Ο ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ
Συγγραφέας: kantonopou στις 21 Ιουλίου, 2012
Ανθεί ο ελληνικός πολιτισμός στην Αλάσκα
Της Λένας Κισσάβου
Δια χειρός του Λαρισαίου αγιογράφου Κώστα Θεοδώρου, η Πλατυτέρα κοσμεί εδώ και λίγες μέρες, τη βορειότερη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου, στη μακρινή Αλάσκα, την οποία ανέγειρε η ελληνική κοινότητα της πόλης Άνκορατζ.
Ο αγιογράφος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των Ελλήνων που ζουν εκεί, μετέφερε τη βυζαντινή τέχνη της αγιογραφίας, στη χώρα των πάγων και άφησε το στίγμα της ανεξίτηλο στην ιστορία του τόπου, χάρη στον ελληνισμό, που αναζητά να διαδώσει τον πολιτισμό του, ακόμη και στα… πέρατα στη γης.
Η υποδοχή του και η φιλοξενία που έζησε ο κ. Θεοδώρου, στο διάστημα που φιλοτεχνούσε την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ήταν πραγματικά η ελληνική της κληρονομιάς των προγόνων μας, υποστηρίζει ο ίδιος, και αντίστοιχα η μετάβαση του επισκέπτη στο μακρινό τόπο, συνοδεύτηκε με δώρα από την πατρίδα, συμβολικά της στήριξης και της αγάπης του λαού μας στον απόδημο ελληνισμό, όπως το δώρο του Μητροπολίτη Λαρίσης Σεβασμιοτάτου κ.κ Ιγνατίου, που ήταν μια εικόνα του Αγίου Αχιλλίου.
«Είναι περισσότερο Έλληνες, από τον καθένα μας που ζει στη χώρα, καθώς με πείσμα προσπαθούν να κρατήσουν γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό…» μας πληροφορεί ο κ. Θοεδώρου, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι διατηρούν ελληνικό σχολείο (λειτουργεί από το 1981), τμήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών με αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες (έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία σε φεστιβάλ χορού), τηρούν τα ήθη και τα έθιμα του πολιτισμού μας διαδίδοντάς τα και στους ξένους που συμμετέχουν στις μεγάλες γιορτές τους, όπως σε φεστιβάλ καθαρά ελληνικών στοιχείων, όπου ετοιμάζουν παραδοσιακά φαγητά, με ρεβίθια, φασόλια, σαλάτες, μπακλαβά και πίτες, συνδυάζοντάς τα με χορούς της χώρας μας κ.α. Μάλιστα ένα απ’ αυτά, που διοργανώνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο, είναι τόσο φημισμένο που οι επισκέπτες ξεπερνούν τα 5.000 άτομα.
Για την ταυτότητα της ελληνικής κοινότητας, ο κ. Θεοδώρα μας πληροφορεί ότι είναι περίπου 65 ελληνικές οικογένειες που ζουν στο Άνκορατζ της Αλάσκας, μιας πόλης 250.000 κατοίκων, της 49ης πολιτείας των ΗΠΑ. Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει η έκταση της Αλάσκας αρκεί να την συγκρίνει με αυτή της σημερινής Ευρώπης.
Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας είναι μια δραστήρια γυναίκα, η κ. Μαρία Μπάσκου, με καταγωγή από την Πελοπόννησο, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες κάτοικοι της πόλης.
Πρόκειται για την πρώτη γενιά Ελλήνων και η παρουσία της εκεί, λόγω της δράσης της, τόσο της κοινωνικής όσο και της επαγγελματικής, είναι ιδιαίτερα αγαπητή.
Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Στους άδειους τοίχους του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ξεκίνησε να δημιουργεί ο κ. Θεοδώρου, τις Άγιες μορφές του χριστιανισμού, κι αυτό αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της κοινότητας. Καθημερινά επισκέπτονταν το ναό μεγάλος αριθμός ατόμων, για να θαυμάσει το έργο του, ενώ εξέφραζαν το δέος και τη συγκίνηση που ένιωθαν, μπροστά στη θέα της δημιουργίας του.
Η Πλατυτέρα, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος, το Άγιο Μαρτύριο, ο Χριστός, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, και ο Άγιος Νικόλαος, ήταν τα πρώτα έργα που φιλοτέχνησε στο ναό, κάνοντας την αρχή ενός έργου που όπως μας είπε ο ίδιος θα συνεχιστεί ανά διαστήματα, μέχρι να αγιογραφηθεί όλος ο ναός.
Ο δεσμοί που αναπτύχθηκαν ισχυροί και οι Έλληνες του Άνκορατζ, εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν τη Λάρισα και να γνωρίσουν την πόλη που τους πρόσφερε μέσω των ανθρώπων της ένα σημαντικό δώρο, μηνύματα αγάπης από την πατρίδα!
Ελευθερία Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=41157
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.