Συγγραφέας: kantonopou στις 22 Νοεμβρίου, 2010
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΩΝ
ΜΙΑΟΥΛΗ 68, ΠΑΤΡΑ
Πάτρα, 10 Νοεμβρίου 2010
Αρ. Πρωτ. 8/2010
κ. Υπουργό Παιδείας
κ. Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
ΚΟΙΝ: κ. Υφυπουργούς Παιδείας
Ιερά Σύνοδο Εκκλησίας της Ελλάδος
Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος
Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
ΨΗΦΙΣΜΑ
της Δ.Ε. του Παραρτήματος Πατρών της Π.Ε.Θ.
Στην Πάτρα σήμερα, 10 Νοεμβρίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, συνήλθε εκτάκτως και, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της κ. Δήμητρας Κόρδα-Κωτσάκη, στα Γραφεία της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», η Δ.Ε. του Παραρτήματος Πατρών της Π.Ε.Θ., για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για το διαρρεύσαν σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά την αναμόρφωση του προγράμματος του Λυκείου, με βάση το οποίο υποβαθμίζεται και περιθωριοποιείται το μάθημα των Θρησκευτικών, αφού γίνεται επιλεγόμενο, οδηγούμενο έτσι ουσιαστικά στην κατάργησή του.
Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει το Παράρτημα μας και στο παρελθόν, ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες εγκυκλίους, το καλοκαίρι του 2008, του τότε Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την απαλλαγή των αλλόδοξων και αλλόθρησκων από το μάθημα. Είχαμε δημοσιεύσει, για το λόγο αυτό, στον τοπικό Τύπο τις θέσεις μας, τις οποίες είχαμε κοινοποιήσει και στον Οικ. Πατριάρχη, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο ΥΠΕΠΘ, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στην Π.Ε.Θ.. Τονίζαμε τότε ότι, με βάση το Σύνταγμα και τον Νόμο 1566/85, η Παιδεία έχει σκοπό, ανάμεσα στα άλλα, και την ανάπτυξη της εθνικής (ελληνικής) και θρησκευτικής συνείδησης στην οποία συμβάλλει το συγκεκριμένο μάθημα.
Επικαλούμενοι τους ίδιους νόμους και σήμερα, επιμένουμε στις θέσεις μας, που υπογραμμίζουν την αξία του μαθήματος των θρησκευτικών στο Λύκειο, του οποίου ο σκοπός, στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης, είναι να διαπλάσει ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες με σεβασμό στη θρησκευτική ετερότητα, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και της ανθρωπότητας, ευαισθησία στο φυσικό περιβάλλον και όχι στείρους τεχνοκράτες.
Οι θέσεις μας αυτές, συνάδουν με τις θέσεις της Π.Ε.Θ. και των τοπικών Παραρτημάτων της και με το ψήφισμά μας την εξουσιοδοτούμε για κάθε περαιτέρω ενέργεια προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το μάθημα. Εμείς δε δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος στο Λύκειο. Δεν είναι δυνατόν, σε μια εποχή, που όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, με τη συνθήκη του Ελσίνκι, προβαίνουν σε κάθε ενέργεια για να σώσουν την πνευματική ταυτότητα και υπόστασή τους, εμείς να καταργούμε βασικά στοιχεία της εθνικής ιδιοπροσωπίας μας.
Για τη Δ.Ε.
Η Πρόεδρος………………………………………………………………………………Η Γραμματέας
Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη ……………………………………………………………..Ελένη Σανίδα
Υποβλήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, 2010 στις 6:41 μμ και βρίσκεται κάτω από ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.
.
Μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια για το άρθρο χρησιμοποιώντας RSS 2.0 τροφοδότης (feed).
Μπορείς να πας στο τέλος και να αφήσεις σχόλιο. Το Pinging προσωρινά δεν επιτρέπεται.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.