Εκδηλώσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τα Ελληνικά Γράμματα
Συγγραφέας: kantonopou στις 8 Φεβρουαρίου, 2009
Τους προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε πανηγυρικά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής με σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας?ανήμερα της εορτής ? την Παρασκευή, αλλά και το βράδυ του Σαββάτου με την νεοσύστατη Πειραματική Θεατρική Ομάδα Νέων της Αρχιεπισκοπής να παρουσιάζει τα «4,000 χρόνια Ελληνικά Γράμματα» στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.
Βραβεία Τριών Ιεραρχών
Μαθητές και δάσκαλοι των ημερήσιων ελληνοαμερικανικών σχολείων της μητροπολιτικής περιοχής παρακολούθησαν το πρωί της Παρασκευής ? ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών- την Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.
Ακολούθησε, εντός του ναού, η απονομή των ετήσιων Βραβείων Αριστείας των Τριών Ιεραρχών στους μαθητές που αρίστευσαν στις πολιτειακές εξετάσεις (regents) της Νεοελληνικής Γλώσσας τον περασμένο Ιούνιο.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης αναλαμβάνει κάθε χρόνο με ιδιαίτερη φροντίδα η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών, η οποία και καλωσόρισε τους μαθητές.
«Γιορτάζουμε σήμερα τα Ελληνικά Γράμματα και τιμούμε τους μαθητές των ημερησίων και απογευματινών σχολείων για την άριστη επίδοσή τους στην Ελληνική Γλώσσα. Στα πρόσωπά τους τιμούμε τους αυριανούς πρεσβευτές των Ελληνικών Γραμμάτων στη μεγάλη αυτή χώρα όπου γεννήθηκαν και πρόκειται να σταδιοδρομήσουν», τόνισε η κ. Μακεδών.
Η εξέταση, γνωστή ως Comprehensive Examination in Modern Greek, την οποία συγγράφει και επιμελείται η Ιερά Αρχιεπισκοπή και είναι αναγνωρισμένη από τις εκπαιδευτικές αρχές της Πολιτείας και της Πόλης της Νέας Υόρκης, «προσφέρει», όπως επισήμανε η κ. Μακεδών, «τη δυνατότητα στους επιτυγχάνοντες μαθητές να συμπεριλάβουν στον έλεγχό τους τρία credits για την επίδοσή τους στην Ελληνική γλώσσα».
Στους 12 μαθητές που ήταν παρόντες στον Καθεδρικό επέδωσε τα Βραβεία ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συγχαίροντάς τους για τις προσπάθειες και την επιτυχία τους και υπογραμμίζοντας το ζωτικό ρόλο της Παιδείας και την τεράστια αξία της στη ζωή μας ως Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στη ζωή των Τριών Ιεραρχών, και στο τεράστιο συγγραφικό τους έργο, με το οποίο αναδείχθηκαν προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων.
Βασιλόπιτα
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας προς τιμήν των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ομογένειας, που έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας και, στη συνέχεια, με διάλεξη του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Δράγα, καθηγητή Πατρολογίας στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, με θέμα «Η Σπουδαιότητα των Τριών Ιεραρχών για τη Χριστιανική Παιδεία».
Μιλώντας στους εκπαιδευτικούς κατά την κοπή της βασιλόπιτας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε «η Παιδεία είναι ένας τομέας που χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή».
«Εμείς εδώ προσπαθούμε, υπάρχουν πολλές ελλείψεις, υπάρχουν πολλές δυσκολίες», είπε, σημειώνοντας πως «μερικές φορές οι δυσκολίες που υπάρχουν δεν δικαιολογούνται πλήρως, ιδιαίτερα όταν αναφέρονται λόγοι οικονομικοί».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις στατιστικές που φέρνουν την ελληνορθόδοξη ομογένεια στη δεύτερη θέση σε βαθμό οικονομικής ευμάρειας στη χώρα ? μετά την εβραϊκή- αλλά και σε μορφωτικό επίπεδο, παρατηρώντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εισροή οικονομικής βοήθειας στον τομέα της Παιδείας.
«Χρειαζόμαστε προσπάθεια ακόμα για να υπάρξει οικονομική βοήθεια αντίστοιχη με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η ομογένεια μας. Δεν μπορεί με 45% μόρφωση πανεπιστημιακή και 45-47% ποσοστό οικονομικής δυνατότητας, δεν μπορεί να μην υπάρχει ανθούσα Παιδεία», είπε χαρακτηριστικά.
Διάλεξη για τους Τρεις Ιεράρχες
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Απολυτίκιο και Δοξαστικό των Τριών Ιεραρχών από την Χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, υπό τη διεύθυνση του Αρχοντα Πρωτοψάλτη Φώτιου Κετσετζή. Οι σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παρισταμένους για τη μελωδική απόδοση ύμνων και παραδοσιακών ακουσμάτων.
«Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, ο σύγχρονος άνθρωπος περνά μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας του και αντί να οδηγηθεί στη λύτρωση, στη νέα πνευματική και ηθική ολοκλήρωση, οδηγείται στην άρνηση και την κρίση των αξιών υποβαθμίζοντας έτσι την οντότητά του», σημείωσε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος και πρόσθεσε :
«Η σημερινή πραγματικότητα που ζούμε μας υποχρεώνει να ενσκύψουμε και να μελετήσουμε το βίο και έργο των Τριών Ιεραρχών, ώστε να αναζητήσουμε την χαμένη πνευματικότητά μας. Μας δίνει την δυνατότητα να μελετήσουμε τον άνθρωπο».
Στους βίους και το έργο των Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο π. Γεώργιος Δράγας, εξηγώντας γιατί οι τρεις αυτοί μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και οικουμενικοί διδάσκαλοι συνδέθηκαν με την Ελληνική Παιδεία.
«Οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήταν μόνο οι άριστοι μαθητές, αλλά ήταν εκείνοι οι οποίοι εβάπτισαν και την ελληνική γλώσσα και τη σκέψη και την αποκαθάρισαν από τα διάφορα προβλήματα τα οποία παρουσίαζε και την εβάπτισαν μέσα στο χριστιανικό πνεύμα και τη χριστιανική σοφία. Και έτσι μας έδωσαν έναν άλλο Ελληνισμό, αυτό που ονομάζουμε τον ελληνορθόδοξο Ελληνισμό, δηλαδή τον Χριστιανικό Ελληνισμό, την χριστιανική Παιδεία», επισήμανε ο π. Δράγας.
Χαιρετισμοί
«Οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν τους ενσαρκωτές της αληθινής Παιδείας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου, επισημαίνοντας πως ο Ελληνισμός για να συνεχίσει «την εθνική και πολιτιστική παρουσία και δημιουργία του, θα πρέπει η εκπαίδευση να γεννά, να προετοιμάζει και να προσφέρει στην κοινωνία μας νέους με ιστορική συνείδηση και εθνική ταυτότητα, νέους που να να αγαπούν και να πονούν τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική γλώσσα».
Ο κ. Παναγιώτου συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον Δρ. Ευθυμιόπουλο, οι οποίοι, όπως είπε, «σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους στηρίζουν τα ελληνικά γράμματα, την Παιδεία και την Ορθοδοξία και κρατούν ζωντανή την ελληνική μας ταυτότητα σʼ αυτό το κέντρο του Ελληνισμού» και εξέφρασε την ηθική και έμπρακτη υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και Παιδείας στο χώρο της ομογένειας .
«Αν μας δίδαξε κάτι η πρόσφατη οικονομική κρίση, είναι ότι η άκριτη αναζήτηση της ύλης μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει. Είτε αυτό ήταν σε ατομικό επίπεδο ή σε κρατικό, το γεγονός είναι ότι υποφέρει ο άνθρωπος. Και το μάθημα είναι, ότι η ύλη δεν είναι το ουσιαστικό και το αληθινό. Αλλες είναι οι αρχές και οι αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή του ανθρώπου», υπογράμμισε η κ. Μπαλτά.
«Να διατηρηθεί η ελληνοψυχία, αυτό για το οποίο πάσχουμε εδώ σ΄αυτή τη χώρα», ζήτησε στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος, λέγοντας πως η γιορτή αυτή «δέον είναι να αφυπνίσει το υγιές ελληνικό πνεύμα και φιλότιμο» και πως «θα πρέπει το πνεύμα των Τριών Ιεραρχών να ισχύσει και στην καθημερινότητά μας».
Ο Μητροπολίτης Τυάνων επέμεινε ιδιαίτερα στον αγώνα για την διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας, τονίζοντας πως «θα πρέπει να διέπει τους ιθύνοντες η αγωνιστικότητα για την επιβολή της ελληνικότητας» και «θα πρέπει, για να κρατηθεί η γλώσσα μας, να διατηρήσουμε καθάρια, ατόφια, καθαρόαιμη την ελληνικότητά μας».
«Ίσως δεν πήραμε τα μηνύματα των Τριών Ιεραρχών, ίσως δεν εναρμονιστήκαμε με τον κανόνα που μας άφησαν οι Τρεις Ιεράρχες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «τώρα πρέπει να χαράξουμε καινούργια πορεία».
«Όσο λίγοι και αν μείναμε οι καθαρόαιμοι Ελληνες, οι ακέραιοι, οι ανεπηρέαστοι Ελληνες θα επιμείνουμε ότι οι Τρεις Ιεράρχες δεν είναι μιας παρωχημένης εποχής δάσκαλοι, είναι και σημερινοί δάσκαλοι», συνέχισε ο Μητροπολίτης Τυάνων, τονίζοντας πως θα «πρέπει η ελληνική Παιδεία να αναλάβει νέες ευθύνες γιατί τώρα είναι ο αγώνας ακόμα σκληρότερος. Εχουμε σε μια χώρα ευδαιμονισμού να διδάξουμε Ελλάδα και Ορθοδοξία. Θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και όλοι μαζί να δώσουμε αυτό τον αγώνα, με όποιο κόστος».
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Φραγκίσκος Μαραγκός, η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών, ο συντονιστής Παιδείας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βληκίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτριος Καλαμαράς, διευθυντές σχολείων και δάσκαλοι.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.