
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε ή κατεβάσετε την ταινία
Ο Χίρο Χαμάντα είναι ένα παιδί θαύμα της ρομποτικής που ζει στη φανταστική μητρόπολη του Σαν Φρανσόκιο, κάτι μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Τόκυο. Η ζωή του επιφυλάσσει περίεργα παιχνίδια και σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη και μυστηριώδη απειλή, κάποιος του έχει κλέψει και χρησιμοποιεί την εφεύρεσή του. Ο Χίρο δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρατεύσει τις δεξιότητες του και να μετατρέψει μια αλλόκοτη παρέα από συντρόφους σε ατρόμητη ομάδα hi-tech σούπερ ηρώων. Με σύμμαχο τον καλύτερο του φίλο, ένα τουρλωτό ρομπότ που ακούει στο όνομα Μπέιμαξ, την εθισμένη στην αδρεναλίνη Γκο-Γκο Τομάγκο, τη μάγισσα της χημείας Ξινομελένια, το τέρας της καθαριότητας Γουασάμπι και τον παθιασμένο Φρεντ, ο Χίρο θα κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει το μυστήριο. Μαζι τους θα ειναι και η εφευρεση του αδερφου του Χιρο, το φουσκωτο ιατρικο ρομποτ Μπέιμαξ που χει προγραμματιστει αποκλειστικα και μονο για να βοηθα κι οχι για να καταπολεμα το εγκλημα.
Δείτε την ταινία:
Ανάλυση της ταινίας:
Το περιβάλλον αναφοράς που υπερισχύει στην ταινία, είναι το ανθρωπογενές . Η πλοκή της ταινίας, εξελίσσεται αρχικά σε ένα στάδιο για αγώνες ρομπότ και στη συνέχεια, σε μια πόλη και σε ένα εργαστήριο με εφευρέσεις. Μετά τους αγώνες με ρομπότ και παιχνίδια , η πλοκή μεταφέρεται σε ένα εργαστήριο με εφευρέσεις όπου δουλεύει ο Ταντάσι, ο αδερφός του Χίρο. Εκεί ο ήρωας βλέπει όλες τις εφευρέσεις που υπάρχουν
( ιατρικός συνοδός, ηλεκτρομαγνητική ανάρτηση και άλλα .
Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε σε διάφορα μέρη της πόλης : το σπίτι του Χίρο, εργοστάσια και δρόμους.
H ταινία έχει ποικίλες αναφορές που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα ή θέματα αειφορίας. Αναφέρεται σε θέματα τεχνολογίας τα οποία πολλές φορές έχουν περιβαλλοντικές προεκτάσεις και επιπτώσεις. Ένα από αυτά τα θέματα είναι τα υδρόβια ποδήλατα.
Ο Χίρο όταν βλέπει τις εφευρέσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα άλλων συνομηλίκων του αποφασίζει να ασχοληθεί και ο ίδιος με το θέμα αυτό και να προσπαθήσει να εφεύρει κάτι πρωτότυπο. Μια από τις εφευρέσεις που παρουσιάζονται στην ταινία είναι και τα υδρόβια ποδήλατα. Εξοπλισμένα με καινοτόμα τεχνολογία, τα θαλάσσια ποδήλατα συνδυάζουν την ανθρώπινη δύναμη (το παραδοσιακό πετάλι) και την ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, διαθέτουν φιλικό προς το περιβάλλον κινητήρα, ο οποίος απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Συνήθως αποτελούνται από έναν ηλεκτροκινητήρα, δύο ισχυρές μπαταρίες και μια διαισθητική κονσόλα. Είναι η πρώτη μηχανή ψυχαγωγίας που συνδυάζει την αλληλεπίδραση ανθρώπου και ηλεκτρικής τεχνολογίας. Τα υδρόβια ποδήλατα έχουν τόσο κοινωνικές όσο και περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Είναι οικονομικά μέσα , αφού δεν καταναλώνουν ενέργεια και καύσιμα . Άρα, αποτελούν μια συμφέρουσα οικονομική λύση ψυχαγωγίας. Ακόμη, δεν συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη ή στην ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς δεν αποβάλλουν ρύπους που είναι βασικό αίτιο του φαινομένου του θερμοκηπίου . Στην ταινία υπεύθυνος γι’ αυτή την εφεύρεση είναι ένα άτομο που δουλεύει στο εργαστήριο, ενώ οι συνέπειες που παρουσιάζονται είναι η φιλικότητα προς το περιβάλλον και η οικονομία ενέργειας (16ο λεπτό).
Ένα ακόμη περιβαλλοντικό πρόβλημα που θίγεται είναι η ανακύκλωση. Στο 17ο λεπτό γίνεται αναφορά στην ανακύκλωση. Στην ταινία όμως αναφέρεται μόνο η ανακύκλωση ρούχων δηλαδή να μην αγοράζει κανείς καινούρια ρούχα αλλά να προσπαθεί να μεταποιήσει τα παλιά. Κανένα άλλο είδος ανακύκλωσης δεν αναφέρεται και δεν προσφέρεται άλλη γνώση όπως ορισμός ανακύκλωσης, υλικά που ανακυκλώνονται και τα οφέλη της. Παρόλ’ αυτά ο εκπαιδευόμενος μπορεί να αποκομίσει γνώσεις σχετικά με τον ορισμό της και τα οφέλη της. Η διαδικασία κατά την οποία τα απορρίμματα επαναχρησιμοποιούνται ή μετατρέπονται σε πηγές ενέργειας ή σε πρώτες ύλες λέγεται ανακύκλωση. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών, για το περιβάλλον, υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον. Άρα, ανακύκλωση είναι η διαδικασία της συστηματικής συλλογής, διαλογής και επαναφοράς των χρήσιμων υλικών από τα απορρίμματα στον κοινωνικό και οικονομικό κύκλο ζωής. O ορισμός της λοιπόν μπορεί να εξαχθεί μέσα από την παρακολούθηση της ταινίας, η οποία κάνει λόγω για μεταποίηση των παλιών ρούχων με σκοπό να δημιουργηθούν νέα. Όσον αφορά τώρα τα οφέλη της ανακύκλωσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή των πρώτων υλών από την ανακύκλωση των υλικών είναι πολύ σημαντική. Για το γυαλί φθάνει το 90%, για το λευκοσίδηρο το 78%, για το αλουμίνιο το 95% και για το PET το 99%, ενώ σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων, το ενεργειακό όφελος από την ανακύκλωση είναι 68% για το χαρτί, 31% για το γυαλί, 95% για το αλουμίνιο και 85-90% για τα πλαστικά (Λιόλιου, 2014) . Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονομείται και νερό και μειώνεται και η ρύπανση. Σε οικονομικό επίπεδο, μειώνονται οι ανάγκες σε πρώτες ύλες, άρα χρειάζονται λιγότερο εξοπλισμό καιδημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας .
Εκτός από την ανακύκλωση και τα υδρόβια ποδήλατα αναφέρονται και άλλα επιτεύγματα τα οποία δεν φαίνεται να έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις . Ένα από αυτά είναι το μηχάνημα με το οποίο επιτυγχάνεται η τηλεμεταφορά ανθρώπων και αντικειμένων. Αυτό το μηχάνημα έχει σκοπό να αποφέρει πολλά κέρδη στον εφευρέτη, όμως τελικά οδηγεί στην απώλεια ανθρώπων και στο θάνατο. Τέλος, η κυριότερη εφεύρεση στης ταινίας είναι το μαικρομποτ. Ο Χιρο αναφέρει ότι δεν επιθυμεί αυτή η εφεύρεση να του αποφέρει χρήματα και να την εκμεταλλευτεί για προσωπικό συμφέρον, αλλά για την ικανοποίηση συμφερόντων μελλοντικών γενιών. Επιθυμεί λοιπόν να βοηθήσει τις επόμενες γενιές και όχι τον εαυτό του. Αντίθετα, ο Κρέι (μεγάλος επιχειρηματίας) θέλει τα μάικρομποτ για να κυριαρχήσει στον κόσμο και να καταστρέψει τους υπόλοιπους.
Σε επίπεδο αξιών και στάσεων η ταινία έχει ως στόχο να μας μεταδώσει κάποιες αξίες. Η έννοια της συλλογικότητας είναι διάχυτη. Στην αρχή, ο Χίρο ενεργεί ατομικά προκειμένου να φτιάξει την εφεύρεση του χωρίς να επιδιώκει τη βοήθεια κανενός, αλλά στη συνέχεια μαζί με τη βοήθεια του αδερφού του Ταντάσι την παρουσιάζει. Ακόμη, με τη βοήθεια των φίλων του και του Η/Υ προγραμματίζει τους φίλος του και την εφεύρεση του αδερφού του, Ταντάσι, να έχουν κάποιες δυνάμεις για να πολεμήσουν το κακό. Κάποιος τεμαχίζει τα εμπόδια, άλλος πηδάει πολύ ψηλά και μακριά, άλλος κινείται με ρόδες και ο ιατρικός συνοδός έχει πολύ δυνατή γροθιά ( 56 ο λεπτό). Όλα αυτά γίνονται ομαδικά με σκοπό να αποκαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα που σκότωσε τον αδερφό του και να δικαιωθούν. Η μεγάλη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ του Χίρο και του Μπέιμαξ, ενός πληθωρικού ρομπότ, είναι ο πυρήνας της ταινίας.
Άλλη μια δεξιότητα που απορρέει από την ταινία είναι ο καταμερισμός των δυνάμεων και των υπευθυνοτήτων με σκοπό την καλύτερη δυνατή επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος που είναι η αποκάλυψη της μάσκας. Οι δυνάμεις και οι υπευθυνότητες μοιράζονται για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Επίσης, μας διδάσκει να επιμένουμε προκειμένου να επιτύχουμε το σκοπό μας και να μην απελπιζόμαστε αν δεν μπορούμε να πετύχουμε σύντομα. Πρέπει να ερευνούμε, να αναζητούμε λύσεις και έπειτα να τις υλοποιούμε. Αυτή την τακτική ακολούθησε και ο Χίρο. Δεν μπορούσε να σκεφτεί μια πρωτότυπη εφεύρεση και απελπίστηκε Όμως τελικά δεν τα παράτησε αλλά συνέχισε με επιμονή και υπομονή να ψάχνει, να αναζητεί λύση στο πρόβλημά του και τελικά τα κατάφερε και έφτιαξε το μάικρομποτ.
Ακόμη, προτρέπει τους εκπαιδευόμενους να σκεφτούν και την επιστημονική ηθική, δηλαδή να μην χρησιμοποιούν την τεχνολογία μόνο για προσωπικό τους συμφέρον αλλά για το συμφέρον όλων των μελλοντικών γενεών. Οι πράξεις του αυτές αποδεικνύουν την ανιδιοτέλεια του ήρωα. Αντίθετα, ο Κρέι είναι ένας ιδιοτελής άνθρωπος που ενδιαφέρεται μόνο για το προσωπικό του όφελος, για την κυριαρχία στον κόσμο. Τέλος, η ταινία αυτή δεν προωθεί την εκδίκηση. Στην αρχή ο Χίρο θέλει να εκδικηθεί για το θάνατο του αδερφού του τον καθηγητή Κάλαχαν , αλλά τελικά καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται τα μηχανήματα και άλλους ανθρώπους για να καταστρέψει κάποιους άλλους. Ο Ταντάσι έφτιαξε τον ιατρικό επισκέπτη για να βοηθήσει τον κόσμο και όχι για να τον καταστρέψει και να τον σκοτώσει. Άρα, η αποστολή του πρέπει να παραμείνει ίδια και όχι να αλλάξει για να οδηγήσει σε απώλεια κάποιων ανθρώπων.
Η ταινία Big Hero 6 είναι διαθεματική. Μπορεί να συνδεθεί με τη φυσική κυρίως, καθώς υπάρχουν πολλές εφευρέσεις. Τα ρομπότ, η ηλεκτρομαγνητική ανάρτηση στα ποδήλατα έτσι ώστε να έχουν μηδενική αντίσταση και γρηγορότερη μηχανή, οι μπαταρίες λιθίου, οι τηλεμεταφορές και η έννοια του μαγνητικού πεδίου είναι καταστάσεις και θέματα που αφορούν τη φυσική. Επίσης, μπορεί να συνδεθεί και με τη χημεία καθώς γίνεται αναφορά στο χλωρικό οξύ, στο κοβάλτιο, στο υπεροξείδιο του υδρογόνου με σκοπό να έχουμε τη χημική εξουδετέρωση του μετάλλου, με την κοινωνική και πολιτική αγωγή για τα δικαιώματα των ανθρώπων και την επιστημονική ηθική.
