25 Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών / Βία στις σχέσεις & έμφυλη βία: Μύθοι και Πραγματικότητα…

different nationalities international days3

.png
Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους
.

Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης.

Μια γυναίκα σήμερα, θεωρητικά είναι σε καλύτερη τύχη από ότι 50 χρόνια πριν. Παραδόξως κι ενώ έχουν αλλάξει τόσα, συνεχίζει να βρίσκεται στη σκιά μιας κοινωνίας άνισης, προβληματικής και βουτηγμένης στη βία, έμφυλης και μη. Όσο κι αν θέλουμε να νομίζουμε πως η ισότητα των φύλων έχει κάνει προόδους σήμερα και πως η γυναίκα είναι πιο ανεξάρτητη και ελεύθερη στη σημερινή κοινωνία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το γυναικείο φύλο ποδοπατείται καθημερινά και το τραγούδι αυτό υπάρχει για να μας θυμίζει πως όσο χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσες διαδηλώσεις κι αν έχουν γίνει, τίποτα δεν έχει αλλάξει δραστικά. Γιατί, δυστυχώς, ο ρόλος μας και η ελευθερία μας ως γυναίκες είναι ακόμα σε πολλά σημεία διαπραγματεύσιμος. Οι γυναικοκτονίες είναι η σταθερή είδηση της ημέρας, και ο αριθμός αυτών που υποφέρουν ίσως στο διπλανό διαμέρισμα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που πιστεύουμε.

Σεξισμός ονομάζεται κάθε έκφραση (πράξη, λέξη, εικόνα, χειρονομία), η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, εξαιτίας του φύλου τους.

Ο σεξισμός έχει επίπτωση κυρίως στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τους άνδρες και τα αγόρια όταν εκείνοι συμμορφώνονται με τους ρόλους που τους έχουν αποδοθεί λόγω φύλου.

Ο σεξισμός μπορεί να έχει πιο βλαβερές συνέπειες για ορισμένες γυναίκες και άνδρες λόγω εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας, κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας, έμφυλης ταυτότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραγόντων.

Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που την υφίσταται. Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του.

Ήδη από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να μας υπενθυμίζει την ύπαρξη αυτού του έντονου κοινωνικού φαινομένου, αλλά και να μας κινητοποιεί στην κατεύθυνση της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, της πρόληψης και της εξεύρεσης λύσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • Το 1/3 των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών
  • 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω ενδοοικογενειακής βίας
  • Το 74% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στη χώρα τους.

Το μέλλον κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας είναι η νέα γενιά. Τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια που ετοιμάζονται να αδράξουν την κάθε ευκαιρία και να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται , περιμένουν από εμάς τη σωστή καθοδήγηση, την ενδυνάμωση και την μεταλαμπάδευση του μηνύματος της ισότητας, της υπευθυνότητας , της ανάγκης σεβασμού προς τον συνάνθρωπο μας και της συνολικής προσπάθειας για την εξάλειψη και καταπολέμηση της βίας.

Ας εκπαιδεύσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να είναι υπεύθυνα απέναντι στο άλλο φύλο, να στηρίζουν τις επιλογές και τις ευκαιρίες του άλλου φύλου και μέσω της σωστής και μεθοδικής ενημέρωσης, να κατανοούν πως οι γυναίκες και οι άντρες, τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να ξεκινούν από την ίδια ‘’αφετηρία’’, με τα ίδια εφόδια και δυνατότητες και κυρίως με τον ίδιο σεβασμό. Η επιτυχία των παιδιών μας είναι η επιτυχία της κοινωνίας μας.

 

via

Το θηλυκό και το αντρικό πρόσωπο της βίας

Έχει ο κόσμος την ίδια αντίδραση στη βία;Συμπεριφέρεται διαφορετικά αν αυτή προέρχεται από μια γυναίκα ή από έναν άνδρα;
Το βίντεο παρακάτω αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά του κόσμου είναι διαφορετική ανάλογα με το ποιος είναι αυτός που ασκεί βία.Γυρισμένο από δυο ηθοποιούς σε ένα πάρκο στο κέντρο του Λονδίνου δείχνει αρχικά τον άνδρα να ασκεί βία στη φίλη του και στη συνέχεια το αντίθετο.

Στην πρώτη περίπτωση οι περαστικοί αντιδρούν προσπαθώντας ακόμα και να τους χωρίσουν, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απλά γελούν!Το βίντεο είναι μια δημιουργία του Dare London και έχει σκοπό να αναδείξει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας κατά των ανδρών.

Τακούνια για καρφιά

Όταν τα σκέφτεσαι όλα αυτά, το σφίξιμο στο στομάχι συνοδεύεται από ένα αίσθημα ελπίδας, πως μια μέρα θα έρθει η κάθαρση. Την κάθαρση αυτή την περιγράφει η Ιουλία Καραπατάκη, σε στίχους ΟρέστηΝτάντου, στο τραγούδι «Τακούνια για καρφιά». Κάθε στίχος κι ένα αγκαθάκι στην ψυχή σου. Κι όσο το ακούς, μια συνειδητοποίηση συμβαίνει μέσα σου, πως υπάρχουμε όλες μέσα στα λόγια, η καθεμιά με τον τρόπο της.

 Για να δείτε την όμορφη παρουσίασή τους πατήστε στην παρακάτω εικόνα
λκθυσοκδφθγηπσδι

Δείτε περισσότερα για την Πρωτοβουλία των παραπάνω μαθητών για την ευαισθητοποίηση κατά της βίας των γυναικών από τον ιστότοπο edweek πατώντας εδώ 

 

Στίχοι και ανάλυση

 

Το κοριτσάκι πίσω σου
Το κοριτσάκι πίσω σου
Που ‘χει χαθεί στον ίσκιο σου
Που ‘χει χαθεί στον ίσκιο σου
Λάθος το λογαριάζεις

 

Το τραγούδι ξεκινά με το να απευθύνεται στον δυνάστη, τον κακοποιητή, αυτόν που φυλάκισε, αδίκησε, δεν αγάπησε. Του τραγουδά και προειδοποιεί, πως το κοριτσάκι εκείνο που έχει αφήσει πίσω του, να χάνεται στη σκιά και το σκοτάδι του, θα φύγει. «Κοριτσάκι» ακούς, και σκέφτεσαι κάτι αθώο και όμορφο. Ένα πλάσμα που νοερά φαντάζεσαι να παίρνει αγάπη, αλλά αυτό χάνεται στη σκιά ενός ισχυρού  συντρόφου, πατέρα, ό,τι είναι σε κάθε σενάριο η μορφή του προστάτη άντρα. Ένα δίπολο ικανό να σκιαγραφήσει τη μορφή μιας σχέσης που η γυναίκα εγκλωβίζεται, περιορίζεται μέσα σε όρια που ακόμα κι αν απέχουν πάρα πολύ από τη μια στην άλλη, έχουν ένα κοινό σημείο. Την κρατούν πίσω, κρυμμένη σε φόβους κι απαγορεύσεις που μόνο σε πλάσματα γένους θηλυκού αγριεύουν.

 

Σύντομα θα βγει μια βόλτα μες στην πόληχωρίς κρυφό πιστόλι, χωρίς να φοβηθεί.Κάποια Κυριακή φουστάνι και αέραςθα ποδοπατηθεί στο διάβα της το τέρας.Τακούνια για καρφιά,να εκδικηθεί η ομορφιά.

 

Η ερμηνεύτρια συνεχίζει ν’ απευθύνεται σε κάποιον σαν να του περιγράφει τι πρόκειται να συμβεί. Το κοριτσάκι σύντομα θα τα καταφέρει, θα φύγει από τον ίσκιο του, θα περπατήσει μοναχή της. Η ελευθερία παρομοιάζεται με μια βόλτα μέσα στην πόλη, μια εικόνα που μέσα στην απλοϊκότητά της αποτινάζει κάθε καταπίεση. Κάποια Κυριακή, τα δεσμά θα σπάσουν για το κοριτσάκι εκείνο που ίσως βλέπεις τον εαυτό σου μέσα του, ή τον έβλεπες κάποτε. Χωρίς φόβο, και χωρίς το κρυφό πιστόλι που για ακόμη μια φορά δηλώνει την άμυνα, την ανάγκη για προστασία. Κυριολεκτικές ή μη, οι έννοιες είναι αληθινές κι ολοζώντανες στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να βρεθούμε απροστάτευτες μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, την οικογένεια, τη σχέση, ακόμα και τη δουλειά. Μια απλή βόλτα μπορεί να μας βρει εκτεθειμένες απέναντι σε κάθε είδους κίνδυνο, αλλά με σημαντικότερο στοιχείο το ύψος της φούστας μας. Κι όλα αυτά, η Καραπατάκη μελωδικά τραγουδά πω, σαν τέρας, θα ποδοπατηθούν στο διάβα του κοριτσιού που αποφασιστικά πια δραπετεύει, φεύγει.

 

Αυτή η γυναίκα σπίτι σουπου ‘χεις για ισοβίτη σου,σε λίγο θα σου φύγει.

