kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ζούμε στο «βασίλειο της μίζας»

Συγγραφέας: kantonopou στις 18 Φεβρουαρίου, 2009

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε το «φακελάκι» στην Ελλάδα πέρσι. Υπολογίζεται ότι για «μικρομίζες» και «γρηγορόσημα» πληρώσαμε πέρυσι περί τα 748 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 109 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2007. Πρωταγωνιστές στα περιστατικά που καταγράφονται στην έρευνα της Public Issue η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ελληνικού τμήματος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» είναι στο δημόσιο τομέα οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή τα νοσοκομεία, οι πολεοδομίες και οι εφορίες, ενώ αντιστοίχως στον ιδιωτικό τομέα τα πρωτεία κατέχουν οι υπηρεσίες Υγείας (νοσοκομεία, γιατροί, κλινικές), οι δικηγόροι και οι τράπεζες. Oσο για το ύψος της «μίζας» ?σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν αυθορμήτως όσοι ερωτήθηκαν? ο? τιμοκατάλογος διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

Για παράδειγμα, στα δημόσια νοσοκομεία το φακελάκι κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 869 ευρώ, στις πολεοδομίες 2.169 ευρώ και στις εφορίες 2.362 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα ο αντίστοιχος μέσος όρος στα νοσοκομεία είναι σαφώς μεγαλύτερος (4.543 ευρώ), ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις το τίμημα φτάνει στα 80.000 ευρώ! Στον δικηγορικό κλάδο ο μέσος όρος της μίζας είναι 811 ευρώ και στις τράπεζες 2.282 ευρώ. Μάλιστα, εδώ τα ποσά φτάνουν σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις στις 8.000 ευρώ. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και τα ποσά που ζητούν ιδιώτες γιατροί και κλινικές, ενώ ακολουθούν οι σχολές οδηγών και τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, πάντως, τα συνήθη ποσά που ζητούνται είναι έως 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των νοικοκυριών που αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί από 12,3% το 2007 σε 13,5% πέρσι. Μεταξύ αυτών που απαντούν ότι τους έχουν ζητηθεί χρήματα -πέρα από τα νόμιμα- για να προχωρήσει πιο γρήγορα ή να τακτοποιηθεί μία υπόθεσή τους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν οι μισοί (48,9%) δηλώνουν ότι αυτό τους συνέβη τους τελευταίους 12 μήνες. Από αυτούς, στο 63% ζητήθηκε να χρηματίσει υπηρεσία του δημοσίου, στο 29,6% του ιδιωτικού και στο 7,4% και των δύο τομέων.

Πάνω από εννέα στους δέκα πολίτες (91%) συμφωνούν ότι «υπάρχει πολλή διαφθορά στην ελληνική κοινωνία», με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων της έρευνας να θεωρούν διαφθορά τον χρηματισμό για έκδοση άδειας οδήγησης ή οικοδομικής άδειας, τακτοποίηση χρεών, πρόσληψη συγγενούς, μεγαλύτερη προσοχή από γιατρό κ.τ.λ. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς (52%) υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία χώρα χωρίς διαφθορά», ενώ πολύ λίγοι (12%) δείχνουν ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Υπερθεματίζουν δε των μέτρων που προτείνονται για την πάταξή τους, μεταξύ αυτών η αυστηρή εφαρμογή των νόμων, η τιμωρία όσων χρηματίζονται ή χρηματίζουν, η πραγματική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για τους δημοσίους υπαλλήλους κ.ά.

 Πηγή http://www.e-tipos.com/newsitem?id=76246 

Αφήστε μια απάντηση