Αρχική » 2025 » Φεβρουάριος

Αρχείο μηνός Φεβρουάριος 2025

Εικονική Μαθητική Επιχείρηση “Doric Soap”

DoricSoap
Erasmus

Translate

H ώρα

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Φεβρουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ



Λήψη αρχείου

Διαδικτυακή Επίσκεψη στο CERN

Στις 20 Ιανουαρίου και στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής, η Α΄τάξη του σχολείου μας συνδέθηκε διαδικτυακά, μέσω του διαδραστικού πίνακα της τάξης τους, με το CERN.

To CERN διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Οι μαθητές παρακολούθησαν μια ενημέρωση και ξενάγηση στους χώρους του CERN, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ανιχνευτή του πειράματος ATLAS, από Έλληνες Επιστήμονες που εργάζονται εκεί, και οι οποίοι απάντησαν στις απορίες τους.

IMG 4150 IMG 4148 IMG 4149

Ο ATLAS είναι ένας από τους δύο γενικής χρήσης ανιχνευτές στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Ερευνά ένα ευρύ φάσμα της φυσικής, από το μποζόνιο Higgs έως τις επιπλέον διαστάσεις και τα σωματίδια που θα μπορούσαν να αποτελούν τη σκοτεινή ύλη. Αν και έχει τους ίδιους επιστημονικούς στόχους με το πείραμα CMS, χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές λύσεις και διαφορετικό σχεδιασμό συστήματος μαγνητών.

Δέσμες σωματιδίων από τον LHC συγκρούονται στο κέντρο του ανιχνευτή ATLAS δημιουργώντας συντρίμμια σύγκρουσης με τη μορφή νέων σωματιδίων, τα οποία πετούν έξω από το σημείο σύγκρουσης προς όλες τις κατευθύνσεις. Έξι διαφορετικά υποσυστήματα ανίχνευσης διατεταγμένα σε στρώματα γύρω από το σημείο σύγκρουσης καταγράφουν τις διαδρομές, την ορμή και την ενέργεια των σωματιδίων, επιτρέποντάς τους να αναγνωρίζονται μεμονωμένα. Ένα τεράστιο μαγνητικό σύστημα κάμπτει τις διαδρομές των φορτισμένων σωματιδίων έτσι ώστε να μπορεί να μετρηθεί η ροπή τους.

Οι αλληλεπιδράσεις στους ανιχνευτές ATLAS δημιουργούν μια τεράστια ροή δεδομένων. Για να αφομοιώσει τα δεδομένα, το ATLAS χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα «σκανδάλης» για να πει στον ανιχνευτή ποια συμβάντα να καταγράψει και ποια να αγνοήσει. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται πολύπλοκα συστήματα απόκτησης δεδομένων και υπολογιστών για την ανάλυση των καταγεγραμμένων συμβάντων σύγκρουσης. Με μήκος 46 μέτρα, ύψος 25 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα, ο ανιχνευτής ATLAS 7000 τόνων είναι ο μεγαλύτερος ανιχνευτής σωματιδίων όγκου που κατασκευάστηκε ποτέ. Βρίσκεται σε ένα σπήλαιο 100 μέτρα κάτω από το έδαφος κοντά στην κύρια τοποθεσία του CERN, κοντά στο χωριό Meyrin στην Ελβετία.

Περισσότεροι από 5500 επιστήμονες από 245 ινστιτούτα σε 42 χώρες εργάζονται στο πείραμα ATLAS . (https://home.cern/)

 

ΜΝΗΜΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΜΑΣ

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, σύσσωμη η σχολική κοινότητα του  Γερακίου τίμησε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, ως προστάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γραμμάτων. Μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γερακίου και ακολούθησε αρτοκλασία.
Επίσης, τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των Γερακιτών ομογενών στις ΗΠΑ, αφών Σωτηρίου, Ιωάννη και Νικολάου Πουλημενάκου, καθώς το σχολείο μας οικοδομήθηκε μετά από χρηματική τους δωρεά, μαζί με όλους τους ευεργέτες που έχουν δημιουργήσει σπουδαία έργα στο Γεράκι. Στα σχολεία του, στις Βιβλιοθήκες, στην Κοινότητα.
Στη συνέχεια, στο χώρο του σχολείου μας, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έκοψε την καθιερωμένη ετήσια βασιλόπιτα.
Τέλος, εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες από τους καθηγητές του σχολείου μας κ. Μπάτραλη Βασίλη (Φιλόλογο) και κ.Τράκα Παναγιώτη (Θεολόγο).
POYLHMENAKOY.png 1POYLHMENAKOY.png 1

«Αναζητώντας το άστρο της Βηθλεέμ»

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Αναζητώντας το άστρο της Βηθλεέμ»

Την Τετάρτη 18/12/24 οι μαθητές/τριες του ΓΕΛ Γερακίου παρακολούθησαν στο χώρο του σχολείου μας την επιστημονική, εκπαιδευτική εκδήλωση με τίτλο «Αναζητώντας το άστρο της Βηθλεέμ» που διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο Γερακίου, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ). Ομιλητής ήταν ο κ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, φυσικός MSc, αστρονόμος και μέλος της ΕΕΦ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά, απαντώντας τόσο στα ερωτήματα του ομιλητή όσο και θέτοντας δικά τους.



Λήψη αρχείου

5ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Από τις 9 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πενθήμερη εκδρομή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου του ΓΕΛ Γερακίου στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τις Κατακόμβες στο Άγιο Δημήτριο, τα Κάστρα, το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) και το Λευκό Πύργο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο για την διάδοση των Επιστημών και της Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”. Εκεί παρακολούθησαν στον Προσομοιωτή μια αξέχαστη Διαδραστική περιήγηση στο Σινικό Τείχος, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Ακόμη, στο Κοσμοθέατρο του «ΝΟΗΣΙΣ», που είναι μια από τις καλύτερες αίθουσες προβολής στην Ευρώπη, οι μαθητές με τους συνοδούς τους βίωσαν την ανεπανάληπτη αίσθηση ότι βρίσκονταν πραγματικά στην κορυφή του Έβερεστ.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλάμβανε και περιηγήσεις, ξεναγήσεις και επισκέψεις, στην ηρωική πόλη της Νάουσας, στην Έδεσσα με τον επιβλητικό καταρράκτη και στην πόλη των Σερρών. Οι μαθητές επισκέφθηκαν την τεχνητή λίμνη Κερκίνη και ενημερώθηκαν για έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη. Τέλος, οι μαθητές, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Οχυρό Ρούπελ, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος 4.251 μέτρα.



Λήψη αρχείου

 

 

Επικοινωνία

Δ/ΝΣΗ: ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Τ.Κ: 23051
ΤΗΛ: 2731071221
FAX: 2731071221
EMAIL: mail@lyk-gerak.lak.sch.gr 
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: https://blogs.sch.gr/lykgerak

Ο καιρός στο Γεράκι

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση