Μοντέρνα ποίηση – η γενιά του ’30

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Λογοτεχνία | , στις 30-03-2014

Λέγεται μοντέρνα, γιατί έρχεται “σε ρήξη με το παρελθόν”: ελεύθερος στίχος, καθημερινό λεξιλόγιο, δραματικότητα…, διανοητική σκοτεινότητα….

“…Η γενιά του ’30 αποπειράθηκε να συνθέσει ένα νέο μύθο, μέσα από την κατασκευή μιας νέας ελληνικότητας. Η Μικρασιατική καταστροφή τους βαραίνει σε βάθος χρόνου και προσπαθούν με την ποίηση να βρουν τρόπους παραμυθίας. Υπάρχουν δύο τρόποι: ο Ελυτικός, ο μεγεθυντικός, που επιμένει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα θαύμα, και ο Σεφερικός, ο συνεσταλμένος, ο πικρός, ο συναισθηματικός, ο ελεγειακός, ο τρόπος ενός γέροντα στην ακροποταμιά, που δεν παρηγορεί , αλλά ανοίγει παράθυρα σκέψης που ήταν κλειστά…”

Χαρακτηριστικά της νεωτερικής ή μοντέρνας ποίησης  
1. Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΤΙΧΟΣ: Αν και η νεωτερική ποίηση διαφοροποιείται από την παραδοσιακή στο ότι έχει απελευθερωθεί από την τυραννία της ομοιοκαταληξίας, ωστόσο συχνότατα υπάρχει ένας εσωτερικός συντακτικός ρυθμός, που υπαγορεύεται από την κίνηση του εσώτερου κόσμου του ποιητή και από το ποιόν και την ένταση του πάθους του.
2. Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ: Σε αντίθεση με τη λυρικότητα του παλιού, του παραδοσιακού στίχου, ο στίχος ενός μοντέρνου ποιήματος δεν κόβεται αναγκαστικά εκεί που υπαγορεύει η σύνταξη (ούτε πολύ περισσότερο, εκεί που συμπληρώνονται οι συλλαβές του στίχου, οι ορισμένες από τη χρησιμοποιούμενη στιχουργική φόρμα). Ο ποιητής δε νοιάζεται να μας δώσει ένα άρτιο συντακτικά νόημα, αλλά συχνά μας ξαφνιάζει, κόβοντας το στίχο σε σημείο που δεν το περιμένουμε. Κι ωστόσο αυτός, κόβοντάς τον εκεί, έχει τους λόγους του. Είτε θέλει ν΄ αντικρίσει το πράγμα από μια νέα οπτική γωνία είτε θέλει να δώσει έμφαση σε κάτι είτε ακόμα να μας κάνει να προσέξουμε ιδιαίτερα κάποιες αδιόρα-τες αποχρώσεις του πάθους ή της συγκίνησης. Η διακύμανση του ρυθμού έχει σκοπό να μας κάμει κοι-νωνούς των δικών του εσωτερικών κλυδωνισμών.
3. Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ: Σε αντίθεση με το «ποιητικό» λεξιλόγιο της παλιάς ποίησης, η μοντέρνα ποίηση χρησιμοποιεί, χωρίς καμιά επιφύλαξη, το λεξιλόγιο του καθημερινού προφορικού λόγου. Αλλά και κάτι ακόμα. Η μοντέρνα ποίηση δε χρησιμοποιεί μόνο το καθημερινό λεξιλόγιο, μα και λέξεις λόγιες, που μόνο σε μια μελέτη ή πραγματεία, άρθρο κ.λπ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Η μοντέρνα ποίηση, λοιπόν, δε διστάζει να παίρνει λέξεις κι εκφράσεις απ΄ οποιαδήποτε περιοχή του γραπτού ή προφορικού λόγου, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τους σκοπούς του ποιήματος.
4. ΣΚΟΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΑΦΕΙΑ: Η σκοτεινότητα βασίζεται κυρίως στην άλογη σύλληψη των πραγμάτων, η οποία είναι κατά βάθος ηθελημένη και τεχνητή. Χρησιμοποιεί εικόνες άλογες ή και σύμβολα που δεν μπορούν ν΄ αναχθούν σε καθολική αναγνώριση κι αποδοχή, αλλά στέκονται πεισματικά σ΄ έναν καθαρά προσωπικό κι απαραβίαστο χώρο που ο αναγνώστης, αν θέλει να προσεγγίσει το ποίημα νοηματικά, πρέπει να μαντέψει. Γενικά, η μοντέρνα ποίηση, που στο σημείο αυτό βυθίζεται με το κύριο σώμα της στο χώρο του υπερρεαλισμού, πάει να κλονίσει μέσα μας τις βάσεις του αιτιοκρατίας και να προκαλέσει τη ρήξη με τον κωδικοποιημένο τρόπο που σκεφτόμαστε.
5. ΤΟΛΜΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Όταν η ανομοιότητα ανάμεσα στα στοιχεία της παρομοίωσης ή της μεταφοράς υπερβούν κάποιο όριο, τότε τα σχήματα αυτά μπαίνουν στην περιοχή του παράλογου.
(α) Να υπάρχει όσο γίνεται μικρότερη – και στην πιο συνεπή περίπτωση – καμιά σχέση ανάμεσα στους κύριους όρους της παρομοίωσης ή της μεταφοράς.
(β) Η σύζευξη των δύο στοιχείων της παρομοίωσης ή της μεταφοράς να παρουσιάζει το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυθαιρεσίας.
(γ) Η εικόνα να μην μπορεί να αναχθεί σε καμιά λογική επεξεργασία ή δικαιολόγηση.
6. ΑΛΟΓΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΚΦΡΑΖΟΜΕΝΩΝ: Τα νοήματα, όπως εκτίθενται στους στίχους ενός μοντέρνου ποιήματος, δεν ακολουθούν μια φυσική νοηματική σειρά ή κάποια συλλογιστική διάταξη. Οι στίχοι που διαδέχονται ο ένας τον άλλο είναι δυνατό να μην έχουν καμιά νοηματική σχέση μεταξύ τους. Οι ποιητές γράφουν χωρίς καμία παρέμβαση ή κανέναν έλεγχο της συνείδησης, υποχωρώντας στα κελεύσματα ή τις παρορμήσεις του υποσυνειδήτου τους. Οι εικόνες του διαδέχονται η μια την άλλη κατά το μηχανισμό του ονειρικού συνειρμού.
7. ΑΜΦΙΣΗΜΙΑ Ή ΠΟΛΥΣΗΜΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ: Μερικές από τις λέξεις ή εκφράσεις που χρησιμοποιούνται δεν είναι μονοσήμαντες, αλλά επιδέχονται πολλές ταυτίσεις κι ερμηνείες. Με αυτό τον τρόπο, η αμφισημία ή η πολυσημία μπορούν να θέσουν σε κίνηση τον εσωτερικό κόσμο του αναγνώστη και να τον υποβοηθήσουν έτσι να προβάλει μέσα στο ποίημα το δικό του κόσμο και το δικό του προβληματισμό. Η μοντέρνα ποίηση αφήνει περιθώρια για προβολές και ταυτίσεις, που ίσως δε βρίσκονται ούτε στις αρχικές προθέσεις του ποιητή. Δίνει ερεθίσματα, για να προβάλει ο αποδέκτης πάνω στο ποιητικό κείμενο το δικό του εσωτερικό κόσμο. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κριτήριο για την αισθητική αξία ενός μοντέρνου ποιήματος: μέχρι ποιο βαθμό είναι ικανό να θέσει σε κίνηση τον εσωτερικό κόσμο του αποδέκτη, που έτσι γίνεται παράλληλα κι ο ίδιος ένας δημιουργός, αφού μεταπλάθει μέσα του τα αισθητικά ερεθίσματα και δημιουργεί έναν κόσμο, που ίσως και να μην έχει καμία σχέση με τον κόσμο, μέσα στον οποίο ο αρχικός δημιουργός κινήθηκε όταν δημιουργούσε. Ένας αληθινός ποιητής, λέει ο Ρ. Scholes, «μας προσφέρει την ευχαρίστηση να βοηθούμε στη δημιουργία του ποιήματός του», έτσι καθώς το αναπλάθουμε μέσα μας, στοιχειοθετώντας τον κόσμο του, με την προβολή πάνω στους βασικούς του αρμούς λίγων ή πολλών από τα στοιχεία και τα υλικά του δικού μας κόσμου.
8. ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ: Οι εικόνες της μοντέρνας ποίησης στηρίζονται στην υπέρβαση της πραγματικότητας, με συνδυασμό στοιχείων απόλυτα ετερόκλητων. Επίσης, δεν αντανακλούν τα δεδομένα της εμπειρίας, επεξεργασμένα από τη συνείδηση και διευρυμένα από τη φαντασία και τις συγκινησιακές παρωθήσεις, αλλά έρχονται κατευθείαν από το ασυνείδητο, αμακιγιάριστες, απροσποίητες, απειθάρχητες κι ίσως αλλόκοτες, μα φρέσκες και πρωτογέννητες, που διαστέλλουν το οπτικό μας πεδίο και μας δίνουν μιαν άλλη διάσταση και όψη της πραγματικότητας.
9. ΑΣΤΙΞΙΑ: Η έλλειψη στίξης στερεί από τον αναγνώστη τις υποδείξεις ποιητικής ανάγνωσης, ώστε ο ίδιος να το διαβάσει και να το νοηματοδοτήσει όπως θέλει.

Ο δεκατετράλογος του μαθητή

3

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία ψυχαγωγία | , στις 29-03-2014

1. Ο μαθητής έχει ΔΙΚΙΟ ..!
2. Ο μαθητής έχει πάντα ΔΙΚΙΟ ..!
3. Σε περίπτωση που ο μαθητής έχει άδικο ισχύουν τα άρθρα 1 και 2 ..!
4. Ο μαθητής δεν χαζεύει … συλλογίζεται ..!
5. Ο μαθητής δεν κοιμάται … αναπαύεται ..!
6. Ο μαθητής δεν διαβάζει περιοδικά στην τάξη … ενημερώνεται ..!
7. Ο μαθητής δεν πάει για καφέ … κάνει δημόσιες σχέσεις ..!
8. Ο μαθητής δεν κάνει κοπάνες … αναπαύεται προσωρινά ..!
9. Ο μαθητής δεν νοιάζεται για τους βαθμούς … αλλά για την γνώση ..!
10. Δεν φταίει ο μαθητής για την φασαρία … ο καθηγήτης δεν εμπνέει ..!
11. Ο μαθητής δεν κάνει σκονάκια … κρατάει σημειώσεις ..!
12. Ο μαθητής δεν αντιγράφει … συμβουλεύεται από τον διπλανό του ..!
13. Ο μαθητής δεν αργεί το πρωί … κερδίζει χρόνο ανάπαυσης ..!
14. Ο μαθητής δεν ζωγραφίζει στο θρανίο … ελευθερώνει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες ..!

Από τη Σοφία

Επετειακό αφιέρωμα στους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”

2

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ημέρα αφιερωμένη ..., Ποίηση | , στις 24-03-2014

Ήρθε η ώρα να βγάλω το μεράκι μου, μέρες που είναι! Ανεβάζω, λοιπόν, μια συναυλία απ΄ τα παλιά του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος μελοποίησε τόσο μοναδικά τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”, σαν να έγραφε ποίηση πάνω στην ποίηση. Έτσι, για να τ΄ αφιερώσω σ΄αυτή τη “Μητέρα μεγαλόψυχη, στον πόνο και στη δόξα”, σ΄ όσους την αγαπούν ‘”με λογισμό και μ΄ όνειρο” , σ΄ όλους εσάς, για να΄χετε “πάντ΄ ανοιχτά, πάντ΄ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής” σας, στο Βασίλη, που κάποτε μάζεψε μια ομάδα άγουρων νέων να ψάλουν “το χάραμα επήρα του ήλιου το δρόμο”, στη Χρυσούλα, που μας έβαλε νότες στη φωνή και πάνω απ΄ όλα σε μένα, που τόλμησα να τραγουδήσω…

Βασίλη και Χρυσούλα, σας ευχαριστώ!

 

“Aηδονολάλειε στήθος μου, πριν το σπαθί σε σχίσει”.

Στοχασμός του ποιητή:

Κάμε ώστε ο μικρός Κύκλος, μέσα εις τον οποίο κινιέται η πολιορκημένη πόλη, να ξεσκεπάζει εις την ατμοσφαίρα του τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ελλάδας, για την υλική θέση, οπού αξίζει τόσο για εκείνους οπού θέλουν να τη βαστάξουν, όσο για εκείνους οπού θέλουν να την αρπάξουν,― και, για την ηθική θέση, τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ανθρωπότητος.  Τοιουτοτρόπως η υπόθεση δένεται με το παγκόσμιο σύστημα. – Ιδές τον Προμηθέα και εν γένει τα συγγράμματα του Αισχύλου. – Ας φανή καθαρά η μικρότης του τόπου και ο σιδερένιος και ασύντριφτος κύκλος οπού την έχει κλεισμένη. τοιουτοτρόπως από τη μικρότητα του τόπου, ο οποίος παλεύει με μεγάλες ενάντιες δύναμες, θέλει έβγουν οι Μεγάλες Ουσίες.
Μητρα μεγαλόψυχη (από το Γ’ Σχεδίασμα)