Η ταινία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το θεατή σε θέματα επιστημονικής ηθικής, κυρίως, με σκοπό να μην δρουν οι θεατές μόνο για προσωπικό τους όφελος αλλά για το κοινό καλό. Να σκέφτονται πριν γνωστοποιήσουν οποιαδήποτε εφεύρεση τους τα οφέλη και τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχουν σε όλους τους τομείς της ζωής, να αντιληφθούν το πρωτεύοντα ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και να σκέφτονται τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μηχανών και των ρομπότ. Τα προβλήματα αυτά που θίγονται είναι περίπλοκα και γι’ αυτό ενυπάρχει και ένα ηθικό δίλημμα στην υπόθεση. Να χρησιμοποιήσει ο Χίρο το ρομπότ-ιατρικό επισκέπτη για να σκοτώσει τον Κάλαχαν και τον Κρέι που οφείλονται για το θάνατο του αδερφού του ή να μην τους σκοτώσει, να μην εκδικηθεί γιατί ο αδερφός του ήταν πάντα ένας δίκαιος άνθρωπος και δεν ήθελε η εφεύρεσή του να προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς;Τελικά το πρόβλημα λύνεται με την κατανόηση των λαθών του Χίρο ο οποίος δεν εκδικείται κανέναν.
Η ταινία είναι ρεαλιστική σε μεγάλο βαθμό , αλλά οι εφευρέσεις που παρουσιάζονται δεν έχουν γίνει εφικτές ακόμη στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουμε αν θα γίνουν κάποια στιγμή. Υπάρχουν αρκετά φανταστικά στοιχεία όπως είναι ο ιατρικός επισκέπτης και η τηλεμεταφορά ανθρώπων .
Σε συναισθηματικό επίπεδο, στην αρχή υπάρχει η χαρά για την εφεύρεση του Χίρο και η ικανοποίηση για την ανταμοιβή των κόπων του. Έπειτα, η θλίψη για το θάνατο του Ταντάσι και η αγωνία για το αν θα ανακαλυφθεί αυτός ο άνθρωπος που προσπαθεί να βλάψει τους άλλους για να επωφεληθεί ο ίδιος και να κυριαρχήσει στον κόσμο. Επίσης, υπάρχει και αγωνία για το αν θα εκδικηθεί ο Χίρο για τον θάνατο του αδερφού του.
Αξιολόγηση ταινίας Big Hero 6
Αναφορά στην αειφορία:Εμπλέκει το φυσικό περιβάλλον με την κοινωνία και την οικονομία
γνώσεις:Γνώσεις σχετικά με τις εφευρέσεις, την ανακύκλωση και εναλλακτικούς τρόπους
μεταφοράς
Ευθύνη προβλήματος: άνθρωποι
Τρόποι αντιμετώπισης :Υδρόβια ποδήλατα, ανακύκλωση
αξίες : Προωθεί τη φιλία, την επιμονή, τη συλλογικότητα , το κοινό καλό, τον καταμερισμό των υπευθυνοτήτων και την επιστημονική ηθική
στάσεις : Παρουσιάζει στάσεις για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και επιστημονικής ηθικής
ευαισθητοποίηση : Προωθεί την ευαισθητοποίηση για την ύπαρξη της επιστημονικής ηθικής
Συστημική προσέγγιση :Αλληλεπιδρούν πολλοί παράγοντες (μείωση ενέργειας, καυσίμων, ανακύκλωση, τεχνολογία)
Ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής : Δεν ενθαρρύνει το θεατή να συμμετέχει ενεργά για κάτι
Συνεργασία- συλλογικότητα : Προωθεί τη συνεργασία και τη συλλογικότητα ανάμεσα σε φίλους και στην οικογένεια
Στόχοι ταινίας :Στόχοι ταινίας είναι κοινωνικοί , ψυχαγωγικοί και περιβαλλοντικοί
Ρεαλισμός : Δείχνει ρεαλιστικές καταστάσεις με κάποια φανταστικά στοιχεία( εφευρέσεις)
διαθεματικότητα :Σύνδεση με τη φυσική, ιατρική, χημεία και την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Ηθικά διλήμματα : Τίθεται το ηθικό δίλημμα σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας και τον τρόπο χρήσης
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.