Η Οδύσσεια 3D animation

17

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ | Κατηγορία Mαθήματα Οδύσσειας, Τηλεκπαίδευση | , στις 26-03-2020

Πρωτάκια μου αγαπημένα,

ας ξεκινήσουμε με κάτι ευχάριστο. Παρακολουθήστε την απόδοση της Οδύσσειας σε animation και θυμηθείτε πώς ρυθμίζει τον αφηγηματικό του χρόνο ο Όμηρος. Πού συναντάμε για πρώτη φορά τον Οδυσσέα στο έπος; Πώς λέγεται αυτή η αφηγηματική τεχνική που εφαρμόζει ο ποιητής; (δείτε το προοίμιο) Με ποια σειρά μας μιλάει ο Όμηρος για τις περιπέτειες του ήρωά του; Ποια αφηγηματική τεχνική εφαρμόζει γι΄ αυτό τον σκοπό; (δείτε την ανακεφαλαίωση στην Ενότητα 8). Στην ταινία που παρακολουθούμε μήπως υπάρχουν αποκλίσεις από το έπος;

Περιμένω τις απαντήσεις σας!

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A115/461/3016,16982/

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A115/461/3033,12219/

(17)

  • Πρώτη φορά βλέπουμε τον Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων . Εκεί βρίσκει το παλάτι του βασιλιά Αλκίνοου όπου τον φιλοξενεί και διηγείται τις περιπέτειες του . Η αφηγηματική τεχνική που χρησιμοποιεί ο Όμηρος ονομάζεται in medias res . Πρώτα φθάνει στο νησί των Κικόνων έπειτα κατευθύνθηκαν στην σπηλιά του Πολύφημου αργότερα στο νησί του Αιόλου και τέλος στο νησί της μάγισσας Κίρκη. Επίσης βρέθηκαν κοντά στις Σειρήνες αλλά και στην Σκύλα και την Χάρυβδη . Τέλος βρέθηκε μόνος του στο νησί της Νεράιδας Καλυψώς όπου ερωτευμένη από την παρουσία του Οδυσσέα τον κρατάει 7 χρόνια μαζί της. Έπειτα τον αφήνει να φύγει . Εκείνος κατευθύνθηκε προς την πατρίδα του . Η τέχνικη αυτή ονομάζεται εγκιβωτισμος δηλαδή διηγείται αναδρομικά τις περιπέτειες τού ο Οδυσσέας στον Αλκίνοο . Υπάρχουν στην ταινία δύο αποκλίσεις η μία ότι τον πρωτοείδαμε στον νησί των Φαιάκων αλλά και ότι λείπει η Τηλεμαχεια .

  • Πρώτη φορά βλέπουμε τον Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων . Εκεί βρίσκει το παλάτι του βασιλιά Αλκίνοου όπου τον φιλοξενεί και διηγείται τις περιπέτειες του. Η αφηγηματική τεχνική που χρησιμοποιεί ο Όμηρος ονομάζεται in medias res. Αρχικά βρέθηκαν στο νησί των Κικόνων έπειτα κατευθύνθηκαν στην σπηλιά του Πολύφημου , αργότερα στο νησί του Αιόλου , και τέλος στο νησί της μάγισσας Κίρκης . Επίσης βρέθηκαν κοντά στις Σειρήνες αλλά και στην Σκύλα και την Χάρυβδη. Τέλος φτάνει μόνος του στο νησί της Νεράιδας Καλυψώς όπου ερωτευμένη από την παρουσία του Οδυσσέα τον κρατεί 7 χρόνια μαζί της . Έπειτα τον αφήνει να γυρίσει στην πατρίδα του . Η τέχνικη αυτή ονομάζεται εγκιβωτισμος δηλαδή διηγείται αναδρομικά τις περιπέτειες του ο Οδυσσέας στον Αλκίνοο . Υπάρχουν στην δύο αποκλίσεις μια ότι τον πρωτοείδαμε στον νησί των Φαιάκων αλλά και ότι λείπει η Τηλεμαχεια.

  • Ο/Η Ειρηνη Μεταξά λέει:

    Γεια σας αυτή είναι η απάντηση μου για το τραγούδι.Πιστεύω ότι μας καλωσορίσατε με αυτό το τραγούδι γιατί τα λόγια του είναι συμβολικά για όλο αυτό που ζει όλος ο πλανήτης. Μεσα στην κοινωνία υπάρχει το καλό και το κακό . Η προσφορά και η αδιαφορία. Η χαρά και η μιζέρια. Εμείς επιλέγουμε να το παλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι,με υπομονή και αισιοδοξία

  • Ο/Η Άγγελος Πολεμικός λέει:

    Καλημέρα κυρία Σταμάτογλου οι παρακάτω απαντήσεις είναι για την Οδύσσεια.Εμείς βλέπουμε πρώτη φορά τον Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων.Ο Όμηρος χρησειμοποιέι την τεχνική in media res.Η σειρά που αφηγήται ο Οδυσσέας τις περιπέτειες του στον βασιλιά Άλκινο είναι από την Τροία μέχρι το νησί των Φαιάκων.Η τεχνική που χρησειμοποιήται είναι ο εγκιβοτισμός.Από τη είδα υπάρχει μία απόκλιση είναι που δεν αναφέρει τις “Τηλεμαχίες”.

  • Ελενα, εξαιρετικά: in medias res, επειδή ο Ομηρος ξεκινάει την αφήγηση από την Ωγυγία και εγκιβωτισμός, επειδη ο Ομηρος αφηγείται αναδρομικά τις προηγούμενες περιπέτειές του όταν βάζει τον Οδυσσέα να τις αφηγείται στον Αλκίνοο!Μπράβο σου!

  • Τον Οδυσσέα τον συναντάμε για πρώτη φορά στο έπος σε μια ακρογιαλιά στην Ωγυγία και από εκεί φθάνει στο νησί την Φαιάκων.Εκει τον φιλοξενεί ο βασιλιάς Αλκίνοος και αυτός αφηγείται τις περιπέτειες του.Η αφηγηματική τεχνική που χρησιμοποιεί ο Όμηρος ονομάζεται in medias res.Στην αρχή σταμάτησαν με τον στόλο του στο νησί των Κικόνων στην συνέχεια στην σπηλιά του Πολύφημου,στο νησί του Αιόλου,στο παλάτι της μάγισσας Κίρκης όπου τους κράτησε ένα χρόνο. Επισης πέρασαν από τις Σειρήνες,από την Σκύλα και την Χάρυβδη και τέλος από το νησί της Καλυψώς που τον κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια επειδή τον ερωτεύτηκε όπου από εκεί του έδωσε την καλή είδηση ότι μπορεί να αναχωρήσει.Για αυτόν τον σκοπό η τεχνική που εφαρμόζει ο ποιητής λέγεται εγκιβωτισμος.Υπαρχουν δύο αποκλίσεις στην ταινία η μία ότι πρωτοεμφανιστηκε στην χώρα των Φαιάκων και η δεύτερη ότι λειπει η Τηλεμαχεια.

  • Γιάννη μου,τον Οδυσσέα τον συναντάμε για πρώτη φορά στο έπος στην Ωγυγία και στην ταινία τον πρωτοβλέπουμε στη χώρα των Φαιάκων. Αυτή είναι μία απόκλιση της ταινίας. Η άλλη;;;;

  • Ειρήνη, στην ταινία τον βλέπουμε να εμφανίζεται πρώτη φορά στο νησί των Φαιάκων, ενώ στο έπος σε μια ακρογιαλιά στην Ωγυγία, όπου θα τον βρει η Καλυψώ και θα του δώσει τη χαρμόσυνη είδηση της αναχώρησής του από εκεί.Πολύ σωστά επισημαίνεις ότι λείπει η Τηλεμάχεια από την ταινία! Προφανώς ενδιαφέρει να παρουσιάσουν την ιστορία του Οδυσσέα μόνο. Πολύ σωστές και οι τεχνικές!

  • Ο/Η Ειρηνη Μεταξά λέει:

    Γεια σας, αυτή είναι η απάντηση μου σε σχέση με την Οδύσσεια:Τον Οδυσσέα τον συναντάμε για πρώτη φορά στο έπος όταν καταφθάνει στο νησί των Φαιάκων όπου εκει αφηγείται τις περιπέτειες του.Αυτη η αφηγηματική τεχνική ονομάζεται in medias res, δηλαδή στην μέση των πραγμάτων.Ο ποιητής αρχικά λέει για τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων όπου από εκεί αφηγείται το τι πέρασε στομ βασιλιά Αλκίνοο.Αυτη η τεχνική ονομάζεται εγκιβωτισμος. Στη ταινία που παρακολουθήσαμε υπάρχει μια αποκλειση από το έπος. Δεν αναφέρει το πρώτο μέρος της Οδύσσειας “Τηλεμαχεια

  • Τον Οδυσσέα τον συναντάμε για πρώτη φορά στο έπος, στην χώρα των Φαιάκων όπου εκεί τον βρίσκει η Ναυσικά και του δίνει συμβουλές για το τι θα κάνει αφού μπει στο παλάτι. Μετά τους εξηγεί τα πάθη του και εκείνοι τον βοηθούν να φτάσει στην πατρίδα του, όπου εκεί σκοτώνει τους Μνηστήρες και αποκαλύπτεται στην Πηνελόπη.
    Στο έπος δεν υπάρχουν αποκλίσεις και ο Όμηρος αφηγείται την Οδύσσεια μέσω των περιπετειών και τα πάθη του Οδυσσέα.

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση