Μεταπασχάλιες αθωνικές λιτανείες
Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Απριλίου, 2010
Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Η μεταπασχάλια περίοδος στο Άγιον Όρος αρχίζει με μια μεγάλη λιτανεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λιτανεία του Αγίου Όρους. Βαστά περισσότερο από πέντε ώρες.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Δευτέρα του Πάσχα, στον ιερό ναό του Πρωτάτου, όπου ανάβουν όλοι οι πολυέλαιοι, κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και βρίσκεται πλήθος κόσμου, μοναχών και λαϊκών, αρχίζει η λιτανεία της ιεράς εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστί. Ενώπιον της θαυματουργής αυτής εικόνος πρωτοψάλθηκε ο γνωστός, ωραίος και αρχαγγελικός ύμνος του 980 μ.Χ. Από τότε η εικόνα αυτή βρίσκεται και προσκυνείται στη θέση αυτή.
Μετά τη Θεία Λειτουργία λοιπόν και την τέλεση της παρακκλήσεως, αρχίζει η λιτανεία με το αυστηρό τυπικό της και την προδιαγεγραμμένη πορεία. Μπροστά πηγαίνει ένας παπάς που ραντίζει με αγιασμό και αγιάζει τη φύση. Ακολουθεί το χειροσήμαντρο, το ξύλινο τάλαντο, που κτυπά συνεχώς, εκτός από την ώρα των στάσεων. Στη συνέχεια ένας νέος βαστά την ελληνική σημαία και άλλοι τα εξαπτέρυγα και τον σταυρό. Ιερείς και διάκονοι φορούν τα εξωτερικά άμφια, καθώς και ο επίσκοπος. Οι διάκονοι θυμιάζουν την εικόνα. Οι ιερείς ψέλνουν τον αναστάσιμο κανόνα και τον κανόνα της Παναγίας. Ο επίσκοπος βαστά μικρό ευαγγέλιο και τον σταυρό ευλογίας. Ένας μεταφέρει το “σκαμνί” της Παναγίας, την ξύλινη θέση δηλαδή που ακουμπούν κατά τις στάσεις την εικόνα και άλλος την “ουρανία”, το σκιάδιο, το από πολύτιμο ύφασμα σκέπασμα της Παναγίας. Την εικόνα βαστούν ευλαβικά ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί ανά δύο. “Μαλώνουν” ποιος θα την πρωτοβαστάξει από ευλάβεια και σεβασμό χάρη ευλογίας.
Είναι συγκινητικό και θαυμαστό το φαινόμενο ένα υπερχιλιόχρονο εικόνισμα να λιτανεύεται στους δρόμους των Καρυών, να εισέρχεται σε οικήματα, να διαβαίνει κήπους, αγρούς, πλαγιές, καλντερίμια, δάση. Το αργυροεπίχρυσο “πουκάμισο” της εικόνος να λάμπει μέσα στον ήλιο και να ραίνεται κατά τις υποδοχές από ανθόνερο και μοσχοθυμιάματα. Ο έμπειρος τυπικάρης κανονίζει επακριβώς τα της πορείας, πού θα εισέλθει η εικόνα, πού θα σταθμεύσει, τι ευαγγέλιο θα ειπωθεί και τι ευχές και τι αιτήσεις θα εκφωνηθούν. Στα κονάκια – αντιπροσωπεία, τα κελιά και τα προσκυνητάρια υπάρχουν και άφθονα κεράσματα εορταστικά για όλους.
Την επόμενη μέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου, γίνεται άλλη λιτανεία. Της θαυματουργής εικόνας, της λεγόμενης “Φοβεράς Προστασίας” της γειτονικής μονής Κουτλουμουσίου. Κατά κάποιο τρόπο ανταποδίδει την επίσκεψη του Άξιον Εστί, που έγινε χθες. Ύστερα από λιτανευτική πορεία, φτάνει στον ναό του Πρωτάτου. Την ίδια ημέρα γίνεται άλλη λιτανεία στη μονή Ιβήρων, της θαυματουργής “Πορταΐτισσας”. Όλη την εβδομάδα γίνονται παρόμοιες λιτανείες σε όλες τις μονές και σκήτες του Αγίου Όρους.
Η Παναγία, το πιο τιμημένο πρόσωπο στο Άγιο Όρος, λιτανεύεται και αγιάζει, πρόσωπα και πράγματα, τους προσκυνητές, τους μόνιμους οικιστές, τη φύση και τη κτίση. Όλα ανθούν, όλα ευωδιάζουν, χαίρονται, ευφραίνονται, σκιρτούν και αγάλλονται. Πρόκειται για την ωραιότερη αγιορειτική περίοδο.
Μακεδονία – 18/04/2010
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.