7 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Υγείας / “Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της υγείας” _ με 4 διαδραστικές εικόνες

1642047051674 11888551 1660873227464023 2410011027144011510 o

τίτλο 13

Η Παγκόσμια ημέρα Υγείας  είναι στις 7 Απριλίου παιδιά. Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και νομίζω ότι όλοι γνωρίζετε πως με την άσκηση και τις φυσικές δραστηριότητες ενισχύουμε την υγεία μας, νιώθουμε καλύτερα και απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή μας. Και ξέρετε ποιο όργανο του σώματος είναι αυτό που επηρεάζεται περισσότερο όταν αθλούμαστε; Η καρδιά !! Η  καρδιά μας είναι το όργανο που κάνει το αίμα να κυκλοφορεί στο σώμα μας. Γυμναζόμαστε λοιπόν και κάνουμε γερή την καρδιά μας ώστε να βοηθά το  σώμα μας για όλη μας τη ζωή.

Όλοι έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας ότι πρέπει να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας, αλλά γιατί;
Νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο του τι τρώτε, πότε τρώτε και πού τρώτε; Οι φίλοι σου; Τι γίνεται με τους νέους σε όλο τον κόσμο;
Πιστεύετε στην αξία της φυσικής δραστηριότητας πάνω στην προαγωγή της υγείας ; Πόσο σημαντικός πιστεύετε πως είναι ο ρόλος της στο ενεργειακό ισοζύγιο σε σχέση με την διατροφή ;

Η διατροφή αναμφισβήτητα επηρεάζεται από τις παραδόσεις, τη θρησκεία, το
γεωφυσικό/κλιματολογικό περιβάλλον αλλά και τον τρόπο ζωής. Η Ελλάδα,
παραδοσιακά διαμόρφωσε διατροφικό πολιτισμό που ήταν εξαιρετικά ευεργετικός
για την υγεία όσων τον υιοθετούσαν, περιγράφοντάς τον ως «Μεσογειακή
Διατροφή».

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο αφού αφορά την ίδια τη ζωή του.Είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα,αλλά και όρος για την ευτυχία του.Όποιος ενδιαφέρετε για την ψυχική και σωματική ευεξία δείχνει πως σέβεται την ανθρώπινη ζωή, την υπέρτατη αξία.
Όμως αυτή η αξία κινδυνεύει στις μέρες μας λόγω της σύγχρονης ανάπτυξης και των συνθηκών που δημιουργήθηκαν εναντίον της ανάπτυξης αυτής. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ένας σοβαρός κίνδυνος ο οποίος μας απειλεί είναι η κακή διατροφή.
Στις μέρες μας έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα της εξασφάλισης των τροφίμων, για τον αναπτυγμένο κόσμο τουλάχιστον, όμως η ποιότητα η ποικιλία και η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνουμε από τις τροφές δεν είναι η κατάλληλη. Οι τεράστιες ανάγκες των σύγχρονων κοινωνικών σε τροφή οδήγησαν σε μαζική παραγωγή ειδών διατροφής σε βάρος όμως την ποιότητα τους. Επεξεργάζονται σε διάφορα χημικά προϊόντα, συντηρητικές ουσίες, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, επικίνδυνες τροφές και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αποτελούν ένα επερχόμενο »καρκινικό όλεθρο» για τον άνθρωπο.
Η ασφαλή διατροφή είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, καταπατείται όμως είτε εξαιτίας ασυνείδητων εμπόρων είτε εξαιτίας μηχανισμών. Είναι βέβαια κάπως παρήγορο ότι σποραδικά ελέγχουμε για κάποιο διατροφικό σκάνδαλο. Βέβαια είναι και ο σύγχρονος τρόπος ζωής που τους οδηγεί σε λάθος διατροφή. Η εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού που ζεσταίνεται από το σακουλάκι ή που παραγγέλνεται απ’έξω αυξάνει κατακόρυφα την παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας.
Έτσι μόνο με προσεκτικές επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής μας θα μπορέσουμε να έχουμε καλή υγεία

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα αρνητικά πρότυπα στα παιδιά, λιγότερο υγιεινό φαγητό, περισσότερο καθιστική ζωή. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε το τελευταίο διάστημα και επεκτάθηκε σε μικρότερες ηλικίες λόγω της πανδημίας του covid-19 και του περιορισμού/αποκλεισμού των μετακινήσεων, κάποιων δραστηριοτήτων και της δια ζώσης διδασκαλίας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ (ειδικά με τις συνθήκες του εγκλεισμού που βιώνουμε διαπλανητικά) οι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή. Περπατούν ελάχιστα, αφού χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο, ή το ασανσέρ αντί για τις σκάλες. Επίσης εργάζονται παρά πολλές ώρες καθιστοί σε ένα γραφείο. Συνέπεια όμως όλων αυτών είναι η υποκινητικότητα, τα διατροφικά νοσήματα και το άγχος.  Αναμφισβήτητα , οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν πραγματικά ανάγκη να ασκηθούν.

d17b044dbc104aa2b9d6c9675446ff66 2 

Η πιο απλή μορφή άσκησης που μπορούν να κάνουν όλοι με μέγιστα αποτελέσματα για την υγεία, είναι το περπάτημα. Το περπάτημα  συστήνεται ως «φάρμακο» προληπτικό και θεραπευτικό σε κάθε ηλικία. Τι μας λένε όλες οι σχετικές έρευνες των τελευταίων ετών; Ότι το συστηματικό περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για το σώμα, την ψυχή και το μυαλό, κάνει καλό στη λειτουργία του κυκλοφορικού, αναπνευστικού και μυϊκού συστήματος, βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, έχει χαλαρωτική και αγχολυτική επίδραση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, συμβάλλει στη μακροζωία και παίζει θετικό ρόλο στη διατήρηση της αποδοτικότητας του εγκεφάλου μέχρι τα βαθιά γεράματα.   Δε χρειάζεται να ξοδεύεις άπειρες ώρες στο γυμναστήριο. Αρκούν και τα 30 λεπτά σωστά συνδυασμένης άσκησης τη μέρα, για να έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα.
aa
zz
Το ίδιο ισχύει και στη ζωή. Το να έχεις ένα πλήθος από υλικά αγαθά δε θα σου εξασφαλίσει την ευτυχία. Ωστόσο η ποιότητα των ανθρώπων και των εμπειριών που απαρτίζουν τη ζωή σου θα σου χαρίσει  ευτυχία. Εάν ακολουθείς σωστή διατροφή και φροντίζεις να γυμνάζεσαι τακτικά, είναι γιατί αυτά τα δύο μαζί εξασφαλίζουν καλή διάθεση και ψυχική ισορροπία. Έτσι φροντίζεις τον εαυτό σου, ώστε να μπορείς να φροντίσεις και τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι.
Όμως επειδή ζούμε σε μια εποχή θεοποίησης της εξωτερικής εμφάνισης και το γυμναστήριο, η γυμναστική γίνεται πολλές φορές, απλά μια μόδα πιστεύω ότι ξεχνάμε ότι ποιότητα ζωής χωρίς ποιότητα ψυχής δεν υπάρχει και ότι η περισσότερη  ομορφιά κρύβεται στην ψυχή, στην καρδιά, στις ψυχικές αρετές. Ούτε  το όμορφο πρόσωπο, ούτε το καλλίγραμμο σώμα μπορούν να νικήσουν την λάμψη της φωτεινής ψυχής και της ζεστής καρδιάς.

Παρακάτω δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο με θέμα, ”Πώς θα είναι η ζωή μας όταν γεράσουμε ανάλογα με τις καταχρήσεις που έχουμε κάνει”. Το βίντεο είναι χωρισμένο στα δύο, όπου προβλήθηκε από ένα τηλεοπτικό κανάλι στον Καναδά και απεικονίζονται τα τελευταία χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου ανάλογα αν έχει επιλέξει να προσέχει τη διατροφή του, να ασκείται, να περπατάει, να καπνίζει ή όχι. Οι δημιουργοί του βίντεο θέλουν να υπογραμμίσουν τη σημασία που έχουν όλοι αυτοί  οι παράγοντες ώστε να αποφύγει κανείς να περάσει τα γεράματα σε κάποιο νοσοκομείο. Στο αριστερό μέρος της οθόνης πρωταγωνιστής είναι ο ηλικιωμένος που «προσέχει» τη ζωή του, φορά τα αθλητικά του και αθλείται ενώ στο άλλο μισό μέρος ο πρωταγωνιστής με δυσκολία φορά τις παντόφλες του μέσα στο νοσοκομείο.

Για αυτό και πρέπει να  τονίσουμε ότι και η πραγματική αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, αυτή που έχει αντοχή κι ανοχή στον χρόνο, είναι αυτή που βασίζεται σε έναν βαθύ σεβασμό για την ψυχή και τον χαρακτήρα του άλλου. H ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται σήμερα περισσότερο από την ψυχή σου, παρά απ’ οτιδήποτε άλλο. Έτσι ωφελεί πολύ τον άνθρωπο να ασκείται κοντά στην φύση.

AYTO

Η ισορροπημένη διατροφή και η συχνή άσκηση  αποτελεί σημαντικό παράγοντα της υγείας και της διαχείρισης του σωματικού βάρους ιδιαίτερα τώρα στις δύσκολες διαπλανητικές συνθήκες εγκλωβισμού που όλοι μας βιώνουμε!!

Επιβάλλεται λοιπόν να αναπτυχθούν προγράμματα που θα βοηθήσουν τους μαθητές μας να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της σχέσης μεταξύ άσκησης και ισορροπημένης διατροφής στην επιτυχία ενός προγράμματος προσωπικής  και γιατί όχι Δια βίου άσκησης και να τα εντάξουν με τρόπο φυσικό στην καθημερινότητα τους.

Εστιάζοντας σε αυτό το σκοπό σχεδιάζουμε τα παρακάτω εργαστήρια μέσω των οποίων  οι μαθητές θα μπορέσουν  να συνδέσουν και να υιοθετήσουν τη φυσική δραστηριότητα με τις υγιεινές περιβαλλοντικά ορθές διατροφικές συνήθειες, ταυτόσημες με την υγιεινή και βιώσιμη μεσογειακή διατροφή.

Γιατί, σύμφωνα με τη ρήση του Schopenhauer:
«Η υγεία δεν είναι το παν, αλλά χωρίς υγεία τα πάντα είναι ένα τίποτα».

Ερωτήσεις ανίχνευσης και ενεργοποίησης:(πατήστε στον τίτλο)

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ για μεγάλους μαθητές

images 10

 

“Αλλάζω στάση Μπαίνω στην δράση”

Ένα πρόγραμμα παρέμβασης για την διαφοροποίηση της διατροφικής και κινητικής κατάστασης των μαθητών
(Το εκπαιδευτικό πρόβλημα):
Οι προτιμήσεις στη διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες που αφορούν τις φυσικές
δραστηριότητες υιοθετούνται στα παιδιά από μικρή ηλικία. Όταν ακολουθείται διατροφή πλούσια σε λαχανικά , όχι μόνο αποκομίζονται διατροφικά πλεονεκτήματα αλλά υιοθετούνται υγιεινές διατροφικές συνήθειες που συνεχίζουν όχι μόνο σε όλη την εφηβεία αλλά και στην ενηλικίωση.
Συνήθως οι ιδιαιτερότητες της εφηβικής ηλικίας επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των εφήβων. Οι έφηβοι έχουν την τάση να αμφισβητούν τον τρόπο ζωής των ενηλίκων, να αναζητούν την ανεξαρτησία τους από οτιδήποτε θυμίζει τους ενήλικες, να ασχολούνται υπερβολικά με την εικόνα του σώματός τους και να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους συνομήλικους και τα πρότυπα που προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε.
Άλλωστε οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι αρκετά συχνές στον εφηβικό πληθυσμό και έχουν πολύ συχνά αφετηρία την αναζήτηση θετικής εικόνας του εαυτού. Οι έφηβοι που τρέφονται με λαχανικά και φρούτα έχουν υψηλή πρόσληψη σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο και υψηλή πρόσληψη σε βιταμίνες και μέταλλα
(Dunham, L. & Kollar, L.M. (2006).
Τα υπέρβαρα παιδιά είναι πιθανόν να γίνουν υπέρβαροι ενήλικες αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως διαβήτη, υψηλή πίεση αίματος, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά.
Η σχέση της διατροφής και της φυσικής κατάστασης που σχετίζονται με την υγεία και τις
λειτουργίες του σώματος που επηρεάζουν, οργανώνεται συχνά με δυσκολία στη σκέψη των μαθητών/τριων.
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Προσπαθώντας ο εκπαιδευτικός να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφικής αγωγής με θετικές συνέπειες στην υγεία των μαθητών προσπαθεί να κάνει μια εκπαιδευτική παρέμβαση με  ή χωρίς χρήση Web 2 εφαρμογών.
Μέσω της χρήσης διαδραστικών, συνεργατικών μαθησιακών  εργαλείων με την υποστήριξη, γενικότερα, των ΤΠΕ τους δίνεται η δυνατότητα, με ευχάριστο και ενδιαφέρον τρόπο να κατατάξουν, να συσχετίσουν και να οργανώσουν στη σκέψη τους τις παραπάνω έννοιες και πληροφορίες.
Σε συνδυασμό με τις βιωματικές τους εμπειρίες και πρακτικές δραστηριότητες εμπέδωσης (π.χ. οργάνωσης ατομικού πλάνου διατροφής κ.λπ.), επιδιώκεται αφενός να εμπεδώσουν τα οφέλη της σωστής διατροφής και της άσκησης για την υγεία, αφετέρου να επιθυμούν
να υιοθετήσουν ανάλογες διατροφικές συνήθειες και συνήθειες φυσικής δραστηριοποίησης, τόσο κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, όσο και κατά την ενήλικη ζωή τους
Ερωτήσεις ανίχνευσης και ενεργοποίησης:(πατήστε στον τίτλο)

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

1590054362173 1589891737155 ω8

1ο σκέλος παρέμβασης :τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

«Είμαστε ό,τι τρώμε;» Μαθαίνω και φροντίζω για την υγεία μου
με την βοήθεια web2 Εργαλείων.



Λήψη αρχείου

11888551 1660873227464023 2410011027144011510 o

2ο σκέλος παρέμβασης :
τροποποίηση της αντίληψης του ρόλου της δια βίου άσκησης

Τα Οφέλη της σωματικής άσκησης- Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Συνήθως η σχέση των στοιχείων της φυσικής κατάστασης που σχετίζονται με την υγεία και τις λειτουργίες του σώματος που επηρεάζουν, καθώς και το είδος των δραστηριοτήτων που τα αναπτύσσουν, οργανώνεται συχνά με δυσκολία στη σκέψη των μαθητών/τριων.
Η άσκηση για υγεία είναι μια σύγχρονη κοινωνική ανάγκη και ήδη αποτελεί ένα βασικό συνθετικό των σχολικών προγραμμάτων φυσικής αγωγής σε πολλές χώρες. Αν δεχτούμε ότι ο πρωταρχικός στόχος της εκπαίδευσης είναι να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, θα πρέπει και στη χώρα μας η εκπαίδευση  να συμβάλει ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής μετά το σχολείο.
Δεν υπάρχει πιο παιδαγωγικός στόχος από το να εκπαιδευτούν οι μαθητές στο πώς να διαφυλάσσουν και να προάγουν την υγεία τους μέσω της άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής.



Λήψη αρχείου

Επιπρόσθετο εποπτικό υλικό ομαδοποιημένο κατά τους παραπάνω στόχους καλλιέργειας δεξιοτήτων θα βρείτε στις παρακάτω διαδραστικές  εικόνες:

Διαδραστική εικόνα – εικόνα thinkling

“Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της υγείας”

Διαδραστική εικόνα  – εικόνα thinkling με ασκήσεις εμπέδωσης Τροφική Πυραμίδα και Ισορροπημένη διατροφή”

Διαδραστική εικόνα – εικόνα thinkling 
“Διαδικτυακά παιχνίδια_ οφέλη της φυσικής κατάστασης”

Διαδραστική εικόνα -εικόνα thinkling
Μαθαίνω παίζοντας με την “ΔΙΑΤΡΟΦΗ”

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια, Φυσική κατάσταση, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.