway

τίτλο 20

Η χελώνα Καρέτα-Καρέτα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.
Ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές χελώνες,  τα φώτα αποπροσανατολίζουν τα μικρά χελωνάκια, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις φωλιές με τα αυγά. Αν μέσα σε μια φωλιά σπάσει ένα αυγό, τότε αχρηστεύονται και τα υπόλοιπα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΑΣ;

​ΔΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ


Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας ότι είναι τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.
Επίσης κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.

Στις θάλασσες της Ελλάδας ζουν τρία είδη χελώνας

ΔΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΟΜΙΚ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Λήψη αρχείου

ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

 

4019943 1
Σε μία παραλία που οι χελώνες γεννούν τα αυγά τους, ένας ξενοδόχος θέλει να κτίσει ένα ξενοδοχείο.Πολλοί όμως κάτοικοι διαφωνούν αφού κάτι τέτοιο θα είναι πολύ επικίνδυνο για τη ζωή της χελώνας. Τι πρέπει να γίνει;
Ποια απόφαση πρέπει να πάρει το δικαστήριο;
Χωριστείτε σε 3 ομάδες.

  1. Τρία ή τέσσερα άτομα θα αντιπροσωπεύουν το σώμα του δικαστηρίου.
  2. Οι μισοί από τους απομένοντες θα υποδυθούν τους ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων οικοπέδων που είναι με το πλευρό του ξενοδόχου.
  3. Οι άλλοι μισοί θα υποδυθούν τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού που διαφωνούν.

Τώρα διαμορφώστε την αίθουσα σε αίθουσα δικαστηρίου.

Ώρα για πάζλ! Μπορείς να ενώσεις τα κομμάτια;

4019943 1 1

Τι θα λέγατε να διαβάζαμε και ένα παραμύθι; Είστε έτοιμοι; Ωραία … 



Λήψη αρχείου

Οι κύριες απειλές των θαλάσσιων χελωνών είναι:

  • Η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (δίκτυα , παραγάδια)
  • Η σκόπιμη θανάτωση από ασυνείδητους ανθρώπους
  • Οι συγκρούσεις με σκάφη
  • Η ενόχληση από την έντονη χρήση των παραλίων ωοτοκίας
  • Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας
  • Η ακουστική ρύπανση
  • Η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών
  • Η πετρελαϊκή ρύπανση
  • Η μεταβολή των οικοσυστημάτων
  • Η κλιματική αλλαγή

Κάθε μέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πως θα περάσει τον χρόνο του.
Ας δούμε 5 απλούς τρόπους να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες, που τόσο απειλούνται σήμερα!

1. Ελαττώστε την χρήση πλαστικού

Ελαττώνοντας τις ποσότητες πλαστικού που καταλήγουν στις θάλασσές μας, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των θαλασσίων χελωνών που πεθαίνουν επειδή καταπίνουν πλαστικές σακούλες κλπ. Πηγαίνετε στην αγορά με την δική σας επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα ή δίχτυ και μην επιλέγετε συσκευασίες μιας χρήσης και πλαστικά μπουκάλια.

seaturtle892015

2. Επιλέξτε το σωστό θαλασσινό φαγητό

Αποφεύγετε να τρώτε τόνο, ξιφία και γαρίδες σε κονσέρβες. Τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα αυτών των ειδών αιχμαλωτίζουν και θανατώνουν, παγκοσμίως, τεράστιους αριθμούς θαλασσίων χελωνών και άλλων ζώων της θάλασσας. Επίσης τα παραπάνω είδη είναι πολλές φορές βλαβερά για την υγεία γιατί συγκρατούν υδράργυρο.

3. Τρώτε υγιεινά για να «συγκρατήσετε» την κλιματική αλλαγή.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην σωτηρία των θαλασσίων χελωνών τρώγοντας υγιεινά! Η υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη ζεσταίνει και πλημμυρίζει τις παραλίες ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών. Διαλέγοντας να τρώτε τοπικά προϊόντα και προϊόντα που δεν χρειάζονται μεγάλες μεταφορές ή επεξεργασίες, βοηθάτε στην ελάττωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος.

4. Γίνετε ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης

Παρακολουθείτε πάντοτε τα οικολογικά και περιβαλλοντικά δρώμενα και συμμετέχετε σ’ αυτά. Και μη σταματάτε εκεί! Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας. Υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τον ελληνικό Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (www.archelon.gr) και ενισχύστε τις δράσεις του. Μια δωρεά ή μια συμβολική υιοθεσία γίνεται μόνο με μερικά «κλικ» και μπορεί να σώσει μια θαλάσσια χελώνα που περιθάλπεται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ή να υποστηρίξει το ερευνητικό του έργο στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

5. Εκπαιδεύστε τα παιδιά

Η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των θαλασσίων χελωνών και του ευαίσθητου πλανήτη μας. Σήμερα πρέπει να δημιουργήσουμε τους αυριανούς προστάτες του περιβάλλοντος. Καλλιεργήστε στα παιδιά σας ή στους μαθητές σας ευαισθησίες για το στεριανό και θαλάσσιο περιβάλλον μας.

Ας τραγουδήσουμε!! 
Ζουγανέλης – Σώστε τη Χελώνα Καρέτα Καρέτα

Σώστε τη χελώνα Καρέτα Καρέτα
η Καρέτα Καρέτα ξέρει κολύμπι
κολυμπάει στη θάλασσα
κολυμπάει στα ποτάμια
κολυμπάει στη Ζάκυνθο
και βγαίνει την άμμο
και κάνει αβγουλάκια
και πάνε οι ανθρώποι
οι παλιανθρώποι
και τρώνε τα αβγά τωνε
τρώνε τα αβγά τωνε

δε θα βγούνε καινούργια Καρετάκια Καρετάκια.

Σώστε τη χελώνα Καρέτα Καρέτα.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ

«Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ»

Δείτε και το παρακάτω Sway με τίτλο “Ο λαγός και η χελώνα”
από την εκπαιδευτικό Γεωργία Κοκκινάκη(Δημιουργίες από καρδιάς)

27567 2

 

Τραγούδι και πάλι από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ, υλοποιούν ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

apeleftherosi xelonasΤο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta στη Ζάκυνθο συνεχίζεται για 38η χρονιά.

Οι εθελοντές που, παρά την πανδημία, ήρθαν στη Ζάκυνθο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται από τον Μάιο καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 και εργάζεται για την προστασία, διαχείριση και την μελέτη της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων τους στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της Ελλάδας, στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη.
Έδωσαν στον Σύλλογο το συμβολικό όνομα ΑΡΧΕΛΩΝ, από το όνομα της πιο παλιάς θαλάσσιας χελώνας που έχει βρεθεί πάνω στην Γη, συνομήλικης των δεινοσαύρων! Για σήμα διάλεξαν το σχέδιο της θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε πάνω σε ένα από τα παλαιότερα νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας, τον στατήρα της Αίγινας.

Ενώ κατά κανόνα το πρόγραμμα της Ζακύνθου αυτοχρηματοδοτείται, τις τελευταίες δύο χρονιές λόγω της πανδημίας έλαβε συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα με την καταγραφή των φωλιών, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει αρχίσει επίσης και το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών για τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Μια επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης θαλασσίων Χελωνών, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας, θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν από κοντά θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται και να συνειδητοποιήσουν πόσο ανάγκη έχουν για προστασία

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε το άρθρο
Θαλάσσιες Χελώνες στο Αιγαίο: Άγνωστες, Διάσπαρτες Μικρές Παραλίες Ωοτοκίας – Ας Συμβάλλουμε Όλοι στην Προστασία τους”

27567 3

Η οργάνωση διατηρεί επίσης από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Και προσέξτε παιδιά 

Εάν εντοπίσετε μία τραυματισμένη ή εγκλωβισμένη θαλάσσια χελώνα ή μια φωλιά στο ανατολικό Αιγαίο, επικοινωνήστε άμεσα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στο τηλέφωνο 2273061191 (και για έκτακτα περιστατικά στο 6987222456) ή στο e-mail info@archipelago.gr καθώς και με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές.

Πηγή: http://www.archelon.gr/

27567

Ίσως η εμπειρία της πανδημίας να έκανε περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για τα βάσανα των άγριων ζώων, τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η σκέψη δίνει μία νότα αισιοδοξίας στη σημερινή ημέρα.

«Άνθρωποι και χελώνες, μπορούμε να ζήσουμε μαζί»

Δείτε περισσότερο εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό υλικό στην παρακάτω διαδραστική εικόνα

Και τώρα ας ζωγραφίσουμε…..



Λήψη αρχείου

Παράρτημα

Από τα παράξενα του κόσμου:

πηγή : http://ola-en-taxi.weebly.com/taualpha-pialpharhoalphaxiepsilonnualpha-tauomicronupsilon-kappaomicronsigmamuomicronupsilon.html

81703

Μια 90χρονη χελώνα με το παρατσούκλι «κυρία Τι», ρολάρει πλέον πάνω σε δύο τροχούς. Όταν ήταν σε χειμερία νάρκη δέχθηκε επίθεση από αρουραίο και έχασε τα δύο μπροστινά της πόδια.
Ο ιδιοκτήτης της, Τζουντ Ράιντερ, σκέφτηκε κάτι ευφάνταστο για να μπορέσει η χελώνα να ξαναπερπατήσει. Αρχικά, ο Ουαλός ιδιοκτήτης την πήγε στον κτηνίατρο. Ο λογαριασμός του κτηνίατρου έφτασε στις 1.000 βρετανικές λίρες, αλλά δεν βελτίωσε και πολύ την κατάσταση της χελώνας.
Για καλή της τύχη, ο γιος του ιδιοκτήτη, που είναι μηχανολόγος μηχανικός, σκέφτηκε μια πρωτοποριακή ιδέα. Τοποθέτησε στο καβούκι της δύο ρόδες από ένα αεροπλανάκι μινιατούρα, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν με τις κινήσεις της «κυρίας Τι». Η χελώνα φαίνεται να τις κουμαντάρει πολύ καλά και να ρολάρει πάνω στην άσφαλτο σαν αυτοκινούμενο! Χρησιμοποιεί τα δυο της πίσω πόδια για να πιέζει τις ρόδες και να κινείται, ενώ φαίνεται πια να έχει διπλάσια ταχύτητα, από ότι πριν το ατύχημα.
Όπως αποκάλυψε ο μηχανικός «ήταν σαν να είχαμε βάλει κινητήρα τούρμπο στη χελώνα και έτρεχε με διπλάσια ταχύτητα». «Η χελώνα τις συνήθισε αμέσως, απλά έπρεπε να μάθει πώς να στρίβει και πώς να σταματά. Πρέπει να είναι αρκετά ευτυχισμένη, αν και δεν μπορεί να το πει», ανέφερε ο Τζουντ Ράιντερ. Δείτε την «τούρμπο – χελώνα»:…

Εγχειρίδιο διάσωσης τωνΘαλάσσιων χελωνών (για τους ψαράδες)



Λήψη αρχείου

Η τεχνική της μικρής χελώνας: Μαθαίνει στα παιδιά να ελέγχουν τον θυμό τους
Πατήστε στην εικόνα για να μάθετε πως…

c4677 25cf258725ce25b525ce25bb25cf258925ce25bd25ce25b12b25cf258725ce25b525cf258125ce25bc25ce25b125ce25bd

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εθελοντισμός- διαμεσολάβηση, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.