kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τα Ελληνόπουλα περνούν καθημερινά τουλάχιστον έξι ώρες μπροστά από τον υπολογιστή

Συγγραφέας: kantonopou στις 27 Ιανουαρίου, 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι κινδύνου και για την προσχολική ηλικία Εθισμένο το 8,2% των μαθητών

  

Απόλυτα εξοικειωμένα με τις τεχνολογίες και «κολλημένα» στην οθόνη εμφανίζονται, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα Ελληνόπουλα μέχρι 15 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, εννέα στα δέκα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και Ιντερνετ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ τέσσερα στα δέκα κάνουν καθημερινή χρήση του Διαδικτύου με μέσο χρόνο χρήσης τις 3 ώρες! Αν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσει κανείς τα δεδομένα έρευνας της Focus Bari «για την πανελλήνια τηλεθέαση μεταξύ παιδιών 7-12 ετών», που δείχνει ότι τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση σχεδόν καθημερινά, με μέση διάρκεια παρακολούθησης τις 2,7 ώρες, είναι σαφές ότι τα Ελληνόπουλα περνούν σημαντικό κομμάτι της ημέρας τους μπροστά σε μια γυάλινη επιφάνεια μερικών ιντσών. Κι αυτό τη στιγμή που οι έρευνες δεν υπολογίζουν το χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με τις κονσόλες.

Τα ελληνικά δεδομένα έρχονται να «συμφωνήσουν» με τα στοιχεία έρευνας του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Child Wise» της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά περνούν καθημερινά τουλάχιστον έξι ώρες μπροστά από την οθόνη. Στη Γηραιά Αλβιώνα, ένα στα τρία παιδιά 7-16 ετών δηλώνει ότι έχει δημιουργήσει το δικό του blog, ένα στα τέσσερα 5χρονα διαθέτει σύνδεση στο δωμάτιό του, ενώ ανήλικοι σε ποσοστό 62% είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, μέσα στο οποίο περνούν έως και 2,2 ώρες ημερησίως.

Μικρότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα, όπου η συμμετοχή των παιδιών σε websites κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζεται «χαμηλή», ενώ το ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο για να δημιουργήσουν το δικό τους blog δεν ξεπερνά το 8%. Τα Ελληνόπουλα χρησιμοποιούν το Ιντερνετ κυρίως για διασκέδαση (παίζουν, κατεβάζουν παιχνίδια, φωτογραφίες κ.λπ.) και λιγότερο για αναζήτηση πληροφοριών για τα μαθήματα ή για την αποστολή και λήψη e-mails. Αναγνωρίζοντας ωστόσο τη σημασία της γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, τόσο για τις σχολικές εργασίες όσο και μελλοντικά για την επαγγελματική τους πορεία, πολλοί γονείς εξασφαλίζουν στα παιδιά τους αυτή τη γνώση. Υπολογίζεται ότι ένα στα δύο παιδιά έχει παρακολουθήσει κάποιο σχετικό σεμινάριο.

  Πηγή :http://www.etipos.com/newsitem?id=72304 

Αφήστε μια απάντηση