5 Δεκεμβρίου «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» / ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ -Προσφορά ή εκμετάλλευση;…. ¨Κανείς δεν είναι μόνος¨

images 1 14
λήψης 5

Ο Εθελοντισμός είναι η ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας

Ζούμε σε μια περίοδο που η ανάγκη για συμπαράσταση προς τον συνάνθρωπο κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Αναμφισβήτητα όλοι μας  βρήκαμε  την αφορμή να αναρωτηθούμε πόσο σημαντική είναι μέσα στη ζωή μας η πράξη της αλληλεγγύης. Μια πράξη που μας δίνει την  ευκαιρία να γίνουμε οι ίδιοι μέρος μιας ιστορίας ζωής, κατευθύνοντας τη προς το καλύτερο.

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» από τον Ο.Η.Ε. στις 17 Δεκεμβρίου του 1985 με σκοπό να αποδοθεί ο  οφειλόμενος φόρος τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε λοιπόν για να τιμήσουμε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής!!!!! και να δοθεί η ευκαιρία σε εκατομμύρια εθελοντές σε όλον τον κόσμο να γιορτάσουν την άτυπη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής μας παρακινεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας σε ένα πανανθρώπινο μήνυμα για την γνωριμία, τη διάδοση και την ανάδειξη του εθελοντισμού ως την κινητήρια και ελπιδοφόρα προϋπόθεση για έναν καλύτερο κόσμο.

ethelontismos eikona

Μετά το ρήμα ” αγαπώ”, το “Βοηθώ” είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο!!!!

Σήμερα, εθελοντισμός είναι ο θεσμός που βοηθάει σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα και καλύπτει τα κενά που δημιουργεί το κράτος και η κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές Μη κυβερνητικές Οργανώσεις με πολλές εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Τι δεν είναι ο εθελοντισμός

 

To παρακάτω βίντεο είναι μια συρραφή 6 βίντεο και είναι αφιερωμένο  στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Η ιστορία του Εθελοντισμού

Στον Ελληνισμό το πνεύμα του εθελοντισμού προϋπήρχε από την αρχαιότητα για να εξυπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες και πολιτιστικές ανάγκες.
Οι αμφικτιονίες ήταν ένας θρησκευτικός και πολιτικός σύνδεσμος των Ελλήνων, με την πάροδο του χρόνου οι αμφικτιονίες έχασαν τον θρησκευτικό τους χαραχτήρα και δημιούργησαν μια ομοσπονδία υπεύθυνη για τις σημαντικότερες κοινωνικές και πολιτικές αποφάσεις. Ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε για να ρυθμιστούν οι σχέσεις μεταξύ των πόλεων της Ελλάδας καθώς κατά τη διάρκειά τους σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες. Γι’ αυτόν τον λόγο μπορούν να χαρακτηριστούν ως η πρώιμη μορφή του εθελοντικού κινήματος. Αργότερα ο θεσμός αυτός αντικαταστάθηκε από τα Κοινά και τις Συμπολιτείες και έτσι οι αμφικτιονίες εξαφανίστηκαν.

Στην κλασική περίοδο δημιουργήθηκαν θεσμοί κοινωνικής προστασίας όπως είναι τα θεωρικά, η ελεύθερη δηλαδή είσοδος όλων των πολιτών στο θέατρο. Με αυτό τον τρόπο δινόταν η δυνατότητα ακόμα και στους άπορους να γίνονται κοινωνοί της τέχνης.
Την εποχή του Περικλή λειτούργησε επίσης και το φορολογικό σύστημα εκτάκτων εισφορών από τους πλουσίους, οι λειτουργίες. Το σύστημα αυτό υποχρέωνε τους οικονομικά ισχυρούς να προσφέρουν χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς. Επίσης πολλά κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην πρωτοβουλία των πολιτών, οι οποίοι προσέφεραν χρήματα και υλικά τακτικά και κυρίως στις εορτές.
Τον 4ο μ.Χ. αιώνα ο Μέγα Βασίλειος ίδρυσε με προσωπικά του έξοδα τη Βασιλειάδα, η λειτουργία της οποίας βασίστηκε αποκλειστικά σε ατομικές δωρεές και εθελοντική εργασία.
Στη βυζαντινή εποχή η εκκλησία διέθετε ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση της περιουσίας της σε κοινωφελείς σκοπούς.
 Μετά την Επανάσταση του 1821 όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, βοήθεια άρχισε να παρέχεται από εύπορους πολίτες εσωτερικού ή εξωτερικού και την εκκλησία.
Στις μέρες μας ο εθελοντισμός λειτουργεί ως μια νέα μορφή κοινωνικής αλλά και ταξικής παρέμβασης και  αποκτά ιδιαίτερη αξία.


Εθελοντισμός, μια πράξη ανθρωπιάς

Ο εθελοντισμός στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη και δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέρος τόσο για εμάς όσο και για τους συνανθρώπους σας. Μέσα από τη μοναδική εμπειρία του εθελοντισμού διαμορφώνουμε ένα καλύτερο χαρακτήρα και επηρεάζουμε θετικά τον υπόλοιπο κόσμο.

Μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουμε τη σημασία της αλληλεγγύης είναι να εμπλακούμε ενεργά με αυτή και να προσφέρουμε το χρόνο και την ανθρωπιά μας. Μέσω της προσφοράς εθελοντικής εργασίας, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν ίσες ευκαιρίες, ή πήραν λανθασμένες αποφάσεις, οι άνθρωποι που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο βρίσκουν -έστω και προσωρινά- ανακούφιση στο ζεστό χαμόγελο των ανθρώπων  που τους προσεγγίζουν. Οι εθελοντές επιλέγουν την προσφορά από την αδράνεια και τη στήριξη έναντι των κοινωνικών προκαταλήψεων.

ητφθ65ρ97ο

Ο εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που αναλαμβάνεις με δική σου θέληση για να βοηθήσεις σε καταστάσεις όπου υπάρχει ανάγκη. Ο εθελοντισμός έχει πολλές μορφές με κοινό χαρακτηριστικό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. 

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής γιατί αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, βοηθάει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Αν θέλεις, ΜΠΟΡΕΙΣ!!!Γίνε κι εσύ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ!

Μια πολύ όμορφη εργασία μπορούμε να δούμε στο παρακάτω βίντεο που δημιουργήθηκε από τους μαθητές  και τις μαθήτριες  της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου για τις αξίες του εθελοντισμού, του αλτρουισμού, της προσφοράς, κατά το σχολικό έτος 2023-2024.
Τα παιδιά επεξεργάστηκαν μορφές εθελοντισμού, τις έκαναν εικόνες, ζωγραφίζοντας το καθένα τη δική του ζωγραφιά και ηχογράφησαν τα μηνύματα-προτροπές που ακούγονται στο βίντεο.
🦋Υπεύθυνη εκπαιδευτικός και δημιουργός του βίντεο η δασκάλα της τάξης: Σωτηρία Κίτσιου

εικόνα εθελοντισμός βίντεο Σωτηρία

Παρακάτω ένα ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ για τον εθελοντισμό..

Ο εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που αναλαμβάνεις με δική σου θέληση για να βοηθήσεις σε καταστάσεις όπου υπάρχει ανάγκη.

Προσφέρεις τον χρόνο σου, τις ικανότητές σου και τις γνώσεις χωρίς να περιμένεις ανταμοιβή, χωρίς να έχεις εσύ να κερδίσεις κάτι παρά μόνο την ικανοποίηση ότι κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο!

Ατομική εργασία του Χρίστου Μουσουλίδη μαθητή Γυμνασίου της Κύπρου  του τμήματος Β’5 στα πλαίσια του μαθήματος Οικιακής Οικονομίας-Αγωγής Υγείας

Το τραγούδι αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: The revolution of 3Rs (Reduce – Reuse – Recycle) – διαχείριση των απορριμμάτων στη σχολική μονάδα με την υλοποίηση «Ζωντανών Εργαστηρίων». Το “Schools as Living Labs” (SALL) είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που συγκεντρώνει γνώσεις και εμπειρία από δώδεκα χώρες, για να προτείνει μια νέα προσέγγιση για την Ανοικτή Εκπαίδευση και το Ανοικτό Σχολείο (Open Schooling).

“Μικροί ήρωες…ΜΕΓΑΛΟΙ εθελοντές!”-Ο εθελοντισμός δεν είναι “παραμύθι”…

 μια όμορφη διδακτική παρέμβαση της Εκπαιδευτικού και συνεργάτιδας στο ιστολόγιο Κίτσιου Σωτηρίας .

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το άρθρο με το πλούσιο υλικό της

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ


Πρόκειται για μια συρραφή από 4 σποτ εθελοντικών οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το “παζλ” του εθελοντισμού

2

Πηγή : https://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2018/03/12-18-2018.html?m=1


Εθελοντισμός – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΥΔΑΣ

Τραγούδι για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Στίχοι:

ΣΑΝ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΣ ΛΙΓΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ
ΝΕΡΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΙΨΑ ΧΑΡΑ ΜΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ
ΣΑΝ ΠΕΙΣ Σ’ ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ
ΣΑ ΔΩΣΕΙΣ ΧΑΔΙ, Σ’ ΟΡΦΑΝΟ ΚΑΙ ΣΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΑΙΞΕΙΣ
ΣΑΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΣΗΚΩΣΕΙΣ ‘ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ‘ΠΕΣΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΤΑΘΕΙΣ ΣΕ ΠΟΝΟ
ΣΑΝ ΔΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΣΘΕΝΗ
ΣΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Ε,
ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟ

Κείμενο : ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ερμηνεία και Μουσική του Πάνου Γαληνού

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής. Μια κοινωνική αρετή που έχει ως στόχο την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου και την ανακούφιση των ανθρώπων.
Είναι μια μετάβαση από το Εγώ στο Εμείς και μπορούν όλοι να προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση όσο μικροί κι αν είναι…..

thumb 640

«Όταν είσαι εθελοντής δεν σημαίνει ότι έχεις χρόνο, αλλά καρδία»


Η σημασία του όρου

Ο όρος «εθελοντισμός»   εμπεριέχει μέσα τη λέξη θέλω. Θέλω να προσφέρω. Θέλω να συμμετέχω. Είναι κάτι που το κάνεις επειδή το επιλέγεις. Δεν είναι κάτι που στο επιβάλει κάποιος. Συνήθως όταν επιλέγεις να κάνεις κάτι το κάνεις με αγάπη και αφοσίωση, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας.

Δείτε περισσότερα για τον ορισμό εδώ

Εθελοντισμός …. ένα ανθρωπιστικό κίνημα  

Ο εθελοντισμός είναι μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτισμική ιστορία και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Οι οργανωμένες κοινωνίες ξεκίνησαν να εξελίσσονται όταν το «μαζί» υπερίσχυσε του «εγώ». Ο εθελοντισμός είναι στις μέρες μας ένα ανθρωπιστικό κίνημα και αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ανιδιοτελή προσφορά. Έννοιες που συνδέονται, που έχουν κοινή αφετηρία και αποδέκτη: τον άνθρωπο…
Υπάρχουν πολλές μορφές εθελοντισμού που ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τον επίσημο και τον ανεπίσημο εθελοντισμό, που γίνεται από τον καθένα ξεχωριστά και είναι επίσης πολύ σημαντικός!

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη που δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν  νέες δεξιότητες και βοηθιούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητά τους. Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάση τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό -οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας. Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένας εθελοντής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, ακαδημαϊκού υπόβαθρου, τότε μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι εθελοντές.  Εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα.

τίτλοΙΟΘΥΓΗΥΙ9Γ

 

Γνωρίζουμε όμως ποιος είναι ο Εθελοντής;

Ο εθελοντής είναι ένας ενεργός πολίτης, άντρας ή γυναίκα, που αποφασίζει ελεύθερα να διαθέσει χρόνο, εργασία, χρήματα, φαντασία και δημιουργικότητα στην υπηρεσία μιας οργανωμένης προσπάθειας.  Βιώνει δυνατά συναισθήματα, που κάνουν την οποιαδήποτε αμοιβή να δείχνει τίποτα. Είναι η ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση που νιώθει µέσω της προσφοράς του, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του και η ουσιαστική προσφορά του σε συλλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία µας η μεγαλύτερη ανταπόδοση.

thumb 640 1

Δείτε παρακάτω  φύλλα εργασίας από την δοτικότατη συνάδελφό μας Σωτηρία Κίτσιου

  1. Ποιον λέμε «εθελοντή»;



Λήψη αρχείου

2.Είμαι εθελοντής όταν…..;



Λήψη αρχείου

3. Φύλλο εργασίας : Ποιος χρειάζεται βοήθεια;

Κάνοντας αυτό το φύλλο εργασίας με τα παιδιά, ανακαλύπτουν άτομα, ομάδες ή στοιχεία του περιβάλλοντος που μπορεί κανείς να δράσει εθελοντικά και να προσφέρει βοήθεια επειδή τη χρειάζονται…  Μπορούν τα παιδιά να διακρίνουν π.χ. τη διαφορά  ανάμεσα στο δεσποζόμενο και στο αδέσποτο ζώο, στον άστεγο και στον άνθρωπο που έχει στέγη να μείνει…



Λήψη αρχείου

4. «Εθελοντής: Ασπίδα προστασίας για όσους μας έχουν ανάγκη»



Λήψη αρχείου

5. Σχεδιάζω τον εαυτό μου εθελοντή σε ένα από τα παρακάτω ή κάτι άλλο που σκέφτηκα



Λήψη αρχείου

6. Με τα δικά σου μάτια μπορώ



Λήψη αρχείου

7. Φύλλο εργασίας για τα αδέσποτα ζώα: Έλα στη θέση μου



Λήψη αρχείου


Ο εθελοντισμός έχει κυρίως στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, όμως μπορεί να αφορά και άλλες πτυχές της κοινωνίας, όπως το περιβάλλον και τα ζώα.

Οι εθελοντές έχουν αποδείξει πολλές φορές – με αυταπάρνηση και αυτοθυσία – τη σημαντική συμβολή τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρούμε μια εξαιρετικά αξιόλογη προσπάθεια του συνόλου των ευαισθητοποιημένων πολιτών να προσφέρουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι αυτοί που πιστεύουν στα ανθρώπινα ιδανικά και στο ιδέα πως όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Οι εθελοντές  αποδεικνύουν με τις πράξεις τους πως όλοι μας μπορούμε να την προσφέρουμε. Η απάντηση που δίνουν στα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης είναι η ενεργή συμμετοχή, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους, αποδεικνύοντας στην πράξη αυτό που και η Μητέρα Τερέζα είπε, πως ίσως “δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα, αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με τεράστια αγάπη”.


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
-1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

 «Θέλω, θέλεις, θέλουμε όλοι να προσφέρουμε…»

Ένα πολύ όμορφο project για τον εθελοντισμό που δημιουργήθηκε από τα παιδιά της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού  Σχολείου Βόλου,  σε συνεργασία με την δασκάλα τους Κίτσιου Σωτηρία:

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

ΕΞΩΦΥΛΛΟ


Ας δούμε  στο παρακάτω βίντεο την όμορφη δράση τους.
Τους ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα την δασκάλα τους, που με πολύ μεράκι και αστείρευτη όρεξη μας έδωσαν δείγματα της δουλειάς τους από το συγκεκριμένο  εργαστήριο .
Περιμένουμε και για τα επόμενα ……


Ώρα για παιχνίδι!

Προσεγγίζοντας την έννοια του εθελοντισμού

Αξιοποιώντας τη δραστηριότητα του wordwall, συζητούμε με τα παιδιά για τις διάφορες μορφές εθελοντισμού και κάνουμε αναφορά και σε συναφείς έννοιες (π.χ. ακτιβισμός, αλληλεγγύη, ενεργός πολίτης)

Μορφές εθελοντισμού!

Με αφορμή τις εικόνες συζητούμε για τις μορφές εθελοντισμού και προσεγγίζουμε τις έννοιες του ακτιβισμού, της αλληλεγγύης και του ενεργού πολίτη!

Αν θέλεις, μπορείς να ασχοληθείς και με  το παρακάτω κουίζ!

https://quizizz.com/join/quiz/606cb6bdd4a970001b9d9710/start?studentShare=true


 Εθελοντισμός :το επιστέγασμα της ανθρωπιστικής γενναιοδωρίας, άγρυπνος φρουρός των δικαιωμάτων των δοκιμαζόμενων ανθρώπων, θεματοφύλακας των κοινωνικών αξιών.
Ακολουθώντας την βασική φιλοσοφία  του  ομάδες και μεμονωμένα άτομα  επικεντρώνονται στην ανάληψη δράσεων και στην παροχή υπηρεσιών που αφορούν τους ακόλουθους άξονες.

  • Την παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες.
  • Την ψυχολογική υποστήριξη ατόμων.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Την εθελοντική αιμοδοσία.
  • Την πρόληψη σε σχέση με εξαρτησιογόνες ομάδες.
  • Την καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
  • Την ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας των φύλων και την προώθηση της ισότητας των σχέσεων σε ατομικό, συλλογικό,                                                                    εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο.
  • Την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Την προστασία και την ευημερία των ζώων.
  • Την ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων.

ΙΘΤΦ678Θ54Ε7ΟΠ


Ο εθελοντισμός έχει πολλές μορφές δράσης:

1. Ανθρωπιστική δράση – Αιμοδοσία, δωρεά οργάνων, ομάδες διάσωσης ανθρώπων .
2.Αποστολές ιατροφαρμακευτικού υλικού, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
3. Προσφορά σε είδος ή σε χρήματα με την εμφάνιση έκτακτων αναγκών (π. χ
Προσφορά σε είδος ή σε χρήματα με την εμφάνιση έκτακτων αναγκών (π.χ. φυσικές καταστροφές).
4.  Κοινωνική δράση: Προσφορά εθελοντικής εργασίας σε συλλόγους και ιδρύματα για την προστασία των παιδιών.
5.
Δράσεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού
6. Δράσεις για την απαλλαγή από τα δεσμά των στερεοτύπων
7.Παρεμβάσεις που αποβλέπουν στην ποιότητα ζωής (καθαριότητα της πόλης, ασφαλής οδήγηση, προστασία των πεζών ).
8.Προσφορά εθελοντικής εργασίας σε συλλόγους για την επανένταξη τοξικομανών και αποφυλακισμένων
9. Βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.
10.Παρεμβάσεις οργανώσεων για την προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων των καταναλωτών .
11. 
Περιβαλλοντική δράση (Παρεμβάσεις που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος -αναδασώσεις, δασοπροστασία, προστασία θαλασσών και ακτών, ανακύκλωση κ.ά.) προστασία βιοτόπων, σπάνιων ειδών, διατήρηση της ποικιλίας του περιβάλλοντος, της οικολογικής ισορροπίας και της φυσικής ομορφιάς.


Αναλυτικά οι μορφές του εθελοντισμού
Ομαδικές εργασίες των παιδιών της Γ΄ τάξης του Δ.Σ. Φιλίππων με θέμα τον εθελοντισμό…. μέσω webex! Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια του προγράμματος “Δεν εθελοτυφλώ, λέω ΝΑΙ στον εθελοντισμό!” του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, στον κύκλο “Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ” (Απρίλιος 2021)

Πυρόσβεση, δεντροφύτευση, συντροφιά σε ηλικιωμένους, βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες, οργάνωση αθλητικών αγώνων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθαρισμοί δημόσιων χώρων, αιμοδοσία, δωρητής οργάνων σώματος, συμμετοχή στα βικιεγχειρήματα.

Μπορείτε να ανακαλύψετε  τις εθελοντικές δράσεις που κρύβονται στην παιγνιώδη παρουσίαση του genial.ly;

 Δημιουργός : Κατερίνα Τζημοπούλου

τίτλο 95

Αν θέλετε μπορείτε  να ασχοληθείτε  με ένα κουίζ που αφορά τις μορφές του εθελοντισμού. Η εφαρμογή που αξιοποιήθηκε είναι το quizizz και δημιουργήθηκε από τη συνάδελφο Φιλιππίδου Κατερίνα

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να το επισκεφθείτε

τίτλο 98


ΤΑΠΕΣ   ΜΕ ΘΕΜΑ  ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

από τον ιστότοπο Εκπαιδεύοντας…  χαρούμενα παιδιά!

Δημιουργός : Σωτηρία Κίτσιου

unisef

Αν ασχοληθείτε στα εργαστήρια με αυτό το θέμα, ίσως θελήσετε να τις χρησιμοποιήσετε ως υλικό συμπληρωματικό στο θέμα του εθελοντισμού.
Θα δείτε σε αυτές διάφορες μορφές του εθελοντισμού:

  1. Εθελοντής πυροσβέστης
  2. Εθελοντική δεντροφύτευση
  3. Εθελοντής σε πλημμύρες
  4. Εθελοντική φροντίδα αδέσποτων ζώων
  5. Δωρεά οργάνων
  6. Φροντίδα σε άστεγους
  7. Προσφορά βοήθειας σε  άτομα  με αναπηρίες
  8. Εθελοντική αιμοδοσία
  9. Το  “Χαμόγελο του παιδιού”
  10. Φροντίδα άγριων ζώων μετά από πυρκαγιά …



Λήψη αρχείου


Υπέρτατη πράξη Εθελοντισμού είναι και η εθελοντική Αιμοδοσία
και γενικότερα η Προσφορά Ζωής
(Αιμοπετάλια, Μυελός των Οστών, Βλαστοκύτταρα).

Διαβάστε το σχετικό άρθρο πατώντας στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 8

ΤΑΠΕΣ   ΜΕ ΘΕΜΑ  ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ



Λήψη αρχείου

Πηγή : https://blogs.sch.gr/sotkitsiou/2023/03/12/diacheirisi-taxis-tapes-epivraveysis/

 

images

Δείτε περισσότερα για τις μορφές εθελοντισμού στο παρακάτω άρθρο:

Βρες, φαντάσου, εκφράσου: μορφές εθελοντισμού!

 

3

Δείτε κι ένα σχέδιο δράσης τμήματος από την συνάδελφο Ευγενία Ξένου (από το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας)



Λήψη αρχείου


Παρουσίαση για τις αξίες του Εθελοντισμού

Ο Εθελοντισμός διαπνέεται από τις σημαντικότερες
έννοιες και αξίες για τη ζωή

Ιδεοθύελλα Word art : οι πιο σημαντικές έννοιες για τη ζωή μας

ΘΙ6ΥΤ65ςΙΞΗ8ΟΓ65Ε

Είναι όμως  αυτές οι έννοιες σημαντικές για τους περισσότερους ανθρώπους;

Ερωτήσεις Ενεργοποίησης στην έννοια της υιοθέτησης του εθελοντισμού ως στάση ζωής:

  1. Ποιες αξίες θα κάνουν το μέλλον μας καλύτερο;
  2. Γιατί είναι σημαντική η κάθε αξία για όλους τους ανθρώπους;
  3. Γνωρίζετε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τις αρχές που είναι σημαντικές για τη ζωή;
  4. Πόσο εύκολο είναι να ονοματίσουμε τις προσωπικές μας αξίες;
  5. Έχουμε τις ίδιες αξίες με τους υπόλοιπους συμμαθητές μας;
  6. Ακούσαμε κάποιο επιχείρημα από έναν συμμαθητή μας που μας έκανε να αλλάξουμε γνώμη για τα πιστεύω μας;
  7. Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αξίες;

Σε μια δύσκολη εποχή που κυριαρχεί ο εγωισμός και το ατομικό συμφέρον, κάποιοι κρατούν ακόμα αναμμένη την φλόγα της αγάπης. Με πνεύμα συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, την πατρίδα, τη φύση και το περιβάλλον, δρουν εθελοντικά είτε ατομικά, είτε διαμέσου οργανώσεων κι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Δεν εθελοτυφλώ, λέω ΝΑΙ στον εθελοντισμό!

Σκιαγραφώντας την κατάσταση της εποχής μας μπορούμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Παγκόσμια κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά προβλήματα ταλανίζουν την κοινωνία. Το κράτος και οι μηχανισμοί του αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα διάφορα προβλήματα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επίλυσής τους.
Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από πνεύμα αδιαφορίας και λείπει το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και για την πορεία της συλλογικής ζωής.

Από την άλλη πλευρά όμως είμαστε όλοι -συνειδητά ή όχι, ηθελημένα ή όχι- πλανητικοί θεατές, αυτόπτες μάρτυρες του κακού που πλήττει τις ανθρώπινες υπάρξεις, τα ζώα και τον πλανήτη.
Δεν ακούμε μόνο να μιλούν γι’ αυτό, αλλά βλέπουμε το κακό τη στιγμή που διαπράττεται. Παρακολουθούμε τις τρομακτικές του συνέπειες και δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε ασπίδα μας την άγνοια.
Στην καθημερινή επανάληψη του παγκόσμιου δράματος της ανθρώπινης δυστυχίας έχουμε εξακοντιστεί στον ρόλο των θεατών.  Το ότι είμαστε θεατές σημαίνει ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε μια γιγάντια ηθική πρόκληση.
Το να βλέπουμε το κακό κεντρίζει τη συνείδηση, τη συγκινεί. Μπορώ να κάνω κάτι για να το σταματήσω; Πόσο μετρούν οι ενέργειές μου (ή η αδράνειά μου);Μήπως έχω συμβάλει, έμμεσα έστω, στην πραγματοποίηση του κακού;

Προσπαθώντας να ξεφύγουν  από το υλιστικό πνεύμα , την έκπτωση ηθικών αξιών και τον ατομικισμό που χαρακτηρίζει την εποχή μας οι εθελοντές αναλαμβάνουν να σηκώσουν τον κόσμο στα χέρια τους…
Για τον λόγο αυτό στις μέρες μας ο εθελοντισμός απευθύνεται σε ανθρώπους, ζώα ή ευρύτερα στο περιβάλλον. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών που χαρακτηρίζεται από την εθελούσια προσφορά, μέσα από χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες παρεμβαίνουν με στόχο να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο.
Ο εθελοντής 
συμπληρώνει το έργο των επαγγελματιών χωρίς να υπάρχει η  πρόθεση να το αντικαταστήσει.

Το μοντέλο του εθελοντισμού ΣΗΜΕΡΑ

Ο εθελοντισμός απαιτεί άμισθη εργασία (δηλαδή χωρίς πληρωμή) από τον ελεύθερο χρόνο του εθελοντή. Συνδέεται και με τον ακτιβισμό (όταν μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζει να κάνει κάποια δράση για να αλλάξει τον κόσμο γύρω της).

Η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνεται διαρκώς και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πολλές φορές έχουμε δει μικρές και καθημερινές πράξεις να φέρνουν μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε μαζί να φτιάξουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αν μοιράζεσαι κι εσύ το ίδιο όραμα, μπορείς να βρεις μια οργάνωση που σε εκφράζει για να ενώσεις μαζί τους και την δική σου δύναμη!

Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια εθελοντές, αν και τα ποσοστά διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα, φθάνοντας ακόμη και πάνω από το 40% στη Βρετανία ή την Ολλανδία, ενώ στην Ελλάδα ή την Ιταλία δεν ξεπερνούν το 10%.
Στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια δρουν πάμπολλες εθελοντικές οργανώσεις, προσφέροντας υπηρεσίες σε διάφορους τομείς, όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, τα ασυνόδευτα ανήλικα, για βοήθεια στο σπίτι . Ευαισθητοποιημένες για την προστασία του περιβάλλοντος ομάδες αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες (προστασία πανίδας και χλωρίδας, διενέργεια δενδροφυτεύσεων σε καμένες δασικές εκτάσεις, καθαρισμός παραλιών, ανακύκλωση απορριμμάτων κ.ά.π). Αλλά και στο κοινωνικό πεδίο, σύλλογοι και φορείς προσφέρουν εθελοντική εργασία προκειμένου να υπηρετήσουν τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα (προστασία παιδιών, παροχή δωρεάν υπηρεσιών εκπαίδευσης τόσο σε μαθητές όσο και σε ενήλικες,  κοινωνική επανένταξη ναρκομανών και αποφυλακισμένων, παροχή βοήθειας σε άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους, προστασία πεζών, καθαρισμός αστικών περιοχών, διαφώτιση για τα δικαιώματα τού καταναλωτή). Ακόμα, οργανώσεις εθελοντών παρέχουν τις ανθρωπιστικές τους υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων (φυσικές καταστροφές, αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αιμοδοσία, δωρεά οργάνων, συμμετοχή σε ομάδες διάσωσης ανθρώπων, υλική και ηθική ενίσχυση ανθρώπων που υποφέρουν).Υπάρχουν  εκστρατείες για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού και των διακρίσεων κατά των γυναικών. Ας μην ξεχάσουμε όμως να αναφερθούμε στους  εθελοντές αιμοδότες καθώς και στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και στον καθοριστικό ρόλο στη διαχείρισή τους από τη συντονισμένη δράση των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, καθώς και των εθελοντών Σαμαρειτών.
Αρκετές δρουν στο πλαίσιο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από κράτη, χορηγούς, επιδοτήσεις, προγράμματα κι άλλους πόρους.


“Μπαίνοντας στη θέση” των εθελοντών!

ΒΙΝΤΕΟ: Πώς φαντάζεσαι ότι μπορεί να νιώθει ένας εθελοντής;

Έχεις υπάρξει ποτέ εθελοντής; Αν όχι, θα ήθελες να έχεις αυτή την εμπειρία;
Ας δούμε το παρακάτω βίντεο για να δούμε τι λένε πρόσωπα που υπήρξαν εθελοντές!

Ο εθελοντισμός  αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις γιατί:
βοηθάει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και
ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Καλλιεργείται η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνείδηση, προτάσσεται το κοινό καλό, περιορίζονται οι αντιπαραθέσεις και εδραιώνεται η κοινωνική αρμονία.
Ανακουφίζεται ο ανθρώπινος πόνος.
Προωθείται ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Περιορίζεται η μοναξιά.
Ενισχύεται η προσπάθεια για τη σωτηρία της φύσης, η αντιρατσιστική και αντιπολεμική δράση, η σύσφιξη των σχέσεων των λαών και ο αγώνας για ειρηνική συμβίωση.

Τα κύρια οφέλη του εθελοντισμού είναι:

  1. Συνεισφορά – Αλληλεγγύη – Αλτρουισμός

Ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που αγαπούν. Οι άνθρωποι, που έχουν προσωπική σύνδεση με μία περιοχή, δρουν εθελοντικά στην κοινότητά τους θέλοντας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέρος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συνανθρώπους τους.

  1. Μοναδικές εμπειρίες

Ως εθελοντής μπορεί κάποιος να πάρει μια πραγματική γεύση από την τοπική κουλτούρα, επιτρέποντάς του να γίνει ένας πραγματικός ταξιδιώτης, αντί ένας απλός τουρίστας.

  1. Προσωπικά Οφέλη

Επιλέγοντας τις εθελοντικές δράσεις που πλησιάζουν στον χαρακτήρα  τους, οι εθελοντές ενισχύουν τις καλές πλευρές του χαρακτήρα τους και διαμορφώνουν ένα καλύτερο πρόσωπο. Οι εθελοντές που επιστρέφουν γίνονται πιο ανεξάρτητοι, πιο θαρραλέοι, ανοιχτόμυαλοι και τολμηροί.

  1. Εκμάθηση νέων πραγμάτων

Ο εθελοντισμός, και κυρίως στο εξωτερικό, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Μόνο όταν κάποιος δει κατάματα την ακραία φτώχεια, τις σκιές που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος, την ανάγκη για επιβίωση, την εξαφάνιση των ειδών, μπορεί εντέλει να κατανοήσει τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ίδιο και πόσο δύναται να επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

  1. Φιλίες
    Οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά ισόβιες φιλίες μέσω της εθελοντικής εργασίας. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον εθελοντισμό κυρίως για να αναπτύξουν φιλίες.
  1. Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό συμβάλλει στο  να αναπτυχθούν παρά πολύ οι γλωσσικές δεξιότητές. Κι αυτό γιατί η ξένη γλώσσα χρησιμοποιείται σε πραγματικές συνθήκες.

  1. Εύρεση Εργασίας

Η εθελοντική εργασία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αμειβόμενη εργασία. Οι εθελοντές συχνά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν συντονιστές εθελοντών και να προσληφθούν από τις αντίστοιχες οργανώσεις.

  1. Διασκέδαση –ικανοποίηση

Η εθελοντική εργασία μπορεί να είναι σκληρή, επίπονη, και απογοητευτική, αλλά είναι επίσης συνήθως πολύ διασκεδαστική και άκρως ικανοποιητική.

Μειονεκτήματα του εθελοντισμού

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αποτελεί «δεκανίκι» που προσφέρεται στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, συμπληρώνοντας την υπολειματικότητά του, ή και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος των κρατικών υπηρεσιών, παράγοντας προϊόντα κοστοβόρα για το κράτος και ασύμφορα για την αγορά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ιστορικά ο εθελοντισμός αναπτύχθηκε ως εγχείρημα ιδεολογικής ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων στο αστικό – καπιταλιστικό σύστημα.

1

Μην διστάζεις να γνωρίσεις την ομορφιά του…
Μην διστάζεις να προσφέρεις σε ότι εσύ μπορείς…
Μην διστάζεις να γνωρίσεις την προσφορά μας…
Εθελοντισμός είναι αγάπη σε πράξη!

Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη σκέψη και τα συναισθήματα των εθελοντών με μια παρουσίαση από την Γ΄τάξη του δημοτικού σχολείου Φιλλίπων
Δημιουργός παρουσίασης : Τζημοπούλου Κατερίνα

τίτλο 99


Είσαι Μαθητής;;;;; Γίνε Εθελοντής!!!
Γνώρισε και πήγαινε  στην παρέα του YouSmile.

πατήστε στην παρακάτω εικόνα

ιουδγ8θι6ρ6759

Facebook http://www.facebook.com/yousmile.gr
Instagram http://www.instagram.com/yousmile_gr/

Τι είναι το YouSmile?

Μια μικρή περιγραφή της Ευρωπαϊκής Μαθητικής Εθελοντικής Δράσης από “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Υπάρχουν εκατοντάδες εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες απ’ αυτές είναι οι παρακάτω: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Χαμόγελο του Παιδιού, Εθελοντής Πυροσβέστης,  Έλληνες Πρόσκοποι, Action aid κ.ά.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφθείτε έναν από αυτούς

Τ35ΙΟΟΡ6Ρ Θ7890ΥΤ

Γνωριμία με την ανεξάρτητη, διεθνή οργάνωση Action Aid Γνωριμία με το όραμά της, τους στόχους της και τις αξίες της.

Αction aid: Εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους!

Η Action Aid είναι μία ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση που αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και την αδικία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ας γνωρίσουμε το όραμά της, τους στόχους της και τις αξίες της στο παρακάτω βίντεο.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”


Ο Εθελοντισμός μέσα από μια ιστοσελίδα

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι διασυνοριακές δραστηριότητες εθελοντισμού.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προσφέρετε βοήθεια εκεί που χρειάζεται, να αποκτήσετε νέες δεξιότητες, να ζήσετε ένα διάστημα στο εξωτερικό, να μάθετε, ίσως, μια ξένη γλώσσα – και σίγουρα να επιστρέψετε με αξέχαστες αναμνήσεις.

Στις σελίδες, που θα εμπλουτίζονται συνεχώς, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες,  σχετικές με τον εθελοντισμό.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να την επισκεφθείτε

ΘΙΟ6Ρ785Ε8Ο98Θ0ΠΙ

“Να θυμάσαι πως δεν υπάρχουν «μικρές» εθελοντικές πράξεις. Η αλληλεγγύη μετριέται μόνο με τα ισχυρά μας «θέλω» και τη συλλογική προσπάθειά μας να κάνουμε τον κόσμο δικαιότερο για όλους μας”.

Υπάρχει βέβαια και οι ανεπίσημος εθελοντισμός, που γίνεται από τον καθένα ξεχωριστά και είναι επίσης πολύ σημαντικός!

Δείξε την αλληλεγγύη σου και νιώσε τη χαρά της προσφοράς. Δες πώς μπορείς να προσφέρεις τον χρόνο και τις γνώσεις σου για να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο στην Ελλάδα και τον κόσμο, αφού ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα!


Η ευθύνη για την προώθηση τού πνεύματος της εθελοντικής ιδέας ανήκει στους παράγοντες εκείνους που είναι επιφορτισμένοι άμεσα ή έμμεσα με το έργο τής παιδείας και αγωγής. Το κύριο βάρος για τη διαμόρφωση αλτρουιστικών-ανθρωπιστικών αντανακλαστικών στα μικρά παιδιά πέφτει στην οικογένεια. Η συμβολή τής οικογένειας αποδεικνύεται καθοριστική αν οι ίδιοι οι γονείς είναι μέλη εθελοντικών οργανώσεων και αποτελούν οι ίδιοι απτό παράδειγμα ανθρωπιστικής συμπεριφοράς για τα τέκνα τους.
Και τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να προωθήσουν την εθελοντική ιδέα, είτε κοινοποιώντας διάφορες δράσεις αγαθοεργίας και προσφορές είτε προβάλλοντας ως πρότυπα δημοφιλείς προσωπικότητες που συμμετέχουν στον εθελοντισμό.

Ο ρόλος του σχολείου

Το σχολείο μπορεί και πρέπει να ωθήσει το παιδί και τον έφηβο στην εθελοντική δραστηριότητα. Αυτό θα επιτευχθεί αρχικά  με τη διοργάνωση επισκέψεων σε διάφορους χώρους όπου ασκείται η εθελοντική δράση. Παράλληλα καθίσταται απαραίτητο να ενημερωθούν οι μαθητές για όλες εκείνες τις οργανώσεις που ασκούν ανθρωπιστικό έργο. Τέτοιες οργανώσεις είναι ο Ερυθρός Σταυρός, η Handicap International Oxfam, οι Γιατροί του κόσμου,  η Δράση ενάντια στην πείνα, η Consumers International, BEUC, η W.W.F, World Wild Fund for Nature) και να μάθουν αναλυτικά για τις δράσεις τους.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ημερίδων δια ζώσης αλλά και μέσω τηλεδιασκέψεων (λόγω της  πανδημίας αυτήν την περίοδο ).
Επίσης, σημαντική είναι η ενημέρωση των μαθητών και για τη δράση των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), οι οποίες στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών  και προσφέρουν έργο κοινής ωφέλειας και λύσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων.
Παράλληλα μπορούν να φέρουν τους μαθητές  σε επαφή και με Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το European Solidarity Corps, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε νέους ηλικίας από τα 17 τους χρόνια να απασχοληθούν πλήρως σε εθελοντική βάση από 2 ως 12 μήνες  σε κάποια άλλη χώρα εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τον εθελοντισμό, καλλιεργούμε δεξιότητες και εκπαιδεύουμε τους επόμενους εθελοντές.
Ας κάνουμε μια προσπάθεια λοιπόν…..


Φωτιά και άνθρωπος

Σημαντική στιγμή στην πορεία της εξέλιξης του προϊστορικού ανθρώπου ήταν… η φωτιά! Ποια ερμηνεία έδωσαν οι αρχαίοι για τον τρόπο που έφτασε η φωτιά στα χέρια των ανθρώπων; Παρακολούθησε το βίντεο κι ας συζητήσουμε όλοι μαζί.

Μπορείς αφού είδες το βίντεο να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις;

1. Για ποιο λόγο έδωσε ο Προμηθέας τη φωτιά στους ανθρώπους;
2. Είχε το ελεύθερο να το κάνει;
3. Γιατί θεωρείς ότι παράκουσε τον Δία;
4. Πώς θα χαρακτήριζες αυτή του την κίνηση;
5. Τι σημαίνει για σένα η κίνηση του Προμηθέα;
6. Τι φανερώνει αυτή η κίνηση για τον χαρακτήρα του Προμηθέα;

Ας δούμε ένα συννεφόλεξο με τίτλο: “Χαρακτηρίζουμε την πράξη του Προμηθέα” . Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 97

Το τραγούδι  Εμείς μαζί- Let’s do it Greece

Το τραγούδι αποτελεί μια γλυκιά αφιέρωση προς την Οικογένεια του Let’s do it Greece από δύο αγαπημένους μουσικοσυνθέτες, τον Γιώργο και τον Σταύρο Μυλωναδάκη που το  αφιερώνουν με πολλή αγάπη σε όλους τους εθελοντές σε όλη την Ελλάδα! Το τραγούδι αποτελεί  σύμβολο της εθελοντικής προσπάθειας. ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ λοιπόν, γιατί όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε θαύματα!

Αξιοποιώντας τη δυνατότητα Polling, tα παιδιά μπορούν να απαντήσουν  στην ερώτηση: “Όταν κάποιος αφιερώνει τον χρόνο του και προσφέρει τις ικανότητές του χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα με κίνητρο να βοηθήσει άλλους ανθρώπους ή να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο λέγεται: 1. Γενναιόδωρος 2. Φιλάνθρωπος 3. Εθελοντής 4. Μεγαλόψυχος. Αφού παρακολουθήσουμε το βίντεο, σχολιάζουμε τις απαντήσεις των παιδιών και προσεγγίζουμε την έννοια του εθελοντισμού!

Χέρια σαν κι αυτά- Locomondo

Η οπτικοποίηση του τραγουδιού έγινε από την ΣΤ τάξη του 3ου Δ.Σ. Καλαμάτας (2014-2015) με θέμα τη “Διαφορετικότητα” και σύνθημα “Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”.

Εσύ τι διαλέγεις να κάνουν τα χέρια σου;


λήψης 2

 


“Νοιάζομαι και δρω”: ψηφιακές δραστηριότητες

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα και ανακαλύψτε τις δραστηριότητες

τίτλο 100


Εστιάζοντας σε 3 δράσεις εθελοντισμού!

Εντοπίζουμε τις εθελοντικές δράσεις και προετοιμαζόμαστε για την εργασίας μας σε ομάδες! Από την Τζημοπούλου Κατερίνα

Κύλισε τον κέρσορα και προσπάθησε να βρεις την κρυμμένη εθελοντική δράση!

θι65767υξ7υη


Εθελοντισμός -Ενεργός πολίτης / βιβλίο για τον μαθητή



Λήψη αρχείου

Παρακάτω δείτε ένα φύλλο εργασίας (ΦΕ ) με τίτλο :
«Με τα δικά σου μάτια μπορώ»

είναι ιδέα της εκπαιδευτικού Σωτηρίας Κίτσιου  από το πρόγραμμα Νοιάζομαι κ δρω.



Λήψη αρχείου

images

Με έναν ευχάριστο τρόπο μπορούμε να δώσουμε τη  δυνατότητα να αξιολογηθούν  τα παιδιά αν κατέκτησαν τα βασικά χαρακτηριστικά του εθελοντισμού με το διαδικτυακό “φιδάκι του εθελοντισμού” στο genial.ly.

τίτλο 94

Ο εθελοντισμός, στα πλαίσια της ενοποιημένης παγκόσμιας κοινότητας αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί:
♥ Μέσω του εθελοντισμού ο άνθρωπος βρίσκει υψηλά ενδιαφέροντα και αξιοποιεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του , οπότε διαμορφώνει μια πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
♥ Ξεφεύγει από την ανία και την πλήξη της καθημερινότητας και από τις ανούσιες μορφές διασκέδασης.
♥ Αναπτύσσει αίσθημα ευθύνης, θέτει στόχους, αγωνίζεται για την πραγμάτωση τους και όλα αυτά γεμίζουν τη ζωή του, δημιουργούν ψυχική ικανοποίηση και σφυρηλατούν χαρακτήρα με αρχές και αξίες.
♥ Οι πολίτες που λειτουργούν με βάση το πνεύμα του εθελοντισμού βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενημερώνονται, εξετάζουν και ελέγχουν τα δρώμενα, άρα δεν μετατρέπονται σε μάζα ούτε γίνονται εύκολα θύματα χειραγώγησης

Ντοκιμαντέρ: μετανάστες, εθελοντισμός και προσφορά

Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.

 


Πώς μπορώ να βοηθήσω ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη είναι πολλοί. Για παράδειγμα μπορούμε  να κάνουμε εκδηλώσεις με σκοπό να μαζεύουμε παπούτσια, ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και φάρμακα. Μπορούμε επίσης να στηρίζουμε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  που βοηθούν ανθρώπους που το χρειάζονται.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ
(Αφιέρωμα στους πρόσφυγες του 1ου ΕΠΑΛ & 1ου Ε.Κ. ΑΡΓΟΥΣ)

Η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ. Άργους με τίτλο «Το Χρέος» είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους πρόσφυγες και στους απλούς ανώνυμους εθελοντές, που βοήθησαν και βοηθούν όλους αυτούς τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας και στον Ed St’George. Έφυγε από την πόλη του, το Irvine της Καλιφόρνια το Νοέμβρη του 2015 και ήρθε στη Λέσβο να βοηθήσει. Αφιερωμένο και στη μνήμη του Παπά Στρατή που μας δίδαξε τι σημαίνει Αγάπη αλλά και στη μνήμη της γιαγιάς Μαρίτσας. Αφιερωμένο και στη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη, που μας παραχώρησε υλικό για τη δημιουργία της ταινίας. Γιάννη σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες τόσα χρόνια. Η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας, στηρίχθηκε σε ένα άρθρο του Παναγιώτη Σαμαρά. Η διασκευή του σεναρίου έγινε από ομάδα μαθητών με επιμέλεια από την Βίκυ Σωτηροπούλου και η μουσική επένδυση έγινε (με τη σειρά όπως ακούγονται) με τα υπέροχα τραγούδια του Λευτέρη Μέρου, (ενορχήστρωση Νίκου Παπαδόπουλου), τα μοναδικά τραγουδια του Δημήτρη Ζερβουδάκη και την θεϊκή μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Οπτικοακουστικό υλικό που βρήκαμε για να ολοκληρώσουμε τη σχολική μας εργασία στο διαδίκτυο από υπέροχους βραβευμένους Έλληνες φωτογράφους ( Γ. Μπεχράκης, Α. και Δ. Μεσσήνης, Α. Κωνσταντινίδης, Α. Αβραμίδης, Τζωρτζίνης κ.α.) και από τις ιστοσελίδες των «Γιατρών του κόσμου» , «Γιατροί χωρίς Σύνορα» κλπ.. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο :

Απλώνουμε χέρι βοήθειας… γιατί είναι Άνθρωποι πάνω απ’όλα…

2

 

 


Τα χαρακτηριστικά της αλληλεγγύης

Αξιοποιώντας ένα εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο «Ιστορίες εθελοντισμού» από την Ιστοσελίδα Love Teachingτο πήραμε το παρακάτω ποίημα  “Την πόρτα ανοίγω το βράδυ” και το τραγούδι «Κανείς δεν κοιμάται (Nessun Dorma)». Οι μαθητές μπορούν να καταγράψουν  τα χαρακτηριστικά της αλληλεγγύης και ύστερα να συζητήσουν  για τη σχέση αλληλεγγύης και εθελοντισμού.
Πηγή:

τίτλο 40

Ποίημα  “Την πόρτα ανοίγω το βράδυ” 1978

Μίκης Θεοδωράκης, σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη

Την πόρτα ανοίγω το βράδυ, τη λάμπα κρατώ ψηλά,
να δούνε της γης οι θλιμμένοι, να ‘ρθούνε, να βρουν συντροφιά.
Να βρούνε στρωμένο τραπέζι, σταμνί για να πιει ο καημός
κι ανάμεσά μας θα στέκει ο πόνος, του κόσμου αδερφός.
Να βρούνε γωνιά ν’ ακουμπήσουν, σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός
κι εκεί καθώς θα μιλάμε θα ‘ρθει συντροφιά κι ο Χριστός

«Κανείς δεν κοιμάται (Nessun Dorma)» 

700 παιδιά από χώρες της Ευρώπης τραγουδούν «Κανείς δεν κοιμάται (Nessun Dorma)» από την όπερα Turandot του Τζιάκομο Πουτσίνι δίνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στην εποχή του κορωνοϊού.


Τα χαρακτηριστικά ενός εθελοντή

Ιστορίες εθελοντισμού
Δείτε μαρτυρίες εθελοντών

δείτε περισσότερες ιστορίες πατώντας στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 65

Μπορείτε τώρα να χτίσετε τα χαρακτηριστικά ενός εθελοντή;


Πατήστε εδώ για να δείτε μια παρουσίαση με θέμα: “Η Δύναμη Του Εθελοντισμού”

Στο πλαίσιο αυτό σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές Μη κυβερνητικές Οργανώσεις με πληθώρα εθελοντικών δράσεων και κύρια πεδία εφαρμογής το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Σε κάθε πεδίο εφαρμογής οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, είτε έχουν μορφή ιδρύματος. αστικής / μη κερδοσκοπικής εταιρείας, σωματεία ή συλλόγους στηρίζουν τη δράση τους στην εθελοντική προσφορά των μελών τους.

Οι συνήθεις τομείς δραστηριοποίησης των εθελοντών αφορούν τις φιλανθρωπικές, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, την προστασία του περιβάλλοντος και τις οικολογικές οργανώσεις. Από τις σημαντικότερες οργανώσεις θεωρούνται η unicefΤο χαμόγελο του παιδιού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Οι Γιατροί χωρίς σύνορα, Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Greenpeace, το WWF, η ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές δασοπροστασίας Αττικής), το Praksis, το ΕΚΠΑΖ, η ΕΟΕ και άλλες.

Βίντεο: “Cuerdas”, Σχοινιά

Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε τα άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ);
Θα μας δώσει το παράδειγμα η μικρή Μαρία:
O Νικόλας ένα «αλλιώτικο» αγόρι και η Μαρία γίνονται φίλοι

 

Δείτε και το παρακάτω άρθρο:|

Εκπαιδευτική παρέμβαση για την δωρεά οργάνων και ιστών-H σημασία της


Στο παρακάτω βίντεο ας απολαύσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης από τον Ελληνικό  Ερυθρό Σταυρό.
Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ χειροκροτούν δυνατά, με στόχο το χειροκρότημά τους να ακουστεί σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης προς τους εκατομμύρια εθελοντές που  με αυταπάρνηση, μεγαλείο ψυχής, θάρρος, αφοσίωση και επαγγελματισμό αγωνίζονται καθημερινά σε ένα πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο. Βρίσκονται ακούραστα δίπλα στους συνανθρώπους που χρειάζονται ισχυρή και συνεχή στήριξη παραδίδοντας τρόφιμα, ιατρικά είδη και είδη υγιεινής, ψυχολογική υποστήριξη αλλά και σημαντικές πληροφορίες με σκοπό την προστασία της υγείας.
Να τονίσουμε πως  αριθμός των ενεργών εθελοντών ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια διεθνώς.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια είμαστε όλοι παγκοσμίως αυτόπτες γεγονότων δυσάρεστων για τον άνθρωπο και την κτίση ολόκληρη. Τα 2 τελευταία χρόνια βλέπουμε συνανθρώπους μας να «φεύγουν» από την ζωή ή να παλεύουν για την ζωή εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.  Στην πρώτη γραμμή παρακολουθούμε το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εθελοντές Ιατροί, Νοσοκόμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες του με κίνδυνο της δικής τους υγείας, ακόμα και της ζωής τους, οι οποίοι στα μάτια των ασθενών αλλά και στα δικά μας φαντάζουν σαν ήρωες.  Επίσης διαχρονικά έχουμε εθελοντές Ιατρούς σε χώρες που έχουν ανάγκη προσωπικού, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μακριά από τις ανέσεις της χώρας τους και των οικογενειών τους.

 

dentro karpoi

Σύγχρονες μορφές εθελοντισμού

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ     «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω.

.png

Η ανάπτυξη του εθελοντισμού τα τελευταία χρόνια είναι θεαματική και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στο πεδίο των εκτάκτων αναγκών και έχει ενισχύσει σημαντικά το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας. Η εθελοντική προσφορά κατά τη διάρκεια καταστροφικών γεγονότων όπως, φωτιές, σεισμοί, πλημμύρες κ.α. είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Ο Έλληνας Εθελοντής Πυροσβέστης είτε είναι γυναίκα, είτε άνδρας στηρίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας και  καθημερινά και χωρίς δεύτερη σκέψη βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο, για να προστατέψει τα ιδανικά για τα οποία επέλεξε να εργάζεται ανιδιοτελώς, σε έναν τομέα που το ρίσκο είναι τρόπος ζωής.

Σήμερα, στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.)  είναι εγγεγραμμένοι 468 εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και  128 ειδικευμένοι εθελοντές, ενώ στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι ενταγμένοι ενεργά 1724 εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι υπηρετούν είτε σε  εθελοντικές Υπηρεσίες, είτε σε επαγγελματικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, βοηθώντας με αυταπάρνηση  τους πυροσβέστες σε κάθε περιστατικό που κρίνεται αναγκαίο.

Αυτό σημαίνει πως ιδιαίτερα, στον ευαίσθητο τομέα της δασοπυρόσβεσης, πυρκαγιές, που στο παρελθόν έπαιρναν μεγάλες διαστάσεις, αυτήν την στιγμή οι περισσότερες γίνονται γρήγορα ελεγχόμενες χάρη  στην ισχυρή παρουσία των εθελοντών.

modelo ethelodismou 1

 

Εθελοντισμός για συνανθρώπους ΑμΕΑ

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Διημέρευσης, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες «Η ΖΩΗ» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς και φίλους παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.  Μέσω της εθελοντικής δράσης προωθείται η ανάπτυξη κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και ποικίλων νέων ικανοτήτων, ενώ η ζωή των εθελοντών αποκτά νέο περιεχόμενο και νόημα.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να το επισκεφθείτε

θι6τρ5ο8θ0ι

blockgirlflowers3wl1Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε αν το θέλουμε….

Αυτό που χρειάζεται είναι να μην αδιαφορούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να συμβάλλουμε στο να γίνει ο κόσμος μας πιο δίκαιος, πιο όμορφος και πιο πράσινος.

Ας αγωνιστούμε όλοι για μια καλύτερη ζωή και για ένα καλύτερο μέλλον!!!

Εξώφυλλο για τα εργαστήρια & το πορτφόλιο των μαθητών.-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.
Δημιουργός : Κίτσιου Σωτηρία



Λήψη αρχείου


Ο εθελοντισμός ως μέσο διδασκαλίας

Ο εθελοντισμός κατά βάση είναι μία κίνηση καλής θέλησης. Οι τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος είναι απεριόριστοι αρχίζοντας από μία απλή προσφορά ρούχων μέχρι την στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως εθελοντής πυροσβέστης.

Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ήθος, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του ενεργού πολίτη που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται.

Είναι πραγματικότητα πως δεν είναι εύκολα δυνατόν να δοθεί κάποιος ακριβής ορισμός για τον εθελοντισμό και αυτό γιατί καλύπτει ένα τόσο ευρύ φάσμα δυνατοτήτων προσφοράς και εμπλέκεται με τόσες πολλές μορφές που είναι πλέον θέμα υποκειμενικό η ακριβής αντίληψη του όρου. Για αυτό και εάν ερωτηθεί κάποιος εθελοντής για την εμπειρία του σε αυτό, θα ακουστούν πολλές και ποικίλες απόψεις, όλες τόσο ενδιαφέροντα ξεχωριστές που μόνο εάν το ζήσει κάποιος θα είναι σε θέση να το αισθανθεί. Με αφορμή την εμπειρική κατανόηση του εθελοντισμού, τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ έχουν αναλάβει κατά καιρούς σημαντικά προγράμματα για την προώθησή του. Η ΕΕ δημιούργησε κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού ένα εγχειρίδιο προορισμένο για σχολικές κοινότητες, προκειμένου να προάγει την αξία του στις μικρές ηλικιακά κοινωνικές ομάδες της χώρας.[4] Επίσης, σε ανάλογη κίνηση προέβη και το γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων[5] της Κύπρου με την δημιουργία ενός εγχειριδίου καλλιέργειας του Ενεργού Πολίτη[6] προσανατολισμένο στις σχολικές κοινότητες.

 

Το δώρο της παπλωματούς – Ένα παραμύθι για τον εθελοντισμό

Φύλλο εργασίας_”Γίνε και εσύ εθελοντής”

Ένα σχέδιο εργασίας για την υποθεματική του Εθελοντισμού στα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ με τίτλο : “Γίνε  και εσύ εθελοντής”



Λήψη αρχείου

«Mr. Indifferent» / Ο κ. Αδιάφορος
Μια ταινία μικρού μήκους για την αξία της προσφοράς

1593376243673 mr indifferent tainia mikrou mikous axia prosforas 750x400

Ο κύριος αδιάφορος είναι μια θαυμάσια ταινία μικρού μήκους – διάρκειας περίπου τριών λεπτών – που δημιουργήθηκε και σκηνοθέτησε ο Aryasb Feiz. Με έναν πολύ διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο, η Feiz τονίζει την απάθεια που σκοτώνει τις ανθρώπινες σχέσεις και   μας προσκαλεί να αναλογιστούμε την αξία του να βοηθάμε τους άλλους.
Η σύντομη αλλά αποτελεσματική  ταινία  καταφέρνει να μας περάσει ένα δυνατό μήνυμα χωρίς λόγια, και αποτελεί μια θαυμάσια αφόρμηση και  έναν καλό τρόπο για μια συζήτηση στην τάξη σχετικά με την απάθεια και την αδιαφορία καθώς και για το τι σημαίνει να βλέπεις πραγματικά τους άλλους.
Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας αδιάφορος άνθρωπος που δεν βοηθάει κανέναν.Είναι τόσο αφοσιωμένος και κλεισμένος στις σκέψεις του και στον εαυτό του, που δεν περνάει καν σαν σκέψη απ’ το μυαλό του να βοηθήσει τους συνανθρώπους του με απλές, καθημερινές κινήσεις. Δεν κρατάει την πόρτα του ασανσέρ για κανέναν, δεν βοηθάει τους περαστικούς και δεν νοιάζεται για όσους περνούν από δίπλα του.
Απομονωμένος στον δικό του εγωκεντρικό κόσμο, δεν φαίνεται να θέλει να συσχετιστεί με κανέναν. Όμως, κάποιος εισέρχεται χωρίς να τον ρωτήσει μέσα σε αυτό τον κόσμο και με αναπάντεχο τρόπο τον κάνει να αλλάξει για πάντα τη στάση του απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους τους. Το μικρό αυτό αριστούργημα μας δείχνει πώς η προσφορά και η βοήθεια προς τους άλλους μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά κλειδιά που θα μας ανοίξουν την πόρτα και της δικής μας ευτυχίας.

Δείτε την ταινία:

μετά την ταινία προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε από τα παιδιά τον
«ορισμό του Αδιάφορου»

Ορισμός του αδιάφορου

α: χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενδιαφέροντος, ενθουσιασμού ή ανησυχίας για κάτι: ΑΠΑΘΗΣ, αδιαφορώντας για τα βάσανα και τη φτώχεια
β: χαρακτηρίζεται από έλλειψη ιδιαίτερης συμπάθειας ή αντιπάθειας για κάτι
γ: αδιαφορεί για τα καθήκοντά του προς τους άλλους συνανθρώπους του. Δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός: ΜΕΤΡΙΟΣ
δ: Η συμπεριφορά του δεν είναι ούτε σωστή ούτε λάθος. Δεν είναι ούτε υπερβολική ούτε ανεπαρκής: ΜΕΤΡΙΑ
ε: χαρακτηρίζεται από αμεροληψία : ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ
στ: αυτός που δεν δίνει σημασία ή αξία σε όσα συμβαίνουν γύρω του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο
ζ: χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενεργού πολιτότητας

Οι πολλές αποχρώσεις της λέξης αδιάφορος
Πολλές από τις λέξεις στη γλώσσα μας έχουν περισσότερες από μία σημασίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να τις ξεχωρίσουμε. Κατανοούμε συνήθως καλύτερα  με βάση το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται η λέξη.Αδιάφορος μπορεί να σημαίνει «αμερόληπτο», «απαθές», «μέτριο», «ασήμαντο» και πολλά άλλα πράγματα. Μερικές από αυτές τις αισθήσεις διακρίνονται από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως μαζί τους. (η «απαθής» έννοια, για παράδειγμα, ακολουθείται τυπικά από την πρόθεση προς)

Ανάλυση της ταινίας:

Ο κύριος Αδιάφορος χαρακτηρίζει έναν πολύ σοβαρό και εγωιστή άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους και ανησυχεί μόνο για τις δικές του ανησυχίες. Μάλιστα, στις πρώτες σκηνές αυτής της ταινίας μικρού μήκους παρατηρούμε τα εξής:

  • Ο άντρας αφήνει τις πόρτες του ανελκυστήρα να κλείνουν ακριβώς καθώς μια γυναίκα βιάζεται να μπει μέσα.
  • Δεν πτοείται καν όταν βλέπει το μπαλόνι ενός μικρού κοριτσιού να γλιστράει από τα χέρια της.
  • Ο άντρας δεν προσφέρει καμία βοήθεια ή ανησυχία όταν το καροτσάκι ενός άλλου άντρα πέφτει μακριά του.
  • Ο κ. Αδιάφορος αγνοεί μια γυναίκα που μαζεύει υπογραφές για καλό σκοπό.

Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, με μια απλή χειρονομία, ο άντρας θα μπορούσε να είχε βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Ωστόσο, προτίμησε να συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρχαν.

Όλα αυτά αλλάζουν όταν ετοιμάζεται να διασχίσει το δρόμο σε διάβαση πεζών. Ξαφνικά, και προς έκπληξή του, μια ηλικιωμένη γυναίκα πιάνει το χέρι του για να τη βοηθήσει να περάσει. Ο άντρας δεν μπορεί να πει όχι, έτσι, με πολύ αργό ρυθμό, διασχίζουν το δρόμο μαζί. Ωστόσο, ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο περνάει με ταχύτητα και παραλίγο γλυτώνουν το ατύχημα.
Αφού διέσχισε το δρόμο, η γυναίκα ευχαριστεί τον άντρα για τη βοήθειά του και του τσιμπάει το μάγουλο ενώ του χαμογελάει. Τότε είναι που αυτός ο μοναχικός άντρας αλλάζει το όραμά του για τον κόσμο και αποφασίζει να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Στην παρακάτω σκηνή, παρατηρούμε ότι αυτή η στάση αλλάζει παρατηρώντας πώς οι πράξεις του έρχονται σε αντίθεση με αυτές που είχε πριν. Για παράδειγμα:

  • Εμποδίζει τις πόρτες του ασανσέρ να μην κλείνουν για να μπει μια γυναίκα.
  • Διασώζει αμέσως το μπαλόνι ενός μικρού κοριτσιού όταν του ξεφεύγει.
  • Αποφασίζει να σταματήσει στο περίπτερο όπου μια γυναίκα ζητά υποστήριξη για καλό σκοπό και υπογράφει την αναφορά.
  • Επιπλέον, προσφέρεται επίσης εθελοντικά για να καθαρίσει τα σκουπίδια στην παραλία,
  • να φροντίσει μερικά παιδιά,
  • να δωρίσει αίμα
  • και να προσφέρει παρέα στους ηλικιωμένους σε ένα γηροκομείο.

Κάνοντας όλα αυτά τα πράγματα, συνειδητοποιεί ότι η ζωή του είναι πολύ πιο ευτυχισμένη.

Μια μέρα, ενώ είναι έξω περπατώντας, ο άντρας συναντά έναν άλλο πολύ σοβαρό και μοναχικό άντρα στη διάβαση πεζών. Ως εκ τούτου, αποφασίζει να φορέσει τα γυαλιά ηλίου του και να πιάσει ένα μπαστούνι σαν να ήταν τυφλός. Έπειτα, πιάνει από το μπράτσο τον σοβαρό άντρα, όπως είχε κάνει στο παρελθόν μαζί του η ηλικιωμένη. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζει να ανοίξει τα μάτια του άντρα και να του δείξει πόσο ικανοποιητικό μπορεί να είναι το να βοηθάς τους άλλους.

Συμπεράσματα σχετικά με την αξία του να βοηθάς άλλους…
Αυτή η μικρού μήκους ταινία μας βοηθά να καταλάβουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να βοηθάμε τους άλλους. Επιπλέον, ποτέ δεν είναι αργά να διδάξουμε στα παιδιά  την αξία του εθελοντισμού. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά  να κάνουν μικρές χειρονομίες για να βοηθήσουν τους άλλους. Για παράδειγμα, να δωρίσουν παιχνίδια και ρούχα σε όσους τα χρειάζονται, να προσφέρουν  την υποστήριξή τους και τη φιλία τους σε πιο ευάλωτους συμμαθητές, σε ζώα κ.λπ.
Αρκεί να δώσουμε ένα… χεράκι στους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας, ώστε να του αλλάξουμε όχι μόνο την μέρα τους αλλά και ολόκληρη τη ζωή! «Το να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη δεν είναι απλώς θέμα καθήκοντος, είναι θέμα ευτυχίας».

Το μοντέλο του εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός απαιτεί άμισθη εργασία (δηλαδή χωρίς πληρωμή) από τον ελεύθερο χρόνο του εθελοντή. Συνδέεται και με τον ακτιβισμό (όταν μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζει να κάνει κάποια δράση για να αλλάξει τον κόσμο γύρω της).

modelo ethelodismou

Υπάρχουν εκατοντάδες εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες απ’ αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
  • Χαμόγελο του Παιδιού
  • Εθελοντής Πυροσβέστης
  • Έλληνες Πρόσκοποι

To Χαμόγελο του παιδιού είναι ένας εθελοντικός οργανισμός για τα παιδιά , ο οποίος ιδρύθηκε από ένα παιδί τον Αντρέα (10 χρονών) που  έπασχε από σπάνια μορφή καρκίνου και ο στόχος του ήταν όλα τα παιδιά να χαμογελούν.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 64


Σε ένα σπίτι του χαμόγελου φιλοξενούνται περίπου 30 παιδιά (2,5-19 ετών).
Άλλες δράσεις του χαμόγελου είναι η γραμμή SOS 1056, ασθενοφόρα και κινητή θερμοκοιτίδα, χώροι δημιουργικής απασχόλησης σε νοσοκομεία και αεροδρόμια και κέντρα στήριξης οικογενειών.Ευχόμαστε κάθε παιδί να έχει ένα ‘χαμόγελο’ και την αμέριστη υποστήριξη της κοινωνίας μας.
Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ανακαλύψετε την προσφορά και τις δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

 

images 8

Παρακάτω ένα Φύλλο εργασίας – Ερωτηματολόγιο
(από την δοτικότατη συνάδελφο Κίτσιου Σωτηρία)



Λήψη αρχείου

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να διαβάσετε ένα άρθρο για τις διαφορές των παρακάτω εννοιών:

τίτλο 66

 “Καλλιέργεια Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία”

kalliergeia ethelontismou

 

 

Εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση

 

 

 

 

Έκδοση: Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Κύπρου

Οι γενικοί στόχοι του εγχειριδίου είναι:

α) η εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες, τις αξίες και τις αρχές του εθελοντισμού, του εθελοντή και του ενεργού πολίτη,
β) η απόκτηση γνώσης και η εξοικείωση με τους τομείς της εθελοντικής προσφοράς,
γ) η ενθάρρυνση των μαθητών για την ενασχόληση σε εθελοντικές δραστηριότητες παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων,
δ) η υποβολή, προς τον εκπαιδευτικό, προτάσεων αναφορικά με δραστηριότητες που θα του επιτρέψουν να μεταδώσει με δυναμικό τρόπο τις αξίες του εθελοντισμού στους μαθητές με χρήση μεθοδολογιών μη τυπικής μάθησης.



Λήψη αρχείου

 

Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω»

Το «Νοιάζομαι και Δρω» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός (www.desmos.org) και το Ίδρυμα Λαμπράκη (www.lrf.gr), με στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, καθώς και την ενίσχυση μιας στάσης ζωής του ενεργού πολίτη στους μαθητές. Όραμα μας είναι, μέσα από το πρόγραμμα, να φτιάξουμε μια κοινωνία που το «εμείς» είναι σημαντικότερο από το «εγώ»!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση βιωματικών δράσεων στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές και στηρίζει τις δράσεις αυτές, μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια, πλήρες παιδαγωγικό πλαίσιο με εκπαιδευτικό υλικό και συνεχή δια ζώσης και εξ αποστάσεως υποστήριξη.

Το «Νοιάζομαι και Δρω» είναι εφαρμόσιμο σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης και έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κάντε κλικ στον διπλανό σύνδεσμο για  αποσαφήνιση των βασικών εννοιών 

Εκδόσεις Νοιάζομαι και Δρω

Δείτε το εκπαιδευτικό υλικό σε τεύχη και κάντε δωρεάν λήψη

friendship

 

Νοιάζομαι και Δρω βιβλίο μαθητή



Λήψη αρχείου


Ψηφιακές Δραστηριότητες Νοιάζομαι και Δρω

Επισκεφθείτε τις δραστηριότητες πατώντας στην παρακάτω εικόνα

ΘΟΤΥ8674567ΘΗ75ΡΙ8


Η δανειστική εκπαιδευτική βαλίτσα 2Π
Η βαλίτσα ταξιδεύει από το 2013 σε δημοτικά και νηπιαγωγεία και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να προσεγγίσουν την έννοια του Ενεργού Παγκόσμιου Πολίτη. Ο κύριος 2Π, μια κούκλα που ενσαρκώνει τον Παγκόσμιο Πολίτη και τα ταξίδια του, είναι η αφορμή να αναπτυχθούν οι δραστηριότητες και να “ξεκινήσει” και το δικό σας ταξίδι στον κόσμο. Μέσα από μια πληθώρα υλικού τα παιδιά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει στο κόσμο και πώς αυτός λειτουργεί, δίνοντάς τους το ερέθισμα να προβληματιστούν για το ποιος είναι ο δικός τους ρόλος μέσα σε αυτόν.με αφορμή το υλικό τα παιδιά μπορούν να συζητήσουν  για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διαφορετικότητα, η υπερκατανάλωση, η διασπάθιση των φυσικών πόρων, η έλλειψη νερού και φαγητού και η προσφυγική ροή είναι ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Όλες οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση ενός πολύ καλού  φίλου, του 2Π, που θα σας συντροφεύσει με τις ιστορίες από τα μακρινά του ταξίδια και θα δώσει  την δυνατότητα στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να δράσουν ως Παγκόσμιοι Πολίτες.

 

Εθελοντισμός_Δραστηριότητες

1 Εθελοντισμος_Δραστηριοτητες



Λήψη αρχείου

 

 Εθελοντισμός_Καρτέλες δασκάλου



Λήψη αρχείου

Ψηφιακές Δραστηριότητες Νοιάζομαι και Δρω

friendship 1

 

 

1 1

 

 

“ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ” ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

ένα εγχειρίδιο για τον καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης



Λήψη αρχείου


Επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό για τον εθελοντισμό γιατί έχουμε  την πεποίθηση ότι η προώθηση του εθελοντισμού αποτελεί θέμα διαρκούς προβληματισμού

1. Μέσα από τα μάτια του άλλου …/

εκπαιδευτικό σενάριο από τα εργαστήρια δεξιοτήτων Υποθεματική:ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΙ ΕΝΕΡΓΩ / Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη

2. Δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας

3. Λογοτεχνικά κείμενα και Ποιήματα για την Αλληλεγγύη και την Προσφορά

4.Εθελοντισμός διαμεσολάβηση Wakelet
από την συνάδελφο Νάσια Ανθομελίδου

7β

Ο εθελοντισμός πάει Κινηματογράφο……

Η ταινία  “Χωρίς Αντάλλαγμα/Pay It Forward” παρακινεί τον θεατή να βάλει και αυτός το λιθαράκι του στην προσπάθεια και να αξιοποιήσει την καλοσύνη που έχει μέσα στην καρδιά του.

 

Όταν ένας δάσκαλος (Κέβιν Σπέισι) βάζει μία απλή φαινομενικά εργασία στους μαθητές του, δεν φαντάζεται πως ένας από αυτούς θα την πάρει πιο σοβαρά και θα δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα διδάσκει και θα προωθεί την έννοια της καλοσύνης και του εθελοντισμού.
Ο Τρέβορ αφού καλείται από τον δάσκαλο του να απαντήσει στην ερώτηση πώς θα άλλαζε τον κόσμο, εμπνέεται ένα παιχνίδι, όπου αυτός αλλά και όσοι συμμετέχουν, θα πρέπει να κάνουν τρεις καλές πράξεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Και όμως, τελικά όλοι θα ανακαλύψουν πως αντάλλαγμα υπάρχει, και είναι καλύτερο από κάθε τι άλλο υλικό αγαθό.

*Χωρίς Αντάλλαγμα (2000) /Pay It Forward*

Αυτό είναι το σχέδιο που βάζει σε εφαρμογή ο 11χρονος Τρέβορ για έναν καλύτερο κόσμο: «βοήθησε τρεις ανθρώπους χωρίς να απαιτήσεις αντάλλαγμα, και μετά ζήτησέ τους να κάνουν το ίδιο σε τρεις άλλους συνανθρώπους τους». Πρώτα θα επιτρέψει στον Τζέρι, έναν ναρκομανή που ζει στον δρόμο, να μείνει στο σπίτι του. Μετά θα προσπαθήσει να λυτρώσει από τη μοναξιά τη μητέρα του, Αρλίν, και τον κύριο Σιμονέ, τον δάσκαλό του, καταστρώνοντας μια «τυχαία συνάντηση» μεταξύ τους. Και τέλος, θα προστατέψει έναν συνεσταλμένο συμμαθητή του που τρομοκρατούν συνεχώς οι «μάγκες» του σχολείου. Οι ενέργειες αυτές θα πέσουν στην αντίληψη του Κρις Τσάντλερ, ενός νεαρού δημοσιογράφου, που θα ενδιαφερθεί να μάθει περισσότερα γι’ αυτό το χαρισματικό παιδί.

Δείτε την ταινία πατώντας στην παρακάτω εικόνα

Pay It Forward 2000 9


Η ταινία “Οι άθικτοι ”  αναδεικνύει την δράση και το  έργο των Εθελοντών Επαγγελματιών Υγείας.

©    Οι άθικτοι / The Intouchables (2011) 112΄

Δείτε την ταινία πατώντας στην εικόνα

paidikes filies 7 3

ή στον παρακάτω σύνδεσμο
https://drive.google.com/file/d/1LGiogE5p9AkAYnuUEbdAbbj5d7dt-c08/view

Πρόκειται για την ιστορία ενός εκατομμυριούχου, του Philippe (François Cluzet) που μετά από ένα ατύχημα μένει ανάπηρος και προσλαμβάνει τον Driss (Omar Sy) έναν μαύρο από τα φτωχά προάστια του Παρισιού και πρώην κατάδικο για να τον προσέχει. Μεταξύ των δύο ανδρών που προέρχονται από τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα αναπτύσσεται μια σχέση φιλίας. Με τα προβλήματα της περιθωριοποίησης των μαύρων που δεν άλλαξαν παρά τα γεγονότα του 2006 και τις εξεγέρσεις στα προάστια του Παρισιού, η ταινία προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας πως παρά τις διαφορές τους η ανθρώπινη φιλία μπορεί να καταργήσει πολλά σύνορα. Ωστόσο είναι επίσης μια θλιβερή υπενθύμιση των δύο διαφορετικών κόσμων που ζουν στην ίδια χώρα και που η κάθε μια προχωράει με διαφορετική ταχύτητα

 

.png


Όλα ξεκινούν όταν ο πλούσιος Philippe Pozzo di Borgo καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ατύχημα. Παρουσιάστηκε τότε η ανάγκη να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο να τον βοηθάει με την καθημερινότητα του. Αυτόν τον βρήκε στο πρόσωπο του Ντρις, ενός νεαρού πρόσφατα αποφυλακισμένου, με ελλιπή μόρφωση. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται η σχέση τους όχι μόνο δεν περικλείεται στα στενά επαγγελματικά όρια αλλά γίνεται μια σχέση ζωής και για τους δύο. Μια φιλία δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων που ξεπερνά τα στερεότυπα. Τη σκηνοθεσία της ταινίας, που είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία, υπογράφει ο Ολιβιέ Νακάς.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εθελοντισμός- διαμεσολάβηση, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.