Συρία, Τουρκία «πολεμούν» για ένα μοναστήρι
Συγγραφέας: kantonopou στις 23 Ιανουαρίου, 2009
Η διαμάχη θα κριθεί δικαστικά τον Φεβρουάριο.-
Ρόιτερς
ΜΙΝΤΙΑΤ. Σε ένα απομακρυσμένο χωριό κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, μια εδαφική διαμάχη απειλεί το μέλλον ενός εκ των παλαιοτέρων εν λειτουργία χριστιανικών μοναστηριών. Οι επικριτές λένε ότι η διαμάχη, που για πολλές χριστιανικές ομάδες κατά μήκος της Ευρώπης έχει εξελιχθεί σε εκστρατεία διάσωσης, αποτελεί νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία των θρησκευτικών διώξεων κατά της μικρής χριστιανικής κοινότητας από το τουρκικό κράτος. Στριμωγμένη ανάμεσα σε λόφους απ? όπου ξεπηδούν μιναρέδες, μια μικρή ομάδα μοναχών τραγουδάει στα αραμαϊκά στο μοναστήρι Μορ Γκάμπριελ του 5ου αιώνα. Είναι το απομεινάρι παλιάς εποχής, όταν χιλιάδες Σύριοι Χριστιανοί ζούσαν και υπηρετούσαν τη θρησκεία τους εντός της Τουρκίας. «Αυτή είναι η γη μας. Βρισκόμαστε εδώ για τουλάχιστον 1.600 χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Εργκούν, επικεφαλής του Ιδρύματος Μορ Γκαμπριέλ, επιτηρώντας τη γη και τα χωριά από το υψηλότερο σημείο της μονής. «Εχουμε τους χάρτες μας και στοιχεία που το αποδεικνύουν. Το πρόβλημα δεν είναι η γη. Το μοναστήρι μας ενδιαφέρει».
Η διαμάχη, για την οποία αναμένεται να εκδοθεί δικαστική απόφαση στις 11 Φεβρουαρίου, συνιστά δοκιμασία για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων σε μια κυρίως μουσουλμανική χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα προβλήματα άρχισαν όταν αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης όρισαν εκ νέου τα σύνορα γύρω από τη μονή Μορ Γκαμπριέλ και τα γειτονικά χωριά, το 2008, στο πλαίσιο της ανανέωσης του εθνικού κτηματολογίου. Οι μοναχοί καταγγέλλουν ότι ο νέος χάρτης παρέδωσε στα χωριά μεγάλα τμήματα γης που ανήκαν στο μοναστήρι για αιώνες, ενώ καταχώρισε τα εδάφη της μονής ως εθνικό δρυμό. Χριστιανικές οργανώσεις πιστεύουν ότι στόχος των αρχών είναι να αφανίσουν τελείως αυτή τη μονή των Σύρων Χριστιανών. Οι υπαινιγμοί τους εκφράζονται την ώρα που η Ε.Ε. καλεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα παράλληλα με την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων. «Αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τα πολιτικά κριτήρια που η Τουρκία πρέπει να πληροί εάν θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», δήλωσε η Ελενα Στορμ, γραμματέας της σουηδικής πρεσβείας στην Αγκυρα, η οποία μετέβη στο μοναστήρι στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης. Τοπικοί αξιωματούχοι στην πόλη Μιντιάτ αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια, σημειώνοντας ότι οι δικαστικές αρχές είναι αρμόδιες να αποφανθούν. Οι Σύροι χριστιανοί είναι από τις πιο παλιές κοινότητες της Τουρκίας. Υπήρξαν περί τους 250.000 στη χώρα όταν ο Ατατούρκ ίδρυσε το τουρκικό κράτος. Σήμερα, ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τις 20.000.
Κατά των μοναχών
Τον Αύγουστο του 2008, η τοπική εισαγγελία κίνησε δικαστική διαδικασία κατά της μονής, αφού οι δήμαρχοι τριών χωριών διαμαρτυρήθηκαν ότι οι μοναχοί έχουν εμπλακεί σε «αντιτουκρικές δραστηριότητες» και ότι προσηλυτίζουν παρανόμως μικρά παιδιά στη χριστιανική πίστη. Οι μοναχοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι οι δήμαρχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιχριστιανικό αίσθημα, κατηγορώντας τη μονή ότι αντιτίθεται στο ισλάμ. Ωστόσο, κάτοικοι του γειτονικού χωριού Κανταρλί διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν τίποτε κατά των χριστιανών και ότι η μονή τούς πήρε τη γη όπου έβοσκαν τα κοπάδια τους. «Διεξάγεται μια κλιμακούμενη εκστρατεία με σκοπό την καταστροφή της καρδιάς της συριακής χριστιανικής κοινότητας και τη διακοπή της λειτουργίας της μονής», όπως το έθεσε ο Ντάνιελ Γκαμπριέλ, επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Συμμαχίας των Σύρων Χριστιανών που εδρεύει στη Σουηδία. Η μονή δέχεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 επισκέπτες.
Πηγή :http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/01/2009_300462
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.