Μητέρα, μεγαλόψυχη στον πόνο και στη δόξα,
κι αν στο κρυφό μυστήριο ζούν πάντα τα παιδιά σου
με λογισμό και μ’ όνειρο, τι χάρ’ έχουν τα μάτια,
τα μάτια τούτα, να σ’ ιδούν μες στο πανέρμο δάσος,
που ξάφνου σου τριγύρισε τ’ αθάνατα ποδάρια
(κοίτα) με φύλλα της Λαμπρής, με φύλλα τού Βαϊώνε!
Το θεϊκό σου πάτημα δεν άκουσα, δεν είδα·
ατάραχη σαν ουρανός μ’ όλα τα κάλλη πόχει,
που μέρη τόσα φαίνονται καί μέρη ‘ναι κρυμμένα!
Αλλά, Θεά, δεν ημπορώ ν’ ακούσω τη φωνή σου,
κι ευθύς εγώ τ’ ελληνικού κόσμου να τη χαρίσω;
Δόξα ‘χ’ η μαύρη πέτρα του καί το ξερό χορτάρι.

 

Το χάραμα (από το Α’ Σχεδίασμα)

Το χάραμα επήρα
του ήλιου το δρόμο
κρεμώντας τη λύρα
τη δίκαιη στον ώμο
κι απ’ όπου χαράζει
κι ως όπου βυθά

Παράμερα στέκει
ο άντρας και κλάιει
αργά το ντουφέκι
σηκώνει και λέει
σε τούτο το χέρι
τι κάνεις εσύ;
Ο εχθρός μου το ξέρει
πως μου `σαι βαρύ

Της μάνας ω! λαύρα
τα τέκνα τριγύρου
φθαρμένα και φαύλα
σαν ίσκιος ονείρου
λαλεί το πουλάκι
στου πόνου τη γη
και βρίσκει σπυράκι
κι η μάνα φθονεί

 

Άκρα του τάφου σιωπή (από το Β’ Σχεδίασμα)

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει.
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε στα μάτια η μάνα μνέει
στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει.
“Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω `γώ στο χέρι;
Οπού συ μου `γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει”.

 

Στοχασμός του ποιητή: “H ωραιότης της φύσης, που τους περιτριγυρίζει, αυξαίνει εις τους εχθρούς την ανυπομονησία να πάρουν τη χαριτωμένη γη, και εις τους πολιορκημένους τον πόνο ότι θα τη χάσουν”.

…Mάγεμα η φύσις κι’ όνειρο στην ομορφιά και χάρη,
H μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι·
Mε χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κραίνει·
Όποιος πεθάνη σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει. (από το Β’ Σχεδίασμα)

 

Αλλ’ ήλιος, αλλ’ αόρατος (από το Γ’ Σχεδίασμα)

Από το μαύρο σύγνεφο κι από τη μαύρη πίσσα

Αλλ’ ήλιος, αλλ’ αόρατος αιθέρας κοσμοφόρος
παντόγυρα στον όμορφον αέρα της αντρείας,
δεν τους βαραίν’ ο πόλεμος, αλλ’ έγινε πνοή τους
δεν τους βαραίν’ ο πόλεμος κι εμπόδισμα δεν είναι
στις κορασιές να τραγουδούν και στα παιδιά να παίζουν.

Αλλ’ ήλιος, αλλ’ αόρατος αιθέρας κοσμοφόρος
κάθε φωνή κινούμενη κατά το φως μιλούσε
κι εσκόρπα τα τρισεύγενα λουλούδια της αγάπης
κι ο ουρανός καμάρωνε κι η γη χειροκροτούσε.

 

Η θέλησή μου βράχος (από το Β’ Σχεδίασμα)

Πάλι μου ξίπασε τ’ αυτί γλυκιάς φωνής αγέρας.
Κι έπλασε τ’ άστρο της νυχτός και τ’ άστρο της ημέρας.
Του πόνου εστρέψαν οι πηγές από το σωθικό μου,
έστρωσ’ ο νους κι ανέβηκα πάλι στον εαυτό μου.

Ήταν με σένα τρεις χαρές στην πίκρα φυτρωμένες,
όμως για μένα στη χαρά τρεις πίκρες ριζωμένες.
Χιλιάδες ήχοι αμέτρητοι, πολύ βαθιά στη χτίση
η Ανατολή τ’ αρχίναγε κι ετέλειωνέ το η Δύση.

Έστρωσ’ , εδέχθ’ η θάλασσα άντρες ριψοκινδύνους
κι εδέχθηκε στα βάθη της τον ουρανό κι εκείνους.
Κι όπου η βουλή τους συφορά κι όπου το πόδι χάρος.
Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος.

 

Πειρασμός (από το Γ’ Σχεδίασμα)

Έστησ’ ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη
κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα
και μες τη σκιά, που φούντωσε και κλεί δροσιές και μόσχους,
ανάκουστος κηλαηδισμός και λιποθυμισμένος.

Νερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα,
χύνονται μες την άβυσσο τη μοσχοβολισμένη
και παίρνουνε το μόσχο της κι αφήνουν τη δροσιά τους
κι ούλα στον ήλιο δείχνοντας τα πλούτια της πηγής τους,
τρέχουν εδώ, τρέχουν εκεί και κάνουν σαν αηδόνια.

Έξ’ αναβρύζει κι η ζωή σ’ ’γη, σ’ ουρανό, σε κύμα.
Αλλά στης λίμνης το νερό, π’ ακίνητο `ναι κι άσπρο,
ακίνητ’ όπου κι αν ιδείς και κάτασπρ’ ως τον πάτο,
με μικρόν ίσκιον άγνωρον έπαιξ’ η πεταλούδα,
πούχ’ ευωδίσει τς’ ύπνους της μέσα στον άγριο κρίνο.
Αλαφροΐσκιωτε καλέ, για πες απόψε τι `δες.

Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!
Χωρίς ποσώς γης, ουρανός και θάλασσα να πνένε,
ουδ’ όσο κάν’ η μέλισσα κοντά στο λουλουδάκι,
γύρου σε κάτι ατάραχο, π’ ασπρίζει μες τη λίμνη,
μονάχο ανακατώθηκε το στρογγυλό φεγγάρι
κι όμορφη βγαίνει κορασιά ντυμένη με το φως του.

 

Οι γυναίκες (από το Β’ Σχεδίασμα)

Οι γυναίκες απόψε, ενώ είχαν τα παράθυρα ανοιχτά για τη δροσιά,
μία απ’ αυτές, η μικρότερη, επήγε να τα κλείσει,
και μία άλλη της είπε:
«Όχι, παιδί μου, άφησε να μπει η μυρουδιά από τα φαγητά, είναι χρεία να συνηθίσουμε.
Mεγάλο πράμα η υπομονή!
Eμείς πρέπει να έχουμε υπομονή, αν και έρχονταν οι μυρουδιές.
Aπ’ όσα δίν’ η θάλασσα, απ’ όσ’ η γη, ο αέρας.»

Kαι λέγοντας έτσι εματάνοιξε το παράθυρο και η πολλή μυρωδιά των αρωμάτων
εχυνότουν μέσα κι’ εγιόμισε το δωμάτιο.
Kαι η πρώτη είπε: «Kαι το αεράκι μάς πολεμάει;»
Mία άλλη εκάθουνταν σιμά εις το ετοιμοθάνατο παιδί της
κι άφ’σε το χέρι του παιδιού κι’ εσώπασε λιγάκι
και ξάφνου της εφάνηκε στο στόμα το βαμπάκι.

Kαι άλλη είπε χαμογελώντας, να ειπούν όλες τα ονείρατά τους
κι όλες εφώναξαν μαζί κι είπαν πως είδαν ένα
κι ότι αποφάσισαν μαζί να πουν τα ονείρατά τους.

Kαι μία είπε:
«Mου εφαίνοτουν ότι όλοι εμείς, άντρες και γυναίκες, παιδιά και γέροι,
ήμαστε ποτάμια, ποια μικρά, ποια μεγάλα κι’ ετρέχαμε ανάμεσα εις τόπους φωτεινούς,
εις τόπους σκοτεινούς, σε λαγκάδια, σε γκρεμούς, απάνου κάτου
κι έπειτα εφθάναμε μαζί στη θάλασσα με πολλή ορμή
και μες στη θάλασσα γλυκά βαστούσαν τα νερά μας».

Kαι μία δεύτερη είπε:
«Eγώ ’δα δάφνες κι εγώ φως
κι’ εγώ σ’ φωτιά μιαν όμορφη π’ αστράφταν τα μαλλιά της».

Kαι αφού όλες εδιηγήθηκαν τα ονείρατά τους, εκείνη πού `χε το παιδί ετοιμοθάνατο είπε:
«Iδές, και εις τα ονείρατα ομογνωμούμε, καθώς εις τη θέληση και εις όλα τ’ άλλα έργα».
Kαι όλες οι άλλες εσυμφώνησαν κι’ ετριγύρισαν με αγάπη το παιδί της που `χε ξεψυχήσει.

Iδού, αυτές οι γυναίκες φέρνονται θαυμαστά αυτές είναι μεγαλόψυχες
κι ας λένε ότι μαθαίνουν από μας δε δειλιάζουν, μολονότι τους επάρθηκε η ελπίδα που είχαν
να γεννήσουν τέκνα για τη δόξα και για την ευτυχία.
Eμείς λοιπόν μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτές και να τες λατρεύουμε έως την ύστερην ώρα.

 

Όπου ‘ν’ ερμιά και σκοτεινιά (από το Γ’ Σχεδίασμα)

Φως που πατεί χαρούμενο τον ʼδη και το χάρο
όπου ‘ν’ ερμιά και σκοτεινιά και του θανάτου σπίτι,
στο δρόμο επαίζαν τα παιδιά και τραγουδούσε η κόρη
στον όμορφο κι ατάραχο ελευθεριάς αέρα
με φουσκωμένα τα πανιά περήφανα κι ωραία
και με το ρούχο ολόμαυρο σαν του λαγού το αίμα.

Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου.

 

Βαρώντας γύρου ολόγυρα  – σάλπιγγα (από το Β΄Σχεδίασμα)

(Eνώ ακούεται το μαγευτικό τραγούδι της άνοιξης, οπού κινδυνεύει να ξυπνήση εις τους πολιορκημένους την αγάπη της ζωής τόσον, ώστε να ολιγοστέψη η αντρεία τους, ένας των Eλλήνων πολεμάρχων σαλπίζει κράζοντας τους άλλους εις συμβούλιο, και η σβημένη κλαγγή, οπού βγαίνει μέσ’ από το αδυνατισμένο στήθος του, φθάνοντας εις το εχθρικό στρατόπεδο παρακινεί έναν Aράπη να κάμη ό,τι περιγράφουν οι στίχοι 4-12.)

Γέλιο στο σκόρπιο στράτευμα σφοδρό γεννοβολιέται,
Kι’ η περιπαίχτρα σάλπιγγα μεσουρανίς πετιέται·
Kαι με χαρούμενη πνοή το στήθος το χορτάτο,
T’ αράθυμο, το δυνατό, κι’ όλο ψυχές γιομάτο,
Bαρώντας γύρου ολόγυρα, ολόγυρα και πέρα,
Tον όμορφο τρικύμισε και ξάστερον αέρα·
Tέλος μακριά σέρνει λαλιά, σαν το πεσούμεν’ άστρο,
Tρανή λαλιά, τρόμου λαλιά, ρητή κατά το κάστρο.

 

Μια φούχτα χώμα – επάψαν τα φιλιά στη γη (από το Γ’ Σχεδίασμα)

( Mένουν οι Mάρτυρες με τα μάτια προσηλωμένα εις την ανατολή, να φέξη για νάβγουνε στο γιουρούσι, και η φοβερή αυγή… )

Eπάψαν τα φιλιά στη γη . ..

Mνήσθητι, Kύριε ― είναι κοντά· Mνήσθητι, Kύριε ― εφάνη!

Eπάψαν τα φιλιά στη γη . . .
Στα στήθια και στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια.

Eπάψαν τα φιλιά στη γη . .

Mνήσθητι, Kύριε ― είναι κοντά· Mνήσθητι, Kύριε ― εφάνη!
Mια φούχτα χώμα να κρατώ και να σωθώ μ’ εκείνο.
Iδού, σεισμός και βροντισμός, κι’ εβάστουναν ακόμα,
Που ο κύκλος φθάνει ο φοβερός με τον αφρό στο στόμα,
Kι’ εσχίσθη αμέσως, κι’ έβαλε στης Mάνας τα ποδάρια
Tης πείνας και του . . . . . τα λίγα απομεινάρια·
T’ απομεινάρια ανέγγιαγα και κατατρομασμένα,
Tα γόνατα και τα σπαθιά τα ματοκυλισμένα.

 

Αραπιάς άτι (από το Γ’ Σχεδίασμα)

Ποιητής:

Μια μυριόφωνη βοή ακούεται εις το εχθρικό στρατόπεδο, και η βίγλα του κάστρου, αχνή σαν το χάρο, λέει των Eλλήνων: «Mπαίνει ο εχθρικός στόλος.» Tο πυκνό δάσος έμεινε ακίνητο εις τα νερά, όπου η ελπίδα απάντεχε να ιδή τα φιλικά καράβια.

Αχ, τ’ άλογο της αραπιάς καλά χαλινωμένο και με του Τούρκου τ’άρματα νους Ιταλού και Γάλλου πέλαγο μέγα πολεμά το δόλιο καλυβάκι.

