Σε όλους είναι γνωστό το προπατορικό αμάρτημα δηλ. η ανυπακοή ή η ανταρσία τού ζεύγους των Πρωτοπλάστων μέσα στον παράδεισο. Χρειάζεται εδώ όμως να διευκρινίσουμε μερικά βασικά σημεία για να αποφύγουμε παρανοήσεις.
α) Άρσεν και θήλυ
Κατ? αρχήν ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, πρώτα τον άνδρα και ύστερα από την πλευρά τού άνδρα, τη γυναίκα. «Αρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς» μας βεβαιώνει η Αγ. Γραφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σκέψη τού Θεού για τη δημιουργία της γυναίκας πρυτάνευσε η ανάγκη να μην είναι ο άνθρωπος δηλ. ο άνδρας μόνος του πάνω στη γη. Το κοινωνικό στοιχείο εδώ κυριαρχεί και η κοινωνία με το άλλο φύλο γίνεται ταυτόχρονα μία δύναμη ζωής που συντηρεί ύστε-ρα και διαιωνίζει τη ζωή, πάλιν κατά την επιθυμία τού Θεού: «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής» (Γεν. 1,28). Στα δύο φύλα ο Θεός έδωσε σε σμικρογραφία τις δικές του ιδιότητες. Πρώτες από αυτές το λογικόν και το αυτεξούσιον. Το ένα σημαίνει τη δύναμη της σκέψης και το άλλο τη δύναμη της ελευθερίας. Η «εικόνα» τού Θεού στον άνθρωπο υποδηλώνει τη δυνατότητά του να ζήσει μέσα στο Θεό, ενώ η «ομοίωση» σημαίνει τη συνειδητοποίηση αυτής της δυνατότητας. Ο Ωριγένης παρατηρεί: «Ο άνθρωπος έλαβε την τιμή της εικόνας στην πρώτη του δημιουργία, αλλά η πλήρης τελείωση στην ομοίωση τού Θεού θα τού παρασχεθεί στη συντέλεια των πάντων». Ο άγ. Ειρηναίος λέγει ότι ο άνθρωπος στην πρώτη του δημιουργία έμοιαζε με ένα μικρό παιδί, ήταν αθώος και ικανός να αναπτυχθεί σε μια πνευματική οντότητα. Αυτή όμως η ανάπτυξη δεν ήταν αναπόφευκτη ή αυτόματη. Περνούσε μέσα από τον ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος σαν εικόνα του Θεού δεν μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκβιασμού, ούτε προς το καλό, ούτε προς το κακό, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος είχε πάρει από το Θεό τον προσανατολισμό προς την τελείωση, τώρα έπρεπε να τον εφαρμόσει αξιοποιώντας τον.
β) Η σχέση ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα
Όπως είδαμε ο άνδρας δεν ήταν ανεξάρτητος από τη γυναίκα. Και οι δύο μαζί επλάσθησαν για να έχουν κοινωνία μεταξύ των. Το «κατ’ εικόνα» περιλαμβάνει και το στοιχείο αυτό, μια και ο Θεός, εικόνα του οποίου είναι ο άνθρωπος, δεν είναι ένα πρόσωπο, αλλά τρία. Η τριαδικότητα είναι μια κοινωνικότητα και αυτή η κοινωνικότητα σφραγίζει τον κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος ζη κοινωνικά δηλ. επηρεάζεται από την κατάσταση των άλλων και συμμετέχει στη χαρά και στη λύπη των. «Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη είναι μοναδική, άλλ? όμως ο καθένας μέσα στη μοναδικότητα έχει δημιουργηθεί για να επικοινωνεί με τους άλλους» (Καλλίστου Γουέαρ: Ο ορθόδοξος δρόμος σ. 62) Μέσα στον παράδεισο ο Θεός τοποθετεί το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι και του δίνει οδηγίες: να εργάζεται και να φυλάει τον κήπο της Εδέμ. Σ’ αυτή την πρώτη φάση η εργασία δεν είναι κατάρα, αλλά ευλογία, δεν είναι «δουλειά» δηλ. δουλεία, αλλά δημιουργία. Ο άνθρωπος διασώζει έτσι την εικόνα του Θεού, παραμένει πρόσωπο.
Συνεχίζεται??.
Πηγή:http://www.egolpio.com/APOLOGITIKA/propatoriko_amarthma.htm
Υποβλήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, 2008 στις 10:08 πμ και βρίσκεται κάτω από ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ.
.
Μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια για το άρθρο χρησιμοποιώντας RSS 2.0 τροφοδότης (feed).
Μπορείς να πας στο τέλος και να αφήσεις σχόλιο. Το Pinging προσωρινά δεν επιτρέπεται.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.