kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Θ΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΓΗ»

Συγγραφέας: kantonopou στις 9 Οκτωβρίου, 2008

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε το Θ΄ Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Ορθοδόξου Αδελφότητος «Χριστιανική Ελπίς» με θέμα «Αγωγή και διαταγή», στο Φίλυρο Θεσ/νίκης. Συμμετείχαν περίπου 600 εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων.

Α΄ Εισήγηση: Οριοθέτηση συμπεριφορών στην οικογένεια και πειθαρχία.

Εισηγητής: Πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Στυλιανάκης, παιδοψυχίατρος.

Β΄ Εισήγηση: Η  παραβατικότητα των ανηλίκων στην κοινωνία.

Εισηγήτρια: κ. Ισαβέλλα Συκοπούλου, δικηγόρος.

Γ΄ Εισήγηση: Η  παραβατικότητα στο σχολείο.

Εισηγήτρια: κ. Ελένη Βασιλείου, θεολόγος, διευθύντρια Γυμνασίου.

Δ΄ Εισήγηση: Η  προσωπικότητα του εκπαιδευτικού ανάχωμα στην παραβατικότητα.

Εισηγητής: κ. Στέργιος Σάκκος, ομότ. καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Τό Συνέδριο κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Στην εποχή μας της έκπτωσης των αξιών και του χλευασμού των ιδανικών καθίσταται επιτακτική η  ανάγκη της ελληνορθόδοξης αγωγής των παιδιών μας.

2. Η οικογένεια, παρά την κρίση πού διέρχεται, παραμένει ωστόσο ο θεμέλιος λίθος στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στα μέλη της και κυρίως ο φόβος του Θεού διαμορφώνουν καθοριστικά το χαρακτήρα τους.

3. Η οριοθέτηση κανόνων και συμπεριφορών τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο είναι  απαραίτητη.

4. Ενδογενείς αλλά κυρίως οι εξωγενείς παράγοντες (οικογένεια, σχολείο, ΜΜΕ, ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον) επηρεάζουν αρνητικά και ωθούν τούς ανηλίκους σε ποικίλες μορφές παραβατικότητος. Οι παραβατικοί ανήλικοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτών των επιδράσεων.

5. Ο χριστιανός εκπαιδευτικός, ψυχή στη σχολική μονάδα, με όπλο ακαταμάχητο την αγάπη και το θυσιαστικό πνεύμα, πού πηγάζει από τον Σταυρό του Χριστού, καλείται να αποτελέσει ανάχωμα στην παραβατικότητα των παιδιών.

Στο τέλος του Συνεδρίου εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα

Οι εκπαιδευτικοί πού παρακολουθήσαμε τις εργασίες του Θ΄ Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της Ορθ. Αδελφότητας «Χριστιανική Ελπίς» στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2008 με θέμα «Αγωγή και διαταγή» εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον εν γένει αξιακό αποπροσανατολισμό της Παιδείας μας από την ελληνορθόδοξη παράδοση του Γένους μας και τις ζείδωρες ρίζες της. Συγκεκριμένα:

1. Μετά τις τρεις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ (91109/Γ2/10-7-2008, 104071/Γ2/04-08-2008, 109744/Γ1/26-08-2008) το μάθημα των Θρησκευτικών έχει πληγωθεί. Φοβούμαστε άτι τον πριονισμό αυτού του μαθήματος θα ακολουθήσει αύριο -βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας- ? αμφισβήτηση και άλλων μαθημάτων. Θεωρούμε άτι δεν απειλείται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας από το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά μάλλον επιχειρείται η μετάλλαξη της ταυτότητάς μας και της ιδιοπροσωπίας μας.