 

Το κοριτσάκι γίνεται γυναίκα, και στην προκειμένη ένας ισοβίτης στα χέρια του άντρα της, του συντρόφου της. Μια γυναίκα, όμως, που απλά μια μέρα θα πει «φτάνει» και θα φύγει. Μια μέρα θα ξημερώσει διαφορετική, και η δύναμη δε θα ταυτίζεται με ανοχή και υπομονή. Η δύναμη θα δείχνει προς τη φυγή από τον πόνο, από ένα κλειστό στόμα και μια ζωή που μαραζώνει στα λάθος χέρια, είτε με το πρόσχημα της αγάπης, της απειλής, ή της βίας.

Αυτό που στο τραγούδι παρομοιάζεται με τέρας, είναι όλα όσα περιγράφονται και δυστυχώς σε πολλές δεν είναι απλώς γνώριμα, μα τρόπος ζωής. Το τέρας, όμως, θα έρθει η στιγμή που θα ποδοπατηθεί από τακούνια, από γυναικεία βήματα που θα γίνουν καρφιά και στον διάβα τους θα εκδικηθούν. Για τον δημιουργό, εκδικείται η ομορφιά, και μάλιστα φωναχτά και περήφανα. Μια ομορφιά που δε φέρει σημάδια πόνου, φόβου, έλλειψης αγάπης. Μια ομορφιά που πολλές χάνουν πίσω απ΄την κλειστή πόρτα του σπιτιού τους.

Αυτό το τραγούδι, δεν το κατάλαβα την πρώτη φορά που το άκουσα. Τη δεύτερη δάκρυσα, και δεν απόρησα γιατί. Είτε το θέλουμε είτε όχι, ζούμε σε μια κοινωνία που καθημερινά μας αποδεικνύει πόσο απάνθρωπη μπορεί να γίνει και όσο κι αν μας θυμώνει, άνιση. Η γυναίκα που μετατρέπεται σε ισοβίτη, το κορίτσι που χάνει το φως και την ευτυχία του σε κάθε λογής σχέση είναι ικανά να γίνουν γροθιά στο στομάχι μέσα από νότες και μελωδία. Ζούμε με τον φόβο της ασφάλειάς μας, με τις πληγές πως όσο τα χρόνια περνούν, αντί να πηγαίνουμε μπροστά, εμείς μετράμε δ@λοφονημένες.

Εκείνη η “Κυριακή”, όμως, είναι ο λόγος να παλεύουμε. Η βόλτα μας και η ανάγκη μας να εκδικηθούμε το τέρας της έμφυλης βίας, είναι και η κινητήριος δύναμη για να λέμε πως μπορούμε να προστατευτούμε, να υψώσουμε ανάστημα και να ουρλιάξουμε “φτάνει”. Καμιά μας δεν έχει θέση στο σκοτάδι, καμιάς η μοίρα δε θα πρέπει να βρίσκεται πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα. Σε σχέσεις που γίνονται η φυλακή μας, σε χέρια που σηκώνονται γιατί θεωρούμαστε κτήματα άψυχα, σε δουλειές που δε νοείται να επιβιώσουμε κάτω από συνθήκες σεβασμού ή ισότητας. Σε μια κοινωνία που αν έρθει η κακιά η ώρα, σηκώνεται ένα δάχτυλο να μας πει «τα ήθελες». Σε όλα αυτά, που τα καρφιά μας πρέπει να σημάνουν το τέλος τους.

Το τραγούδι γράφτηκε το 2022 κι ανήκει στο ομώνυμο άλμπουμ «Τακούνια για Καρφιά». Ο κόμπος στο λαιμό όταν τραγουδιούνται αυτοί οι στίχοι, είναι η απόδειξη πως χρειάζεται να θεραπευτούμε από την παθογένεια της ανισότητας, πως ο φόβος δεν έχει καμία θέση μέσα μας και ποτέ δεν είχε. Πως, η βόλτα της καθεμιάς από εμάς ίσως διαφέρει, μα το σίγουρο είναι πως θα έχουμε καταφέρει να φύγουμε. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος σε τούτο τον κόσμο που δεν του αξίζει να είναι ελεύθερος.


Έμφυλη βία και κοινωνικές στάσεις και αντιλήψεις

Η βία κατά των γυναικών, φαινόμενο τόσο παλιό όσο και οι πατριαρχικές μας κοινωνίες, αναγνωρίστηκε ως κοινωνικό πρόβλημα, μόλις τις  τελευταίες δεκαετίες χάρη στις έρευνες και τους αγώνες των φεμινιστριών. Το φαινόμενο  έγινε αποδεκτό και από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, κ.ά.
Τα αίτιά του συνδέονται άμεσα με την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και με κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια που υπάρχουν στον τόπο μας. Αυτά διαμορφώνουν ένα πολιτιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η βία κατά των γυναικών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γίνεται αποδεκτή.
Οι Διεθνείς Συμβάσεις αναδεικνύουν τη βία κατά των γυναικών ως μορφή διάκρισης, η οποία εμποδίζει σοβαρά την ικανότητα τους  να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους σε ισότιμη βάση με τους άνδρες. Αναγνωρίζοντας λοιπόν  το πρόβλημα και τις συνέπειές του, ασχολήθηκαν αρχικά κυρίως με τη βία στο χώρο της οικογένειας.  Αργότερα αποδέχτηκαν και άλλες μορφές και χώρους άσκησης βίας.
Όπως τονίζετει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφωρη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε.».

Το 1995, στη Διάσκεψη του Πεκίνου, προσδιορίστηκαν πέντε (5) διαστάσεις της:
η σωματική, η σεξουαλική, η ψυχολογική, η οικονομική και η πνευματική βία, επιπλέον δε τοποθέτησαν μεταξύ των δραστών της και το ίδιο το κράτος.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε πως σε ότι αφορά την έμφυλη βία σε καιρό πολέμου χρειάστηκε ο βιασμός 50.000 γυναικών όλων των παρατάξεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία για να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως έγκλημα πολέμου.

cache 846x3000 Analog medium 682245 221013 2552020

Η έμφυλη βία στην Ευρώπη

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών – φυσική ή διαδικτυακή – αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε πρόσφατη δήλωση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022 τονίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Μία στις δύο έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και μία στις 20 γυναίκες αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα βιασμού. Η έμφυλη βία περιλαμβάνει τη σεξουαλική, σωματική, ψυχική ή/και οικονομική κακοποίηση που ασκείται σε ιδιωτικό ή δημόσιο πλαίσιο.

Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έμφυλη βία συνδέεται στενά με τις ανισότητες στην εξουσία μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και τις αρνητικές εκφάνσεις του ανδρισμού (UN Women, 2016). Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε τις ρίζες των έμφυλων στερεοτύπων για να κατανοήσουμε τους παράγοντες που τα επηρεάζουν. Οι παράγοντες εκείνοι εντοπίζονται σε πολιτιστικές παραδόσεις, στην οικογένεια και το σπίτι, μέχρι σε ευρύτερες κοινωνικές πρακτικές, όπως η σεξουαλική αντικειμενοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης ή στη διαφήμιση. Όλες αυτές οι πτυχές συμβάλλουν στα επιβλαβή έμφυλα στερεότυπα και στην κανονικοποίηση της έμφυλης και σεξουαλικής βίας.

Άλλοι παράγοντες που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών είναι οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή βίας στο διαδίκτυο από την ηλικία των 15 ετών. Όπως αναφέρεται στη Γενική Σύσταση αριθ. 1 της GREVIO για την ψηφιακή διάσταση της βίας κατά των γυναικών, «οι προσωπικές εμπειρίες των γυναικών και των κοριτσιών από την έμφυλη βία, στο διαδίκτυο και εκτός, έχουν αυξηθεί ή διευκολυνθεί από την τεχνολογία, ιδίως από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε διαδικτυακά και ψηφιακά περιβάλλοντα. Η τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) έχει επιτρέψει τη διάπραξη βίας κατά των γυναικών σε κλίμακα άγνωστη στο παρελθόν. Η έναρξη της πανδημίας Covid-19 το 2020 έχει ενισχύσει περαιτέρω την κατάσταση αυτή».

Τι είναι το ΜenABLE και ποιοι οι στόχοι του:

Το έργο MenABLE, που σημαίνει “Empower Manpower against gender-based violence online” (Ενδυνάμωση ενάντια στην έμφυλη διαδικτυακή βία), έχει διάρκεια 24 μήνες (Φεβρουάριος 2023 – Ιανουάριος 2025) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρωταρχικός στόχος του είναι η καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας μέσω της ευαισθητοποίησης, της μη επίδειξης ανοχής και του σεβασμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος menABLE, το European Schoolnet συνεργάζεται με την Child Focus (Βέλγιο), το CDYC (Δανία) και το ΙΤΕ (Ελλάδα) για την αντιμετώπιση της έμφυλης διαδικτυακής βίας. Αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των ανδρών και των αγοριών για την επίτευξη των στόχων του έργου, το MenABLE στοχεύει στην πρόληψη της έμφυλης διαδικτυακής βίας μέσω της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της, καθώς και της προώθησης στρατηγικών μεθόδων πρόληψης, που απευθύνονται, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά, σε αγόρια και νεαρούς άνδρες.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία και οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου θα στοχεύουν στην πρωτογενή πρόληψη, στην αλλαγή των κοινωνικών τάσεων και της συμπεριφοράς, προκειμένου να μηδενιστεί η ανοχή μας σε όλες τις μορφές έμφυλης βίας.

Στόχος του προγράμματος είναι να προσεγγίσει τους εφήβους (13-15 ετών) και τους νέους (16-18 ετών) σε τυπικά και άτυπα εκπαιδευτικά πλαίσια, απευθύνοντας πρόσκληση σε επαγγελματίες της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών σχολείων, των δασκάλων/εκπαιδευτικών, των κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελματιών που εργάζονται με νέους σε αθλητικούς συλλόγους, κατασκηνώσεις, βιβλιοθήκες, μεταξύ άλλων και τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το έργο menABLE θα αναπτύξει τρεις κύριους πυλώνες δράσης :

  • Τη δημιουργία εργαλείων για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση της βίας μέσω της ενδυνάμωσης, αλλά και υλικό παρέμβασης για το ρόλο του παρατηρητή: θα αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που θα αποτελείται από μια ευρεία ποικιλία πηγών, όπως κατευθυντήριες οδηγίες και διαδραστικό,  οπτικοακουστικό υλικό προς χρήση σε τυπικά και άτυπα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση: θα διοργανωθεί μια σειρά από εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις εκπαίδευσης και προβολής για την κατάρτιση και την υποστήριξη νέων, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών του σχολείου, κοινωνικών λειτουργών και άλλων φροντιστών, συμπεριλαμβανομένων των γονέων.
  • Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης: οι δραστηριότητες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της Εργαλειοθήκης και την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων, και των έμφυλων στερεοτύπων, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε (διαδικτυακή) έμφυλη βία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Website: www.menable.eu

Social media:

Instagram: @menable_eu
TikTok: @menable_eu

  Περιορισμένες σε ένα σπίτι με βία…
Καταγράφτηκε αύξηση εν μέσω πανδημίας
!

dont skip poster 11 18 final 05

Τον τελευταίο χρόνο περίπου τέσσερις χιλιάδες οχτακόσιες εβδομήντα δύο γυναίκες σε όλη την Ελλάδα βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν πως έπεσαν θύματα βίας, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων συγκεντρώνει τα στοιχεία και τα παρουσιάζει κάθε φορά στην  Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών.

Μπορεί καμιά φορά να νομίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα αφορά γυναίκες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.  Δυστυχώς όμως η βία δεν  έχει ταξικούς  ούτε μορφωτικούς περιορισμούς.

Μύθοι και αλήθειες για την έμφυλη βία στην Ελλάδα

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το βίντεο

Η κατάσταση σήμερα

Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορωνοϊού: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με την πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες.

Το σημαντικό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, που δεν γνωρίζει σύνορα, επιλέγει να αναδείξει η «Αποστολή» με μια συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους που σκηνοθετεί ο Γιάννης Αϊβάζης και πρωταγωνιστούν οι: Αντώνης Χαντζής, Χριστίνα Δαλαμάγκα (φωτογραφία – μοντάζ Νίκος Βούλγαρης, βοηθός σκηνοθέτη Κωνσταντίνος Φρίγγας, make up sfx Μαργαρίτα Μονέδα, παραγωγή AIKOR PRODUCTIONS). Η ταινία, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αναφέρεται στις γυναίκες που πολλές φορές δεν μιλούν γιατί φοβούνται τι θα πει ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος, σε αυτές που σωπαίνουν γιατί εξαρτώνται οικονομικά από τον σύζυγό τους, αλλά και σε εκείνες που η αγάπη τις «κρατά» από το να καταγγείλουν τον εφιάλτη που ζουν στα χέρια του συντρόφου τους.  Σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κατά την περίοδο της καραντίνας του Μαρτίου καταγράφηκε μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.  «Στην «Αποστολή» «ξεδιπλώνουμε» ένα πρόγραμμα υποστήριξης για γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στην οποία οι καταγγέλλουσες θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους ειδικούς της οργάνωσής μας για ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη, ειδικά αυτήν την περίοδο που το πρόβλημα φαίνεται να διογκώνεται. Την εποχή της πανδημίας οφείλουμε να θυμόμαστε όσα προσφέρουν οι γυναίκες γιατροί, νοσοκόμες, αστυνομικοί, οι μητέρες κι οι αδελφές μας και οφείλουμε να τις προστατέψουμε από κάθε βία», σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και πάνω.

Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Στοιχεία για την Ελλάδα

  • υπόθεση ενδοοικογενειακή– το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες
  • υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές
  • όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

(Πηγή: news247.gr)

Η έννοια της έμφυλης βίας

Η έμφυλη βία είναι μια κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με διάφορες σοβαρές επιπτώσεις στην ευρύτερη ζωή μιας κοινότητας και ένα ευρύ φάσμα   επιπτώσεων στη σωματική, σεξουαλική, αναπαραγωγική και ψυχική ζωή όλων των εμπλεκομένων, είτε αφορά τους άνδρες, είτε τις γυναίκες (Department of Health,2005).
Η έμφυλη βία είναι ένας γενικός όρος που αφορά κάθε διάκριση ή βλαπτική
συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, εξαιτίας
του κοινωνικού του φύλου ή σεξουαλικού του προσανατολισμού και πλήττει
περισσότερο τις γυναίκες και τα κορίτσια, λόγω της κατώτερης θέση τους στην
κοινωνία,. Φορείς εκδήλωσης της βίας μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας ή της
κοινότητας, καθώς και άτομα που ενεργούν «εκ μέρους» πολιτισμικών, θρησκευτικών ή
κρατικών θεσμών.

Σύμφωνα με τη Σκλάβου (2008: 43), έμφυλη βία ορίζεται η βία που
ασκείται στις γυναίκες από τον σύντροφο τους και μπορεί να ονομαστεί και
ενδοοικογενειακή ή κρυφή βία.
Μέχρι τη δεκαετία του 70’ οι επιστήμες που ασχολούνταν με τη βία των δύο
φύλων, προσπαθούσαν να εξηγήσουν μόνο την «αντρική» βία, και οι γυναίκες έμεναν
εκτός «σφαίρας» του ενδιαφέροντος τους (Αποσπόρη, 2006: 37).

Τη δεκαετία του 70’και μετά, γυναικεία κινήματα κατάγγειλαν τη βία κατά των γυναικών και αγωνίστηκαν για να αναγνωριστούν όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως η κακοποίηση από το σύζυγο/σύντροφο (σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική, οικονομική, λεκτική), η παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική/οικονομική εκμετάλλευση, ο βιασμός και η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας (Maruani, 2006: 196).

 

ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

  • Σωματική Κακοποίηση – κάθε είδους τραυματισμοί και κακώσεις που δεν οφείλονται σε ατυχήματα
  • Σεξουαλική Κακοποίηση – εμπεριέχει σεξουαλικές πράξεις χωρίς τη συναίνεση του θύματος
  • Trafficking – είναι η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση
  • Ψυχολογική Κακοποίηση – περιλαμβάνει συναισθήματα απόρριψης, απομόνωσης, εκμετάλλευσης ή υποτίμησης
  • Λεκτική κακοποίηση – αφορά στη χρήση επιθετικών, προσβλητικών χαρακτηρισμών προς το θύμα
  • Κοινωνική κακοποίηση – αφορά στην απομόνωση του θύματος από τον οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον
  • Οικονομική κακοποίηση – περιλαμβάνει τον πλήρη και κυριαρχικό έλεγχο των οικονομικών πόρων του θύματος με τρόπο υποτιμητικό
  • Συναισθηματική Κακοποίηση αφορά στη συστηματική χειραγώγηση των συναισθημάτων του θύματος
  • Στέρηση / Παραμέληση, κυρίως στα παιδιά, είναι η απουσία κάθε συναισθηματικής υποστήριξης και κάλυψης βασικών αναγκών επιβίωσης

ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ – ΘΥΤΗ

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι μέσα από τη βίαιη συμπεριφορά τους και τον αυταρχισμό τους αξίζουν σαν άνθρωποι, σαν πατέρες και σύζυγοι. Συχνά χρησιμοποιούν το βίαιο σεξ ως μέσο για να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και τον ανδρισμό τους. Έχουν κτητική συμπεριφορά, δημιουργούν σκηνές παθολογικής ζήλιας και πολλοί παρουσιάζουν διπλή προσωπικότητα. Κάποιοι έχουν υπάρξει θύματα ή μάρτυρες σκηνών βίας στην πατρική τους οικογένεια.
  • Παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από το ρόλο τους. Πιστεύουν στην υπεροχή των ανδρών και στον παραδοσιακό τους ρόλο μέσα στην οικογένεια.
  • Έλλειψη αυτοελέγχου και επίγνωσης των πράξεών τους και προβολή της ευθύνης σε άλλους. Δεν παραδέχονται ότι η συμπεριφορά τους είναι βίαιη, δεν εκτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πράξη τους στο θύμα ή στα άλλα μέλη της οικογένειας. Δικαιολογούν τον εαυτό τους για τη συμπεριφορά τους, προβάλλοντας άλλους, εξωγενείς παράγοντες, όπως οικονομικά προβλήματα, αλκοόλ, την προκλητική συμπεριφορά της συζύγου.

Η Κακοποιητική συμπεριφορά εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως

  • παθολογική ζήλεια προς τη σύντροφο τους,
  • επιδιώκουν να ελέγχουν κάθε κίνηση της και οποιαδήποτε μορφής επικοινωνία της με φίλους και συγγενείς.
  • εκνευρίζεται και γίνεται βίαιος χωρίς ιδιαίτερο λόγο
  • απειλές βίας προς το μέρος σας ή προς τα παιδιά, τους φίλους και μέλη της οικογένειά σας
  • απόλυτος έλεγχος χρημάτων
  • προσφώνηση με υποτιμητικά ονόματα και χαρακτηρισμούς
  • εξαναγκασμός σε σεξουαλική πράξη

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

  • Μύθος: Τα θύματα προκαλούν τα ίδια την κακοποίηση τους από τον σύντροφο τους
    Αλήθεια: Αυτή είναι η πιο συχνή δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι θύτες.
  • Μύθος: Σε κάποιες γυναίκες αρέσει να τις κακοποιούν
    Αλήθεια: Σε κανέναν δεν αρέσει να κακοποιείται, αλλά ο φόβος είναι ο κυριότερος λόγος που δεν αντιδρούν
  • Μύθος: Η Βία μεταξύ συζύγων δεν είναι ποινικό αδίκημα
    Αλήθεια: Η βία στην οικογένεια είναι αδιαμφισβήτητο ποινικό αδίκημα, με ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.
  • Μύθος: Τα παιδιά δεν επηρεάζονται αν δεν είναι άμεσοι δέκτες βίας
    Αλήθεια: Τα παιδιά πάντα τραυματίζονται ψυχικά, ακόμη και σαν απλοί θεατές.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της γυναικείας εγκληματικότητας, η οποία μπορεί να αποδοθεί στο ότι η γυναίκα πια κινείται και στο «δημόσιο» βίο, διεκδικεί δικαιώματα και πιθανόν «πρακτικές» που θεωρούνταν «αντρικές» (Μηλιώνη, 2006: 469).
Η έννοια της έμφυλης βίας, έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «δημοκρατική από όλα
τα εγκλήματα». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα/ άνδρα
από οποιονδήποτε άνδρα/γυναίκα, σε οποιονδήποτε χώρο (Department of Health,
2005). Η έμφυλη βία μπορεί να αναλυθεί σε δύο επίπεδα, και ως τη βία που ασκούν οι
άνδρες κατά των γυναικών αλλά και ως τη γυναικεία εγκληματικότητα.

ceb2ceafceb1

Η βία κατά των γυναικών, όπως προαναφέραμε αποτελεί  παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους όσον αφορά την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων το 2018, η τηλεφωνική γραμμή «15900» δέχθηκε περισσότερες από 20.000 κλήσεις,  γεγονός που αποδεικνύει ότι η βία είναι παρούσα αν συνυπολογίσει κανείς και όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν καταγγέλλουν τη βία που έχουν υποστεί.

family law3

Πληροφορίες από: Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την UNICEF

Στις σημερινές συνθήκες , αυξάνεται η βία γενικά, και αφορά τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.. Φόνοι γυναικών, βιασμοί, φόνοι μεταναστών/ριών, τράφικινγκ, συχνότατες επιθέσεις ομοφοβικές και τρανσφοβικές, βία και εκφοβισμός στα σχολεία.Σύµφωνα µε το FBI στις Η.Π.Α., κάθε 15 δευτερόλεπτα, µια γυναίκα κακοποιείται. Σχεδόν το 50% των άστεγων γυναικών και κοριτσιών, βρίσκονται στους δρόµους επειδή ζούσαν καθηµερινά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το 50% των γυναικών κακοποιείται τουλάχιστον µια φορά κατά την διάρκεια του γάµου τους. Οι γυναίκες είναι δέκτες δεκαπλάσιων περιπτώσεων βίας.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Στην Ελλάδα για χρόνια το θέμα της έμφυλης βίας δεν αντιμετωπιζόταν από
τον νόμο (Μαγγανάς, 1999). Ωστόσο, ο δημόσιος πολιτικός διάλογος
που αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία 1995-2005 μέσα από  δράσεις της
Γενικής Γραμματείας Ισότητας, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των
Γυναικείων Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο θέμα, οδήγησε το 2006 στην
ψήφιση του Νόμου 3500 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας (ΦΕΚ
232/Α’/24.10.2006) .`
Μια σημαντική ρύθμιση του συγκεκριμένου   νόμου είναι ότι  διαπιστώνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση αλλά σοβαρή κοινωνική παθογένεια που παραβιάζει ατομικές ελευθερίες.

Σήμερα η Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του N.4531.2018 . Κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο.

Αν γνωρίζω ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο κακοποιείται συστηματικά, πώς μπορώ να βοηθήσω;
Μπορείτε επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) να το καταγγείλετε ή να ενημερώσετε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές ή να τηλεφωνήσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ελπίδας του φορέα Γραμμή Ελπίδας 801 11 1600

τίτλο77

Μορφές της έμφυλης βίας των ανδρών κατά των γυναικών

Ο όρος έμφυλη βία είναι συνδεδεμένος και ταυτίζεται κυρίως με την άσκηση
σωματικής βίας. Η έμφυλη βία μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική,
οικονομική ή κοινωνικοπολιτισμική. Η έμφυλη βία, επεκτείνεται και σε φραστικές
επιθέσεις και σε ψυχολογικές πιέσεις
Την έμφυλη βία μπορούμε να την κατηγοριοποιήσουμε στα παρακάτω είδη βίας

Έμφυλη βία στο σχολικό περιβάλλον/ Έμφυλος Εκφοβισμός
Έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις
Έμφυλη ενδοοικογενειακή βία (συζυγοκτονίες, βιασμός, γάμος με τη βία,
επιθέσεις και δολοφονίες αποκαλούμενες «τιμής»)
Εμπορία γυναικών/ανδρών
Επιθέσεις και δολοφονίες που παράγει η εχθροπάθεια (hate crimes),
λόγω σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού
Stalking (παρακολούθηση)

Σε κάθε είδος έμφυλης βίας που καταγράφηκαν παραπάνω, η έμφυλη βία είναι μια σύνθεση διαφορετικών μορφών βίας.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Μαρίνας Μόσχα
Ψυχική και Σεξουαλική Υγεία

images 20

Υποστηρικτικό υλικό για την έμφυλη βία



Λήψη αρχείου

Βία στις σχέσεις: Μύθοι και Πραγματικότητα…

Εκπαιδευτικό υλικό πολύ σημαντικό από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.), σάς προτείνουμε εδώ και σας δίνουμε τη δυνατότητα να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.


Fighting

Ξέρετε αλήθεια ότι… υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις έννοιες «βιολογικό φύλο» και «κοινωνικό φύλο»;

Όταν ένα παιδί γεννιέται, είναι (συνήθως) ξεκάθαρο αν είναι κορίτσι ή αγόρι από τα γεννητικά του όργανα. Αυτή είναι μια διαφορά βιολογικού φύλου. Το να ντύνουμε τα κορίτσια με ροζ ρούχα και τα αγόρια με γαλάζια είναι επιλογή μας. Αυτή είναι μια διαφορά κοινωνικού φύλου.

Το «βιολογικό φύλο» αναφέρεται στα σωματικά χαρακτηριστικά που έχουν εκ γενετής οι άνδρες και οι γυναίκες, π.χ. οι άνδρες έχουν περισσότερη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα εδώ και 200.000 χρόνια, από την εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτοι άνθρωποι!

Το «κοινωνικό φύλο» δεν είναι βιολογικό δεδομένο: τα κορίτσια και τα αγόρια δεν γεννιούνται ξέροντας πώς πρέπει να δείχνουν, να ντύνονται, να μιλάνε, να συμπεριφέρονται, να σκέφτονται, να ενεργούν. Επηρεαζόμαστε από την οικογένεια, τους φίλους και τις φίλες μας, καθώς και από την εκπαίδευση και την κουλτούρα μας, όπως τη μουσική που ακούμε, τις ταινίες που παρακολουθούμε και όλες τις διαφημίσεις που βλέπουμε καθημερινά. Η κοινωνία, ως σύνολο εκπέμπει μηνύματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τους ρόλους των κοριτσιών και των αγοριών. Στην ουσία, δηλαδή, η κοινωνία μάς βάζει όλους και όλες σε «φυλακές του φύλου».

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ρόλοι των φύλων είναι «κάτι δεδομένο», αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για επιλογές και για αυτό ακριβώς το λόγο μπορεί να αλλάζουν σε διαφορετικές εποχές και διαφορετικούς τόπους.

Για παράδειγμα, μέχρι σχετικά πρόσφατα, θα ήταν σχεδόν αδιανόητο για έναν άντρα να εγκαταλείψει τη δουλειά του για να φροντίσει τα παιδιά του, ώστε να μπορέσει η σύντροφός του να ασχοληθεί με την καριέρα της. Η γυναικεία πυγμαχία έγινε δεκτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά το 2012. Μάλιστα, μέχρι τη δεκαετία του 1990 η γυναικεία πυγμαχία ήταν απαγορευμένη στις περισσότερες χώρες! Οι ρόλοι των φύλων έχουν γίνει πιο ισότιμοι τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πια λιγότερες διαφορές ανάμεσα στους ρόλους των κοριτσιών και των αγοριών, αλλά οι παραδοσιακοί ρόλοι των κοινωνικών φύλων εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή. Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα, δεχόμαστε μεγάλες πιέσεις να συμμορφωθούμε με αυτούς.

Το εκπαιδευτικό υλικό που θα βρείτε ε δ ώ,
μάς βοηθά όλους και ιδίως τους εφήβους να αναγνωρίσουμε την έμφυλη βία, να αντιληφθούμε τις διαστάσεις της, να αναζητήσουμε τα θύματά της και βεβαίως, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Κυρίως να  συμπορευτούμε μέσα σε σχέσεις αγάπης που εμπεριέχουν σεβασμό και επικοινωνία και δεν περιλαμβάνουν τη χρήση βίας. Ακόμα κι αν τα εφηβάκια μας δεν έχουν κάποιο αγόρι ή κορίτσι, δεν είναι κακή ιδέα να μάθουν τι είναι μια υγιής σχέση, ώστε να ξέρουν τι δικαιούνται να περιμένουν από αυτή και πώς μπορούν να τη χτίσουν.

ΕΜΦΥΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η σχολική βία είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο διαφοροποιείται ως προς την εκδήλωσή του μεταξύ των μαθητών ανάλογα με διάφορα χαρακτηριστικά τους, όπως το φύλο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών τα αγόρια εμπλέκονται σε περιστατικά βίας πιο συχνά σε σχέση με τα κορίτσια.Αυτό συνδέεται με τη διαμόρφωση της έμφυλης ταυτότητας και την αναπαραγωγή των έμφυλων διακρίσεων.
Είναι φανερό  ότι η εκδήλωση της βίας από τους μαθητές συνδέεται με  την αναπαραγωγή των έμφυλων διακρίσεων.Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εκδηλώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό σωματική βία και σε λιγότερο βαθμό διάδοση κακόβουλων φημών.
Οι μαθητές συνήθως ερμηνεύουν την έκταση αλλά και το είδος της βίας που εκδηλώνουν με βιολογικούς/φυσικούς όρους. Τα αγόρια αναφέρουν ότι στη είναι «φύση» τους και ότι
ένα κορίτσι δεν είναι «σωστό» να ασκήσει σωματική βία. Η άσκηση βίας τόσο ως προς
την έκταση όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται καθορίζει τη
διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου και την αναπαραγωγή των διακρίσεων.
Τα αγόρια και τα κορίτσια εκδηλώνουν ορισμένες συμπεριφορές όχι μόνο γιατί είναι αγόρια και κορίτσια αλλά και για να «εξακολουθήσουν» να είναι αγόρια ή κορίτσια.
Οι διαφοροποιημένες μορφές βίας που παρατηρούνται μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών συμβάλλουν στην διατήρηση των κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.

Κρίνεται λοιπόν σκόπιμη  η δημιουργία εκπαιδευτικών παρεμβάσεων υιοθετώντας τις αρχές της συνεργατικότητας, της συμπεριληπτικότητας και της διαθεματικότητας,
χωρίς να αφήνουμε κανένα άτομο πίσω (leaving no one behind), ώστε να μπορέσουμε
να εμπνεύσουμε και να ενδυναμώσουμε συμμαχικές και μετασχηματιστικές
συνειδήσεις, συμπεριφορές και στάσεις ζωής.

Βίντεο ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε θέματα φύλου:  ‘’Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία’’.
Το βίντεο είναι από την καμπάνια του Κέντρου Διοτίμα, με τον ομώνυμο τίτλο.

Σκοπός προβολής του βίντεο:
Η αρχική ενεργοποίηση-ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά
με τη στερεοτυπική έκφραση της αρρενωπότητας και το  μοτίβο
σχέσης των δύο φύλων, μέσα από την παρουσίαση της πιο συχνής, διαδεδομένης
και αναγνωρίσιμης μορφής βίας, της ενδοοικογενειακής.

Βήματα – Οδηγίες
• Πριν από την προβολή του βίντεο, ο/η συντονιστής/στρια της επιμορφωτικής
διαδικασίας παρουσιάζει περιληπτικά τόσο τη θεματολογία του όσο και
την πηγή προέλευσής του. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να προηγηθεί η
προτροπή προς τα εκπαιδευόμενα πρόσωπα να παρατηρήσουν/καταγράψουν
συγκεκριμένα στοιχεία-παραμέτρους από το υλικό που θα παρουσιαστεί.
• Προβολή του βίντεο και σύντομη συζήτηση/αναστοχασμός σχετικά με αυτά
που είδαν και με ό,τι τους φάνηκε ενδιαφέρον (στο σημείο αυτό δεν κάνουμε
διορθώσεις ή παρεμβάσεις, αφήνουμε όλες τις απόψεις να εκφραστούν).
• Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια με άξονες/βασικά σημεία: πώς
εκφράζεται ένας άντρας προς τη σύντροφό του, ποιο είναι το περιεχόμενο του
λόγου του, από πού πηγάζει η «νομιμοποίησή» του (ηθική, κοινωνική, νομική) να φέρεται με αυτόν τον τρόπο, ποιος ο ρόλος και η θέση της γυναίκας. Δίνεται
η δυνατότητα για έκφραση σκέψεων, συναισθημάτων, ακόμη και αντιστάσεων.
• Υπάρχει η δυνατότητα, είτε σε αυτήν είτε σε επόμενη φάση του εργαστηρίου, να
επεκταθεί η συζήτηση με αναφορές/περιγραφές σε αντίστοιχες προσωπικές
εμπειρίες και να επιχειρηθεί διερεύνηση του συναισθήματος που προκλήθηκε,
καθώς και να γίνει βαθύτερη προσπάθεια εντοπισμού των πηγών διαμόρφωσης
αυτών των εκφράσεων/στάσεων απέναντι στη γυναίκα, να θιγούν δηλαδή
ευρύτερα ζητήματα αρρενωπότητας-θηλυκότητας.

ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣ

Αν βρίσκεστε στο οικείο περιβάλλον μιας κακοποιημένης γυναίκας ή παιδιού,

αντιληφθείτε κάποιας μορφής βίας, αυτά που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

  • Προσπαθήστε να βρίσκεστε όσο πιο συχνά μπορείτε μαζί με αυτή τη γυναίκα, ή το παιδί, έτσι ώστε να νιώσει ασφάλεια και να σας εμπιστευτεί.
  • Μην τις κάνετε ευθείς ερωτήσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό, εφόσον πιθανώς να νιώσει απειλή και να απομακρυνθεί. Πείτε της απλά ότι νοιάζεστε και ότι θέλετε να βοηθήσετε.
  • Λειτουργώντας πάντα με διακριτικότητα και σεβασμό, προσπαθήσετε να ακούσετε προσεκτικά αυτά που θέλει και μπορεί να σας εκμυστηρευτεί.
  • Επιτρέψτε της να νιώθει όπως θέλει και υποστηρίξτε τις αποφάσεις της. Εφόσον τη βεβαιώσετε ότι πιστεύετε την ιστορία της, μιλήστε της για τις επιλογές που έχει, και αν δε γνωρίζετε ούτε εσείς, υποσχεθείτε της ότι θα το ερευνήσετε.
  • Η φυσική της ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αν πιστεύετε ότι διατρέχει κίνδυνο, πείτε της το. Βοηθήστε την να οργανώσει μια πλάνο-έξοδο κινδύνου.
  • Σεβαστείτε το δικαίωμά της στην εχεμύθεια.
  • Αφήστε την να μιλήσει και για τις στοργικές στιγμές της σχέσης της. Μην προσπαθήσετε να μειώσετε τα αισθήματά της για το σύντροφό της. Μην την κρίνετε για το γεγονός ότι μένει μαζί του, αλλά μοιραστείτε πληροφορίες πάνω στο πώς η κακοποίηση εντείνεται με τον καιρό αν δεν υπάρξει παρέμβαση.
  • Δώστε της καθαρά μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:
    1. Η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή ή δικαιολογημένη.
    2. Η ασφάλειά της και η ασφάλεια των παιδιών της είναι πάντα τα πιο σημαντικά ζητήματα.
    3. Η κακοποίηση εναντίον συζύγου είναι έγκλημα.
    4. Δεν προκαλεί η ίδια την κακοποίηση.
    5. Δεν φταίει εκείνη για τη συμπεριφορά του συντρόφου της.
    6. Δεν μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του συντρόφου της.
    7. Απολογίες και υποσχέσεις δεν πρόκειται να δώσουν τέλος στη βία.
    8. Δεν είναι μόνη.
    9. Δεν είναι τρελή.
    10. Η κακοποίηση δεν είναι απώλεια ελέγχου, είναι ένα μέσο ελέγχου.
    11. Συζητήστε για το πώς η βία επηρεάζει τα παιδιά.
    12. Ενθαρρύνετέ τη λέγοντάς τη ότι κάθε φορά που ζητά βοήθεια, αποκτά την συναισθηματική δύναμη που χρειάζεται για να πάρει αποτελεσματικές αποφάσεις. Μπορεί να είναι πολύ φοβισμένη ή μπερδεμένη για να αναλάβει αμέσως δράση.
    13. Αν και η αστυνομία μπορεί να συνοδεύσει μια γυναίκα πίσω στο σπίτι της για να πάρει τα προσωπικά της αντικείμενα, ενθαρρύνετέ τη να προετοιμαστεί για την πιθανότητα να φύγει από το σπίτι βιαστικά.
    14. Θα πρέπει να έχει έτοιμα τα απαραίτητα έγγραφα ή φωτοτυπίες, όπως επίσης και σημαντικά αντικείμενα όπως:
      πιστωτικές κάρτες, μετρητά, βιβλιάρια καταθέσεων, διαβατήριο, πιστοποιητικά γέννησης, χαρτιά υπηκοότητας, κλειδιά του σπιτιού, φάρμακα, τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, ρούχα κλπ.

Μια κακοποιημένη γυναίκα χρειάζεται την υποστήριξή και την ενθάρρυνσή μας ώστε να κάνει τις επιλογές που είναι σωστές για εκείνη. Όμως υπάρχουν κάποιες συμβουλές που όχι μόνο δεν είναι χρήσιμες, αντιθέτως είναι επικίνδυνες:
Δε λέμε ποτέ :

  • τί να κάνει, πότε να φύγει ή πότε να μη φύγει.
  • να γυρίσει πίσω στην ίδια κατάσταση και να προσπαθήσει ξανά.
  • Ότι θα μιλήσετε εσείς οι ίδιοι στο σύζυγό της για να διευθετήσετε την κατάσταση. Υπάρχει πιθανότητα να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο αντιμετωπίζοντας τον επιτιθέμενο άντρα.

Και ποτέ… ποτέ…
Μην της λέτε ότι θα πρέπει να μείνει για χάρη των παιδιών.
Ενθαρρύνετε την παροχή ξεχωριστών συμβουλευτικών λύσεων για τον άντρα και τη γυναίκα, αν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Οδηγός Συμβουλευτικής για τη βία



Λήψη αρχείου

*Το βιβλίο “Ο Kόσµος από την Aρχή”
εστιάζει στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εφήβων σε θέματα έμφυλης βίας*

Η έκδοση θέτει ένα ακόμα λιθαράκι στην πολύχρονη προσπάθεια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο πεδίο της εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό της ρόλο και για τη διαμόρφωση των αντιλήψεων για το φύλο.

Στόχος της έκδοσης είναι να καταλάβουμε όλοι και όλες ότι δεν πρέπει να υπάρχει και δε δικαιολογείται να υπάρχει ανοχή στη βία, σε καμία μορφή και σε κανένα είδος της. Όποια
πράξη επιτελείται χωρίς συναίνεση είναι έκφραση βίας και φταίει αποκλειστικά αυτός που την ασκεί. Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε αυτά που μας προβληματίζουν και, όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως η βία, πρέπει να απευθυνόμαστε σε ενήλικα άτομα που έχουμε εμπιστοσύνη και μπορούν και ξέρουν πώς να μας βοηθήσουν.

Περιεχόμενο

Oι αναγνώστριες και οι αναγνώστες, μέσα από την αφήγηση των ιστοριών τριών έφηβων κοριτσιών, μεταφέρονται σε μια πραγματικότητα με κυρίαρχο το στοιχείο της βίας, την οποία βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, το βιβλίο επιδιώκει να μεταδώσει το μήνυμα «Δεν είσαι η μόνη, Δεν είσαι μόνη» και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα ζητήματα προστασίας και στήριξης των γυναικών και των κοριτσιών που υφίστανται βία λόγω του φύλου τους.

Πρόκειται για ιστορίες που σκιαγραφούν με ευαισθησία τις εμπειρίες κοριτσιών που αντιμετώπισαν βία λόγω του φύλου τους. Αν και το κείμενο εστιάζει σε ιστορίες κοριτσιών, προωθείται η ιδέα ότι η έμφυλη βία αφορά σε όλους και το τέλος του κύκλου της μπορεί να έρθει μόνο ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Το εγχειρίδιο συνοδεύεται από Οδηγό για την εκπαιδευτική αξιοποίησή του, ο οποίος περιλαμβάνει εκτενές θεωρητικό πλαίσιο του ζητήματος της έμφυλης βίας, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των ιστοριών οι οποίες συνοδεύονται από πλήθος δραστηριοτήτων που μπορούν να υλοποιηθούν στην τάξη.

Συγγραφέας: Ελένη Κατσαµά
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο, εδώ.
https://www.unicef.org/greece/media/886/file/%CE%9F%20%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AE.pdf

Οδηγός για την εκπαιδευτική αξιοποίηση του βιβλίου
https://www.edweek.gr/wp-content/uploads/2021/12/%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE.pdf

Πέντε βασικά βήματα για τη γυναίκα που έχει υποστεί βία:

-Να απομακρυνθεί άμεσα από το βεληνεκές δράσης του δράστη, παίρνοντας μαζί της τα παιδιά, αν υπάρχουν, και έγγραφα (ταυτότητα/διαβατήρια) και να καλέσει το 100

-Να τηλεφωνήσει σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης της αν νιώθει την ανάγκη υποστήριξης/συνοδείας σε νοσοκομείο

-Να προστρέξει άμεσα σε νοσοκομείο για τη φροντίδα τυχόν τραυμάτων (ή μέριμνα για περιπτώσεις κινδύνου μεταδιδόμενων νοσημάτων), από όπου θα πάρει ιατρική γνωμάτευση που θα καταγράφει τα σημάδια/τραύματα και την αιτία τους

-Να προσέλθει σε Αστυνομικό Τμήμα αν επιθυμεί να υποβάλει καταγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία

-Να καλέσει το 15900 αν έχει ανάγκη στέγασης σε ασφαλές μέρος, ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής συμβουλευτικής

 Σεξισμός:  Οι διακρίσεις σε βάρος των κοριτσιών από τα στοιχεία μιας έρευνας
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες -Ισπανία, Κολομβία και Ουγκάντα- από τη φιλανθρωπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Plan International, που έχει έδρα το Λονδίνο, αποδεικνύει ότι η βία εις βάρος των κοριτσιών θεωρείται «αποδεκτή» αλλά και «δεδομένη» λόγω φύλου.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με συνεντεύξεις 301 αγοριών και κοριτσιών στις παραπάνω χώρες, φέρνει ξανά στο φως πρακτικές όπως: κορίτσια που εξαναγκάζονται να έχουν ερωτικές συνευρέσεις με αντάλλαγμα σχολικά βιβλία, ανήλικες που υποχρεώνονται να παντρευτούν χωρίς να το θέλουν, βιασμούς κ.λπ.

Η επικεφαλής της Plan International Αν-Μπριγκίτε Άλμπρεκτσεν, αναφέρει ότι «οι τρομακτικές μαρτυρίες των κοριτσιών αποκαλύπτουν ότι σχεδόν η κάθε εμπειρία τους – είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – τους υπενθυμίζει ότι είναι κατώτερα των αγοριών».
«Η βία, συγκεκριμένα, κρίνεται ως τόσο φυσιολογική ώστε κάποια κορίτσια να τη θεωρούν συνοδευτικό του φύλου τους», αναφέρει.

Βάσει στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών, ένα τρίτο όλων των γυναικών υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τουςΜια στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ τα υψηλά ποσοστά δολοφονιών και ενδοοικογενειακής βίας μαστίζουν πολλές χώρες.

Όπως διαπιστώνεται στη μελέτη της Plan International, οι διακρίσεις με βάση το φύλο ξεκινούν από το σπίτι, όπου οι προσδοκίες για τη συμπεριφορά των κοριτσιών ενισχύονται από τους γονείς τους, τους αδελφούς τους και τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο.

agoria koritsia15

Πράγμα που σημαίνει ότι τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες οικιακές εργασίες και για τη φροντίδα, ενώ η βία, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, παραβλέπεται.

Όπως τονίζεται, η ανισότητα των φύλων βασίζεται σε παραδοσιακές απόψεις μισογυνισμού, σύμφωνα με τις οποίες τα κορίτσια είναι κατώτερα και λιγότερο ικανά από τα αγόρια και στις τρεις χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
«Αυτή η βαθιά ριζωμένη προκατάληψη που θέλει τις γυναίκες και τα κορίτσια να θεωρούνται κατώτερα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον τερματισμό της ανισότητας», αναφέρει η έκθεση.

Ως συνέπεια, πολύ συχνά τα κορίτσια έχουν ελάχιστο ή καθόλου λόγο στο πότε και με ποιον θα παντρευτούν ή στο αν θα πάνε στο σχολείο, ενώ τα σώματά τους και η σεξουαλικότητά τους τυγχάνουν μεταχείρισης «προϊόντων προς ανταλλαγή».

Στην Ουγκάντα η ανέχεια μπορεί να οδηγήσει τα κορίτσια στο σεξ με μεγαλύτερα αγόρια και αντάλλαγμα βασικά είδη καθημερινής χρήσης: από προϊόντα προσωπικής υγιεινής έως τα δίδακτρα του σχολείου, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τα μαθήματα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «το κλειδί της ισότητας είναι να αντικρούσουμε την ευρεία αντίληψη ότι τα κορίτσια αξίζουν λιγότερο από τα αγόρια», αναφέρεται.

Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι στην Ουγκάντα και την Κολομβία τα κορίτσια δεν θεωρούν πλέον τους εαυτούς τους αποκλειστικά υπεύθυνους για την προώθηση της ισότητας των φύλων.
Όλο και συχνότερα αναζητούν «συμμάχους», όπως αρχηγούς της κοινότητας, δημάρχους, δασκάλους και αγόρια για να αλλάξουν τις κοινωνικές νόρμες.«Αυτή είναι μια σαφής αλλαγή σε σχέση με αποδείξεις που συλλέχθηκαν σε προηγούμενη έρευνα όταν είχε θεωρηθεί ότι η αλλαγή ήταν κατά πολύ ευθύνη των κοριτσιών και των μητέρων τους», τονίζεται.

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων επέλεξε να επικεντρωθεί στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ετοίμασε 4 σποτ που αποτυπώνουν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης ή υγείας, όλες βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά.

Στόχος αυτών των σποτ είναι να προσδιοριστεί η λεπτή γραμμή μεταξύ κομπλιμέντου και σεξουαλικής παρενόχλησης. Στο σποτ παίζουν οι γνωστοί ηθοποιοί Θάνος Καληώρας και Λυδία Σγουράκη που στήριξαν αφιλοκερδώς αυτή την προσπάθεια. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Όλγα Μαλέα και τη μουσική η Αντριάνα Μπάμπαλη, επίσης αφιλοκερδώς. Τα σενάρια έγραψε η γνωστή συγγραφέας και σεναριογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη. Τα γυρίσματα έγιναν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπου η σκηνογράφος Κική Πίττα διαμόρφωσε τους υπηρεσιακούς χώρους. «Κάθε ιστορία γυρίστηκε σε μονοπλάνο. Σε όλες τις ιστορίες η κάμερα βρίσκεται κάπως κρυμμένη πίσω από κάποια κουρτίνα, πόρτα, αντικείμενα, σαν να παρακολουθούμε κρυφά αυτό που συμβαίνει, μέσα από μια … κλειδαρότρυπα» μας λέει η Όλγα Μαλέα.

 

Ο κόσµος από την αρχή – The World Anew

Το βιβλίο Ο Kόσµος από την Aρχή εστιάζει στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εφήβων σε θέματα έμφυλης βίας

Η έκδοση θέτει ένα ακόμα λιθαράκι στην πολύχρονη προσπάθεια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο πεδίο της εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό της ρόλο και για τη διαμόρφωση των αντιλήψεων για το φύλο.

Στόχος της έκδοσης είναι να καταλάβουμε όλοι και όλες ότι δεν πρέπει να υπάρχει και δε δικαιολογείται να υπάρχει ανοχή στη βία, σε καμία μορφή και σε κανένα είδος της. Όποια
πράξη επιτελείται χωρίς συναίνεση είναι έκφραση βίας και φταίει αποκλειστικά αυτός που την ασκεί. Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε αυτά που μας προβληματίζουν και, όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως η βία, πρέπει να απευθυνόμαστε σε ενήλικα άτομα που έχουμε εμπιστοσύνη και μπορούν και ξέρουν πώς να μας βοηθήσουν.

Περιεχόμενο

Oι αναγνώστριες και οι αναγνώστες, μέσα από την αφήγηση των ιστοριών τριών έφηβων κοριτσιών, μεταφέρονται σε μια πραγματικότητα με κυρίαρχο το στοιχείο της βίας, την οποία βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, το βιβλίο επιδιώκει να μεταδώσει το μήνυμα «Δεν είσαι η μόνη, Δεν είσαι μόνη» και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα ζητήματα προστασίας και στήριξης των γυναικών και των κοριτσιών που υφίστανται βία λόγω του φύλου τους.

Πρόκειται για ιστορίες που σκιαγραφούν με ευαισθησία τις εμπειρίες κοριτσιών που αντιμετώπισαν βία λόγω του φύλου τους. Αν και το κείμενο εστιάζει σε ιστορίες κοριτσιών, προωθείται η ιδέα ότι η έμφυλη βία αφορά σε όλους και το τέλος του κύκλου της μπορεί να έρθει μόνο ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Το εγχειρίδιο συνοδεύεται από Οδηγό για την εκπαιδευτική αξιοποίησή του, ο οποίος περιλαμβάνει εκτενές θεωρητικό πλαίσιο του ζητήματος της έμφυλης βίας, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των ιστοριών οι οποίες συνοδεύονται από πλήθος δραστηριοτήτων που μπορούν να υλοποιηθούν στην τάξη.

Συγγραφέας: Ελένη Κατσαµά
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο, εδώ. 

Οδηγός για την εκπαιδευτική αξιοποίηση του βιβλίου

17 (ΔΕΚΑΕΠΤΑ) –
μήνυμα για τις γυναικοκτονίες από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Επιδαύρου

Η Ελλάδα συγκλονίστηκε το 2021 από 17 δολοφονίες γυναικών. Η έμφυλη βία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ως κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16 – 44 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τον καρκίνο αλλά και τα τροχαία, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

efivoi3

Ευαισθητοποίηση για την Ισότητα των Φύλων
ενάντια στη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων

Το πρόγραμμα DAPHNE III με τίτλο “Ευαισθητοποίηση για την Ισότητα των Φύλων ενάντια στη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων“ (GEAR against IPV) (JLS/2008/DAP3/AG/1258) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος DAPHNE III της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εργασία, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξαν αυτά τα εγχειρίδια, συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα DAPHNE III της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι εκπαιδευτικοί, μέσω των δραστηριοτήτων του “GEAR against IPV” καλούνται να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών έναντι των επιζήμιων επιπτώσεων των στερεοτύπων του φύλου, όπως η ΒΕΣ και η βία στις σχέσεις.

Η αποδόμηση των στερεοτύπων του φύλου των μαθητών/-τριών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συμπεριφορών μηδενικής ανοχής έναντι της βίας σε σχετικά νεαρή ηλικία, έχοντας σαν απώτατο στόχο την ανάπτυξη υγειών και ισότιμων σχέσεων ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα κληθούν, μέσω ενός κατάλληλου και ειδικά δημιουργημένου για την ηλικία τους υλικού ευαισθητοποίησης, να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν τα «κληρονομημένα» στερεότυπα τους και να προσεγγίσουν τις διαφυλικές διαφορές όχι ως χαρακτηριστικά υπεροχής του ενός φύλου έναντι του άλλου, αλλά ως ατομικές διαφορές.

Η ηλικία των παιδιών που αποτελούν το στόχο του προγράμματος “GEAR against IPV” δεν είναι η μικρότερη δυνατή (14-16 ετών), αν και όλοι/όλες οι επιστήμονες που εργάστηκαν για τη δημιουργία του υλικού πιστεύουν ότι οι προληπτικές προσπάθειες που στοχεύουν στην αποδόμηση των στερεοτύπων του φύλου πρέπει να ξεκινούν στο σχολικό περιβάλλον από τη μικρότερη δυνατή ηλικία (δηλαδή το νηπιαγωγείο). Σε πολλές χώρες όμως, υπάρχει ακόμη ισχυρή αντίσταση από τις εκπαιδευτικές αρχές αναφορικά με την πιο πρόσφορη ηλικία συμμετοχής των παιδιών σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων, ακόμη και σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση, αποφασίστηκε ότι σε αυτές τις χώρες πρέπει να ακολουθηθεί αντίστροφη πορεία, δηλαδή να ξεκινήσουν οι προληπτικές προσπάθειες από μία υψηλότερη εκπαιδευτική βαθμίδα και να προχωρήσουν σταδιακά προς τις χαμηλότερες.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι τα παιδιά βομβαρδίζονται με στερεότυπα από τη γέννηση τους, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την έναρξη της αποδόμησής τους σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, η ηλικία 14-16 αποτελεί εξίσου κρίσιμη ηλικία διότι, στις περισσότερες χώρες, αυτή είναι η ηλικία κατά την οποία τα περισσότερα έφηβα άτομα, αγόρια και κορίτσια, ξεκινούν ή έχουν ήδη ξεκινήσει να έχουν ερωτικές σχέσεις. Το σχολικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει κύριο σημείο παρέμβασης παρέχοντας στους μαθητές/-τριες τις απαραίτητες πληροφορίες και δεξιότητες που χρειάζονται έτσι ώστε να αποφύγουν να γίνουν θύτες ή θύματα βίας στις σχέσεις τους καθώς επίσης και πως να αντιδράσουν απέναντι σε αυτού του είδους τη βία.

Το Βιβλίο Δραστηριοτήτων για τους Μαθητές και τις Μαθήτριες περιλαμβάνει τα Φύλλα Εργασίας και τα Ενημερωτικά Φυλλάδια των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού και προτείνονται να χρησιμοποιούνται από τους/τις εκπαιδευτικούς. Είναι δηλαδή άμεσα συνδεδεμένο με το Εγχειρίδιο για τον/την Εκπαιδευτικό, εστιάζει στους μαθητές και τις μαθήτριες και δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο που να προσφέρει στους/στις εκπαιδευτικούς έτοιμα προς χρήση Φύλλα Εργασίας και Φυλλάδια για την υλοποίηση του προγράμματος.
Στην κεφαλίδα κάθε Φύλλου Εργασίας αναφέρεται ο αριθμός και ο τίτλος της δραστηριότητας στην οποία αντιστοιχεί το εκάστοτε Φύλλο Εργασίας (π.χ. Δραστηριότητα 4.1.7.: Μύθος ή Πραγματικότητα;) ενώ στην κεφαλίδα κάθε Ενημερωτικού Φυλλαδίου αναγράφεται ο αριθμός και ο τίτλος του εκάστοτε Φυλλαδίου (π.χ. Φυλλάδιο 13: Υγιείς Σχέσεις). Επίσης, στο ίδιο σημείο αναγράφεται και η βιβλιογραφική αναφορά της πηγής του εκάστοτε Φύλλου Εργασίας και Φυλλαδίου. Κάθε Φύλλο Εργασίας/ Φυλλάδιο χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος αποτελεί ένα δείγμα της μορφής που θα πρέπει να έχει το Φύλλο Εργασίας σας ή το Φυλλάδιό σας στην εκτύπωση/φωτοτύπηση ενώ το δεύτερο μέρος αποτελεί το υλικό που διατίθεται προς εκτύπωση/φωτοτύπηση.

Το Βιβλίο Δραστηριοτήτων για τους Μαθητές και τις Μαθήτριες μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με το Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού.

Στην ενότητα «υλικό και προετοιμασία» των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού αναφέρεται ο αριθμός του φύλλου εργασίας και/ή του φυλλαδίου (ή των φυλλαδίων) που χρειάζονται για την υλοποίηση κάθε δραστηριότητας. Στην περίπτωση που δεν γίνεται παραπομπή σε κάποιο φύλλο εργασίας ή φυλλάδιο, αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται τέτοιου είδους υλικό για την υλοποίηση της δραστηριότητας. Ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να εκτυπώσει (ή να φωτοτυπήσει) τα Φύλλα Εργασίας και τα Φυλλάδια όπως ακριβώς παρουσιάζονται στη συνέχεια. Τέλος, σε ορισμένα Φύλλα Εργασίας παρέχονται οδηγίες για την εκτύπωση (π.χ. εκτύπωση και στις δύο πλευρές της σελίδας) ή για τον τρόπο με το οποίο πρέπει να κοπούν τα φύλλα εργασίας.

Ευαισθητοποίηση για την Ισότητα των Φύλων ενάντια στη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων

Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού  



Λήψη αρχείου

Βιβλίο Δραστηριοτήτων για μαθητές και μαθήτριες



Λήψη αρχείου

amily law 1

Είναι άξιο να σημειωθεί πως  η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ σχετικά με την ισότητα των φύλων, ιδίως σε βάρος των γυναικών, ενώ και τα ποσοστά για την ενδοοικογενειακή βία είναι αποθαρρυντικά. Το Οικογενειακό Δίκαιο πράγματι χρειάζεται αλλαγές,  παίρνοντας υπόψη του  τα υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων.
Ο ισχύον νόμος μοιάζει να  «φυλακίζει» μια γυναίκα με αυτόν που την κακοποιεί.

Το ισχύον δίκαιο

Οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα που ισχύουν για την ενδοοικογενειακή βία  συμφωνούν με το  Σύνταγμα για την ισότητα των φύλων (άρ. 4 παρ. 2), καθώς και με τους νόμους  για την προστασία της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας (άρ. 21 παρ. 1).
Ακόμη είναι εναρμονισμένες τόσο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου (άρθρο 8), τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού (ΔΣΔΠ άρθρο 18) και τον Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ (άρ. 23).
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Επιτροπή που ελέγχει την εφαρμογή της Διεθνούς  Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού, θεωρεί αντίθετη προς την σύμβαση την αυτόματη άσκηση της γονικής μέριμνας  με τον νέο νόμο.
Στο άρθρο 1513 του Αστικού Κώδικα προβλέπεται ότι «η άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να ανατεθεί στον έναν από τους γονείς ή, αν αυτοί συμφωνούν, ορίζοντας συγχρόνως τον τόπο διαμονής του τέκνου.
Η κακοποίηση, πέραν του ότι δύσκολα αποδεικνύεται σε ένα δικαστήριο, ειδικά εάν είναι λεκτική – ψυχολογική, δημιουργεί φόβο στα θύματα, ο οποίος γίνεται μεγαλύτερος, όταν ο ίδιος ο νόμος  δίνει δικαιώματα στους θύτες. Και δίνει το δικαίωμα να έχει την επιμέλεια παιδιού ο θύτης ,που μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, η οποία – ί σ ω ς – να τους τιμωρήσει για ενδοοικογενειακή βία, θα έχουν περάσει στην καλύτερη των περιπτώσεων τέσσερα χρόνια.

Πρόσθετο υλικό

Πατήστε την παρακάτω εικόνα για να δείτε επιπλέον και εξειδικευμένο υλικό από τον ιστότοπο Ηuman Rights Channel

τίτλο 79

Ο Κινηματογράφος απέναντι στη  βία

*The Night of the 12th / Η νύχτα της 12ης (2022)*

Ο Ντομινίκ Μολ σκηνοθετεί ένα έργο βασισμένο στο βιβλίο της Πολίν Γκενά «18.3 – Une année à la PJ» το οποίο αφορά την εμπειρία της συγγραφέως κατά την επί ένα χρόνο παρατήρησή της στο γραφείο ερευνών της αστυνομίας της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, ο Μολ, έχει πάρει ένα εκ των υποθέσεων που κατατίθενται στο βιβλίο της Γκενά και συνεπώς η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Η ταινία «Η Νύχτα της 12ης» είναι ένα συναρπαστικό, δαιδαλώδες αστυνομικό θρίλερ αστυνομικό θρίλερ που αφορά την άγρια δολοφονία μιας 21χρονης και των αστυνομικών ερευνών που την ακολούθησαν.
*«Λένε ότι για κάθε ερευνητή υπάρχει ένα έγκλημα που τον στοιχειώνει».* Η επίλυση του μυστηρίου γίνεται εμμονή για τους αστυνομικούς που αναλαμβάνουν την υπόθεση, η οποία εκφράζει και το μεγάλο άδικο αλλά και τον άγριο θυμό απέναντι στις κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην δολοφονία της νεαρής κοπέλας.

Η ταινία, πατώντας σε ένα στιβαρό μυστήριο και στην ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, *θέτει κοινωνικούς προβληματισμούς σε σχέση με την θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία* κι επεξεργάζεται το συλλογικό τραύμα των γυναικών το οποίο έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ζωή τους. *ΣΎΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ*
Μια κρύα νύχτα του χειμώνα, σε μια μέχρι πρότινος φιλήσυχη κωμόπολη, ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται φρικτά δολοφονημένο και δυο αστυνομικοί μετατρέπουν σε εμμονή τους την επίλυση του απεχθούς εγκλήματος, αγνοώντας το προσωπικό κόστος που αναμένεται να επιφέρει η έρευνά τους.
Οι ιθύνοντες αστυνομικοί διαφορετικών ηλικιών, γενεών και προσωπικών βασάνων βρίσκονται να πρέπει να διαχειριστούν από κοινού πολιτισμικές εμπειρίες, τοπικές κοινωνίες και μια στυγερή δολοφονία. Ταυτόχρονα, αναλύει την μέσα από το πρόσωπο των δύο αστυνομικών και της συναισθηματικής σύνδεσής του, μέχρι ποιο βάθος φτάνουν τα παρακλάδια του τραύματος αυτού.
Παραδόξως η ταινία καταφέρνει να υπερπηδήσει τα στερεότυπα και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα γνήσιας αγωνίας

 Δείτε την ταινία πατώντας στην παρακάτω εικόνα

8888

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, Εκπαιδευτικό Υλικό, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός- διαφορετικότητα, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη. Ετικέτες: , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.