Επιστολή του κ. Χρήστου Νικ. Ζήκου, Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Ν. Αχαΐας, Αιτωλ/νίας, Κεφαλληνίας : ΘΕΜΑ: «Απασχόληση μαθητών που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών»
Συγγραφέας: kantonopou στις 22 Οκτωβρίου, 2008
*********************************************************************
Αξιότιμοι κ.κ. Διευθυντές Δ/βάθμιας Εκπ/σης και Προϊστάμενοι των Γραφείων των Νομών αρμοδιότητός μας,
Καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη για το δύσκολο έργο σας.
Θεώρησα ως αναγκαία την επικοινωνία μαζί σας για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε στο θέμα της εφαρμογής εκ μέρους των Σχολείων, των τριών πρόσφατων εγκυκλίων του ΥπΕΠΘ, των σχετικών με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Εκτός από τα δεκάδες ερωτήματα που έχω δεχθεί τηλεφωνικά για το θέμα, έχω επισκεφθεί σχολεία και έχω συζητήσει με Θεολόγους και με Δ/ντές Σχολείων οι οποίοι και μου έχουν εκφράσει τις απορίες τους για το ποιοι μπορεί να είναι οι δυνάμει απαλλασσόμενοι από το μάθημα, εφόσον εν προκειμένω οι ετερόθρησκοι και αλλόδοξοι μαθητές μας ούτως ή άλλως πάντοτε είχαν τη δυνατότητα απαλλαγής και επειδή δεν αναφέρεται ρητώς στην τελευταία εγκύκλιο, αν μπορεί να είναι και οι ορθόδοξοι μαθητές.
Επιφυλάξεις εκφράζουν ωστόσο και για τη δυνατότητα καλής εφαρμογής ειδικά της τελευταίας εγκυκλίου που αναφέρεται στο θέμα μας, εφαρμογή που όπως εκτιμούν οι κ.κ. Δ/ντές μπορεί να ανατρέψει το όλο σχολικό και παιδαγωγικό κλίμα του Σχολείου τους. Επειδή είναι και δικές μας οι παραπάνω ανησυχίες, οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ1 θα ζητήσουμε από την αρμόδια Δ/νση Σπουδών του ΥπΕΠΘ την έκδοση μιας τέταρτης διευκρινιστικής εγκυκλίου επί του θέματος η οποία θα πρέπει να απαντά με σαφήνεια στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα.
Επειδή όμως τα ερωτήματα αυτά είναι πρωτίστως διοικητικής φύσεως και άπτονται της ομαλής λειτουργίας των Σχολείων, σας παρακαλώ να ασκήσετε και εσείς την εκ του νόμου αρμοδιότητα που έχετε και να τα θέσετε στην αρμόδια Δ/νση του ΥπΕΠΘ, αιτούμενοι γραπτές διευκρινήσεις. Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν γραπτώς είναι τα παρακάτω και όσα εσείς επιπροσθέτως κρίνετε.
1.Η απαλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών ισχύει και για τους ορθόδοξους μαθητές;
2. Αν ναι, πώς θα απασχολούνται παιδαγωγικά οι ορθόδοξοι μαθητές στην περίπτωση κατά την οποία απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά;
3.Πώς μπορεί να απασχοληθεί κάποιος μαθητής που απαλλάσσεται από τα Θρησκευτικά του οποίου η καλή επίδοση στα μαθήματα δεν απαιτεί πρόσθετη διδακτική στήριξη;
4. Πώς μπορούν να εφαρμοστούν στη διδακτική πράξη οι παιδαγωγικές ρυθμίσεις της εγκυκλίου για την απασχόληση των αλλόθρησκων και ετερόδοξων, όταν δεν είναι δυνατόν να συμπίπτουν οι ώρες του μαθήματος των Θρησκευτικών με τις πρόσθετες διδακτικές ανάγκες των απαλλαγέντων μαθητών;
Έως ότου όμως εκδοθεί η εγκύκλιος που ζητείται, τα σχολεία δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να εφαρμόσουν και τις τρεις ανά χείρας εγκυκλίους και σε συνδυασμό, δεδομένου ότι η μεν τρίτη εγκύκλιος επικαλείται τη δεύτερη η δε δεύτερη εκδόθηκε σε συνέχεια της πρώτης.
Ως προς το μάθημα που θα παρακολουθούν οι απαλλαγμένοι από τα Θρησκευτικά ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι μαθητές μας, αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι γραπτώς εξεταζόμενο, η φοίτηση σε αυτό να διέπεται από την κείμενη νομοθεσία όπως επίσης και η αξιολόγηση, με την παρατήρηση ότι αυτή θα είναι κατ? ανάγκην συμπληρωματική.
Η όποια απόφαση για την απασχόληση του απαλλαγέντος μαθητή να λαμβάνεται από το Σύλλογο Διδασκόντων μετά από εισήγηση του Δ/ντή του Σχολείου, αντίγραφο της οποίας να αποστέλλεται στο αρμόδιο Γραφείο Εκπαίδευσης.
Σκέφτηκα να επικοινωνήσω κατευθείαν με τους κ.κ. Δ/ντές των Σχολείων, αλλά επειδή το παρόν θέμα είναι κατά μείζονα λόγο θέμα διοικητικό-κανονιστικό, γι αυτό και απευθύνομαι σ? εσάς για να δώσετε και τις αναγκαίες οδηγίες.
Η παιδαγωγική βέβαια διάσταση του όλου προβλήματος είναι και η βαρύνουσα κατά τη γνώμη μου. Ωστόσο δεν την επικαλούμαι, ως αυτονόητη, με την επισήμανση μόνο ότι η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών σε κάθε περίπτωση νοείται ως έκτακτο ευεργέτημα του νόμου που πρέπει να δίδεται στους πράγματι επικαλούμενους ότι έχουν πρόβλημα θρησκευτικής συνείδησης και όχι συνείδησης γενικώς.
Και την κάθε περίπτωση τη διαχειρίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και διακριτικότητα ως προσωπικό δεδομένο, ο κ. Δ/ντής του Σχολείου. Είναι παιδαγωγικά πολύ σοβαρή υπόθεση το να έρθει ένας γονέας στο σχολείο και να ζητήσει απαλλαγή του παιδιού του από ένα υποχρεωτικό μάθημα. Είναι νομίζω πρόβλημα συνολικά του σχολείου και όχι μόνο του μαθήματος και έτσι νομίζω ότι πρέπει αντιμετωπιστεί.
Αν δεν τη θεωρήσει το σχολείο ως υπόθεση δική του και δεν τη διαχειριστεί παιδαγωγικά ορθά, φοβάμαι ότι θα «επιτρέψει» με τη στάση του να εισβάλλει επισήμως στο σχολείο το πνεύμα του αρνητισμού των πάντων, χωρίς κριτικές θέσεις και αμφισβητήσεις, όρια και αντίβαρα με συνέπεια τελικά τη μεγάλη ψυχοπνευματική αναστάτωση των ίδιων των παιδιών μας.
Εξάλλου τα ίδια τα ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ (Νόμοι του Κράτους), που διέπουν το μάθημα είναι ανοιχτά και δημοκρατικά και ευνοούν το διάλογο σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δεν αιτιολογείται βάσιμα οποιαδήποτε επίκληση λόγων καταπίεσης της θρησκευτικής συνείδησης οποιουδήποτε μαθητή μας. Αν όμως δεν υποστηριχθεί και διοικητικά ένα υποχρεωτικό μάθημα Γενικής Παιδείας στο πνεύμα όχι της εύνοιας, αλλά της ισοτιμίας των παρεχόμενων από το σχολείο μορφωτικών αγαθών, τότε πλήττεται στη συνείδηση των παιδιών μας όχι μόνο το κύρος του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά απαξιώνεται και το ίδιο το Σχολείο ως κρατικός θεσμός εξυπηρέτησης των σκοπών της αγωγής και της μόρφωσης της νέας γενιάς.
Τελειώνοντας, ζητώ συγγνώμη αν έγραψα περισσότερα από όσα συνηθίζονται σε ένα έγγραφο, δηλώνω πως είμαι στη διάθεσή σας για συνεργασία και παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Χρήστος Νικ. Ζήκος
Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων
Ν. Αχαΐας, Αιτωλ/νίας, Κεφαλληνίας
Πηγή :http://www.dide.ach.sch.gr/thriskeftika/news/apall_apasx.doc
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.