kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος καλεί την Εκκλησία και το Κράτος σε συνεργασία

Συγγραφέας: kantonopou στις 24 Φεβρουαρίου, 2009

5ti1.jpgΟ Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος καλεί την Εκκλησία και το Κράτος, να επιδιώξουν στις σχέσεις τους τον αρμονικό συνδυασμό των συμφερόντων και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αλλήλων, να σέβονται αλλήλους και να συνεργάζονυαι για το καλό του λαού.

 «Η συμφωνία προϋποθέτει τον αρμονικό συνδυασμό των συμφερόντων, την κατανομή της ευθύνης», – εξήγησε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, προσθέτοντας ότι το πνεύμα τέτοιας συμφωνίας είναι ενσωματωμένο στην κανονική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του Αγιοτάτου Πατριάρχη, για καμία συμφωνία σ’αυτές τις σχέσεις δεν γινόταν λόγος, κατά την περίοδο εξάλειψης του Πατριαρχείου και καταδίωξης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την πλευρά του κράτους.

«Στις νέες συνθήκες, αναγνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουμε αυτό το ιδανικό, που γεννήθηκε την πρώτη χιλιετία, αλλά από την άλλη πλευρά, εμείς, σαν Εκκλησία, συνειδητοποιούμε την ανάγκη της κατεύθυνσης των σκέψεων και των έργων μας προς τη δημιουργία ενός μοντέλου σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους στο πνεύμα της συμφωνίας», – δήλωσε η Αυτού Αγιότητα .

Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Ρωσία είναι ένα δημοκρατικό κράτος και οι αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι κοινώς αναγνωρισμένες.

 
«Συνεπώς, το πνεύμα της συμφωνίας, και όχι του γράμματος, πρέπει να πραγματοποιείται στα πλαίσια του νομοθετικού τομέα και με βάση τις συνταγματικές θέσεις που υπάρχουν. Αυτό ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους με τέτοιο τρόπο, ώστε ούτε το Κράτος ούτε η Εκκλησία δεν παρεμβαίνουν στις υποθέσεις αλλήλων,σέβονται την αμοιβαιότητα σχετικά με αυτά τα εσωτερικά θέματα και ταυτόχρονα οικοδομούν ένα ευρύ σύστημα αλληλεπίδρασης, διαλόγου και συνεργασίας», ? τόνισε ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης .

Σύμφωνα μ’ αυτόν, πρωτ’απ’όλα πρόκειται για την αλληλεπίδραση εκκλησίας και κράτους στους τομείς που έχουν σχέση με την εσωτερική, πνευματική ζωή των ανθρώπων, με τα ήθη τους και την κοσμοθεωρία τους. Ο Αγιότατος Πατριάρχης πρόσθεσε ότι εάν προωθούνται οι θέσεις της Εκκλησίας για την καλοσύνη, καθαρότητα, αγιότητα, τότε η Εκκλησία και το κράτος με κοινές προσπάθειες θα μπορέσουν να βοηθήσουν το σύγχρονο άνθρωπο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων,του άγχους και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο σύγχρονο κόσμο.

 

«Το Κράτος μεριμνά για τα γήινα πράγματα, η Εκκλησία φροντίζει για τα ουράνια. Είναι αδύνατο να φανταστούμε τον ουρανό, χωρίς τη γη και τη γη, χωρίς τον ουρανό. Η Γη και ο ουρανός αποτελούν αρμονία της θεϊκής ύπαρξης, της θεϊκής Δημιουργίας», ? είπε ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο συνδυασμός του θεϊκού και γήινου- των προσπαθειών της εκκλησίας και του κράτους θα κατευθύνονται στην πνευματική και υλική ευημερία του λαού.

Στην υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Αντρέεφσκι του Κρεμλίνου, συμμετείχαν 249 ανώτατοι κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου.

   Πηγή http://www.bogoslov.ru 

Αφήστε μια απάντηση