kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το ζήτημα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στα σχολικά βιβλία

Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Οκτωβρίου, 2008

*********************************************************************   

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η αναφορά του νέου βιβλίου Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης και την «θέση» που φαίνεται να παίρνει το βιβλίο. Η ΠΕΒ επισημαίνει τα εξής:- Η διαμόρφωση απόψεων σε ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας και αφορούν στα ζητήματα γονιδιακής θεραπείας, στους διαγονιδιακούς οργανισμούς, στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της κτηνοτροφίας και γεωργίας, ΠΡΟ απαιτεί σύγχρονες γνώσεις των εξελίξεων της λειτουργικής γονιδιωματικής, της περιβαλλοντικής βιολογίας και της οικολογίας.

Η απόπειρα διαμόρφωσης απόψεων χωρίς γνώση των σύγχρονων δεδομένων ή η επιμεριστική αξιοποίηση των ευρημάτων των παραπάνω γνωστικών πεδίων και εφαρμογών τους, στερείται επιστημονικής εγκυρότητας και ελλοχεύει κινδύνους που αφορμώνται κυρίως από οικονομικά συμφέροντα που αποσκοπούν μόνο στο κέρδος.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης Γ.Τ.Ο. (και όχι μεταλλαγμένων όπως συνήθως αναφέρεται) στο φυσικό περιβάλλον και τις συνέπειες των προϊόντων τους στους οργανισμούς δεν υπάρχουν προς το παρόν ασφαλή ή έστω επαρκώς επιστημονικά τεκμηριωμένα επιβαρυντικά στοιχεία, παρότι κυκλοφορούν ήδη για αρκετό διάστημα. Δεν γνωρίζουμε όμως τις μακροχρόνιες και αλληλοσυνδεόμενες επιδράσεις και θα πρέπει, μέχρι την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων από την επιστημονική έρευνα, να τηρούνται οι σχετικοί κανόνες ασφαλείας (Οδηγία ΕΕ 2001/18, κανονισμοί ΕΕ αρ. 1829/2003, 1830/2003, πρωτόκολλο της Καρθαγένης για την βιοασφάλεια).

Η παρουσίαση του θέματος των ΓΤΟ στο σχολικό βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου δεν είναι η καλύτερη δυνατή και θα μπορούσε να οδηγήσει τους μαθητές σε λανθασμένες εντυπώσεις. Συγκεκριμένα στο σχετικό εδάφιο (σελ 124) αναφέρονται αποκλειστικά οι ωφέλειες από τις καλλιέργειες ΓΤΟ, ενώ δεν αναφέρεται κανένας πιθανός κίνδυνος από τη χρήση τους. Βέβαια, στην αμέσως επόμενη υποενότητα, υπάρχει αντίστοιχης έκτασης προβληματισμός για τις επιδράσεις των ΓΤΟ στο περιβάλλον στο όποιο απελευθερώνονται, όπως επίσης στις επόμενες σελίδες των ερωτήσεων και δραστηριοτήτων υπάρχουν εργασίες στις όποιες οι μαθητές ερευνούν το θέμα αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές πληροφόρησης.

Γνωρίζουμε επίσης ότι σε αυτό το σοβαρό ζήτημα τον κύριο ρόλο παίζει ο εκπαιδευτικός, ο οποίος οφείλει να εφοδιάσει τους μαθητές και μελλοντικούς καταναλωτές με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες, αλλά, κύρια, οφείλει να τους βοηθήσει να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ενεργητική στάση και συμπεριφορά. Είναι σε όλους γνωστά τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών που προσπαθούν να προωθήσουν τους ΓΤΟ σε βάρος των τοπικών ποικιλιών με την αποκλειστική διάθεση των σπόρων, ελέγχοντας έτσι την παγκόσμια αγορά. Δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε ή να υποβαθμίζουμε τον υπαρκτό και πολλαπλά αποδεδειγμένο κίνδυνο των κάθε είδους φυτοφαρμάκων τα οποία εδώ και χρόνια βάζουμε στο πιάτο μας και για τα οποία υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες για τις καταστροφικές τους επιδράσεις στα οικοσυστήματα. Ούτε βέβαια να αγνοούμε ότι, πίσω από όλη αυτή τη χημική βιομηχανία, κρύβονται επίσης τεράστια οικονομικά συμφέροντα που, για προφανείς λόγους, αντιτίθενται στους ΓΤΟ.Οποιαδήποτε μονομερής και μονοδιάστατη ανάδειξη των κινδύνων της μιας πλευράς λειτουργεί, ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις, υπέρ των οικονομικών συμφερόντων της άλλης.Η ΠΕΒ, μακριά από κάθε είδους και μορφής συμφέροντα, τάσσεται υπέρ της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος μέσα από την συνεχή και αυστηρά επιστημονική τεκμηρίωση των όποιων παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα θέτει, κάτω από επιστημονικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια, τον έλεγχο της κάθε προτεινόμενης λύσης που αποβλέπει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ανεπτυγμένου κόσμου και συμβάλλει σημαντικά στην εξάλειψη της φτώχειας και του υποσιτισμού που μαστίζει τα 2/3 του πλανήτη Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών και στον τομέα των ΓΤΟ με σκοπό την ολόπλευρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΔΣ της ΠΕΒ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 

Πηγή:http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4265&Itemid=0

Αφήστε μια απάντηση