Η πείνα μαστίζει τον πλανήτη
Συγγραφέας: kantonopou στις 16 Οκτωβρίου, 2009
Ο υποσιτισμός έπληξε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους
Ιδιαίτερα αρνητικές ήταν οι συνέπειες της επισιτιστικής κρίσης και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων οδήγησε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στη διάρκεια του 2009 στην πείνα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν χθες τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσαν ότι 1,02 δισεκατομμύριο άνθρωποι, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από πέρυσι, υποσιτίστηκαν το 2009, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
«Ο αυξανόμενος αριθμός υποσιτισμένων ανθρώπων είναι μη αποδεκτός», είπε ο γενικός διευθυντής του FΑΟ, Ζακ Ντιούφ, όταν δημοσιοποιήθηκε η νέα ετήσια έκθεση για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. «Έχουμε τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα για να εξαλειφθεί η πείνα. Αυτό που λείπει είναι μία ισχυρότερη πολιτική βούληση για να εξαλειφθεί η πείνα για πάντα», είπε ο Ζακ Ντιούφ.
Η αύξηση στον αριθμό των υποσιτισμένων δεν είναι αποτέλεσμα της φτωχής σοδειάς αλλά οφείλεται στις υψηλές τιμές των τροφίμων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, στα χαμηλότερα εισοδήματα και στις χαμένες θέσεις εργασίας.
Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες κρίσεις, την επισιτιστική και τη χρηματοπιστωτική, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων αυξήθηκε σταθερά επί μία δεκαετία, αντιστρέφοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990.Η Ομάδα των Οκτώ (G8) τον περασμένο Ιούλιο δεσμεύτηκε για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να εξασφαλίσουν μόνες τους την τροφή τους. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία ότι, ως αποτέλεσμα, η έκτακτη επισιτιστική βοήθεια μπορεί να μειωθεί. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFΡ) πέρσι συγκέντρωσε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ, για τις επισιτιστικές ανάγκες των φτωχών, καθώς μία αύξηση στις τιμές των τροφίμων την περίοδο 2006-2008 προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια σε ορισμένες χώρες. Το WFΡ μέχρι στιγμής φέτος έχει λάβει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει περιορίσει τις μερίδες τροφίμων που διανέμει ή έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του σε μέρη όπως η Κένυα και το Μπαγκλαντές.
Σύμφωνα με το WFΡ οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση πεινασμένων είναι η Δημοκρατία του Κονγκό και ακολουθούν τα νησιά Κόμορος και η Ζιμπάμπουε. Υπάρχουν όμως και χώρες που κατάφεραν να κάνουν βήματα προς τα μπρος και να μειώσουν αυτούς τους αρνητικούς δείκτες. Ανάμεσα στις τελευταίες συγκαταλέγονται το Βιετνάμ, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και το Μεξικό. Ο λόγος για αυτό, είναι σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μπορούν να διεκδικούν μια θέση εργασίας. Έτσι με την εργασία τους οι γυναίκες φέρνουν περισσότερο εισόδημα στην οικογένειά τους και φυσικά περισσότερο και καλύτερο φαγητό.
ΕΥΑΛΩΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο ΟΗΕ επισημαίνει, επίσης πως τα παιδιά εξακολουθούν να είναι πιο ευάλωτα. Από τη στιγμή που υποσιτίζονται, αν καταφέρουν να επιβιώσουν, μεγαλώνοντας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επισιτιστική επιστήμη, η διεθνής και εθνική επισιτιστική βοήθεια αποτελείται ακόμα κυρίως από χυλούς δημητριακών φτιαγμένων από καλαμπόκι ή ρύζι, που ισοδυναμούν με μία διατροφή με ψωμί και νερό. Αυτές οι τροφές δεν ανταποκρίνονται στις ελάχιστες διατροφικές ανάγκες των ευάλωτων παιδιών ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και τριών ετών, που βρίσκονται σε μία κρίσιμη ηλικία για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Σιτιστικής Πολιτικής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές αυτού του μήνα, οι περιοχές όπου τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο είναι οι χώρες που βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ένας στους 5 ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Συνολικά επηρεάζονται περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 12 εκατομμύρια παιδιά.
Το 55% των θανάτων αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι από τους οποίους το 52% είναι έγκυοι γυναίκες και το 39% είναι παιδιά, υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων που τους προκαλεί αναιμία Υπολογίζεται ότι 100 έως 140 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία προκαλεί τύφλωση.
200 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν κανονική σωματική ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού και πείνας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ- Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.