Άρνηση στην αιχμαλωσία των παθών
Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Αυγούστου, 2013
Απόσπασμα από ομιλία του π. Αθανασίου (Μ. Λεμεσού) που έγινε στον Ι. Ν. Αποστόλου Βαρνάβα στις 3/6/98 (2.99)
Αναφορά σε καθημερινά πάθη που μας αιχμαλωτίζουν.
Τα πάθη του ανθρώπου είναι φοβερό πράγμα. Αιχμαλωτίζουν τον άνθρωπο σε απλά πράγματα που νομίζουμε ότι δεν είναι τίποτε. Και όμως είμαστε αιχμάλωτοι. Και αυτή η αιχμαλωσία είναι πολύ χειρότερη. Το να μας πιάσουν σωματικά, εντάξει μας πιάσαν, πόσα χρόνια θα είμαστε αιχμάλωτοι; Τριάντα, σαράντα, πενήντα εξήντα;
Θα έρθει η ώρα που θα μας ελευθερώσει o Χριστός, θα φύγουμε από αυτό τον κόσμο, και μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη και την αιχμαλωσία μας, τη σωματική δουλεία , για την αιώνια ελευθερία μας, για την αιώνια βασιλεία του Θεού, εάν αξιοποιήσουμε την προσωρινή δουλεία. Εάν όμως υποδουλωθούμε και αιχμαλωτιστούμε στα πάθη μας,τότε τα πάθη μας θα τα πάρουμε μαζί μας, και τα πάθη μας θα είναι αιώνια αιχμαλωσία.
Γι αυτό πολλές φορές ρωτάει κάποιος, είναι αμαρτία το τσιγάρο;
Θα πει κανείς πού γράφει στη γραφή ότι είναι αμαρτία το τσιγάρο; Δεν υπήρχε τότε ίσως. Αλλά δεν σημαίνει ότι η Αγία Γραφή είναι ένας κατάλογος όλων των αμαρτιών. Αφού είναι πάθος, είναι αιχμαλωσία. Βλέπεις ότι σου στερεί την ελευθερία σου, βλέπεις ότι είσαι αιχμάλωτος σε αυτό το πράγμα, δεν μπορείς να ξεφύγεις, πέρα από τη βλάβη της υγείας, πέρα από τα άσκοπα έξοδα, τα οποία δεν δικαιούσαι να κάνεις άσκοπα έξοδα, γιατί δεν είναι δικά σου τα χρήματα. Αν έχεις χρήματα περίσσευμα δώσε τα ελεημοσύνη. Δεν δικαιούσαι να τα ξοδεύεις χωρίς λόγο. Εσύ είσαι διαχειριστής, δεν είσαι Κύριος. Κύριος των πάντων είναι ο Θεός. Το τσιγάρο, το ποτό, οτιδήποτε αιχμαλωτίζει τον άνθρωπο αυτό του στερεί την ελευθερία του.
Εφόσον η ελευθερία είναι δώρο Θεού και εφόσον η ελευθερία χαρακτηρίζει την κατ’ εικόνα Θεού δημιουργηθείς ύπαρξη μας, άρα η στέρηση της ελευθερίας της προσωπικότητας μας είναι μια βλασφημία εις την δημιουργία του Θεού. Δεν μπορεί ο άνθρωπος ο οποίος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού, και ο ίδιος ο Θεός σέβεται την ελευθερία του, και του έδωσε την ελευθερία, δεν μπορεί να υποτάξει τον εαυτό του σε αιχμαλωσία πάθους. Αυτό είναι ύβρις στην εικόνα του Θεού, είναι ύβρις προς τον ίδιο το Θεό που εμείς είμαστε εικόνες του. Άρα υπό αυτή την έννοια, πράγματι το τσιγάρο είναι αμαρτία. Και το ποτό είναι αμαρτία όταν αιχμαλωτίζει, και οτιδήποτε άλλο πράγμα μας αιχμαλωτίζει αυτό είναι αμαρτία. Οτιδήποτε αιχμαλωτίζει το νού μας, αυτό είναι κάτι που μας τραβάει κάτω.
Αναφορά στους ανθρώπους που έχουν αιχμαλωτιστεί από το πάθος των ναρκωτικών. Αναφορά στα σαρκικά πάθη.
Είναι φοβερό πράγμα το τι δυναστεία ασκεί ο σατανάς δια των παθών πάνω στον άνθρωπο. Δηλαδή σαν να είναι το σώμα μας πηγαίνει από μόνο του. Δηλαδή να φωνάζει ο νούς «σταμάτα τι πας να κάνεις τώρα; Κλείσε την τηλεόραση, Φύγε από αυτό το σπίτι. Μην μιλάς αυτού του ανθρώπου. Μην βγεις έξω να συναντήσεις αυτό το πρόσωπο.» Και ενώ ο νους διαμαρτύρεται και σου λέει θα τα καταστρέψεις όλα, πάμε από μόνοι μας, σαν τους υπνωτισμένους. Σαν κάποιος να κάθισε στο τιμόνι και οδηγά όπου θέλει εκείνος.
Και ακόμη κάτι άλλο, μέχρι που μας ξυπνούν τα πάθη μας. Τώρα με αυτή την εφεύρεση την σατανική των έργων ας πούμε, ακούω και εγώ από τις εξομολογήσεις. Ξέρουν ότι μία παρά τέταρτο έχει αυτά τα παλιόεργα. Ξυπνάει μία παρά τέταρτο. Δεν στριφογιρίζει στο κρεβάτι, τίποτε, ξυπνάει και πάει εκεί, να ανοίξει την τηλεόραση. Μέχρι που μπορεί να την βγάζει το απόγευμα πάνω στο σέντε και να την κατεβάζει εκείνη την ώρα κάτω, να το δεί.
Να φοβάστε τα πάθη, όχι δηλαδή να τα φοβόμαστε ψυχολογικά, αλλά να τα υπολογίζουμε, διότι από εκεί που δεν ξέρουμε, ο διάβολος είναι παμπόνηρος, θα βρει κάποια στιγμή να μας ρίξει κάτω. Είναι μεγάλη τέχνη ο άνθρωπος να προσέχει. Η προσοχή είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι επιπολαιότητα, είναι πνευματική επιπολαιότητα να εκθέτουμε τον εαυτό μας εις τα πάθη…
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.