kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Καλπάζουν τα ναρκωτικά

Συγγραφέας: kantonopou στις 9 Απριλίου, 2009

 omt1.jpg

Διπλάσιο είναι το ποσοστό των αγοριών που κάνουν χρήση ναρκωτικών σε σύγκριση με το 1984.

 

Το 14% δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Πολύ χαμηλότερο και διαχρονικά σταθερό είναι το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών (4%).

 

Τα Ελληνόπουλα έχουν στενή σχέση με το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ ένας στους επτά πίνει με συχνότητα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα ευρήματα μελέτης η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) σε 10.445 μαθητές, ηλικίας 13 έως 18 ετών.

Τα κύρια σημεία της παρουσίασαν χθες ο ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Κώστας Στεφανής και η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Αννα Κοκκέβη.

 

Οι ειδικοί τόνισαν ότι το 12% των μαθητών δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, με αναλογία αγοριών – κοριτσιών τρία προς ένα.

Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές που αναφέρουν χρήση ουσιών την έχουν επαναλάβει.

 

Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στους νέους, ενώ τα ποσοστά χρήσης είναι υψηλότερα στην Αθήνα. Από το 1984 έως το 2007, οι επιστήμονες του ΕΠΙΨΥ κατέγραψαν διπλασιασμό του ποσοστού της χρήσης ουσιών στα αγόρια αλλά όχι στα κορίτσια.

 Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε το 1998 και από τότε παρατηρούνται σχετικά μικρές διακυμάνσεις.

 

Αντίθετα με τα ναρκωτικά, η χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς ιατρική σύσταση παρουσίασε σημαντική μείωση το ίδιο διάστημα, προφανώς λόγω της αυστηρότερης νομοθεσίας που εφαρμόστηκε στη συνταγογράφησή τους.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, η Ελλάδα φαίνεται να έχει τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών στους 16χρονους μαθητές.

 

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι οι μαθητές που κάνουν χρήση νόμιμων (αλκοόλ, νικοτίνη) ή παράνομων ουσιών εμφανίζουν σε υψηλότερο ποσοστό ψυχολογικές αποκλίσεις, όπως αντικοινωνική συμπεριφορά, καταθλιπτικό συναίσθημα, ανομία, απόπειρες αυτοκτονίας και φυγή από το σπίτι.

 

Η κ. Κοκκέβη παρουσίασε στοιχεία για το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Ενας στους επτά μαθητές -είπε- πίνει τακτικά, ενώ το 42% δηλώνουν ότι έκαναν υπερβολική χρήση αλκοόλ (πάνω από πέντε ποτά στη σειρά) τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα.

 

Το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έχουν μεθύσει τον τελευταίο μήνα, με την κατανάλωση αλκοόλ να είναι πιο διαδεδομένη στα αγόρια και στους μαθητές εκτός Αττικής.

Πρώτα στις προτιμήσεις των νέων έρχονται τα «δυνατά» ποτά, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.   

 

Οι μισοί μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής και ένας στους δέκα καπνίζει τουλάχιστον δέκα τσιγάρα την ημέρα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η συχνότητα καπνίσματος παρουσίασε μείωση και ύστερα από διακυμάνσεις νέα τάση μείωσης από το 2003 έως το 2007.

 

Η θετική αυτή εξέλιξη συνοδεύτηκε από αύξηση της ηλικίας έναρξης του καπνίσματος και μείωση του αριθμού των μαθητών που άρχισαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 13 ετών.

Η Ελλάδα εμφανίζει αρκετά χαμηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.

 Είναι, όμως, πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με το βαρύ κάπνισμα.

 Πηγήhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=3026802

Αφήστε μια απάντηση