kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κύπρος: Τελετή λήξης Διαθρησκευτικού Συνεδρίου-Έκκληση Αρχιεπισκόπου για την Κύπρο

Συγγραφέας: kantonopou στις 22 Νοεμβρίου, 2008

Έγινε χθες η τελετή λήξης του Διαθρησκευτικού Συνεδρίου, που οργανώθηκε στη Λευκωσία.

Πριν από την τελετή λήξης του συνεδρίου, οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες μαζεύτηκαν σε διάφορα μέρη στο κέντρο της παλαιάς Λευκωσίας όπου προσευχήθηκαν για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια των προσευχών, 30 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί προς την Αρχιεπισκοπή και κρατώντας πλακάτ διαμαρτύρονταν για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Η διαμαρτυρία έληξε τελικά λίγο πριν από την έναρξη της τελετής λήξης, χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο.

Μετά τις προσευχές, όλες οι θρησκευτικές ομάδες συγκεντρώθηκαν σε σημείο του δρόμου μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη και μαζί βάδισαν, εν μέσω χειροκροτημάτων από δεκάδες πιστούς, προς την πλατεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης.

Μιλώντας στην τελετή λήξης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων που συμμετείχαν στο Διαθρησκευτικό Συνέδριο να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους «για να αποδοθεί και σ? εμάς δικαιοσύνη και να εδραιωθεί η ειρήνη στον πολύπαθο αυτό τόπο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι «κλείνοντας το συνέδριο μας μ? αυτή την τελετή λήξης, συνειδητοποιούμε την ευθύνη μας για την εμπέδωση της ειρήνης στη γη και την επικράτηση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας σε όλους τους λαούς».

Είπε ακόμα ότι ο αγώνας για την ειρήνη ενώνει όλους τους ανθρώπους σ? έναν κοινό σκοπό.

«Είναι αυτός ο σκοπός που ένωσε όλους εμάς αυτό το τριήμερο. Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Εβραίους, Ινδουιστές, Βουδιστές, ανθρώπους κάθε θρησκείας», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Είπε επίσης ότι ενώ στον 21ο αιώνα η Ευρώπη ενώνεται, τη Λευκωσία την χωρίζει τείχος κατοχής και ενώ καταργούνται οι θεωρήσεις διαβατηρίων και ο καθένας έχει το δικαίωμα να εγκατασταθεί σε όποια χώρα θέλει, «εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα επιστροφής στα σπίτια και στις περιουσίες μας από όπου διωχθήκαμε με τη βία».

Είπε επίσης ότι 500 και πλέον ναοί μας, φρούρια και θέατρα που μαρτυρούν τη συνεχή παρουσία του ελληνισμού στην Κύπρο για 35 αιώνες, καταστρέφονται συστηματικά από τον κατακτητή.

«Απευθυνόμαστε στον ανθρωπισμό όλων. Κάνω έκκληση στα θρησκευτικά αισθήματά σας. Εξασκείστε την επιρροή σας όπου μπορείτε, στις κυβερνήσεις των χωρών σας, στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων για να αποδοθεί και σ? εμάς δικαιοσύνη και να εδραιωθεί η ειρήνη στον πολύπαθο αυτό τόπο», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.
Πηγή: omogeneia.ana-mpa   Πηγή: http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp?id=3867  

Αφήστε μια απάντηση