ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ
Εν καιρώ πανδημίας, οπότε και η κοινωνική απόσταση επιβάλλεται η τεχνολογία κατέστησε δυνατή την ένωση οικογενειών και φίλων, σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας ή του πλανήτη και αν βρίσκονται. Οι βιντεοκλήσεις και οι συνομιλίες σε εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Zoom και το Viber επιτρέπουν στις οικογένειες να μπορούν να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά, ακόμα και όταν τα μέλη της οικογένειας ζουν διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο.
Πώς ήταν όμως τα πράγματα σχεδόν δύο αιώνες πριν;
Χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές
Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα απεστάλη στη Βικτωριανή Αγγλία το 1843. Από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά στον τρόπο που επικοινωνούμε και γιορτάζουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα τα Χριστούγεννα!
Τα Χριστούγεννα του 1843, απηυδισμένος από το φόρτο ευχετήριων γραμμάτων που είχε να απαντήσει, ο Sir Henry Cole, ένας πολυπράγμων βρετανός δημόσιος υπάλληλος, εφευρέτης και προστάτης των τεχνών, ζήτησε από τον ζωγράφο John Callcott Horsley να σχεδιάσει μία κάρτα με χριστουγεννιάτικο θέμα και ευχές ώστε να απαντήσει μια και καλή σε όλους τους γνωστούς του. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα, η αποστολή της οποίας εξελίχθηκε σύντομα σε μία πολύ δημοφιλή παράδοση.
Μία σύντομη “διαδρομή” στην ιστορία των χριστουγεννιάτικων καρτών θα βρεις στο αρχείο που ακολουθεί.
Παλιές & νοσταλγικές κάρτες Χριστουγέννων
Από τον ιστότοπο της Σωτηρίας Κίτσιου ” Όλα εν…τάξη!!! “
Στην εποχή μας δεν είναι πια συνηθισμένο πράγμα η αποστολή εορταστικών καρτών!!!
Τα παιδιά από πολύ μικρά μαθαίνουν να ανταλλάσσουν μηνύματα με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, τους φίλους και τις φίλες τους, μέσω των ηλεκτρονικών -“έξυπνων” συσκευών τους. Συσκευές που αποκτούν από πολύ μικρή ηλικία και μαθαίνουν να τις χειρίζονται άριστα και με μεγάλη μάλιστα σβελτάδα…
Όχι όμως μόνο τα παιδιά! Αλλά και οι μεγάλοι…Είναι η εποχή βλέπετε!Η εποχή της ταχύτητας! Όλα γίνονται γρήγορα!!! Με το πάτημα ενός κουμπιού…
Το έθιμο λοιπόν της αποστολής καρτών σχεδόν πια έχει καταργηθεί με την αποστολή μηνυμάτων καταρχήν από το κινητό και από την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του διαδικτύου και κυρίως του facebook.
Φαντάζεστε πως γινόταν το ίδιο πριν από μερικά χρόνια; Όχι, φυσικά!!!
………………………………………………………………………………………
Διαβάστε όλο το άρθρο πατώντας στην παρακάτω εικόνα
ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Σχεδόν δύο αιώνες μετά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να στέλνουν ευχετήριες κάρτες για τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Ωστόσο, οι ίδιες οι κάρτες έχουν αλλάξει ριζικά, ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Με την εμφάνιση του διαδικτύου, οι τυπωμένες κάρτες αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρονικές, ενώ με την έλευση της κινητής τηλεφωνίας, οι κάρτες έδωσαν τη θέση τους στα γραπτά μηνύματα.
Η διάδοση των smartphones, έδωσε τα ηνία στις βιντεοκλήσεις και τα social media κατήργησαν κάθε εμπόδιο, καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη την προβολή μίας φαντασμαγορικής κάρτας σε εκατοντάδες άτομα ταυτόχρονα. Μπορείτε μάλιστα να σχεδιάσετε τις κάρτες σας κατά βούληση.
Κάποιοι διατηρούν τις ενστάσεις τους για τον μαζικό αυτό τρόπο αποστολής ευχών και αναπολούν τους πιο εξατομικευμένους τρόπους επικοινωνίας του παρελθόντος. Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας κατήργησε γεωγραφικά και χρονολογικά εμπόδια και εξοικονόμησε εκατομμύρια τόνους χαρτιού, κάνοντας την επικοινωνία πιο «πράσινη».
Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε ηλεκτρονικές κάρτες εύκολα από τον υπολογιστή σας και να τις στείλετε με email στους αγαπημένους σας. Όμως πολλοί είναι εκείνοι που αντιστέκονται σε αυτήν την εξέλιξη, καθώς θεωρούν τις κάρτες από χαρτί ως κάτι το αναντικατάστατο. Προς αυτήν την άποψη γέρνει και το video που θα παρακολουθήσετε και το οποίο έχει τον τίτλο «Paper is not dead» (το χαρτί δεν πεθαίνει). Το video στο αστείο του φινάλε έχει ένα ακατανίκητο επιχείρημα.
Παρακολουθήστε το και καλή απόλαυση…
E–SHOPPING ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Η παράδοση του να δίνεις και να λαμβάνεις δώρα την περίοδο των Χριστουγέννων, έχει επίσης αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο μύθος του Άγιου Βασίλη παραμένει αναλλοίωτος για τα παιδιά, από τότε που η μαζική παραγωγή ήταν ακόμη στα σπάργανα και τα δώρα ήταν χειροποίητα και μοναδικά, γι’ αυτό και κατά τον προηγούμενο αιώνα, την περίοδο των γιορτών μεγάλοι και μικροί συνέρρεαν στα καταστήματα προκειμένου να ψωνίσουν τα δώρα τους.
Ωστόσο, η αλματώδης ανάπτυξη του κλάδου των logistics, μέσω της τεχνολογίας, μετέτρεψε τον πλανήτη σε μία παγκόσμια χριστουγεννιάτικη αγορά και πλέον τα εορταστικά ψώνια στα καταστήματα έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ηλεκτρονικές αγορές.Για τους γνώστες του Διαδικτύου αυτό είναι ευλογία, αλλά για κάποιους άλλους αποτελεί εφιάλτη …
Ειδικά τη φετινή εορταστική περίοδο αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη στροφή στις ηλεκτρονικές αγορές. 2 στους 3 καταναλωτές διεθνώς αναμένεται να κάνουν όλα τα ψώνια τους διαδικτυακά.
Η μαγεία των Χριστουγέννων με ένα κλικ
Κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων, η επισκεψιμότητα των διαδικτυακών ιστοσελίδων που τρέχουν τα καταστήματα ρούχων, κοσμημάτων, παιχνιδιών και διαφόρων άλλων ειδών, αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η επιλογή δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και η αγορά προϊόντων για εμάς τους ίδιους, μας οδηγεί στο να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα. Επίσης, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ περισσότερο, αφού κατά τη περίοδο των διακοπών, έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και επιθυμούμε να επικοινωνούμε πιο συχνά με τους φίλους και τους συγγενείς μας.
Προσοχή χρειάζεται μόνο στο γεγονός, ότι η αυξημένη χρήση του διαδικτύου στις γιορτές, δίνει την ευκαιρία στους χάκερ να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Ας προσέξουμε λοιπόν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να αποφύγουμε τους παραπάνω κινδύνους.
Σκέφτομαι… Προσέχω… Προστατεύομαι…
Άλλωστε… το Διαδίκτυο δεν είναι και μπακάλικο!
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για μικρούς μαθητές
Ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (ΜΟΟC) για μαθητές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύουΜέσα από μια σειρά σύντομων διαδικτυακών μαθημάτων που ανέπτυξε και επιμελήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για αναδυόμενους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε μια σειρά από βίντεο που θα σας εισάγουν με πολύ απλά λόγια στην Κυβερνοασφάλεια
Τα αλλιώτικα “δώρα” των φετινών Χριστουγέννων
Ο διαφορετικός τρόπος εορτασμού και των φετινών Χριστουγέννων δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό.. Τα συναισθήματα, οι άνθρωποι και οι αξίες εξακολουθούν να υπάρχουν! Το μόνο που λείπει είναι η σωματική επαφή, που είναι και το κορυφαίο. Αλλά με κάποιον τρόπο, είμαστε ικανοί να το υποκαταστήσουμε και να χαρούμε τα υπόλοιπα. Δεν χρειάζεται να αφεθούμε σε μία θλίψη, σε μια στεναχώρια, αλλά μπορούμε να την ανατρέψουμε. Για τον καθένα σίγουρα οι αντοχές είναι διαφορετικές, στις δύσκολες καταστάσεις. Αλλά όλοι μας έχουμε. Μπορούμε να περάσουμε όμορφα και αυτές τις γιορτές, τροποποιώντας λίγο τις συνήθειές μας. Αναπάντεχος σύμμαχος στην θετική μας ψυχολογία, στέκεται η ίδια η εποχή με την ανεξάντλητη πλέον τροφοδότηση τεχνολογικών μέσων και την διευκόλυνση των εξ αποστάσεως δραστηριοτήτων. Είναι βοηθητικό να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, να «αγκαλιάσουμε» τα άγχη μας και να αποδεχτούμε ότι ενδεχομένως να μην είμαστε τυπικά κοντά με κάποια αγαπημένα μας πρόσωπα, όμως δεν χρειάζεται να απομονωθούμε από αυτά. Η επαφή μέσω των κοινωνικών δικτύων και η ανταλλαγή απόψεων, συναισθημάτων και εμπειριών μαζί τους θα μας βοηθήσει.
Δεν είναι ανακουφιστικό να μπορείτε να ακούτε τα κάλαντα από τους μικρούς σας φίλους σε βιντεοκλήση ενώ παράλληλα να παραγγέλνετε διαδικτυακά τα δώρα για τους αγαπημένους σας με απευθείας παράδοση στην οικία τους; Έτσι, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και, παράλληλα, κατανοώντας τους φόβους και τους προβληματισμούς για το μέλλον, δωρίστε, το χρόνο, τη φροντίδα και την αγάπη σας. Μοιραστείτε συναισθήματα και δεσμευτείτε η χρονιά που θα έρθει να σας φέρει πιο κοντά στους φίλους και την οικογένειά σας.
Καλές γιορτές, λοιπόν, με υγεία, σωματική και ψυχική και με την ευχή ο καθένας μας να μη σταματά να ονειρεύεται και να θέτει στόχους! Εύχομαι η εφήμερη απόσταση από τους συνανθρώπους μας και τις γιορτινές καταστάσεις όπως τις γνωρίζαμε, να μας φέρει πιο κοντά με τον εαυτό μας και
ας υποσχεθούμε όλοι ότι ακόμα κι αν είναι εκεί έξω αυτός ο περίεργος κυριούλης, ο covid-19, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε δημιουργικά πράγματα και θα τον αγνοήσουμε…
…έτσι για να μάθει!».
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.