kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Ζ΄ Εικόνες Θρησκευτικών

Συγγραφέας: kantonopou στις 16 Σεπτεμβρίου, 2013

  Ο πιο σημαντικός λόγος που σαν μαθητής Δημοτικού αγαπούσα τα Θρησκευτικά στο Δημοτικό, ήταν τα τετράδια που είχαμε για το μάθημα αυτό! 

  Όσο και αν φαίνεται περίεργο σήμερα, εκείνα τα μακρινά χρόνια είχαμε τετράδια και για τα Θρησκευτικά, όπως είχαμε και για την Ιστορία, τη Φυσική Ιστορία, την Πατριδογνωσία, την Καλλιγραφία και άλλα που ούτε θυμάμαι τώρα. 

   Τα τετράδια ήταν μισά κενά και μισά με γραμμές, όπως ακριβώς ήταν τα τετράδια της Αντιγραφής.

  Ο μαθητής, λοιπόν, ήταν υποχρεωμένος αφού μάθαινε το μάθημα των Θρησκευτικών απ’ έξω και ανακατωτά να γράψει και μια μικρή περίληψη του μαθήματος στο τετράδιο των Θρησκευτικών.

  Αφού ξεμπέρδευε και μ’ αυτό τότε έφτανε η μεγάλη ανταμοιβή στο πάνω μέρος της σελίδας στο μισό ζωγράφιζε ή συνηθέστερα κολλούσε μια εικονίτσα σχετικά με το μάθημα!

   Κυκλοφορούσαν τότε στα χαρτοβιβλιοπωλεία Λευκώματα με εικονίτσες από την Παλαιά Διαθήκη για την Τρίτη τάξη, την Καινή Διαθήκη για την Τετάρτη, αλλά και για την Πέμπτη και την Έκτη Δημοτικού, που τα αγοράζαμε για να κολλήσουμε τις ζωγραφιές στα τετράδια μας!

   Μάλιστα οι εικονίτσες είχαν από την πίσω μεριά και την περίληψη του μαθήματος που την αντιγράφαμε στο τετράδιο και έτσι δεν κουραζόμαστε να σκεφτόμαστε και να φτιάχνουμε δικιά μας.

   Αυτές οι εικόνες ήταν τόσο χαρακτηριστικές και είχαν εντυπωθεί τόσο έντονα στο παιδικό μου μυαλό, που μέχρι και σήμερα μπορώ να τις ανακαλέσω από τα βάθη της μνήμης μου πολύ εύκολα.

  Έγραφα λοιπόν τσάτρα-πάτρα την περίληψη και μετά με υγρή κόλλα, αφού έκοβα με ψαλιδάκι προσεκτικά την εικονίτσα την κολλούσα στο τετράδιό μου.

  Το αποτέλεσμα, αν ο γραφικός χαρακτήρας του μικρού μαθητή ήταν ανεκτός, ήταν αρκετά συμπαθητικό, αλλά στα παιδικά μου μάτια φαινόταν σαν Χολυγουντιανή υπερπαραγωγή!!

  Έτσι μέχρι και τώρα για τα γεγονότα της Βίβλου, έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένες εικόνες που δεν αλλάζουν με τίποτα.

  Ο Αδάμ και η Εύα, ο Κάιν και ο Άβελ, η κιβωτός του Νώε, ο Πύργος της Βαβέλ είναι ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη με συγκεκριμένη εικονογράφηση.

  Και στην Καινή Διαθήκη εικόνες όπως η Γέννηση, η Βάπτιση, η Σταύρωση, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες. 

  Στο τέλος της σχολικής χρονιάς χάζευα το τετράδιο των Θρησκευτικών με τους αγίους και το τετράδιο της Φυσικής Ιστορίας με τα ζώα και απολάμβανα τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. 

  Περνώντας ο καιρός και με την επικράτηση νέων παιδαγωγικών αντιλήψεων για λιγότερη γραφική δουλειά στο σπίτι, όλες αυτές οι χρονοβόρες μα και τόσο χαρακτηριστικές “σχολικές συνήθειες” με τα δεκάδες τετράδια σταμάτησαν.

  Μόνο σε κάποια “σκληροπυρηνικά” συνοικιακά ή επαρχιακά ιδιωτικά Δημοτικά σχολεία κρατήθηκε αυτή η συνήθεια για λίγο καιρό ακόμη και μετά ξεχάστηκε τελείως.

  Έπαψαν και οι εκδοτικοί οίκοι να βγάζουν τα Λευκώματα, έγιναν και τα μισά-μισά τετράδια σπάνια και δυσεύρετα, χάθηκαν και στη λήθη του Χρόνου οι αγαπημένες εικονίτσες…

   Γι’ αυτό και αυτήν την έβδομη ανάρτηση για τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού την αφιερώνουμε σ’ αυτές τις παιδικές ζωγραφιές που κατόρθωσαν να εντυπώσουν τόσο έντονα στις παιδικές μας αναμνήσεις βιβλικές ιστορίες και γεγονότα που κανένας προτζέκτορας και κανένα DVD δεν μπορεί να κατορθώσει σήμερα!! 

   Ψάξτε λοιπόν καλά τα παλιά συρτάρια και τα σκονισμένα ράφια στις βιβλιοθήκες της αποθήκης σας μήπως τυχόν ανακαλύψετε και εσείς αυτά τα τετράδια και θυμηθείτε ξανά τα σχολικά σας χρόνια.

  Μπορεί αυτές οι σχολικές εικόνες να μην τόνωσαν όσο έπρεπε το θρησκευτικό συναίσθημα σε πολλούς από εμάς, αλλά σίγουρα το γνωστικό τους στόχο τον πέτυχαν και με το παραπάνω!

  Σας υπόσχομαι ότι θα επανέλθω με καινούριες σχολικές αναμνήσεις το συντομότερο δυνατόν…

lolanaenaallo.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση