kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Νέα σελίδα με Κύριλλο

Συγγραφέας: kantonopou στις 28 Ιανουαρίου, 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαβορί ο Κύριλλος για τον πατριαρχικό θρόνο της Μόσχας

  

Τα προγνωστικά επαληθεύθηκαν και νέος Πατριάρχης Μόσχας εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία (75%) ο 64χρονος Τοποτηρητής του θρόνου, μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος. Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο μητροπολίτης Μινσκ Φιλάρετος, ο οποίος στις υποψηφιότητες ήταν ο τρίτος στη σειρά με 16 ψήφους επί 198 αρχιερέων που ψήφισαν, έναντι 97 του μητροπολίτη Σμολένσκ και 32 του μητροπολίτη Καλούγας Κλήμεντος, δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του μητροπολίτη Σμολένσκ.

Στη συνέχεια η αποτελούμενη από 702 εκλέκτορες Γενική Σύνοδος αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει άλλος υποψήφιος και η διαδικασία θα προχωρήσει με μυστική ψηφοφορία και με δύο μόνο υποψηφίους, τους μητροπολίτες Σμολένσκ και Καλούγας. Εξελέγη ο πρώτος με 508 ψήφους επί 677 ψηφισάντων, έναντι 169 ψήφων του αντιπάλου του. Πρόταση ο Πατριάρχης να εκλεγεί με κλήρο απορρίφθηκε από το εκλεκτορικό σώμα. Τις τελευταίες ημέρες, σε βάρος της υποψηφιότητας του εκλεγέντος νέου Πατριάρχη Μόσχας υπήρξαν δημοσιεύματα από τους πιο συντηρητικούς κύκλους της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι εξέφραζαν την ενόχλησή τους για τη συνεργασία του με τους ετεροδόξους και κυρίως με το Βατικανό.

 Καθησυχαστικός

 Για να τους καθησυχάσει, ο νέος Πατριάρχης στην ομιλία του κατά την έναρξη της Γενικής Συνόδου τόνισε ότι επί της Πατριαρχίας του, όσον αφορά στην πίστη, δεν θα υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τις άλλες χριστιανικές Ομολογίες. Όμως, πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους μη ορθοδόξους χριστιανούς, γιατί αυτοί οι διάλογοι μαζί τους στοχεύουν στο να αντισταθούν όλοι μαζί οι χριστιανοί στην περιθωριοποίηση της θρησκείας.

 Ο μητροπολίτης Σμολένσκ είχε τελικά την πλειοψηφία των εκλεκτόρων της χθεσινής Γενικής Συνόδου, οι οποίοι τον επέλεξαν γιατί θεώρησαν ότι είναι μια ισχυρή εκκλησιαστική προσωπικότητα που μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία τους στη δυναμική της ανάπτυξη, μετά από 80 χρόνια διωγμών, και ότι έχει την ικανότητα να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του για μια ισχυρή παρουσία της στα παγκόσμια δρώμενα.

 Ο νέος Πατριάρχης επί 20 περίπου χρόνια διατήρησε τη θέση του «υπουργού των Εξωτερικών» του Πατριαρχείου της Μόσχας και στη θέση αυτή έδειξε αξιοσημείωτη δραστηριότητα, που πάντως ορισμένες φορές προκάλεσε προβλήματα στις σχέσεις της ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα τελεστεί την προσεχή Κυριακή και θα ακουστούν να χτυπούν πανηγυρικά οι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος και των ναών του Κρεμλίνου.

 Ποιος είναι ο Πατριάρχης

 Ο νέος Πατριάρχης Κύριλλος είναι ο 16ος στη σειρά από το 1589, οπότε η ρωσική Εκκλησία ανυψώθηκε σε Πατριαρχείο. Γεννήθηκε το 1945 στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) από οικογένεια στην οποία ο πατέρας του και ο παππούς του ήσαν κληρικοί και μάλιστα διώχθηκαν από το σοβιετικό καθεστώς. Παρά την καταπίεση που υφίσταντο οι χριστιανοί, εκείνος από παιδί είχε πάρει την απόφαση να γίνει κληρικός, και μάλιστα άγαμος για να γίνει μητροπολίτης, όπως έλεγε. Τις ικανότητές του διέκρινε ο τότε μητροπολίτης Λένινγκραντ Νικόδημος, σημαντική προσωπικότητα της εποχής. Βλέποντας ότι έχει και δυνατότητες στα γράμματα, τον βοήθησε να προχωρήσει στις σπουδές του και να αναδειχθεί καθηγητής της Δογματικής και κοσμήτορας του Θεολογικού Σεμιναρίου του Λένινγκραντ. Σε ηλικία μόλις 31 ετών, το 1976 εξελέγη επίσκοπος, το 1989 ανέλαβε το «υπουργείο των Εξωτερικών» της ρωσικής Εκκλησίας και το 1991 ψηφίστηκε μητροπολίτης Σμολένσκ.

 Πηγή http://www.e-tipos.com/newsitem?id=72510 

Αφήστε μια απάντηση