 

Έργα και λόγια, στοχασμοί, στέκομαι και κοιτάζω,
λούλουδα μύρια, πούλουδα, που κρύβουν το χορτάρι
κι άσπρα, γαλάζια, κόκκινα, καλούν χρυσό μελίσσι.
Εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με τον Χάρο.
Μες τα χαράματα συχνά και μες τα μεσημέρια
και σαν θολώσουν τα νερά και τ’ άστρα σαν πληθύνουν,
ξάφνου σκιρτούν ακρογιαλιές, τα πέλαγα κι οι βράχοι.
“Αραπιάς άτι, Γάλλου νους, βόλι Τουρκιάς, τόπ’ Άγγλου!
Πέλαγο μέγα πολεμά, βαρεί το καλυβάκι.
Κι αλιά! Σε λίγο ξέσκεπα τα λίγα στήθια μένουν,
αθάνατη ΄ σαι που ποτέ βροντή δεν ησυχάζεις;”
Στην πλώρη, που σκιρτά, γυρτός, τούτα `π’ ο ξένος ναύτης.
Δειλιάζουν γύρου τα νησιά, παρακαλούν και κλαίνε
και με λιβάνια δέχεται και φώτα τον καημό τους
ο σταυροθόλωτος ναός και το φτωχό ξωκλήσι.
Το μίσος όμως έβγαλε και `κείνο τη φωνή του:
“Ψαρού, τ’ αγκίστρι π’ άφησες αλλού να ρίξεις άμε”.

Μες τα χαράματα συχνά και μες τα μεσημέρια
κι όταν θολώσουν τα νερά κι όταν πληθύνουν τ’ άστρα,
ξάφνου σκιρτούν οι ακρογιαλιές τα πέλαγα κι οι βράχοι.
Γέρος μακριά, π’ απίθωσε στ’ αγκίστρι τη ζωή του,

 

Έξοδος – Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά (από το Γ’ Σχεδίασμα)

Και βλέπω πέρα τα παιδιά και τες αντρογυναίκες
γύρου στη φλόγα π’ άναψαν και θλιβερά τη θρέψαν
μ’ αγαπημένα πράματα και με σεμνά κρεβάτια,
ακίνητες, αστέναχτες, δίχως να ρίξουν δάκρυ.
Και  ΄γγίζ’ η σπίθα τα μαλλιά και τα λιωμένα ρούχα.
Γλήγορα στάχτη να φανείς, οι φούχτες να γιομίσουν.
Είν’ έτοιμα στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων
δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν
εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με το χάρο.

Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν.

 

 

 

 

 

Tο κομμάτι-που-λείπει συναντάει το Μεγάλο Ο

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία ψυχαγωγία | , στις 24-03-2014

Από το Θοδωρή

Harakiri

1

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Μουσικές επιλογές | , στις 24-03-2014

Από τη Δέσποινα

Stop and stare

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Μουσικές επιλογές | , στις 21-03-2014

 

Από τη Στέλλα

Apologize

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Μουσικές επιλογές | , στις 21-03-2014

Από τη Στέλλα

21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Ανθρώπινα δικαιώματα, Ημέρα αφιερωμένη ... | , στις 21-03-2014

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/6#ixzz2wbThdrGN

Αφιερωμένο στα πρωτάκια μου!

2

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Mαθήματα Οδύσσειας, Κινηματογράφος - animation | , στις 21-03-2014

Μix Luciano Pavarotti-Caruso

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Μουσικές επιλογές | , στις 20-03-2014

Από την Κατερίνα

Am Fenster

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Μουσικές επιλογές | , στις 20-03-2014

Από την Κατερίνα

Let her go

1

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Μουσικές επιλογές | , στις 20-03-2014

Only Know you love her when you let her go…

Μεγάλη κουβέντα…

Από την Κατερίνα

Μετά το Π.Ε.Ν….

10

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Δημιουργική γραφή, Ηλιαχτίδα 2GK - "Μαθητές σε εθελοντική δράση" | , στις 14-03-2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜετά από αυτήν τη μοναδική εμπειρία για όλους μας, θα ήθελα να καταγράψετε όσοι παρευρεθήκατε χθες στο  Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας τις εντυπώσεις σας, τις όμορφες μικρές στιγμές που ζήσατε, αλλά και τις σκέψεις σας, με αφορμή αυτή την επίσκεψη, για τη συμμετοχή σας σε αυτό το πρόγραμμα εθελοντισμού, τις αρχικές σας προσδοκίες και την εξέλιξή του και φυσικά την άποψή σας περί εθελοντισμού γενικά.

