Εκκλησία και Διαδίκτυο (του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου)
Συγγραφέας: kantonopou στις 16 Σεπτεμβρίου, 2009
H Ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από οποιαδήποτε τεχνολογική εφαρμογή των επιστημονικών ανακαλύψεων. Στην προσπάθειά της να κηρύξει το Ευαγγέλιο «πάση τη κτίση» (Μαρκ. 16,15), η Εκκλησία, μέχρι τώρα, ίσως άθελά της χώριζε τον κόσμο στα δυο. Στο δικό της τον οικείο και στον άλλο τον εχθρικό. Τώρα που φάνηκε ότι λύγισε μπροστά στη νέα θρησκεία που λέγεται τεχνολογία, οφείλει να ξαναβρεί το ρόλο της και να προσκαλέσει σε ενότητα. «Η εκκλησία είναι υπεύθυνη ακόμα και για τη λάσπη με την οποία γράφεται η Ιστορία». Αγκυλώσεις, πάθη και φανατισμοί του παρελθόντος, στείρες αντιπαραθέσεις, θεατρικοί δογματισμοί και σωτηριολογικά μονοπώλια, έφεραν τον κόσμο σε αδιέξοδα, περιχαράκωσαν πολλές συνειδήσεις και απομόνωσαν πλευρές του πλανήτη.
Ο σεμνός και διακριτικός βηματισμός στο Διαδίκτυο είναι το παζάρι των ιδεών του κόσμου το οποίο πρέπει να επισκεφθούμε. Να δούμε την πραμάτεια του, να ψηλαφίσουμε την ούγια του και να φέρουμε στο δικό μας πάγκο ό,τι νομίζουμε ότι αξίζει από τη θρυλούμενη Ορθοδοξία μας.
Ζούμε και περπατάμε στα χαλάσματα ενός ερειπωμένου, κατεδαφισμένου και πεθαμένου κόσμου, που πιο κάτω να πέσει, απ’ όπου είναι, δεν έχει, πιο πολύ να πεθάνει δεν μπορεί.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μιλάει για σήκωμα, κηρύσσει ανάσταση. Αξίζει να δούμε την αντοχή των λόγων της στο σήμερα. Αξίζει να εξετάσουμε το εφικτό των επαγγελιών της στον 21ο αιώνα.
Η λέξη Διαδίκτυο έχει μέσα της τη λέξη δίχτυ που ήταν το πρώτο εργαλείο των αποστόλων, το οποίο ο Χριστός τους κάλεσε να το μεταχειριστούν για να ψαρέψουν ανθρώπους. Ας ξαναγυρίσουμε, λοιπόν, στην ήρεμη παραλία της Τιβεριάδος απ’ όπου αρχίσαμε, πριν φορτωθούμε στη συνέχεια τη σκουριά, τα μαλάματα και τις σημαίες της ιστορίας.
Ίσως εκεί να βρούμε τον άνθρωπο, ξανά κέντρο της δημιουργίας, κι όχι σκλάβο της. Ίσως εκεί να συναντήσουμε ξανά τον θεάνθρωπο να περπατάει μαζί μας προς Εμμαούς καίγοντας την καρδιά μας από αγάπη και ερμηνεύοντας τα πάντα.
Βέβαια όλα αυτά δεν θα γίνουν με την δική μας αυτή δειλή είσοδο, της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως στο Διαδίκτυο, που ίσως δεν αποφύγει την πλάνη της εμφανίσεως του έργου μας ή την αίρεση της φωτογραφιο-λατρείας. Όταν κι αυτά τα complex φύγουν από πάνω μας, τότε, ίσως τότε, αν είναι αυτό το θέλημα του Θεού, να οδηγήσει το διαδίκτυο τον πλανήτη μας, μέσω ενός πυρακτωμένου χωνευτηρίου, ύστερα από ένα επώδυνο κοσκίνισμα, σε μία ποίμνη με έναν ποιμένα.
+ Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.