
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επέτειο από την υπογραφή της πρώτης Διεθνούς Σύμβασης Τηλεγράφων, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μετέπειτα δημιουργία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) ,και αφορά τη συνεχή εξέλιξη ενός από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της ζωής μας της επικοινωνίας.
Στόχος της ημέρας είναι να τονίσει τη σημασία της επικοινωνίας και του τρόπου με τον οποίο οι πληροφορίες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Στοχεύει επίσης στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία στη ζωή μας και την τόνωση της ανάπτυξης τεχνολογιών στον τομέα.
όλοι γνωρίζουμε πως τα 2 τελευταία χρόνια η καθημερινότητά μας άλλαξε σημαντικά. Μάθαμε να εργαζόμαστε αλλά και να συνεχίζουμε την εκπαίδευση και τις δραστηριότητές μας από απόσταση, ενώ η ανάγκη μας να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους και να ψυχαγωγηθούμε στο σπίτι έγινε ακόμα μεγαλύτερη.
Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τους ανθρώπους πίσω από αυτά.Ας κάνουμε ένα flash back στο χρόνο και ας δούμε πως άρχισαν όλα…
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Κάπιτολ της Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη τον Μάιο του 1844 στον Alfred Vail .
Το διάσημο τηλεγράφημα “What hath God wrought” εγκαινίασε την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα.
10 χρόνια αργότερα, ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό .Μέχρι τότε, η αλληλογραφία μεταξύ πολιτών ή κρατών και η ανταλλαγή ειδήσεων βασιζόταν σε δίκτυα ταχυδρομικών αμαξών, που απαιτούσαν εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την παράδοση μηνυμάτων. Με τη διάδοση του τηλέγραφου όμως, η ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ τηλεγραφικών σταθμών γινόταν σχεδόν στιγμιαία, κάτι που άλλαξε ριζικά την επικοινωνία, τη δημοσιογραφία, την οικονομία καθώς και τη διεξαγωγή πολέμων.
Η χρήση του τηλεγράφου από τον Abraham Lincoln υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή διαχείριση και λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας εθνικός ηγέτης μπορούσε να διευθύνει τις στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις σε πραγματικό χρόνο
Στις 7 Μαρτίου του 1876 ο Μπελ (Alexander Graham Bell) κατοχύρωσε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που η συσκευή του μεταδίδει τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς.
Η σημασία των τηλεπικοινωνιών
Η χρήση του τηλέγραφου φυσικά εγκαταλείφθηκε μετά από την έλευση πιο πρακτικών εφευρέσεων, ήταν όμως ένα σημείο καμπής στην ιστορία που έθεσε τις βάσεις για τις μεθόδους επικοινωνίας που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένες – πόσο μάλλον στην εποχή όπου το κινητό τηλέφωνο για πολλούς αποτελεί προέκταση του χεριού μας.
Όλα τα μέσα που ακολούθησαν από τον τηλέγραφο και το τηλέφωνο, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές (στην Ελλάδα Ραδιόφωνο 1938 – Τηλεόραση 1960), τις δορυφορικές επικοινωνίες (Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του ’60 – Hellas Sat 2 η εκτόξευση έγινε στις 13 Μαΐου 2003) και σήμερα το Ίντερνετ (Το 1969 στάλθηκε το πρώτο μήνυμα μέσω του ARPANET – Ελλάδα ξεκίνησε την δεκαετία ‘90), η Π.Τ.Ε. βοήθησε σημαντικά να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τις τηλεπικοινωνίες και τη διακίνηση της πληροφορίας. Είναι υπεύθυνη για τo διαμερισμό του φάσματος των ραδιοκυμάτων σε όλες τις χώρες, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την εγκατάσταση δορυφόρων στο διάστημα και εργάζεται για τη βελτίωση των υποδομών για τις τηλεπικοινωνίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα, οργανώνει εκθέσεις και συνέδρια, όπως το ITU TELECOM WORLD, που προσελκύει εκπροσώπους από κυβερνήσεις και φορείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής για ανταλλαγή ιδεών.
