Αρχείο ημέρας 9 Μαΐου 2024

Εικονική Μαθητική Επιχείρηση “Doric Soap”

DoricSoap
Erasmus

Translate

H ώρα

Σαν σήμερα

18/6/1815: Η Μάχη του Βατερλό
Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτωρ Ναπολέων Βοναπάρτης.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Η ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Μαθητική ομάδα του σχολείου μας πραγματοποίησε 5ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Θράκη και τη Μακεδονία, στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που εκπονεί το σχολείο μας.: ” Γεράκι – Κομοτηνή. Αναζητώντας τα μεσαιωνικά τους μονοπάτια” και ” Ανοίγοντας Ορίζοντες”, από τις 18 εως τις 22 Απριλίου 2024. Το πρόγραμμα, συνοπτικά είχε ως εξής:

1η ημέρα: Πέμπτη 18/4/2024: Ταξίδι, οδικώς από το Γεράκι, και άφιξη στην Κομοτηνή το βράδυ.

2η ημέρα: Παρασκευή 19/4/2024: Επισκεφθήκαμε το 2ο Λύκειο Κομοτηνής, όπου μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που είχαν επισκεφθεί πριν 1 μήνα το σχολείο μας. Αφού μας ενημέρωσαν για τις δράσεις του σχολείου, επισκεφθήκαμε στη συνέχεια το Μουσείο Κων/νου Καραθεοδωρή και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τον Δήμο Κομοτηνής.

3η ημέρα: Σάββατο 20/4/2024: Επίσκεψη και ξενάγηση στην Ξάνθη: Οικία Μάνου Χατζιδάκι, Παλιά Πόλη, Αγορά. Επίσκεψη στην Καβάλα. Άφιξη στην Θεσσαλονίκη.

4η ημέρα: Κυριακή 21/4/2024: Περιήγηση στην Πόλη της Θεσσαλονίκης: πλατεία Αριστοτέλους, Λευκός Πύργος. Ξενάγηση στα αξιοθέατα της Πόλης: Κάστρο, Ροτόντα, Άγιος Δημήτριος, Πανεπιστήμιο.

5η ημέρα: Δευτέρα 22/4/2024: Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη, επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας ( βασιλικοί τάφοι Φιλίππου Β’), επιστροφή στο Γεράκι.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 45 μαθητές και μαθήτριες από την Α΄και τη Β΄τάξη, και συνοδοί: η διευθύντρια του σχολείου, Ανθή Σαράντη και οι εκπαιδευτικοί: Νικόλαος Δημητριάδης και Ολυμπία Καπάτου.

Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία, στο περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις πόλεις και τους ανθρώπους.

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ

Πρωινό περίπατο πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοι του σχολείου μας στο κάστρο Γερακίου σήμερα!
Το κάστρο χτίστηκε το 1209 από τους Φράγκους και τον βαρόνο Γκυ Ντε Νιβελε, στην έδρα της Βαρονίας του Γερακίου, του πριγκιπατου της Αχαΐας.
Το 1259, μετά την μάχη της Πελαγονίας, μαζί με τα κάστρα του Μυστρα, της Μονεμβασιάς και της Μάνης ( Πασσαβά), το κάστρο του Γερακίου περνάει στους Βυζαντινους και έκτοτε ανήκει στην Δεσποτατο του Μυστρα….
Σημαντικοί οι Βυζαντινοι Ναοί: του Αγίου Γεωργίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Παρασκευής, αλλά και οι Πέρα Εκκλησίες.
Αξιόλογες οι τοιχογραφίες, όπως ο Ελκομενος Χριστός και η Μάχη της Ιεριχους .
Αλλά και το γλυπτό προσκυνηταρι του Αγίου Γεωργίου με τα οικόσημα των Ιωαννιτών Ιπποτων και του Οίκου Ντε Νιβελε.
Η λατρεία του Αγίου Γεωργίου είναι στενά συνδεδεμένη από αιώνες με την ζωή των κατοίκων του Γερακίου. Με μουσική, χορό, γλέντια αλλά και αλογοδρομιες γιόρταζαν κάθε χρόνο τον πολιούχο καβαλάρη Άγιο!
Η θέα επίσης από το Κάστρο είναι καταπληκτική!!
Στο κάστρο ακόμη είδαμε, εργαστήρια μεταλλοτεχνιας και υφαντικής από την βυζαντινή εποχή, στερνες και δεξαμενές, πύργους και πολεμιστρες!!
Ευχαριστούμε θερμά τον Ιστορικο Αρχαιολόγο Παναγιώτη Χριστάκη, που ως παλιός μαθητής μας ήταν μαζί μας και μοιράστηκε μερικές από τις πολύτιμες γνώσεις του!!

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ – ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ. ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΕΣ ΓΕΡΟΝΘΡΑΙ

Δημιουργός: lykgerak, στις: 28-05-2024, διάρκεια: 00:12:06

Το βίντεο με το οποίο συμμετείχαν, το Πουλημενάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Γερακίου, στο 1ο Περιβαλλοντικό, μαθητικό, εκπαιδευτικό συνέδριο, στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. από τις 4-7 Απριλίου 2024. Στο βίντεο παρουσιάζεται η ιστορία και τα αξιοθέατα του Γερακίου, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Η εκπαιδευτική ομάδα συνεργάστηκε με τοπικούς συλλόγους, επιστήμονες και καλλιτέχνες και αξιοποίησαν ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα που αφορούν τον τόπο τους.

“Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και του Λυκείου Γερακίου επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη!
Τα δύο σχολεία μας, σε συνεργασία με τα Λύκεια: Σκάλας και Ελους και με το Γυμνάσιο Βλαχιωτη, συμμετείχαν, ως μέλη του Θεματικου Δικτύου Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη
«Μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», στο 1ο μαθητικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από 4 έως 7 Απριλίου, καη συγκεκριμένο στο Ζωγράφειο Λύκειο .
Η επίσκεψη/ μετακίνηση έγινε με την έγκριση της ΔΔΕ Λακωνίας και με την στήριξη του Δήμου Ευρώτα και της Ι.Μ. Μονεμβασιας και Σπάρτης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, και οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους που είχαν να κάνουν με τον τόπο τους.
Συγκεκριμένα, η ομάδα των σχολείων του Δήμου Ευρώτα είχε τον ευρύτερο τίτλο: ” Ταξιδεύοντας με τα κάστρα και τα μνημεία του τόπου μου, από το χθες στο αειφόρο αύριο ” με τις εξής θεματικές:
Γυμνασιο Γερακίου: Το βυζαντινό κάστρο Γερακίου
Λύκειο Γερακίου: Η Υφαντική τέχνη του Γερακίου.
Λύκειο Σκάλας: Η διαχείριση του νερού στα κάστρα Μυστρά και Μονεμβασιάς.
Γυμνάσιο Βλαχιωτη: Το Παλαιομονάστηρο Βρονταμά
Λύκειο Ελους: Οι βυζαντινοι ιεροί ναοί της περιοχής. ( Απιδιας, Βλαχιωτη).
Με την ευκαιρία του συνεδρίου οι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την “Πόλη των Πόλεων ” και τα πολύ σημαντικά αξιοθέατά της και μνημεία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, όπως:
Περιήγηση στον Βόσπορο και στον Κερατιο Κόλπο.
Επίσκεψη στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής .
Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχειο και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.
Επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνων, εκεί όπου αναστηλώθηκαν οι εικόνες μετά την λήξη της εικονομαχιας, και όπου πρωτοψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος . Οι μαθητές παρακολούθησα τους Χαιρετισμούς της Παναγίας και συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τους ευλόγησε, συνομίλησε μαζί τους και στον οποίο παρέδωσαν ένα Γερακιτικο Υφαντο με τον Δικέφαλο Αετό.
Επίσκεψη στον Ιππόδρομο!
Επίσκεψη και Ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά με τον τεράστιο συμβολισμό και ιστορία!
Επίσκεψη στο Παλάτι ” Ντολμά Μπαχτσέ “..
Ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για όλους!!

Επικοινωνία

Δ/ΝΣΗ: ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Τ.Κ: 23051
ΤΗΛ: 2731071221
FAX: 2731071221
EMAIL: mail@lyk-gerak.lak.sch.gr 
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: https://blogs.sch.gr/lykgerak

Ο καιρός στο Γεράκι

Σαν σήμερα

18/6/1815: Η Μάχη του Βατερλό
Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτωρ Ναπολέων Βοναπάρτης.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση