Συγγραφέας: kantonopou στις 24 Αυγούστου, 2010
Νέο ιδιοκτήτη, με ευαισθησία στην παράδοση και την ιστορία, αλλά και υψηλό το αίσθημα της αντρειοσύνης, αναζητεί το σπίτι του φημισμένου Ναυάρχου του 1821, Ανδρέα Μιαούλη, στην Ύδρα.
Νέο ιδιοκτήτη, με ευαισθησία στην παράδοση και την ιστορία, αλλά και υψηλό το αίσθημα της αντρειοσύνης, αναζητεί το σπίτι του φημισμένου Ναυάρχου του 1821, Ανδρέα Μιαούλη, στην Ύδρα.
Τα θεμέλια στην ιστορική κατοικία της οικογένειας «Μπίκου», στην παραλία της Ύδρας, μπήκαν πριν από το 1880 και το σπίτι, όπου ο Ανδρέας Μιαούλης, ως γαμπρός, έζησε επί σειρά χρόνων και απέκτησε τα έξι του παιδιά, με την πρώτη του γυναίκα Ειρήνη, κόρη του ιερέα Ιωάννη Μπίκου, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, τόσο κτηριακά, όσο και στατικά, διατηρώντας μάλιστα το “χρώμα” και το ύφος του νησιού.
Η ιστορική αυτή κατοικία, που εξακολουθεί ν’ αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου, αναζητεί το νέο της ιδιοκτήτη και το πιο πιθανό είναι να περάσει στα “χέρια” κάποιου από την Αμερική, τη Ρωσία ή την Κύπρο, αφού από εκεί έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στράτος Χαρχαλάκης, η 74χρονη μητέρα του οποίου είχε προπάππο τον πατέρα της μοναδικής γυναίκας- εκ των τριών συνολικά- που έκανε πατέρα τον Μιαούλη.
Το ακίνητο που νοικιάζεται από το 1980, βρίσκεται στο δυτικό λιμενοβραχιόνα της Ύδρας και εφάπτεται της παραλιακής οδού του νησιού (κάτω από το αρχοντικό του Οικονόμου). Είναι το πλέον τουριστικό και εμπορικό σημείο του κοσμοπολίτικου νησιού της Ύδρας, την οποία και ετησίως επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Από τη θέση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο- που ανήκει στη ζώνη Α, όπου είναι σπάνιες οι πωλήσεις- ο ιδιοκτήτης του έχει άμεση πρόσβαση στην παραλία, ενώ προσφέρεται και για εμπορική χρήση. Το συνολικό εμβαδό των κτισμάτων ανέρχεται σε 227,74 τ.μ., με το οικόπεδο να καταλαμβάνει 164,55 τ.μ., το ισόγειο 114,58 τ.μ., ο όροφος 108,73 τ.μ., η εξωτερική αποθήκη, 1,58 τ.μ και το εξωτερικό wc 2,85 τ.μ.
Αντικείμενα του Μιαούλη σε σύγχρονα σπίτια
Ο Στράτος Χαρχαλάκης έχει τοποθετήσει σε περίοπτη θέση, στο σπίτι του, το έπιπλο που χρησιμοποιούσε ο Μιαούλης για να τοποθετεί τα ξυριστικά αντικείμενά του. Πρόκειται για ένα έπιπλο, όπου δύο σκαλιστοί δράκοι κρατούν από τη γλώσσα τους έναν καθρέφτη, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχουν τρία συρτάρια. Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρχαλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει στην κατοχή του και μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, του 17ου αιώνα, μάλλον ρώσικη.
Η δε μητέρα του είχε στην κατοχή της την εικόνα της Παναγίας, που είχε ο Μιαούλης στο εκπαιδευτικό πλοίο «ΑΡΗΣ» και η παράδοση θέλει να έχει θαυματουργικές ιδιότητες, Την εικόνα αυτή, τη δώρισε στην εκκλησία Αναλήψεως, στο Νέο Κόσμο.
Επίσης, υπάρχει και το παράσημο που έδωσε στον Ανδρέα Μιαούλη η Τσάρισσα Αικατερίνη, όταν έσπασε τον αποκλεισμό της Κορσικής και εφοδιάστηκε το νησί με τρόφιμα.
Ο Ανδρέας Μιαούλης – Βώκος (Ύδρα, 20 Μαΐου 1769 – 11 Ιουνίου 1835, Πειραιάς) ήταν Έλληνας καραβοκύρης και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου, αλλά και στη μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου, με αποκορύφωμα την ανταρσία της Ύδρας, κατά του Καποδίστρια, που είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του εθνικού στόλου, στον Πόρο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τιμήθηκε πολλές φορές απο το Οθωνικό καθεστώς, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην τριμελή επιτροπή, που προσέφερε το στέμμα στον νεαρό τότε Όθωνα. Υπήρξε ο γενάρχης της οικογένειας των Μιαούληδων και γιος του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αθανάσιος Μιαούλης.
Υποβλήθηκε στις 24 Αυγούστου, 2010 στις 10:24 μμ και βρίσκεται κάτω από ΓΕΝΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ.
.
Μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια για το άρθρο χρησιμοποιώντας RSS 2.0 τροφοδότης (feed).
Μπορείς να πας στο τέλος και να αφήσεις σχόλιο. Το Pinging προσωρινά δεν επιτρέπεται.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.