Eίναι αξιοσημείωτο ότι η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών δραστηριοποιείται σε χώρους των τηλεπικοινωνιών όπως τις ευρυζωνικές συνδέσεις, ασύρματη τεχνολογία, αεροναυτική και θαλάσσια πλοήγηση, ραδιοαστρονομία, μετεωρολογία μέσω δορυφόρων και πολλά άλλα. Έχει συμβάλει τα μέγιστα σε όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις στην επικοινωνία – την εφεύρεση του τηλεφώνου το 1876, την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου το 1957 και τελικά τη γέννηση του Διαδικτύου στη δεκαετία του ’60. Αριθμεί 192 μέλη και περίπου 700 συνεργάτες και εδρεύει στη Γενεύη.
Σήμερα, η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση είναι ένας διεθνής οργανισμός που κινείται εντός του ΟΗΕ, όπου οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες.Από το 2006 ο ΟΗΕ δίνει περισσότερο έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το «ψηφιακό χάσμα»
Οι τηλεπικοινωνίες λοιπόν δικαίως αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά σύμβολα της τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς πέρα από την ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών, εξασφαλίζουν την αποτελεσματική σύνδεση κοινοτήτων και χωρών και την ανάπτυξη της οικονομικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι γυναίκες στις τηλεπικοινωνίες έχουν δύναμη
Οι γυναίκες των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, και κυρίως οι τηλεφωνήτριες, έχουν αρκετές πρωτιές στην μακρά ιστορία για χειραφέτηση και έμφυλη ισότητα.
Οι τηλεφωνήτριες είναι οι πρώτες γυναίκες που ξεκινούν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Η πρόταση για πρόσληψη τηλεφωνητριών απορρίφθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το 1900.
1908: οι πρώτες γυναίκες παίρνουν θέση στα τηλεφωνικά κέντρα
Μετά από διαμαρτυρίες των πρώτων Ελληνίδων φεμινιστριών, οι γυναίκες έγιναν δεχτές στα τηλεφωνικά κέντρα το 1908 με αυστηρούς περιορισμούς που δεν ίσχυαν για τους άνδρες συναδέλφους τους (ηλικία, γαμήλια κατάσταση). Ένας άλλος μοχλός πίεσης ήταν το διεθνές παράδειγμα.
Η πρωτοβουλία για την πρόσληψη γυναικών στα πρώτα τηλεφωνικά κέντρα ήταν του ίδιου του Αλεξάντερ Μπελ ο οποίος είχε συλλάβει την τηλεφωνία ως μία οικιακή υπηρεσία που απευθυνόταν κυρίως στα μεγαλοαστικά στρώματα. Οι νεαρές γυναίκες ήταν πιο ευγενικές από τους άνδρες, πιο υπάκουες, και δυστυχώς πιο χαμηλόμισθες .
Το 1964 όμως ξεκινάει ο Σύλλογος των Τηλεφωνητριών Ελλάδος και αναπτύσσει γρήγορα έντονη δράση για βελτίωση μισθολογικών και βαθμολογικών θεμάτων. Η δύναμη των τηλεφωνητριών στηριζόταν στα επαγγελματικά προσόντα τους και στην κομβική θέση που κατείχαν στο μη αυτοματοποιημένο ακόμη σύστημα της τηλεφωνίας.Η πρώτη απεργία που έγινε στην Ελλάδα με αίτημα την μισθολογική εξίσωση των δύο φύλων, το 1978, πραγματοποιήθηκε από τις τηλεφωνήτριες του ΟΤΕ, με μερική επιτυχία
Ένα μικρό κινηματογραφικό αφιέρωμα στο αγαπημένο αξεσουάρ της εποχής
Μπορεί σήμερα οι τηλεπικοινωνίες να έχουν ξεφύγει από τα σύνορα του καλωδίου, αλλά το παραδοσιακό τηλέφωνο ήταν πάντα βασικός πρωταγωνιστής στις περισσότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Απολαυστικό απόσπασμα από την ταινία της Φίνος Φιλμ «Κορίτσια για Φίλημα» (1965) με την μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου.
Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών
Από τον καπνό και τα ταμ-ταμ στο διαδίκτυο
Η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για την ανακάλυψη αρχικά και την εξέλιξη στη συνέχεια, των τρόπων συνομιλίας μας από απόσταση.
Το επίτευγμα της τηλεπικοινωνίας με κάθε της μορφή, τηλέφωνο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, μίκρυνε τις αποστάσεις και έδωσε τη δυνατότητα της μεταφοράς της πληροφορίας με αστραπιαία ταχύτητα, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους πιο κοντά από ποτέ.
Στη σημερινή εποχή, που τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη, το να μιλούμε για τηλεπικοινωνίες στην αρχαία Ελλάδα ακούγεται πολύ περίεργα… αφού βέβαια οι αρχαίοι δεν γνώριζαν το τηλέφωνο. Ή μήπως το γνώριζαν; Μήπως είχαν αναπτύξει τις οπτικές τηλεπικοινωνίες και είχαν εφεύρει το πρωταρχικό σύστημα μορς; Χρησιμοποιούσαν μηχανισμούς και όργανα τηλεπικοινωνίας; Η απάντηση είναι καταφατική. Γνώριζαν και μάλιστα πολλούς τρόπους και μεθόδους τηλεπικοινωνίας, μερικοί των οποίων είναι πρόγονοι σημερινών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Από τα ταχυδρομικά περιστέρια και τους έφιππους αγγελιαφόρους, τις φρυκτωρίες του Αγαμέμνονα και τα συστήματα φρυκτωριών του ελληνικού χώρου προχώρησαν στην εφεύρεση της ταχυγραφίας (στενογραφίας) και κωδικογραφίας, και στην εξέλιξη της πυρσείας (πρώτο σύστημα μορς), από το μνημονικό αλφάβητο του Αινεία προχώρησαν στον υδραυλικό τηλέγραφο, στο αναφορικό ρολόι του Κτησίβιου και τα μυστηριώδη «ωρολόγια τα ίδια κάμνοντα» του Λέοντα του Μαθηματικού στο Βυζάντιο. Επρόκειτο για μια εξέλιξη που ανακόπηκε βίαια και χρειάστηκαν 2.000 χρόνια για να επαναληφθεί. Οι τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων αποτέλεσαν τις βάσεις της σημερινής εξέλιξης στον τομέα αυτό και προκαλούν το θαυμασμό μας.
Απόσπασμα από την παιδική σειρά: “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η επιστήμη”
Πώς η επικοινωνία συνδέεται με την εξέλιξη του πολιτισμού και διαμορφώνει την καθημερινότητα μας; Δείτε παρακάτω όλο το βίντεο της Digital Ξενάγησης του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών και γνωρίστε γνωστές και άγνωστες ιστορίες επικοινωνίας!
Από τις αρχαίες φρυκτωρίες έως το 5G, ένα ταξίδι στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών.
Παρουσίαση: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Παραγωγή: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Η εξέλιξη στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών
Η βιομηχανία των Τηλεπικοινωνιών έχει να παρουσιάσει τη δική της ιστορία, εξέλιξη και τεχνολογική πρόοδο μέσα στο πέρασμα των αιώνων.
Συγκεντώσαμε λοιπόν ένα μέρος από τα πιο σημαντικά γεγονότα του χώρου και με χαρά τα μοιραζόμαστε μαζί σας!
1876 – 1919
Η εφέυρεση του τηλεφωνου
Το 1876 ο 29χρονος Alexander Graham Bell ανακάλυψε το πρώτο τηλέφωνο στην ιστορία και μάλιστα, το 1903, μαζί με την ανακάλυψη του πολλαπλού τηλέγραφου, ο Σκωτέζος επιστήμονας βραβεύτηκε με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατοχύρωση των επαναστικών αυτών εφευρέσεών του!