Σε μία εποχή πού η μαθητική παραβατικότητα βαίνει αυξανόμενη, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι άκρως απαραίτητο, για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ηθική έκπτωση και στην αποδόμηση της κοινωνίας μας. Εξάλλου βασική αποστολή της εκπαίδευσης είναι «να εμπνέονται οι μαθητές από αγάπη προς τον άνθρωπο… από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης» (Νόμος 1566/1985, άρθρο 1, παρ. α΄).

Γι? αυτό ζητούμε από το ΥΠΕΠΘ να εκδώσει μία νέα τέταρτη εγκύκλιο, η οποία θα ορίζει άτι οι ορθόδοξοι μαθητές διδάσκονται υποχρεωτικά το μάθημα, όπως, άλλωστε, το διακηρύττει ο Υπουργός στις συνεντεύξεις του. Οι απαλλασσόμενοι ετερόθρησκοι καί αλλόδοξοι δεν θα περιφέρονται στους διαδρόμους των σχολείων? ούτε βεβαίως, σύμφωνα με τα όσα καθορίζει η τρίτη εγκύκλιος, θα είναι ακροατές σε άλλα τμήματα? ένας τέτοιος χειρισμός επαυξάνει τα προβλήματα του σχολείου και δυσχεραίνει τη διαδικασία της μάθησης.

Να διδάσκονται από καθηγητή θεολόγο σε άλλη αίθουσα εναλλακτικό μάθημα, στο οποίο και θα αξιολογούνται, για να μην δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των μαθητών από τον αριθμό των εξεταζομένων μαθημάτων.

2. Τα νέα σχολικά εγχειρίδια, από τα οποία τα περισσότερα διδάσκονται για τρίτη χρονιά, ούτε στοιχειωδώς δέον διορθώθηκαν παρά τις διαμαρτυρίες διδασκόντων, γονέων, μαθητών. Παραμένουν τα ίδια ανούσια, αναιμικά και άνυδρα κείμενα με τις αυτές στοχευμένες αστοχίες, επιλεκτικότητες, αποσιωπήσεις και διαστρεβλώσεις, π.χ. «Οι εταίρες», «Η γάτα του παπά», «Τότε πού βγάλαμε βόλτα τον Επιτάφιο» κτλ.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν διδάσκεται ο Εθνικός Ύμνος. Στα βιβλία της Ιστορίας παρατηρούνται ηθελημένες παραλείψεις ακόμη και στις πηγές. Στην Ιστορία της Γ΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας σε χάρτη, τα Σκόπια ονομάζονται Μακεδονία (σελ. 138). Αντίθετα, παρατίθεται πλούσια συλλογή από συνταγές μαγειρικής, κινηματογραφικά έργα και τηλεοπτικές σειρές.

Επιβάλλεται όλα τα νεοκυκλοφορηθέντα σχολικά βιβλία να αξιολογηθούν, να διορθωθούν με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα? να αποφευχθούν οι διγλωσσίες και ασάφειες και να εμπλουτισθούν με κείμενα τιμαλφή, αξιόλογα, πού θα προβάλλουν αξίες και ιδανικά.

3. Ζητούμε να ανακληθεί η  εγκύκλιος της απαγόρευσης της ξομολόγησης. Να μπορεί ο  ιερέας να επισκέπτεται το σχολείο και να βοηθεί  όσα παιδιά θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του.

4. Εμείς οι εξακόσιοι περίπου εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μετέχουμε στις εργασίες του εν λόγω Συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, ζητούμε να θεσμοθετηθεί και να αναδειχθεί από το ΥΠΕΠΘ η  επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα, πού επίκειται, σε πανελλήνια εορτή.Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν ολιγωρία σε κανένα από τα θέματά μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

2. Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

3. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

4. Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

5. Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.

6. Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.

7. Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, Εφημερίδες, Περιοδικά.                         

Για την οργανωτική επιτροπή                                          

Μέ τιμή                                    

Βασιλική Σουγκάκη   

Πηγή :http://www.apolytrosis.gr/web/guest/drasthriothtes  

Αφήστε μια απάντηση