kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μικροί μαθητές απομυθοποιούν την τηλεόραση

Συγγραφέας: kantonopou στις 22 Νοεμβρίου, 2009

tileorasi.jpg Της Ζωγιας Tαλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δελτία ειδήσεων και δελτία καιρού, διαφημίσεις, πρωινές και μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές, σίριαλ, σαπουνόπερες και ριάλιτι μπαίνουν στο στόχαστρό τους. Τα μελετούν, τα αναλύουν, τα αποκωδικοποιούν, τα απομυθοποιούν και στο τέλος τα αναπαριστούν. Με μια βιντεοκάμερα στο χέρι οργανώνουν και στήνουν εκπομπές που μαγνητοσκοπούν, παράγοντας έτσι τα δικά τους οπτικοακουστικά προϊόντα, με κριτική ματιά απέναντι στην τηλεόραση.

Περισσότεροι από 2.500 μαθητές δημοτικού σε 120 σχολεία της Β. Ελλάδας και της Αθήνας μαθαίνουν φέτος τα μυστικά της τηλεόρασης, χάρη στη συμμετοχή τους στο σχολικό Δίκτυο Οπτικοακουστικής Αγωγής. Καταφέρνουν, έτσι, να απομυθοποιήσουν τον λαμπερό κόσμο της και να αποκτήσουν άμυνες στην ενδεχόμενη χειραγώγηση.

Το Δίκτυο, που συστάθηκε το 2007 από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Σερρών και το οποίο πρόσφατα μετεξελίχθηκε σε εθνικό θεματικό δίκτυο υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, έχει καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια να απομακρύνει από την κατάσταση της παθητικής και άκριτης τηλεθέασης περίπου 5.500 μαθητές δημοτικού.

Μέσα από δραστηριότητες όπως η ανάλυση του τηλεοπτικού λόγου και των μη γλωσσικών στοιχείων επικοινωνίας (μουσική, εφέ, φωτισμός), το θεατρικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, η καλλιτεχνική έκφραση, η κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών και τελικά η παραγωγή των δικών τους τηλεοπτικών προγραμμάτων, οι μαθητές συνειδητοποιούν τι κρύβεται πίσω από τις κάμερες και τα λαμπερά σκηνικά, πως οι τηλεοπτικές προσωπικότητες είναι… κοινοί θνητοί, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν η γλώσσα, τα εφέ, η μουσική και το μοντάζ.

Διημερίδα

«Τα παιδιά είναι ήδη υποψιασμένα και καχύποπτα απέναντι στην τηλεόραση, για την οποία δηλώνουν πως δεν τους αρέσει ούτε τους αξίζει. Βλέπουν, όμως, τηλεόραση επειδή όλη η οικογενειακή ζωή εκτυλίσσεται γύρω από αυτήν τη συσκευή», επισήμανε μιλώντας στην «Κ» ο σχεδιαστής του προγράμματος και ένας εκ των συντονιστών, κ. Ι. Πούλιος, που θα το παρουσιάσει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διημερίδας «Παιδί και Οπτικοακουστικά Μέσα» που διοργανώνουν το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ. Πολλές δράσεις του προγράμματος, άλλωστε, εμπλέκουν και τους ίδιους τους γονείς, σε μια προσπάθεια να τους εκπαιδεύσουν κι εκείνους στη σωστή χρήση της τηλεόρασης. Ετσι, οι γονείς καλούνται να παρακολουθήσουν ένα δελτίο ειδήσεων μαζί με τα παιδιά τους και στη συνέχεια να συμπληρώσουν μαζί ένα φύλλο εργασίας για τη θεματολογία του, να καταρτίσουν οικογενειακώς το εβδομαδιαίο πρόγραμμα τηλεθέασης ή να κλείσουν την τηλεόραση για μία ώρα στη διάρκεια της ζώνης υψηλής τηλεθέασης.

«Είμαστε ρεαλιστές. Στόχος του προγράμματος δεν είναι να προκύψουν παιδιά που δεν θα βλέπουν τηλεόραση, αλλά παιδιά που ξέρουν πώς να βλέπουν τηλεόραση», σημείωσε ο κ. Πούλιος.

Εισαγόμενα τα προγράμματα

Την απουσία παιδικού προγράμματος ελληνικής παραγωγής τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση επισημαίνει ο συγγραφέας, παραγωγός παιδικών εκπομπών και παρουσιαστής της εκπομπής της ΕΤ1 «Ουράνιο Τόξο» κ. Χρ. Δημόπουλος, κάνοντας λόγο για «ελληνικό φαινόμενο».

Κατά τον ίδιο, στο πρόσφατο παρελθόν η δημόσια τηλεόραση ήταν πλούσια σε εγχώριο παιδικό πρόγραμμα (Ντενεκεδούπολη, Φρουτοπία, Παραμυθάς κ.λπ.).

Οπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στην «Κ», από το σύνολο των επτακοσίων ωρών ετησίως που αναλογούσαν σ’ αυτό το είδος εκπομπών, το 76% ήταν ελληνικής παραγωγής.

Ωστόσο, «η σημερινή δημόσια τηλεόραση επαναπαύεται στην περίφημη συμφωνία με την Ντίσνεϊ, κόστους εξίμισι εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια αποκαλούν παιδικό πρόγραμμα την ατελείωτη σειρά ξένων κινουμένων σχεδίων αμφίβολης ποιότητας».

Μολονότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παραγωγή παιδικών εκπομπών ποιότητας (συγγραφείς, σεναριογράφοι, νέοι δημιουργοί), τα απαραίτητα κονδύλια επενδύονται αλλού.

«Είναι ευθύνη της πολιτείας να δείξει πως ενδιαφέρεται για τις μελλοντικές γενιές, επιδεικνύοντας ανάλογη πολιτική βούληση», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_20/11/2009_362116

Αφήστε μια απάντηση