Καλώς ήλθατε στην “Ηλιαχτίδα”

Μόλις συνδεθήκατε με το προσωπικό μου ιστολόγιο!

Και τώρα που με επιλέξατε συνειδητά ή τυχαία, πρέπει να προσπαθήσω να προσελκύσω το ενδιαφέρον σας. Χμ… δύσκολα τα πράγματα, αλλά δεν το βάζω κάτω. Μπορεί να μην είμαι τόσο high-tech όσο φαίνομαι (?), μπορεί ακόμη να μαθαίνω πώς να στήνω ένα ιστολόγιο, αλλά έχω πολύτιμους συνεργάτες και υποστηρικτές κι αυτό νομίζω ότι έχει μεγαλύτερη σημασία.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά. Στο 2Ο Γυμνάσιο Καλλιθέας ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 τελείως αυθόρμητα ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με συμμετοχή σχεδόν όλης της Γ’ τάξης και τίτλο “Μαθητές σε εθελοντική δράση”. Σκοπός μας ήταν να οργανώσουμε ποικίλες εθελοντικές δράσεις, ακολουθώντας τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες, αλλά και τις ευαισθησίες των μαθητών, προκειμένου να συμβάλουμε με το δικό μας άδολο και ανιδιοτελή τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευπαθών κοινωνικών ομάδων και έτσι να μεταβληθούμε σε μικρούς αλλά ενεργούς πολίτες!

Η μια ιδέα ακολούθησε την άλλη, ο ενθουσιασμός έγινε διάχυτος και ο κόσμος έπρεπε άμεσα να σωθεί και μάλιστα από εμάς! Ένα τέτοιο έργο όμως απαιτούσε σαφή σχεδιασμό και συστηματική οργάνωση. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο, για να επικοινωνούμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλο, να ασκούμε την αυτοκριτική μας, να ενημερωνόμαστε για εθελοντικές δράσεις και κυρίως να καμαρώνουμε για τα επιτεύγματά μας!

Για τις ανάγκες τις άμεσης επικοινωνίας δόθηκαν κωδικοί πρόσβασης του sch.gr αρχικά σε όλη τη Γ’ τάξη, στην πορεία σε όλους τους μαθητές του σχολείου, μιας και θεωρήθηκε άδικο να στερήσουμε τον οποιονδήποτε μαθητή μας από αυτή την ψηφιακή δυνατότητα.

Οι μαθητές πρότειναν μέσω του ιστολογίου ονόματα για την εθελοντική ομάδα και ψήφισαν την “Ηλιαχτίδα 2GK”. Ακολούθησε η ταυτόχρονη βάφτιση του ιστολογίου σε “Ηλιαχτίδα”, η οποία υπηρετούσε πιστά την ομάδα των μαθητών στο εθελοντικό τους έργο.

Το Μάϊο του 2014 το πρόγραμμα τελείωσε, η συγκίνηση ήταν πολύ έντονη για όλους μας, η “Ηλιαχτίδα” όμως είχε ήδη πάρει το δρόμο της. Το πρόγραμμα ήταν το έναυσμα, το κίνητρο, η γενεσιουργός αιτία. Στην πορεία φάνηκε θεμιτό να αξιοποιηθεί για ευρύτερους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς. Η “Ηλιαχτίδα” παίρνει πάντοτε ένα ιδιαίτερο χρώμα από τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά επεκτείνεται σε διάφορους τομείς, από την ποίηση και τα μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας έως τις νέες τεχνολογίες και την ψυχαγωγία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο ιστολόγιο είναι μαθητοκεντρικό, δηλ. έχει ως πρωταρχικό σκοπό να καλύψει τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας, να διευρύνει τους πνευματικούς τους ορίζοντες, να τους βαθύνει συναισθηματικά, να τους παράσχει ένα βήμα δημοκρατικού διαλόγου, να τους εντάξει σε ομάδες εργασίας, να τους προσαρμόσει στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα, εμπνέοντάς τους μια διάθεση δημιουργικής αναμόρφωσης των κακώς κειμένων και εν τέλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η “Ηλιαχτίδα” προσπαθεί  να καλύπτει όσο το δυνατόν πληρέστερα τις διδακτικές ανάγκες διαφόρων μαθημάτων, κάνοντας υπερσυνδέσεις με επιλεγμένες ιστοσελίδες (πρώτα απ’ όλα με το ψηφιακό σχολείο), εμπλουτίζοντας τα άρθρα της με πρωτότυπες εργασίες, ανεβάζοντας τις εργασίες των μαθητών, σχολιάζοντας, προτείνοντας μουσικά κομμάτια, ανεβάζοντας τις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου μας, διαβάζοντας τα νέα της επικαιρότητας στην αρχαία ελληνική γλώσσα και γενικά ακολουθώντας την ατομική και συλλογική έμπνευση σ’ ένα μακρύ ταξίδι, το ταξίδι της παιδείας που ξεκινάει από τον άνθρωπο και  καταλήγει στον άνθρωπο.

Οφείλω να ομολογήσω ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι που η τεχνολογία μου έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσω, και νιώθω πολύ τυχερή γι’ αυτό! Δεν ξέρω πού θα μας βγάλει, αλλά το ταξίδι αρκεί… Η “Ηλιαχτίδα” θέλουμε να γίνει η δική μας μικρή ηλιαχτίδα και ελπίζω να σας κρατήσει κοντά της σε όλο το ταξίδι!

Επισήμανση: για όσες φωτογραφίες μαθητών έχουν αναρτηθεί (από το πρόγραμμα “Μαθητές σε εθελοντική δράση”) υπάρχει υπογεγραμμένη γονική συγκατάθεση.

                                                                                                                   

                                                                                                                                         Μαρία Σταμάτογλου

                                                                                                                                         εκπ/κός κλ. ΠΕ02

                                                                                                                                                marwstam@yahoo.gr

(2)

  • Ο/Η Ειρηνη Μεταξά λέει:

    Γεια σας αυτή είναι η απάντηση μου για το τραγούδι.Πιστεύω ότι μας καλωσορίσατε με αυτό το τραγούδι γιατί τα λόγια του είναι συμβολικά για όλο αυτό που ζει όλος ο πλανήτης. Μεσα στην κοινωνία υπάρχει το καλό και το κακό . Η προσφορά και η αδιαφορία. Η χαρά και η μιζέρια. Εμείς επιλέγουμε να το παλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι,με υπομονή και αισιοδοξία

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση