kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ο Εσταυρωμένος, η Ευρώπη και η Πολυπολιτισμικότητα

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Νοεμβρίου, 2008

  Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων ( 8η Μαρτίου 2006)

Προ ολίγων ημερών εξεδόθη μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας, του αντιστοίχου προς το Ελληνικό Συμβούλιο Επικρατείας, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε Ευρωπαίο. Συγκεκριμένα το Δικαστήριο εξεδίκασε την προσφυγή ορισμένων γονέων, οι οποίοι ήθελαν να κατέβουν από τις σχολικές αίθουσες οι εικόνες του Εσταυρωμένου Ιησού. Οι γονείς επεκαλούντο το επιχείρημα ότι τα μικρά παιδιά τρομάζουν μπροστά στο θέαμα ενός ανθρώπου που πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ορθώς υπάρχουν στις σχολικές αίθουσες οι εικόνες και τα σύμβολα του Εσταυρωμένου, διότι ο Χριστός δεν αποτελεί απλώς ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά κυρίως ένα παιδαγωγικό σύμβολο. Το Ιταλικό Συμβούλιο της Επικρατείας προσθέτει επίσης ότι στην διδασκαλία του Χριστού βασίζεται το Ιταλικό Σύνταγμα, επομένως είναι λογικό να υπάρχουν οι εικόνες του σε δημοσίους χώρους.
Η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης κορυφαίοι θεσμοί, όπως η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία, τα Πανεπιστήμια, αρχίζουν να προβληματίζονται για τις ακρότητες της πολυπολιτισμικότητας και τονίζουν την ανάγκη για καθορισμό των αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι Ιταλοί δικαστές δεν απέρριψαν απλώς το αίτημα των συγκεκριμένων γονέων, αλλά έδωσαν ένα σημαντικό πλήγμα στην εισβολή ακραίων ιδεών, οι οποίες θέλουν να γκρεμίσουν τις αξίες και την ιδεολογία της πλειοψηφίας στο όνομα διαφόρων μειοψηφιών. Η Ευρώπη την ίδια στιγμή δείχνει ότι σέβεται τις θρησκευτικές ευαισθησίες των μειονοτήτων γι? αυτό ο Πάπας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.α ζήτησαν να αποφεύγονται προκλητικές ενέργειες, όπως οι γελοιογραφίες που προσβάλλουν τον Μωάμεθ.

Ταυτοχρόνως, όμως, στην Ευρώπη διαμορφώνεται πλέον ένα σημαντικό ρεύμα, ετερόκλητο και ασυντόνιστο ίσως, πάντως δυναμικό, το οποίο θέλει να θυμίσει ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί επιτυχώς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον χωρίς την παραδοχή των θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ευρώπης.

Και το κυριώτερο δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή συνεργασία χωρίς την παραδοχή των ιστορικών και πολιτιστικών καταβολών της και χωρίς προσδιορισμό των συνόρων της.
Στο τελευταίο τεύχος ( Φθινόπωρο 2005) της εξαμηναίας επιθεωρήσεως EUROPEAN VIEW, την οποία εκδίδει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες και συνεργαζόμενοι), ο πολυσυζητημένος Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, καταθέτει τις απόψεις του και τις ανησυχίες του για την ταυτότητα και τα σύνορα της Ευρώπης.

Γράφει χαρακτηριστικά: « Κατ? αρχάς υπάρχει μία ευρωπαϊκή ταυτότητα και η παγκοσμιοποίηση όχι μόνον δεν καταργεί την ανάγκη για μία ταυτότητα, αλλά ουσιαστικά την ενισχύει. Η Ευρώπη μοιράζεται τις ίδιες ανθρωπιστικές αξίες με τις ΗΠΑ, την νέα δημοκρατική Ρωσία και ορισμένες Ασιατικές χώρες.

Αυτή η διαπίστωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ταυτότητά της είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Αμερικανικής και της Ασιατικής ηπείρου. Πρόκειται για ζήτημα ιστορίας και κουλτούρας. Το να ελέγξουμε την παγκοσμιοποίηση σημαίνει να παραμείνουμε ανοικτοί σε αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα θα επιβεβαιώνουμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα» .
Αφού εξηγήσει ότι το κόμμα του προτείνει μία ειδική στρατηγική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και όχι την πλήρη ένταξη της χώρας αυτής, ο Σαρκοζί προτείνει: « Μία Ευρώπη χωρίς σύνορα, η οποία θα έχει εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, την Βραζιλία και την Ινδία, που είναι μερικές φορές πιο συμφέρουσες από τις συμφωνίες με χώρες του κοντινού περιγύρου μας, δεν είναι αυτό που θέλουμε.

Θέλουμε μία Ευρώπη με σύνορα, η οποία θα είναι επίσης ικανή να δημιουργήσει μία ευρύτερη ζώνη ειρήνης, σταθερότητος και ευημερίας» .
Αυτός ο σοβαρός διάλογος που ήδη γίνεται στην Ευρώπη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στην Ελλάδα. Όποιος τολμήσει να μιλήσει για τα σύνορα της Ευρώπης, για τις χριστιανικές της ρίζες και για τις ακρότητες της πολυπολιτισμικότητος κινδυνεύει να χλευασθεί.

Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο με τη μνημειώδη απόφασή του μάς υπενθύμισε ότι πίσω από τις νομοθεσίες και τα Συντάγματα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν ανθρωπιστικά και παιδαγωγικά θεμέλια, όπως η μορφή του Εσταυρωμένου.

Χρήσιμο δίδαγμα για εκείνους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι επιδιώκουν να αποβάλουν κάθε χριστιανική αναφορά από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία μας. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, τις πάσης φύσεως ακρότητες και ας συμβάλουμε όσο μπορούμε στον διάλογο που μας αφορά όλους.    Πηγή :http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=246  

Αφήστε μια απάντηση