kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ένα μυθιστόρημα για τη σύζυγο του Μωάμεθ προκαλεί την οργή των μουσουλμάνων

Συγγραφέας: kantonopou στις 1 Οκτωβρίου, 2008

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του Αndy ΜcSmith

 Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία των «Σατανικών Στίχων», ο ισλαμικός φονταμενταλισμός φαίνεται να βρήκε τον νέο του Σαλμάν Ρούσντι. Η επιμονή του Βρετανού Μάρτιν Ρίντζα να εκδώσει το «Κόσμημα της Μεδίνας», ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια τη δεύτερη σύζυγο του προφήτη Μωάμεθ, Αΐσα, τοποθέτησε ήδη μια βόμβα μολότοφ στο γραμματοκιβώτιό του…

Συνέβη ξημερώματα Σαββάτου, στο σπίτι του 44χρονου Ρίντζα, στο Ίσλινγκτον, που αποτελεί ταυτόχρονα και την έδρα του μικρού, ανεξάρτητου εκδοτικού του οίκου, Gibson Square. Οι τρεις νεαροί που έριξαν τη βόμβα στο γραμματοκιβώτιό του συνελήφθησαν αμέσως από μυστικούς αστυνομικούς που τους παρακολουθούσαν, η πυρκαγιά σβήστηκε γρήγορα και ο Ρίντζα πλέον κρύβεται. Όπως λέει άλλωστε ο μουσουλμάνος ιερωμένος Αντζέμ Τσουντράι (ο οποίος δηλώνει πως η επίθεση «δεν τον εξέπληξε» και προειδοποιεί για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις) «ο μουσουλμανικός νόμος δηλώνει ξεκάθαρα πως οποιαδήποτε προσβολή της τιμής του επιφέρει ποινή θανάτου».

Πώς προσέβαλε ο Ρίντζα την τιμή του Ισλάμ; Αναλαμβάνοντας, πριν από τρεις εβδομάδες, να εκδώσει το «Κόσμημα της Μεδίνας», βιβλίο που συνέγραψε έπειτα από εξαετή έρευνα η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Σέρι Τζόουνς. Το βιβλίο είναι ουσιαστικά μια μυθιστορηματική βιογραφία της Αΐσα, δεύτερης και πολυαγαπημένης συζύγου του Μωάμεθ, που έγινε νύφη σε ηλικία μόλις εννέα ετών.     

Η Τζόουνς είχε συμβόλαιο με τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Random Ηouse. Το βιβλίο επρόκειτο να εκδοθεί στις 12 Αυγούστου. Η ίδια ετοιμαζόταν να κάνει περιοδεία για την προώθησή του. Όμως ξαφνικά, το «Κόσμημα της Μεδίνας» βρέθηκε καταδικασμένο να ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» που περιλαμβάνει τους «Σατανικούς Στίχους» του Ρούσντι, την «Υποταγή» του δολοφονηθέντος Ολλανδού σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ και τις περιβόητες γελοιογραφίες του Μωάμεθ που (πρωτο)δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα της Δανίας.


Η καθηγήτρια
Το περίεργο με το βιβλίο της Τζόουνς είναι ότι κανένας μουσουλμάνος ιερωμένος δεν έχει (προς το παρόν τουλάχιστον) εκδώσει φετφά εναντίον του. Ο όλος θόρυβος άρχισε από μια Αμερικανίδα ακαδημαϊκό, την Ντενίζ Σπέλμπεργκ, καθηγήτρια Ισλαμικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Τέξας- από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν διαβάσει μέχρι στιγμής το «Κόσμημα της Μεδίνας».

Η Σπέλμπεργκ είχε ήδη γράψει ένα βιβλίο για την Αΐσα, ο Random Ηouse της έστειλε ένα αντίτυπο του νέου βιβλίου με την ελπίδα να γράψει ένα επίμετρο. Η Σπέλμπεργκ όμως το μίσησε, το θεώρησε «άγρια παραποίηση της ιστορίας», το χαρακτήρισε «σοφτ πορνογραφία» και προειδοποίησε τον Random Ηouse να μην το εκδώσει.

Παράλληλα, ενημέρωσε σχετικά τον Σαχίντ Αμανουλάχ, υπεύθυνο δημοφιλούς μουσουλμανικής ιστοσελίδας- είναι ένας άνθρωπος ταγμένος στην ελευθερία του λόγου, η είδηση όμως έφθασε σιγά σιγά σε λιγότερο ανεκτικούς ομοθρήσκους του.


Τι είναι ο φετφάς

Φετφάς ονομάζεται στο Ισλάμ η απόφαση ή το διάταγμα που εκδίδει μια θρησκευτική αρχή.Μερικά πρόσφατα παραδείγματα: ? ΤΟ 1998, ο αγιατολάχ Χομεϊνί καταδίκασε με φετφά σε θάνατο τον Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων».

? ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ο αγιατολάχ Σιστάνι του Ιράκ εξέδωσε φετφά με τον οποίο απαγόρευε στον Αμπντουλαζίζ Σασεντίνα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας, να παραδώσει ξανά μαθήματα γύρω από το Ισλάμ- στα βιβλία του ο Σασεντίνα ενθάρρυνε την αποδοχή του θρησκευτικού πλουραλισμού στον μουσουλμανικό κόσμο.

? ΤΟ 2004, Ινδοί μουλάδες εξέδωσαν «φετφά θανάτου» εναντίον της φεμινίστριας συγγραφέως από το Μπαγκλαντές Τασλίμα Νασρίν για την κριτική που ασκεί στο Ισλάμ.

? ΤΟ 2005, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του Ιράν, εξέδωσε φετφά με τον οποίο διακήρυττε πως η παραγωγή και η χρήση πυρηνικών όπλων απαγορεύονται από το Ισλάμ και το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ τέτοια όπλα.

? ΕΝΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ φετφά εξέδωσαν τον Ιούλιο του 2007 λόγιοι μουσουλμάνοι από το Πανεπιστήμιο ΑλΑζάρ του Καΐρου, τασσόμενοι υπέρ του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών.

Αποφασισμένος φαίνεται ο εκδότης

ΤΟΝ ΜΑΪΟ, ο οίκος Random Ηouse έκανε πίσω στην απόφασή του να εκδώσει το βιβλίο. Ήταν η ώρα του Μάρτιν Ρίντζα. Επτά χρόνια τώρα, ο γεννημένος στην Ολλανδία εκδότης ειδικεύεται σε βιβλία «που συνεισφέρουν σε κάποια δημόσια συζήτηση»- πολλά από αυτά αμφιλεγόμενα, που άλλοι δεν τόλμησαν να αγγίξουν. Αυτός εξέδωσε το βιβλίο «Οίκος των Μπους, Οίκος των Σαούντ» του Κρεγκ Άνγκερ, που εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ της οικογένειας Μπους και της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας (και αυτό είχε τρομάξει τον Random Ηouse), αυτός εξέδωσε μετά τον θάνατο του Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινένκο το βιβλίο του «Ανατινάζοντας τη Ρωσία», αυτός και το «Londonistan» της Μέλανι Φίλιπς. «Σε μια ελεύθερη κοινωνία, πρέπει να υπάρχει και ελεύθερη πρόσβαση στα λογοτεχνικά έργα», αυτό είναι το πιστεύω του.

Όσο για το «Κόσμημα της Μεδίνας», δηλώνει ότι πρόκειται για μια «συγκινητική ιστορία αγάπης» και φέρεται αποφασισμένος να το εκδώσει, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 30 Οκτωβρίου.

 Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=1401914&ct=2   

Αφήστε μια απάντηση