kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΥΠΡΟΣ : Eισηγήσεις για τη σχολική βία

Συγγραφέας: kantonopou στις 12 Νοεμβρίου, 2008

*********************************************************************

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου στην παρουσίαση της μελέτης της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας στα σχολεία.

Οι έρευνες σχετικά με τη σχολική βία και την αντικοινωνική συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιες στον κυπριακό χώρο, εντούτοις καταδεικνύουν αυξητικές τάσεις και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη προβλημάτων αντικοινωνικής συμπεριφοράς μεταξύ των νέων στο σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Σχολική Βία, Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Αντρέας Καπαρδής.

Παρουσιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, έκθεση της Επιτροπής όσον αφορά εισηγήσεις για αντιμετώπιση της σχολικής βίας, ο κ. Καπαρδής ανέφερε ότι το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας στην κυπριακή κοινωνία δεν διαφέρει ουσιαστικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρατηρούνται στην Κύπρο, σημείωσε, οι ίδιες τάσεις και γενεσιουργοί παράγοντες της σχολικής βίας με τις μορφές αντικοινωνικής συμπεριφοράς να καταγράφονται σε μικρότερη όμως κλίμακα από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η υλοποίηση των εισηγήσεων δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, τονίζοντας ότι ”θα πάρει πολλά χρόνια και δεδομένου το πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα”.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η έκθεση της Επιτροπής, σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, βάζει στους ώμους μας ένα μεγάλο βάρος για το πώς θα ιεραρχήσουμε τα μέτρα, πώς θα τα διατάξουμε ως προς τις προτεραιότητες και να πείσουμε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο και την κοινωνία ολόκληρη ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις της Επιτροπής για τη σχολική βία, ο κ. Καπαρδής σημείωσε ότι πρόκειται για μια στρατηγική που επικεντρώνεται στα προληπτικά παρά στα κατασταλτικά μέτρα. Επιδιώκεται, είπε, η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, των σχέσεων, της επικοινωνίας, της μάθησης στα περιβάλλοντα τα οποία διαμορφώνουν την προσωπικότητα και καθορίζουν την ψυχοκοινωνική υγεία και προσαρμογή των παιδιών και των εφήβων, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα.

Επιμόρφωση αποφασιζόντων και εποπτικού προσωπικού
Η Επιτροπή εισηγείται την επιμόρφωση των αποφασιζόντων (decision makers) και του εποπτικού προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας, την εκπόνηση και εφαρμογή ενός πενταετούς προγράμματος ενίσχυσης της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εκπαιδευτικών ψυχολόγων, την ποιοτική αναβάθμιση της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής καθώς και την εισαγωγή του θεσμού του σχολικού βοηθού στη Δημοτική Εκπαίδευση και του θεσμού του σχολικού κοινωνικού λειτουργού.

Θεσμός συμβουλευτικού ψυχολόγου
Η έκθεση προτείνει επίσης την εισαγωγή του θεσμού του συμβουλευτικού ψυχολόγου (θεσμός που θα στηρίζεται σε αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα), στη θεσμοθέτηση προγραμμάτων αγωγής υγείας, στην ανάπτυξη στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας, στην ανάπτυξη προσχολικής αγωγής και αναβάθμιση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών στη Μέση Εκπαίδευση.

Ο κ. Καπαρδής είπε ότι το σχολικό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη στήριξη αναπτύσσοντας τις απαραίτητες δομές, έτσι ώστε να καταφέρει να επενδύσει στη μάθηση και τη σχολική επιτυχία και παράλληλα να μειώσει δραστικά τις αντικοινωνικές συμπεριφορές τόσο στο σχολικό χώρο όσο και εκτός σχολείου.

Εμπλοκή οικογένειας
Ανέφερε ότι η εμπλοκή της οικογένειας στην εκπαιδευτική διαδικασία θεωρείται παράγοντας καθοριστικής σημασίας για τη μεθόδευση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας και της σχολικής βίας μέσα από συνεταιρικές διαδικασίες.

Η Επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία σε κάθε σχολείο αίθουσας υποδοχής γονέων, θεσμοθετημένη κινητοποίηση των γονιών και ενεργό εμπλοκή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής των γονιών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο σχολικό περιβάλλον.

Κάμερες παρακολούθησης
Ερωτηθείς για το πόσο αποδοτικό είναι το σύστημα εγκατάστασης καμερών παρακολούθησης στα σχολεία, ο κ. Καπαρδής ανέφερε πως ”το πόρισμα που βγαίνει είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικά”.”Μπορεί να δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας αλλά είναι μια ψευδαίσθηση.

Δεν περιορίζουμε το φαινόμενο με το να βάλουμε κάμερες στα σχολεία ή στους δρόμους. Καλύτερα να δουλέψουμε πάνω στο ίδιο το σχολείο, το παιδί, την οικογένεια, στα άτομα”, σημείωσε.

Μεταρρύθμιση εκπαιδευτικού συστήματος
Ο κ. Καπαρδής τόνισε ότι ”η σταδιακή αντικατάσταση ενός συγκεντρωτικού αυταρχικού σχολικού συστήματος, με ένα δημοκρατικό σχολείο που να δίνει έμφαση στη συλλογικότητα και την αυτονομία της σχολικής μονάδας, θα συντελέσει ουσιαστικά στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου”.

Είπε ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, που θα στηρίζεται στις ανθρώπινες αξίες της δημοκρατικής παιδείας και θα προσφέρει ισότητα ευκαιριών σε όλα τα παιδιά, που θα λειτουργεί με βάση την κοινωνική ενσωμάτωση όλων των μαθητών και θα σέβεται τη διαφορετικότητα, κρίνεται απαραίτητη για τη δημιουργία ”σχολείων χωρίς βία”.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως ”το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι σαφώς συγκεντρωτικό”. Ανέφερε πως ”μια μελέτη της ΕΕ για την αυτονομία της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού ως προσώπου, που μας ήρθε πριν από 4-5 ημέρες, δείχνει ότι η Κύπρος έχει το πιο συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην ΕΕ”.

Πρόσθεσε ότι σε όλες τις διαστάσεις είμαστε οι πιο συγκεντρωτικοί. Προφανώς, σημείωσε, χρειάζεται να γίνουν και νέα μέτρα αποκέντρωσης και αυτονόμησης μονάδων και προσώπων. ”

Στα πλαίσια των αλλαγών που θα γίνουν και στο αναλυτικό πρόγραμμα και στις διοικητικές λειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήματος θα γίνουν μέτρα αποκέντρωσης”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ομιλία μαθητή σε σχολείο λογοκρίθηκε επειδή σε αυτή υπήρχε η λέξη ”αυταρχισμός”, ο κ. Δημητρίου είπε : ”Δεν ήταν θέση του Υπουργείου υπέρ της απόφασης που πήρε ο Διευθυντής του σχολείου στο Δάλι και αυτό διατυπώθηκε προφορικά και γραπτά προς τη Διεύθυνση του σχολείου ότι η απόφαση τους να λογοκρίνουν το μαθητή ήταν λάθος.

 Από την ημέρα που είμαι στο Υπουργείο, εδώ και έξι μήνες, συνεχώς επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να αφήνεται ο καθένας να εκφράζει την άποψη του με όποιο τρόπο νομίζει”.Ερωτηθείς αν οι εισηγήσεις της Επιτροπής για τη σχολική βία είναι υλοποιήσιμες, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ”υπάρχουν πράγματα που είναι ευκολότερο να αρχίσει κάποιος, όπως το παρατηρητήριο για τη βία και τη χρησιμοποίηση των σημερινών δομών και του προσωπικού που έχουμε για να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις εκεί που υπάρχουν εστίες αντικοινωνικής συμπεριφοράς”.

Αφήστε μια απάντηση