Σας ακούω, λοιπόν!

Μετά το Π.Ε.Ν. ….

Η ομάδα Π.Ε.Ν. έκανε σήμερα τον εθελοντισμό πράξη!

8

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Ηλιαχτίδα 2GK - "Μαθητές σε εθελοντική δράση" | , στις 13-03-2014

DSC06796Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, η οποία εξελίχθηκε σε μία ανεκτίμητης αξίας εμπειρία για όλους μας!

Οφείλω να ομολογήσω ότι οι μικροί μας εθελοντές από καιρό με πίεζαν να επισπεύσω την επίσκεψη, φρόντισαν μάλιστα να αγοράσουν και τα δωράκια τους στους μελλοντικούς τους φίλους, αλλά εγώ δεν μπορώ να πω ότι πίστευα το μέγεθος του ζήλου τους … Πόσο λάθος έκανα! Και πόσο χαίρομαι γι΄ αυτό!

Έφτασα στο ραντεβού μας έξω από το Π.Ε.Ν. στις 16:30, κάπως κουρασμένη από το φόρτο της ημέρας, με τις γνωστές σκέψεις ” τι θέλω και μπλέκω κάθε φορά”, “δε θα φταίει ο άντρας μου αν με χωρίσει” κλπ, αλλά τους βρήκα σχεδόν όλους να με περιμένουν μπροστά από την είσοδο, να φωνάζουν για να τους δω – λες και γινόταν να κάνω κι αλλιώς – και με ένα γλυκό χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους να μου επισημαίνουν ότι είχαν καταφθάσει από ώρα και με περίμεναν! “Μη δίνεις σημασία”, λέω από μέσα μου, “θα τους περάσει”.

Περάσαμε μέσα. Οι υπεύθυνες μας παρουσίασαν όλα τα παιδιά με το μικρό τους όνομα, τα οποία φάνηκε ότι ανυπομονούσαν για την επίσκεψή μας. Η ημέρα ήταν υπέροχη και αποφασίσαμε να βγάλουμε τα παιδιά στην καταπράσινη, τεράστια και γεμάτη κούνιες και ποδηλατάκια αυλή.  Εγώ γέλαγα από μέσα μου, γιατί ήμουν σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα με παρακάλαγαν κατάκοποι να φύγουμε μια ώρα αρχύτερα … Πάλι έπεσα έξω!

DSC06812 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Ιωάννα, η Άννα, η Στέλλα, η Ειρήνη, η Καλυψώ, η Κατερίνα, η Μάγια, ο Γεράσιμος, η Άννα, η Στέλλα, ο Τάσος, ο Κωνσταντίνος, η Ιωάννα, η Κωνσταντίνα, ο Πέτρος, ο Χρήστος, η Ίριδα, ο Έκτορας έπαιζαν ασταμάτητα με τους μικρούς μπόμπιρες! Άλλος έτρεχε από δω, άλλος από κει, άλλος κυνηγούσε πολλά παιδάκια μαζί, άλλος έπαιζε μπάλα, άλλος έκανε κούνια και πολύ σύντομα όλοι κράταγαν κι από κάποιο αγγελούδι αγκαλιά! Ήταν ένα υπέροχο θέαμα! Τα μεγάλα παιδιά έγιναν μικρά παιδιά κι έδωσαν ό, τι περίσσευμα αγάπης είχαν μέσα τους! Όταν έδωσα το σύνθημα της αποχώρησης, όλοι κατσούφιασαν. Τα μικρά σφίχτηκαν στην αγκαλιά των μεγάλων, αλλά ενημερώθηκαν ότι μπορούν να επισκέπτονται τους νέους τους φίλους όποιο απόγευμα θέλουν από δω και στο εξής!

DSC06807  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλα τώρα αρχίζουν, λοιπόν!  Κάτι μου λέει ότι σήμερα γεννήθηκαν αληθινοί εθελοντές, άνθρωποι πρόθυμοι να προσφέρουν στο συνάνθρωπο όχι ως πράξη φιλανθρωπίας, αλλά ως στάση ζωής. Εύχομαι να σας έχει πάντα ο Θεός καλά για να ζεσταίνετε με τα χαμόγελά σας τις πληγωμένες καρδιές του άδικου κόσμου μας! Σας ευχαριστώ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ!

ΥΓ1. Μήπως να κάνουμε μάθημα στο ύπαιθρο;

ΥΓ2. Όλοι 20 στο γ΄ τρίμηνο; (!)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση