Πέντε Εικονικές Περιηγήσεις στην Αρχαία Ολυμπία

images 9

Λίγα είναι τα πολιτιστικά μνημεία που νιώθεις πως τα γνωρίζεις πριν καν τα επισκεφθείς. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένας  από τους πιο μεγαλειώδεις λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας. Ο ιερός τόπος διεξαγωγής των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα πνευματικό, αθλητικό και καλλιτεχνικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Σημείο αναφοράς και έμπνευσης αλλά και παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών. Αιχμαλωτίζοντας το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο τόπος, όπου ανάβει η Ολυμπιακή φλόγα προς τιμή των Αγώνων που γεννήθηκαν εδώ και διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια για μια χιλιετία.

Είναι αλήθεια ότι όσοι και όσες επισκέπτονται δια ζώσης το ομώνυμο Μουσείο με τα εντυπωσιακά εκθέματα και τον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συναντώνται με σπαράγματα ενός λαμπρού παρελθόντος που επέζησαν από δριμείες καιρικές συνθήκες, ανελέητους πολέμους, μεγάλους σεισμούς και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις χιλιάδων ετών.

Ωστόσο, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να στερηθούν οι μελλοντικές γενιές αυτόν τον ανεπανάληπτο πλούτο από τη φθορά του χρόνου αλλά και από ακραία κλιματικά φαινόμενα που συνιστούν απειλή και για τις περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου, όπως προειδοποιεί η UNESCO.
Λύση-ανάχωμα σε αυτό το ζοφερό ενδεχόμενο έρχονται  να δώσουν οι τρισδιάστατες αποκατάστασεις του αρχαίου χώρου της Ολυμπίας, μια διάφορες μορφές ψηφιακής αρχειοθέτησης. Η ψηφιακή τεχνολογία προχωράει με άλματα και η πρόκληση είναι πλέον όχι τόσο στο πώς θα συμπορευθούμε μαζί της αλλά στο πώς θα επιλέξουμε ανάμεσα στις δυνατότητες που μας προσφέρει με γνώμονα την ουσιαστικότερη εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία των χρηστών.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν η καινοτομία συναντά την πολιτιστική κληρονομιά και η τεχνολογία συνδέεται με τον αρχαίο πολιτισμό; 

Πριν από το μάθημα δίνουμε στους μαθητές μια σειρά δραστηριοτήτων αναζήτησης στο Διαδίκτυο σε ένα έγγραφο με τίτλο:  KATI ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ …..ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ (Η ιδέα  από τη φιλόλογο Κυριακή Ασκιανάκη)



Λήψη αρχείου

 

Ας κάνουμε μια  ξενάγηση στους πολιτιστικούς θησαυρούς του παρελθόντος…..

Η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο και στην αρχαιότητα ήταν ένας από τους πιο ιερούς και μεγαλειώδεις λατρευτικούς τόπους. Εδώ στην Πελοπόννησο γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.  Μπορεί στις μέρες μας να διασώζονται μόλις τα θεμέλια πολλών από τα κτήριά της, ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο ζωντανούς και αναπαραστατικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Πατήστε στον υπερσύνδεσμο για να δείτε ορισμένα από τα σημαντικότερα κτήρια της αρχαίας Ολυμπίας σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

3d gr

Δείτε περισσότερα εδώ  και εδώ

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ_ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ

Ένα διαδραστικό ταξίδι στην αρχαία Ολυμπία, με παραπομπές στον τρόπο τέλεσης των αγώνων, στους αθλητές και στις κτιριακές υποδομές.Εικόνες, κείμενα και video που θα μας ξεναγήσουν στον ανεπανάληπτο κόσμο των αρχαίων Oλυμπιακών Aγώνων.

 Πατώντας πάνω στα ένθετα εικονίδια, κολώνες κλπ βρίσκουμε πληροφορίες για το συγκεκριμένο σημείο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας ή για κάποιους αθλητές, παρακολουθούμε σχετικά βίντεο ή μεταφερόμαστε στο χώρο μιας εικονικής τρισδιάστατης περιήγησης.
 Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας μπορούμε να επιλέξουμε το εικονίδιο με το βιβλίο και να συμπληρώσουμε με ένα μικρό τεστ γνώσεων για το θέμα.

 

2. Τα Μνημεία του Χώρου

epistr ell pnevma

Η Ολυμπία ήταν το κέντρο λατρείας του Δία, του πατέρα των δώδεκα Ολύμπιων θεών. Μερικά από τα πιο αξιόλογα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν για να κοσμήσουν την Άλτις, το ιερό άλσος και το ιερό. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Φειδίας, έβαλαν εδώ σφραγίδες έμπνευσης και δημιουργικότητας, προσφέροντας μοναδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες στον κόσμο. Έχουν διασωθεί πολλά αριστουργήματα: μεγάλοι αναθηματικοί αρχαϊκοί μπρούτζοι, αετωματικά γλυπτά και μετόπες από το ναό του Δία και το περίφημο σύμπλεγμα του Ερμή του Πραξιτέλη. Όλα αυτά αποτελούν βασικές αναφορές στην ιστορία της τέχνης.
Ακόμα ορατά μέσα στον περίβολο (περιφραγμένη αυλή) της Άλτης είναι τα ιερά των θεών, οι κύριοι ναοί του Δία και της Ήρας και τα ερείπια κάποιων πολύ αρχαίων ιερών, όπως το Πελόπιο και μια σειρά από Θησαυρούς στα βόρεια, στο στους πρόποδες του λόφου Κρονίου. Ο θεϊκός περίβολος είναι γεμάτος ιστορία και σημασία. Υπάρχουν κτίσματα που χρησιμοποιούν οι ιερείς (Θεοκολέων), τα διοικητικά (Βουλευτήριο), τα κρατικά (Πρυτανείο) και τα καταλύματα (Λεωνίδαιον και Ρωμαϊκός ξενώνας).

3. Η Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν 2.000 χρόνια

Η ψηφιακή αναβίωση της Αρχαίας Ολυμπίας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαίος πολιτισμός, τελικά μπόρεσε να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει  στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα…..  να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο πριν από 25 αιώνες, να ξαναζωντανέψει μπροστά στα μάτια του η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας».

Olympia 3d 02

Μια εφαρμογή που έρχεται από το μέλλον για να μας μεταφέρει σε ένα καθηλωτικό ταξίδι πίσω στον Χρόνο. Ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, υποστήριξε ότι: «Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό  επίτευγμα στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής  και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους»

arxaiologikos wifi kinito

Χρησιμοποιώντας επίγειες κάμερες και drones για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του αρχαιολογικού χώρου, η Microsoft AI επεξεργάστηκε στη συνέχεια τις εικόνες για να δημιουργήσει μοντέλα τόσο ακριβή, που αποδίδονται ως φωτορεαλιστικά.
Αυτά τα μνημεία επέζησαν χιλιάδων ετών από καιρικές συνθήκες, πολέμους, σεισμούς και αλλαγών που επέφερε διαδοχικά ο χρόνος, και χρειάζονται ψηφιακή συντήρηση για να διασφαλιστεί ότι όλα τα στοιχεία της πλούσιας ιστορίας και των κοινών αξιών, τις οποίες εκπέμπουν τα μνημεία, θα παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας ή να επισκεφτείτε τον χώρο μέσω υπολογιστή: Για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hmcs.olympiaar

Για φορητές συσκευές με λειτουργικό iOS εδώ:
https://apps.apple.com/us/app/ancient-olympia/id1534215598

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία μέσω υπολογιστή εδώ: https://olympiacommongrounds.gr/explore

H έκθεση «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»

 

H έκθεση «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», που περιλαμβάνει εικονική περιήγηση με το HoloLens 2, είναι ανοιχτή σε ειδικό χώρο τον οποίο το Ολυμπιακό Μουσείο  της Αθήνας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development, και το οποίο στεγάζει ένα σημαντικό μέρος της ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας μας, παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο Πολιτιστικής Χορηγίας, η οποία εκτός από τη διάθεση του χώρου, περιλαμβάνει και τη λειτουργία του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να επισκεφθούν την έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας 37Α στο Μαρούσι. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ψηφιακά και χωρίς αντίτιμο εισιτηρίου τα εμβληματικά μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας και να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία.

image 0
Γνωρίστε τα κτήρια και τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας:

Δείτε την εφαρμογή και περιηγηθείτε  εδώ     και εδώ

4.Περιηγηθείτε εικονικά στον Αρχαιολογικό Χώρο, στα Μουσεία, στα μνημεία και στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μέσα από την εφαρμογή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
(Πατήστε από το  μενού αριστερά Ολυμπία ⇒Αρχιολογικός Χώρος και επιλέξτε το χώρο που θέλετε να επισκεφθείτε)

arxaia olympia 8ee1ce6a

 

5.ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

olympia title gr

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ βίντεο 

Η παραγωγή «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία», η οποία προβάλλεται τη «Θόλο» το νέο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», προσφέρει μια ολοκληρωμένη περιήγηση στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας το 2ο αιώνα π.Χ.

https://www.youtube.com/watch?v=8VGroEdeZzo

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη εφαρμογών Εικονικής-Επαυξημένης-Εκτεταμένης Πραγματικότητας και στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος XRCosmosπαρουσιάζει μία συναρπαστική ξενάγηση στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Με μοναδική ιστορική ακρίβεια, τεκμηρίωση και εντυπωσιακές τρισδιάστατες εικόνες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον ιερό χώρο και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό του.

Η «Περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία» δημιουργήθηκε από μία διεπιστημονική ομάδα συνεργατών του ΙΜΕ τόσο ως εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό εργαλείο, όσο και ως όργανο ιστορικής έρευνας, προσομοίωσης και ανακατασκευής.

Μνημεία και ιερά κτήρια ζωντανεύουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν «κοινωνοί» των αγωνισμάτων και των τελετουργιών των Ολυμπιακών Αγώνων και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης.

Περιηγηθείτε  σε σαράντα οκτώ διαφορετικά σημεία της Αρχαίας Ολυμπίας και ανακαλύψτε με τον πιο συναρπαστικό τρόπο πολύτιμες πληροφορίες για εβδομήντα πέντε, και πλέον, διαφορετικά αξιοθέατα.
Ο ναός του Δία, υπόδειγμα δωρικού περίπτερου ναού με θαυμαστό γλυπτό διάκοσμο, το Ηραίο, το παλαιότερο μνημειακό οικοδόμημα του ιερού, αφιερωμένο στη θεά Ήρα, το Γυμνάσιο, που χρησίμευε για την προπόνηση των ακοντιστών, των δισκοβόλων και των δρομέων, η Παλαίστρα, όπου προπονούνταν οι παλαιστές, οι άλτες και οι πυγμάχοι, το Λεωνιδαίο, χώρος διαμονής των επίσημων επισκεπτών, το Βουλευτήριο, όπου αθλητές, συγγενείς και κριτές έδιναν όρκο ότι θα τηρήσουν τους κανόνες των Αγώνων, το Στάδιο, όπου τελούνταν τα περισσότερα αγωνίσματα, οι Θησαυροί διάφορων πόλεων, όπου φυλάσσονταν πολύτιμα αφιερώματα, και το Φιλιππείο, που αφιερώθηκε από το Φίλιππο Β’, το βασιλιά της Μακεδονίας, μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.

Είστε έτοιμοι για την ξενάγηση;

Πατήστε εδώ και καλή περιήγηση!!!!!

Ταχύτερα, ψηλότερα, ισχυρότερα μαζί, λοιπόν, χάρη στη μοναδική δύναμη της τεχνολογίας να γεφυρώνει πολιτισμούς, να εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στα πολιτιστικά μας αγαθά και εντέλει να μας ενώνει σε μια κοινή πορεία προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Κινηματογραφική παιδεία, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια & τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.