Η εφέρευση του αυτόματου τηλεφώνου
Το 891, το πρώτο αυτόματο τηλέφωνο (dial service) ανακαλύφθηκε από τον Almon Brown Strowger, ο οποίος ουσιαστικά εφηύρε το σύγχρονο τρόπο λειτουργίας του τηλεφώνου. Μέχρι τότε για να πραγματοποιηθεί μια κλήση, ο συνδρομητής έπρεπε πρώτα να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο, μέσω του οποίου η τηλεφωνήτρια θα τον συνέδεε με το συγκεκριμένο αριθμό . Με τις μετέπειτα εξελίξεις όμως, αυτό δεν ήταν πλέον απαραίτητο, αφού ο συνδρομητής μπορούσε να καλέσει απευθείας τον αριθμό με τον οποίο ήθελε να επικοινωνήσει, χωρίς την παρέμβαση του τηλεφωνικού κέντρου. Κύριος στόχος αυτής της ανακάλυψης ήταν να απεμπλακεί εντελώς η ανθρώπινη παρέμβαση (χειροκίνητα τηλεφωνικά κέντρα) και να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία των κλήσεων.
Ακουστικά τηλεφώνου
Το 1919 η Αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T Inc καθόρισε τις διαστάσεις για το ακουστικό του τηλεφώνου (ideal headset), έτσι ώστε το μικρόφωνο να είναι στο σωστό σημείο, δηλαδή δίπλα ακριβώς από το στόμα του ομιλητή, για να επιτευχθεί η σωστή τηλεφωνική επικοινωνία.
1926 – 1960
Η πρώτη υπερατλαντική κλήση
Τον Μάρτιο του 1926, το πρώτο υπερατλαντικό τηλεφώνημα έγινε πραγματικότητα, αφού πραγματοποήθηκε κλήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη!
Κωδικοί κλήσεων ανά περιοχή
Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι αυτοί που μπαίνουν πριν από τον βασικό νούμερο τηλεφώνου, για να πραγματοποιήσουμε κλήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Η ανακάλυψή τους έγινε το 1946 και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.
Τηλέφωνα αφής με 12 κουμπιά
To 1960, τα πρώτα τηλέφωνα αφής έκαναν το ντεμπούτο τους στο Οχαϊο. Η ιδιαιτερότητά τους αποδίδεται στο γεγονός ότι είχαν 10 κουμπία, αντί για τα 12 κουμπιά, όπως τα σύγχρονα τα τηλέφωνα που γνωρίζουμε σήμερα.
1971 – 1979
Το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα (Email)
Το πρώτο email εστάλη το 1971. Ωστόσο, ο όρος “Ιντερνετ” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορα 2 χρόνια αργότερα, όχι όμως με τη σημερινή του έννοια και αντίληψη.
Tο πρώτο κινητό τηλέφωνο
To 1973, το πρώτο κινητό τηλέφωνο ανακαλύφθηκε από τον Martin Cooper κατά τη διάρκεια που εργαζόταν στην Motorola. Αργότερα, του δόθηκε ο τίτλος «πατέρας των κινητών τηλεφώνων», ενώ παράλληλα ήταν ο άνθρωπος που πραγματοποίησε δημόσια την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου.
Το πρώτο Hamburger τηλέφωνο
Το 1979, έγινε γνωστό το Hamburger Phone, το οποίο ήταν η πρώτη συσκευή σταθερής τηλεφωνίας που είχε την όψη hamburger!
1983 – 1992
Motorola DynaTAC
Το 1983, βγήκε στην αγορά της Αμερικής το Motorola DynaTAC 8000x και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησαν οι πωλήσεις του. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε τιμή 3.995 δολλάρια και είχε δυνατότητα ομιλίας 1,5 ώρα και δυνατότητα standby mode 8 ωρών.
Τεχνολογία 2G
Το 1991, ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της τεχνολογίας 2G (second generation wireless Internet technology) στη Φιλανδία με πρωτοβουλία του τηλεπικοινωνιακού φορέα δικτύων GSM (Global System for Mobile Communications).
Το πρώτο SMS
Το 1992, εστάλη το πρώτο SMS μήνυμα από υπολογιστή σε κινητό τηλέφωνο μέσω του δικτύου GSM της Vodafone στην Αγγλία.
2001 μέχρι και σήμερα
Συναντήσαμε τεχνολογίες, όπως, VoIP (Voice over Internet Protocol) διαδικτυακή τηλεφωνία, mobile Internet, ασύρματη τεχνολογία Internet (wi-fi), ψηφιακή τεχνολογία, 3G και 4G mobile δίκτυα, smartphones, mobile εφαρμογές, android και iOS ανάπτυξη εφαρμογών και λογισμικού, υπηρεσίες cloud , “Internet of things”, ενώ παράλληλα, ένας τεράστιος ακόμη αριθμός καινοτόμων τεχνολογιών αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθημερινά!
Η πρόοδος και η εξέλιξη δεν σταματούν ποτέ και ένα είναι σίγουρο: έχουμε να δούμε ακόμη αμέτρητες καινοτόμες και επαναστατικές ιδέες στο μέλλον!
Tηλεγραφία – Χρονολόγιο
Η ιστορία της Τηλεγραφίας στην Ελλάδα από το 1859, με την ψήφιση του νόμου ίδρυσης της τηλεγραφικής υπηρεσίας, μέχρι το 1957 που η εκμετάλλευση της εξωτερικής τηλεγραφικής ανταπόκρισης περιέρχεται οριστικά στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Ψηφιακές εκθέσεις
του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Επισκεφθείτε παρακάτω το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ και απολαύστε τις μόνιμες ψηφιακές εκθέσεις του :
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες
Eπικοινωνίες UHF, VHF, TETRA
Μέσω των συστημάτων αυτών εξασφαλίζεται η κατάλληλη πληροφόρηση και επικοινωνία, ώστε να υποστηρίζονται οι λειτουργίες της Διοίκησης, Συντονισμού, Ελέγχου και Επικοινωνιών κατά τις Επιχειρήσεις του Διασωστικού Σώματος και τη διαχείριση περιστατικών αρμοδιότητάς του, σε Επιχειρησιακό και Τακτικό επίπεδο.
Tα Κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα έχουν ως αποστολή την υποστήριξη του έργου κατά τη διάρκεια των Επιχειρήσεων ή τη διαχείριση – αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ασφάλειας ή κρίσεων, σε τοποθεσίες και περιοχές της χώρας, όπου δεν είναι εφικτή η επικοινωνία ή δεν κρίνεται αποτελεσματική η άσκηση της διοίκησης από τα υφιστάμενα σταθερά Κέντρα Επιχειρήσεων, για την αποφόρτιση των Σταθερών Κέντρων λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας ή σε περίπτωση που ένα υφιστάμενο σταθερό Κέντρο Επιχειρήσεων καταστεί ανενεργό.
ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Με την συνεχώς αυξανόμενη κάλυψη περιοχών, τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει μια βολική εναλλακτική λύση στις επικοινωνίες. Αν πρέπει να μεταδοθούν πολλές πληροφορίες, που θα μπλόκαραν τον ασύρματο, τώρα μπορούμε να το κάνουμε από το κινητό τηλέφωνο. Σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό καλεί απευθείας το κέντρο για ενημέρωση.
Και τώρα ας υποδεχτούμε την εικονική περιήγηση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών!
Από τις αρχαίες Φρυκτωρίες έως τους δορυφόρους και τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στην Ιστορία της Επικοινωνίας που ξεδιπλώνεται διαδραστικά μπροστά σας!
Μπείτε με ένα κλικ στα 4 Virtual Tours, διαβάστε, ακούστε, δείτε και δημιουργήστε με αφορμή τα μουσειακά εκθέματα!
Δίκτυα επικοινωνίας με φωτιά και νερό, το ποδήλατο του τηλεγραφικού διανομέα, τηλέφωνα με μανιβέλα, ένας τηλεφωνικός θάλαμος Bauhaus, φωτογραφίες απονομής Νόμπελ, δορυφόρος έτοιμος για εκτόξευση αλλά και ένα τηλεοπτικό studio της δεκαετίας του ’60 αποκαλύπτονται μπροστά σας με λέξεις, ήχο και εικόνα!
Με μάτια και αυτιά ανοιχτά υποδεχτείτε το μήνυμα!
(Πατήστε στην παρακάτω εικόνα)
Εικαστικά Εργαστήρια / Video On Demand
Μαγνητοσκοπημένες εκπαιδευτικές δράσεις, εικαστικά εργαστήρια και ψηφιακά παιχνίδια, τα οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κατεβάσουν.
1ο Εικαστικό Εργαστήρι : Καντράν όλου του κόσμου Συνδεθείτε!
Τα παιδιά θα γνωρίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές της συλλογής του Μουσείου και θα εμπνευστούν για να δημιουργήσουν τα δικά τους τηλεφωνικά καντράν με χρώματα και υλικά από το σπίτι τους!
Το καντράν είναι ένας κύκλος! Η γη μας είναι ένας κύκλος. Ο κύκλος είναι ένα σχήμα που μας φέρνει όλους πιο κοντά και μας συνδέει, χωρίς να αποκλείει ή να ξεχωρίζει κανέναν. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι μαθαίνουν για τις τηλεφωνικές συσκευές της συλλογής του Μουσείου και εμπνέονται για να δημιουργήσουν το δικό τους τηλεφωνικό καντράν. Στη μία όψη κολλούν χρωματιστά χαρτόνια, αριθμούς, κουμπιά, χάντρες ή ανακυκλώσιμα υλικά που θα βρουν στο σπίτι τους (καλαμάκια, σακούλες, αλουμινόχαρτο) ενώ στη δεύτερη όψη ζωγραφίζουν τους κύκλους του Wassily Kandinsky με κεραμπογιές, μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές.
Και μην ξεχάσετε να εκτυπώσετε τα υλικά
Δείτε το πρόγραμμα
2ο Εικαστικό Εργαστήρι : Pop art έργα με μαρκαδόρους ΝΕΟΝ
Με έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα τηςpop art, τα παιδιά παρεμβαίνουν δημιουργικά σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου και με μαρκαδόρους ΝΕΟΝ ζωγραφίζουν πάνω σε ζελατίνες, συνθέτοντας τα δικά τους έργα.
Συγκεντρώστε τα υλικά
Δείτε το πρόγραμμα παρακάτω
3ο Εικαστικό Εργαστήρι :Ζωγραφίζω το πορτραίτο του Bell Μισό- Μισό |
Τα παιδιά μαθαίνουν για την έννοια ολόκληρο–μισό που ανήκει στο ρεύμα τέχνης του “Ρεαλισμού”.
Σε φωτογραφίες με τα πρόσωπα των εφευρετών Bell, Morse και Marconi “κομμένες” στη μέση, επεμβαίνουν δημιουργικά με ζωγραφικά υλικά και δημιουργούν έργα που αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα με σκοπό να συμπληρωθεί το άλλο μισό του έργου.
Συγκεντρώστε τα υλικά
δείτε το πρόγραμμα
4ο Εικαστικό Εργαστήρι :Παιχνίδια στο σκοτάδι
Παίξε παντομίμα με τη σκιά σου ή στήσε ένα ολόκληρό θέατρο σκιών στο δωμάτιό σου!
Για να πάρεις ιδέες, δες το βίντεο και εκτύπωσε το αντικείμενο-σκιά που ταιριάζει στη δική σου ιστορία!
Συγκεντρώστε τα υλικά : εκτύπωσε το αντικείμενο-σκιά που ταιριάζει στη δική σου ιστορία!
Λήψη αρχείου
δείτε το πρόγραμμα
Οι αφανείς ήρωες των τηλεπικοινωνιών
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών ο Όμιλος ΟΤΕ παρουσιάζει τους ανθρώπους που δουλεύουν για την απρόσκοπτη επικοινωνία μας τους τεχνικούς τηλεπικοινωνιών.
Τι είναι η καλωδιακή βλάβη; Πως φτάνει το τηλέφωνο και το ίντερνετ σε κάθε νησί; Πόσες κλήσεις δέχεται καθημερινά το τεχνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών του Ομίλου ΟΤΕ; Γιατί έφτασαν οι εναερίτες τεχνικοί έως την κορυφή του Ολύμπου; Μέσα από σύντομες προσωπικές ιστορίες τεχνικών τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, που είναι διαθέσιμες στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE, το κοινό έχει την ευκαιρία να μάθει για το έργο που προσφέρουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που φροντίζουν για να απολαμβάνουμε σύγχρονες υπηρεσίες σταθερής, κινητής και ίντερνετ.
Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών είναι το τμήμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και της τεχνικής υποστήριξης. Μέσα από την ιστορία της Ελένης Δεληβάνη, μαθαίνουμε ότι το 13888 δέχεται περίπου 16.000 κλήσεις καθημερινά και 4.500.000 κλήσεις τον χρόνο. «Κάθε εκπρόσωπος διαχειρίζεται περίπου 1.500 επαφές με πελάτες σε μηνιαία βάση. Από αυτές πάνω από το 70% επιλύονται άμεσα», λέει η Ελένη.
Μια βλάβη στο τηλέφωνο ή στο internet είναι ούτως ή άλλως ενοχλητική. Τι γίνεται όμως όταν οι τεχνικοί τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ έχουν να αντιμετωπίσουν μια βλάβη που τυγχάνει να επηρεάζει την εξυπηρέτηση των πολιτών σε μια τράπεζα, ή δημόσια υπηρεσία, ή ακόμα και την ομαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου; Κάθε βλάβη είναι σημαντική, όμως αυτές της τελευταίας κατηγορίας παίρνουν προτεραιότητα. Για αυτές τις βλάβες, οι τεχνικοί τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, δουλεύουν όταν απαιτείται και αργά, ακόμα και όταν έχει πέσει το σκοτάδι.
Μια υπόγεια καλωδιακή βλάβη, που επηρέαζε τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και internet αρκετών συνδρομητών, διόρθωσαν πριν από λίγες μέρες στη Νέα Σμύρνη, οι τεχνικοί δικτύου του Ομίλου ΟΤΕ. Δίνοντας «μάχη» με το χρόνο, οι τεχνικοί κατάφεραν να αντικαταστήσουν το κομμάτι του καλωδίου που είχε φθαρεί και να αποκαταστήσουν το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της περιοχής. «Η δουλειά μας φαίνεται απλοϊκή αλλά δεν είναι», λέει ο τεχνικός Δημήτρης Πανάγος, που ανήκει στην ομάδα που κλήθηκε για την επιδιόρθωση. Όταν δηλώνεται μια βλάβη και διαπιστωθεί πως οφείλεται σε κάποιο κεντρικό καλώδιο, τότε ξεκινά μια αντίστροφη μέτρηση για τη γρήγορη αποκατάστασή της. Γιατί όμως κάποιες φορές καθυστερεί η επιδιόρθωση ενός καλωδίου; Οι τηλεπικοινωνιακές καλωδιώσεις είναι αρκετά πολύπλοκες, αφού μπορεί να περιλαμβάνουν συνδέσεις έως και 2.400 συνδρομητών σε ένα μόνο καλώδιο. Ως εκ τούτου η διαδικασία επιδιόρθωσης μιας καλωδιακής βλάβης είναι από τη φύση της χρονοβόρα και απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε στον Όλυμπο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τους εναερίτες και αναρριχητές ΟΤΕ & COSMOTE, για τη συνεχή ενίσχυση των δεξιοτήτων τους για το δύσκολο έργο που επιτελούν, που δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της δικής μας επικοινωνίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι δυσκολίες πρόσβασης μέσα από λίμνες, ποτάμια και δάση και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στα ορεινά, όπου βρίσκονται πολλοί σταθμοί βάσης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και επιβάλλουν τακτικές εκπαιδεύσεις σε δύσβατες περιοχές.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, διαμορφώνοντας ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς, μοναδικό στον κόσμο. Από το σύνολο αυτών των νησιών κατοικούνται τα 117 και από αυτά, μόλις 79 έχουν πληθυσμό πάνω από 100 κατοίκους. Πώς φτάνουν οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ίντερνετ σε κάθε νησιωτικό σύμπλεγμα και πως επηρεάζονται από αυτή τη μοναδική μορφολογία; Ο Γιώργος Κουρούκλης εργάζεται στον ΟΤΕ τα τελευταία 16 χρόνια ως τεχνικός δικτύου και ζει καθημερινά τις ιδιαιτερότητες των τηλεπικοινωνιών στις νησιωτικές περιοχές. Οι ιδιαιτερότητες αυτές αφορούν στην ανάπτυξη δικτύου σταθερής και κινητής, στην πρόσβαση, την ανομοιογενή επιβάρυνση του δικτύου λόγω εποχικότητας και την άρση βλαβών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος, η δουλειά του «είναι σίγουρα δύσκολη. Απαιτεί γνώσεις, απαιτεί υπομονή, αλλά είναι κάτι που με ευχαριστεί».
Επαγγέλματα με Μέλλον
Ο Βαγγέλης είναι Μηχανικός Δικτύων και η Δώρα είναι Μηχανικός Βάσεων Δεδομένων στην εταιρεία Interamerican. Η Interamerican είναι μια από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες εταιρείες στον χώρο της ασφάλισης. Oι Μηχανικοί Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων είναι ειδικοί της πληροφορικής. Δουλειά τους είναι να βρίσκουν λύσεις για τη συλλογή, την κωδικοποίηση και τη μετάδοση της πληροφορίας, μέσα από τα δίκτυα οπτικών ινών, το Internet, τη σταθερή ή κινητή τηλεφωνία. Δουλεύουν στο «παρασκήνιο», αλλά είναι παρόντες παντού γύρω μας: στη βιομηχανία, στη δημόσια διοίκηση, στις τράπεζες, στις ασφάλειες, στις κατασκευές. Σε μια επιχείρηση σχεδιάζουν και εγκαθιστούν δίκτυα και βάσεις δεδομένων, με στόχο την αποτελεσματική και ασφαλή διακίνηση της πληροφορίας, μέσα και έξω από αυτήν. Στην Ελλάδα, οι Μηχανικοί Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων υπολογίζονται γύρω στους 5.500 και σχεδόν όλοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό ανεργίας τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ η απασχόληση στο επάγγελμα αυξάνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τη συνολική απασχόληση
O Στέλιος είναι Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων στην εταιρεία Printec, η οποία ηγείται στο χώρο της τεχνολογίας αυτοματοποίησης συναλλαγών. Ο Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων φροντίζει για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Είναι απαραίτητος οπουδήποτε λειτουργούν Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, πληροφοριακά συστήματα και δίκτυα τηλεπικοινωνίας: σε σπίτια, επιχειρήσεις, οργανισμούς και βιομηχανίες. Στην Ελλάδα, απασχολούνται πάνω από 22.000 Τεχνικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων, σχεδόν όλοι, ως μισθωτοί μόνιμης απασχόλησης. Το 73%, είναι κάτω των 44 ετών. Την πενταετία 2014-2018, η απασχόληση στο επάγγελμα αυξήθηκε θεαματικά σε σχέση με τη συνολική απασχόληση.
Η Ιστορία των Τηλεπικοινωνιών
από τον Ιστότοπο “ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ”
(Πατήστε στην παρακάτω εικόνα)

Ενδιαφέρον είναι και το παρακάτω άρθρο:
Η Κοινότητα της πληροφορικής & των τηλεπικοινωνιών Vs COVID-19:Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα
«Παρακαλώ, περιμένετε στο ακουστικό σας». Η φράση που έγινε σήμα κατατεθέν των ελληνικών τηλεπικοινωνιών. Δείτε τη συσκευή του ιστορικού αριθμού “131”…
(Πατήστε στην παρακάτω εικόνα)
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.