
Ιστορίες με εξωγήινους, δεινόσαυρους, καουμπόηδες, στην αρχαία Κνωσό αλλά και στην Κωνσταντινούπολη του 1600 μ. Χ.»… Μαθητές και μαθήτριες από πέντε δημόσια δημοτικά σχολεία Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, ηλικίας 10-12 ετών (Ε’ και ΣΤ’ τάξης) συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν μέσα από τη δημιουργία, σε κοινωνικά ζητήματα όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικαιώματα του Παιδιού, Ξενοφοβία – Ρατσισμός, Δικαιώματα κι Αναπηρία, Σχολικός Εκφοβισμός και Σχολική Βία.
Το έργο “Πες το με κόμικς” πραγματοποιήθηκε από την “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο
Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ADDART, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το έργο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2016.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5 δημόσια δημοτικά σχολεία Ανατολικής και Δυτικής
Θεσσαλονίκης με ομάδες μαθητών/ριών ηλικίας 10-12 ετών
(Ε’ και ΣΤ’ τάξης):
• Δημοτικό Σχολείο Ταγαράδων
• 24ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
• 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
• 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου Κορδελιού
• 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα
δικαιώματα όπου, μέσα από ενεργή συμμετοχή και συνεργασία, είχαν την ευκαιρία να
ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά ζητήματα αναφορικά με τις επιμέρους θεματικές ενότητες:
• Ανθρώπινα Δικαιώματα
• Δικαιώματα του Παιδιού
• Ξενοφοβία – Ρατσισμός
• Δικαιώματα και Αναπηρία
•Σχολικός Εκφοβισμός – Σχολική Βία
Στα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες κόμικς (σε σενάριο και σκηνοθεσία) ανά θεματική ενότητα, προτείνοντας τις δικές τους λύσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της βίας. Οι μαθητές προβληματίστηκαν ανέπτυξαν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, όχι με τρόπο μοναχικό και παθητικό, αλλά μέσα από την πλήρη κι ενεργή διάδραση τους, σε ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης, ελεύθερης έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ενώ οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με την καινοτόμo μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης, κάνοντας χρήση των εργαλείων της στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων στα σχολεία, οι ιστορίες των παιδιών προσαρμόστηκαν σε σενάριο και εικονογραφήθηκαν από 21 καταξιωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε 5 θεματικά έντυπα κόμικς. Τυπώθηκαν συνολικά 5.000 αντίτυπα για διανομή σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Πες το με κόμικς”, σε δημοτικά σχολεία της Β. Ελλάδας, σε παιδικές βιβλιοθήκες, σε ιδρύματα παιδιών, σε παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων, σε ορφανοτροφεία και σε άλλους χώρους που απευθύνονται σε παιδιά, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στις δυσμενείς διακρίσεις κάθε μορφής.
Συνοπτικά, οι στόχοι του έργου “Πες το με κόμικς” ήταν οι εξής:
• Οι μαθητές/ριες να προβληματιστούν και να διαμορφώσουν δημοκρατικές συμπεριφορές και στάσεις ζωής σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα δεδομένα την ύπαρξη των οποίων ίσως αγνοούσαν ή παραγνώριζαν.
• Οι μαθητές/ριες να αναπτύξουν ατομικές και κοινωνικές μαθησιακές και καλλιτεχνικές
δεξιότητες, όχι με τρόπο μοναχικό και παθητικό, αλλά μέσα από την πλήρη και ενεργή
διάδρασή τους σε ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης, ελεύθερης έκφρασης και
καλλιτεχνικής δημιουργίας.
• Οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με την καινοτόμo μεθοδολογία της μη τυπικής
εκπαίδευσης και να κάνουν χρήση των εργαλείων της στην καθημερινή εκπαιδευτική
διαδικασία.
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΚΟΜΙΚΣ
Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων στα σχολεία, οι ιστορίες των παιδιών προσαρμόστηκαν σε σενάριο και εικονογραφήθηκαν από 26 καταξιωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε 5 θεματικά έντυπα κόμικς στις ενότητες του έργου: ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα του παιδιού, ξενοφοβία-ρατσισμός, δικαιώματα και αναπηρία, σχολικός εκφοβισμός-σχολική βία.
Συνολικά, τυπώθηκαν 5.000 αντίτυπα για διανομή σε όλους/ες τους μαθητές/ριες που
συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Πες το με κόμικς”, σε δημοτικά σχολεία της Β. Ελλάδας,
σε παιδικές βιβλιοθήκες, σε ιδρύματα παιδιών, σε παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων,
σε ορφανοτροφεία και σε άλλους χώρους που απευθύνονται σε παιδιά, για την όσο το
δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στις δυσμενείς διακρίσεις κάθε μορφής.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κο. Ιωάννη Τομπούλογλου, Υπεύθυνο
Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και την κα.
Βιργινία Αρβανιτίδου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, που μας έφεραν σε επαφή με τα σχολεία που συμμετείχαν στο έργο “Πες το με κόμικς”.
Ο κ. Δημητρης Σαββαΐδης, Συντονιστής της AddArt αναφέρει χαρακτηριστικά
« Τα παιδιά ήταν εκπληκτικά και πολύ ευρηματικά στις ιστορίες τους. Έχουμε ιστορίες με εξωγήινους, δεινόσαυρους, καουμπόηδες, στην αρχαία Κνωσό αλλά και στην Κωνσταντινούπολη του 1600 μ. Χ.» .Και συνεχίσει: «Στην αρχή, η οργάνωση Αντιγόνη πήγαινε στις τάξεις, μιλούσε κι ενημέρωνε τα παιδιά με παιχνίδια για το θέμα που θα εξερευνούσαν. Έπειτα η AddArt μαζί με όλα τα παιδιά δημιουργούσαν μια ιστορία πάνω στο θέμα. Οι δραστηριότητες αυτές πληροφόρησαν και ευαισθητοποίησαν τα παιδιά σε θέματα κοινωνικά. Τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν και να μοιράσουν… το δικό τους μήνυμα».
Ο ρόλος των καλλιτεχνικών εργαστηρίων αποδείχθηκε θαυματουργός για τους μαθητές. Ο κ. Σαββαίδης αναφέρει: « Οι δάσκαλοι μάς ζητούσαν να συνεχίσουμε και πάνω σε άλλα θέματα, μια και τα παιδιά λόγω της δημιουργικότητας, έδειξαν περίσσιο ενδιαφέρον και προσήλωση». Και συνεχίζει: «Επίσης, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε από την AddArt για την δημιουργία του σεναρίου από το σύνολο των παιδιών μιας τάξης, θεωρήθηκε πρωτοποριακή και από τον Σεπτέμβριο μας ζητήθηκε να διεξάγουμε σεμινάρια για δασκάλους. Να τους δείξουμε δηλαδή τη μέθοδο έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί και για άλλα μέσα όπως σενάριο για θέατρο κτλ.».
Πηγή:https://www.humanstories.gr/pes-to-me-komiks/
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.