kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Φιλανθρωπία, συσσίτια για 300 μαθητές, υποτροφίες, κατηχήσεις, 350 βαπτίσεις στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Μαλάουι

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Φεβρουαρίου, 2011

ΝΕΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ- 2011-  ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΟΥΙγια την Ορθόδοξη Εκκλησία και ιεραποστολή.

Με τις ευλογίες του Πανάγαθου Θεού και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιωακείμ, ξεκίνησε φέτος η Ιεραποστολική μας χρονιά, γεγονός που μας δίνει πολύ κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε την εργασία μας στον Αμπελώνα του Κυρίου στην  χώρα του Μαλάουι στη Nότιο Αφρική.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ζάμπιας  και Μαλάουι κ. Ιωακείμ με ενορίτες του Ι. Ναού Αγίας Άννης στο Μουλάνζι ( φωτογραφία κάτω )

Οι ανοικοδομήσεις των Εκκλησιών προχωρούν κανονικά σε τρεις διαφορετικές περιοχές. Οι φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες, συσσίτια, υποτροφίες μαθητών, επισκέψεις φυλακών, η καθημερινή σίτιση τριακοσίων παιδιών που φοιτούν στα πέντε νηπιαγωγεία μας συνεχίζονται κανονικά. Οι κατηχήσεις, τόσο των κατηχουμένων, όσο και των κατηχητών μας, συνεχίζονται ασταμάτητα. Οι εργασίες στο Ορθόδοξο τυπογραφείο και μεταφραστικό μας κέντρο τρέχουν.Οι μεταφραστές μας συνεχίζουν το πολύμοχθο έργο τους και ήδη μας παρέδωσαν προ καιρού τη μεταφρασμένη Θεία Λειτουργία στα τσιτσέουα, το προσευχητάρι των πιστών και τα δύο πρώτα μηναία, ενώ στο τυπογραφείο μας τυπώνονταιεβδομαδιαίως χίλια Ορθόδοξα φυλλάδια που μοιράζονται στους χίλιους νεοφώτιστους χριστιανούς που έχουν βαπτισθεί στο Μαλάουι.

Αυτό όμως που μας δίνει μεγάλη χαρά είναι το γεγονός των βαπτίσεων ή των χειροτονιών Ιερέων.

Φέτος βαπτίσαμε αυτούς που κατηχούσαμε εδώ και ένα χρόνο σε δύο διαφορετικές περιοχές όπου ήδη έχουμε κτίσει Εκκλησίες και προυπήρχε ποίμνιο. Έτσι στην περιοχή Παλόμπε, και ειδικότερα στην ενορία των Αρχαγγέλων,βαπτίσαμε εκατόν ογδόντα ( 180 ) ιθαγενείς, ενώ στην περιοχή Καμπότζι, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, τελέσθηκαν εβδομήντα ( 70 ) βαπτίσεις. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι όμως η χαρά μας για τους εκατό πρώτους (100 ) πιστούς που βαπτίσαμε στην περιοχή Τσιραζούλου και έτσι δημιουργήθηκε και εκεί ο πρώτος Ορθόδοξος πυρήνας.

Ομαδική βάπτιση στον Άγιο Γεώργιο Καμπότζι (photo )

Κατά την περίοδο της κατήχησης διδάσκουμε στους ιθαγενείς βασικές αλήθειες της πίστης μας. Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε ότι γνωρίζουν το ‘Πιστεύω’, τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, τα δρώμενα στη Θεία Λειτουργία και διάφορους ύμνους και ψαλμούς από την υπέροχη υμνογραφία μας. Από τους πλέον δημοφιλείς είναι η θ΄ ωδή προς τη Θεοτόκο, το ‘τη Υπερμάχω’, το ‘Άγιος ο Θεός’ από τη Θεία Λειτουργία κ.ά. Όσο πιο συνειδητοί Χριστιανοί γίνουν τόσο πιο ενεργά θα συμμετέχουν και στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

Έτσι λοιπόν πήραμε πολύ χαρά φέτος γιατί είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα από τις προσπάθειές μας και γιατί όλα δείχνουν ότι έστω και με αργό ρυθμό, σιγά – σιγά, αναδύεται η Ορθοδοξία στο Μαλάουι.

Δεν ήταν όμως οι βαπτίσεις μόνο! Το δεύτερο γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα και γέμισε την καρδιά μας από ουράνια αισιοδοξία, είναι οι τρεις χειροτονίες που έγιναν από τον Επίσκοπό μας. Έτσι με τη Χάρη του Θεού η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαλάουι αριθμεί πλέον τέσσερις ντόπιους Ιερείς και ένα Διάκονο. Τους νεοχειροτονηθέντες, δύο Ιερείς και το Διάκονο, τους πήρε ο Σεβασμιώτατος στη Ζάμπια, όπου θα εκπαιδευτούν κοντά του καλύτερα για να γυρίσουν στο Μαλάουι και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπατριώτες τους.

Ο Επίσκοπός μας έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές του ποιμνίου εδώ, καθώς τους εμπνέει και τους ενθαρρύνει με την παρουσία του, τις συμβουλές και τις ενέργειές του.

Όταν πλησιάσουμε και δούμε πιο προσωπικά την κάθε μία περίπτωση από τους νεοχειροτονημένους Κληρικούς, σίγουρα θα θαυμάσουμε και θα δοξάσουμε το Θεό, βλέποντας τον τρόπο που η Θεία Πρόνοια ενεργεί όταν εμείς οι άνθρωποι προσφέρουμε τον εαυτό μας ‘εργαλείο’ στη Θεία Χάρη.

Πρώτος Ορθόδοξος Κληρικός στο Μαλάουι, Ιερέας Νεκτάριος

Για τον ιθαγενή Ιερέα Νεκτάριο, είχαμε αναφερθεί παλαιότερα σε άλλη επιστολή. Ήταν ο νυν Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος, που τον συνάντησε και τον επέλεξε σε κάποια επίσκεψή του στο Μαλάουι όταν διακονούσε την Εκκλησία από τη θέση του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Μαλάουι. Στη συνέχεια ο ευλαβής Έλληνας ανάδοχός του ανέλαβε τα έξοδα των σπουδών του, προκειμένου να μπορέσει ο νεοφώτιστος Νεκτάριος να μεταβεί στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Σχολή της Κένυας όπου και καλλιέργησε το Ορθόδοξο φρόνημα και πήρε την απαραίτητη κατάρτιση. Ο π. Νεκτάριος διακονεί ως Ιερέας στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Καμπότζι.

Δεύτερος Κληρικός στο Μαλάουι, Ιερέας Νικόδημος

Τον πρώτο καιρό της εδώ παρουσίας μας στο Μαλάουι συνέβη το εξής μικρό και ασήμαντο γεγονός. Έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου είχαμε αναρτήσει πίνακα ανακοινώσεων προς ενημέρωση των πιστών για διάφορα θέματα, όπως το πρόγραμμα λατρευτικής ζωής της ενορίας, όσο και διάφορες άλλες Ορθόδοξες νουθεσίες για πρόοδο στην πνευματική ζωή.

Κάποιο απόγευμα συναντήσαμε έναν ιθαγενή νεαρό να διαβάζει με ενδιαφέρον (να ρουφά στην κυριολεξία), κρατώντας μάλιστα σημειώσεις πάνω σε θέματα όπως η Ευχή του Ιησού, η χρήση του Κομποσχοινιού, η αξία του Εκκλησιασμού και των Μυστηρίων και άλλα που ήταν γραμμένα στα αγγλικά.

Σε μία άμεση επικοινωνία μας με το νεαρό, μάθαμε ότι ο ιθαγενής αυτός, όπως ο ίδιος μας είπε, είχε προσωπική εμπειρία από διάφορα δόγματα του Χριστιανισμού που δρουν στο Μαλάουι, είχε ενταχθεί και ακολουθήσει τον τρόπο τους ώστε να βρει το Θεό, όμως δυστυχώς γι’ αυτόν δεν είχε αναπαυτεί σε κανένα.Αντιθέτως μια απογοήτευση τον οδήγησε να κάνει συγκεντρώσεις στο σπίτι όπου έμενε με τα πολλά υιοθετημένα του παιδιά. Εκεί μιλούσαν για το Χριστό ψάχνοντας στη Βίβλο να Τον αναγνωρίσουν.

Γι’ αυτόν τον ιθαγενή, ότι βρήκε σ’ αυτόν τον πίνακα ανακοινώσεων ήταν πλούσια πνευματική τροφή που χόρταινε την πνευματική του πείνα και τον οδήγησε σταδιακά να βρει πλήρη ανάπαυση στην Ορθόδοξη ζωή.

Δεν άργησε να αξιωθεί το Άγιο Βάπτισμα. Έγινε γρήγορα βοηθός στο Ιερό και χειροτονήθηκε Αναγνώστης, ενώ χάρη στην αξιόλογη μόρφωσή του, καθώς ήταν δάσκαλος, ανέλαβε να βοηθήσει το μεταφραστικό έργο μας.

Δεν άργησε να ανεβεί ένα ένα τα σκαλοπάτια της ιεροσύνης από Διάκονο σε Ιερέα. Όπως χαρακτηριστικά είχε εκφράσει τη στιγμή της χειροτονίας του «θαύμασα την Αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία πράγματι είναι η αρχαιότερη που κουβαλά ανόθευτη την ‘Αλήθεια’ και το ‘Πνεύμα’ της Μίας και Αγίας Εκκλησίας που ίδρυσε ο Χριστός μας, στην επίγεια ‘ζωντανή’ και ‘ιστορική’ παρουσία Του επάνω στη Γη!».

Ο νεαρός εκείνος αδελφός είναι ο τωρινός π. Νικόδημος, ο δεύτερος Ορθόδοξος ιθαγενής Ιερέας στο Μαλάουι. Εκείνο το ανυποψίαστο γι’ αυτόν απόγευμα δέχτηκε τη Χάρη του Θεού επάνω του και μέρα με τη μέρα άλλαξε η ζωή του. Με κόπο και με βία όπως γίνεται σε κάθε καλό έργο, πάλεψε όπως παλεύει κάθε αγωνιζόμενος Χριστιανός για να διατηρήσει αυτή την ευλογημένη κατάσταση επάνω και μέσα του.

Δεν έμεινε στον προσωπικό του ευαγγελισμό αλλά αξιώθηκε να ευαγγελίσει τους συγγενείς του, όπως και τους συγχωριανούς του και, μαζί με άλλους κατηχητές, κατήχησε το ποίμνιο στην περιοχή Μουλάνζι όπου ανοικοδομήθηκε ο Ιερός Ναός της Αγίας Άννης τον οποίο τώρα διακονεί. Θαυμαστές οι βουλές του Κυρίου!

Πόση αλήθεια χειροπιαστή ελπίδα, δε γεμίζει η ιστορία του ιερέα Νικόδημου για το μέλλον και την εδραίωση της Εκκλησίας του Χριστού σε κάθε αμύητο ακόμη τόπο ανά τον κόσμο σε όλη τη γη!

π. Ερμόλαος Ιατρού

http://ierapostoli.wordpress.com/ http://www.iersyn.gr/news81.php

Αφήστε μια απάντηση