ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ/Μικροί Διασώστες εν δράσει!

0000176

 

images 13

Κάθε μέρα στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο,  τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν επείγουσες καταστάσεις, επικίνδυνες για τη ζωή ενός ανθρώπου. Η ασθένεια ή το ατύχημα μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε και να αφορούν οποιονδήποτε   Τότε ακριβώς δεν χρειάζονται  ούτε μαγική μπέρτα ούτε υπερφυσικές δυνάμεις για να γίνουν ήρωες. Χρειάζονται τη γνώση και τις πρακτικές δεξιότητες για να καταφέρουν να προσφέρουν στο θύμα ποιοτική και σωστή φροντίδα μέχρι να φτάσουν οι επαγγελματίες διασώστες.

Το παρακάτω πρόγραμμα είναι ένας οδηγός που θα  βοηθήσει τα παιδιά να  αντιμετωπίσουν  τέτοιες καταστάσεις  και να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε αυτούς που τις χρειάζονται. Αν δράσουν  σωστά, γρήγορα και ψύχραιμα, μπορεί να σώσουν έναν άνθρωπο… γιατί ο ΧΡΟΝΟΣ που χάνεται είναι ΖΩΗ που χάνεται…..

Με γνώμονα το ΣΕΒΑΣΜΟ στον συνάνθρωπό μας  και γενικότερα στην πρωταρχική αξία της ζωής, κάθε υπεύθυνος πολίτης, καλό είναι να διαθέτει γνώσεις πρώτων βοηθειών. Εξάλλου όλοι μας  μπορεί να βρεθούμε κάποτε σε μια κατάσταση όπου θα χρειαστεί να τις δώσουμε, σε κάποιον άνθρωπο ή και στους εαυτούς μας.
Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε ένα σοβαρό ή επείγον ιατρικό περιστατικό και η γνώση του πώς θα εξασφαλίσουμε βοήθεια, μπορεί να σώσει μια ζωή από βέβαιο θάνατο. Ειδικά για τα  τροχαία ατυχήματα, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν μάστιγα. H παρέμβαση των πρώτων βοηθειών είναι καθοριστική π.χ., στην αντιμετώπιση της  καρδιοαναπνευστικής ανακοπής με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Για τους περισσότερους ανθρώπους βέβαια, η παροχή πρώτων βοηθειών είναι ένα αγχωτικό γεγονός, λογικό αφού είναι κάτι που δεν συμβαίνει καθημερινά. Δώσε λίγο χρόνο από την ζωή σου για να εκπαιδευτείς στις Πρώτες Βοήθειες, έτσι θα μπορείς μέσα σε λίγα λεπτά να δώσεις ζωή σε κάποιον συνάνθρωπο σου, που σε χρειάζεται..ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!!
Πρέπει να τονίσουμε, ότι τα διάφορα σεμινάρια ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ απευθύνονται σε απλούς πολίτες και όχι σε γιατρούς. Ο πρώτος άνθρωπος που καλείται να βοηθήσει τον τραυματία, σπάνια είναι γιατρός. Τα πράγματα που του ζητούνται να κάνει, απέχουν από την τελική φροντίδα που θα πάρει το άτομο στο νοσοκομείο.

Τα πρώτα λεπτά σε οποιαδήποτε τέτοια περιστατικά μπορεί να είναι πολύ κρίσιμα για την υγεία του ατόμου. Γι’ αυτό όσοι συνάνθρωποι του τυχαίνει να βρίσκονται γύρω του, πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τον σώσουν αλλά και να τον τονώσουν ηθικά.

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές όταν ο πάσχοντας έχει υψηλό ηθικό μπορεί να δώσει ο ίδιος στον εαυτό του δύναμη να αντέξει και να δυναμώσει μέχρι να αφεθεί στα χέρια των ειδικών που θα προχωρήσουν στην σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Το άτομο που θα δώσει τις πρώτες βοήθειες θα πρέπει:

  • Να έχει σχετικές γνώσεις και δεξιότητες και να ξέρει τι μπορεί να κάνει ανάλογα με την περίπτωση που αντιμετωπίζει.
  • Να μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει τη σωστή απόφαση(π.χ. να αποφασίσει να εκκενώσει το χώρο όπου έχει συμβεί το περιστατικό).
  • Να είναι ψύχραιμος και να μην πανικοβληθεί σε καμιά περίπτωση (π.χ. όταν βρεθεί μπροστά στο θέαμα μιας πληγής που μπορείνα είναι αποκρουστικό).
  • Να μην υπερεκτιμά τις δυνατότητές του. Να είναι σίγουρος ότι ηιατρική βοήθεια είναι κοντά και ότι απλά προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί.
  • Να δημιουργήσει ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στον ασθενή.
  • Να επιστρατεύσει όλη του την αγάπη και τη συμπαράσταση για τον ασθενή που υποφέρει εκείνη τη στιγμή.

Οι γνώσεις Πρώτων Βοηθειών ειδικά για τους ενήλικες  αποκτώνται  συνήθως με ειδικά μαθήματα στα οποία ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να επανεξετάζεται και να ενημερώνεται για τις καινούργιες τεχνικές. Τέτοια μαθήματα προσφέρει δωρεάν ο Ερυθρός Σταυρός.

λήψης 7

Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει να γνωρίζουν από μικρά τα παιδιά. Η σπουδαιότητά του μάλιστα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πλέον εντάσσεται ως θεματική στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που παρακολουθούν οι μαθητές.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να μυηθούν οι μικροί μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας στον κόσμο των Πρώτων Βοηθειών.

77001282 2554671514659000 8037493822256578560 n 1024x1024

Με σύμμαχο την υψηλή τεχνολογία και την τελευταία γενιά animations (κινούμενα σχέδια), αλλά και διαδραστικά στοιχεία όπως, θεατρικές πράξεις και μουσικά δρώμενα, το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να  εξασφαλίσει εύκολα την προσοχή και την κινητοποίηση των μελλοντικών μας μικρών διασωστών, βοηθώντας τους να αφομοιώσουν αβίαστα, την γνώση μέσω βιωματικών παιχνιδιών.

Οι στόχοι ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για εκμάθηση πρώτων βοηθειών στα παιδιά θα πρέπει να είναι:

  • Nα ευαισθητοποιηθούν οι μικροί συμμετέχοντες
  • Να επισημανθεί η αξία της ομαδικής συνεργασίας
  • Να διδαχθούν τα μικρά παιδιά πώς να αντιδρούν χωρίς πανικό
  • Να μάθουν πώς να καλούν για άμεση κι αποτελεσματική βοήθεια
  • Να εξοικειωθούν με το παγκόσμιο σήμα βοήθειας
  • Να χρησιμοποιούν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου
  • Να αναγνωρίζουν και τους τρεις επαγγελματίες διασώστεςΥγειονομικό, Πυροσβέστη, Αστυνομικό
  • Να προετοιμαστούν για την εισαγωγή τους στην Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS), που ξεκινά από τα 10 έτη
  • Να αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων τραυματισμούς όπως  αμυχή (γρατζουνιά),  ρινορραγία, απλό διάστρεμμα (στραμπούληγμα),  απλό οίδημα στο κεφάλι (καρούμπαλο),  τοπικό έγκαυμα κ.α.
images 13

 

Πλήρης οδηγός Πρώτων βοηθειών Για μεγάλα παιδιά 

 


Στην παρακάτω διαδραστική εικόνα υπάρχει άπλετο υλικό για την εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες των μικρών μας διασωστών

Πρόληψη ατυχημάτων / Μικροί Διασώστες εν δράσει!

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Ασφάλεια στο Σπίτι και στο Σχολείο, Εθελοντισμός- διαμεσολάβηση, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια, Φυσικές Καταστροφές_Πολιτική προστασία. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.