kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ημερίδα στη Βέροια για τον άγιο Κλήμη αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και φωτιστή των Σλάβων

Συγγραφέας: kantonopou στις 27 Νοεμβρίου, 2011

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2011 στο χώρο του Παυλείου Πολιτιστικού Κέντρου έλαβε χώρα η ημερίδα που αφορούσε τον μεγάλο φωτιστή των Σλάβων Άγιο Κλήμη με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης του.

Η κάρα του Αγίου φυλάττεται στην Ιερά Μονή του Προδρόμου στην κοιλάδα του Αλιάκμονα. Τη διοργάνωση ανέλαβε ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Πορφύριος Μπατσαράς. Την ημερίδα χαιρέτισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων παρομοιάζοντας τις πολλές λιτανείες της Τιμίας Κάρας στις διάφορες περιοχές με την ημερίδα αυτή προς τιμήν του ως μία νοερή λιτανεία που θα φέρει τη γνώση πτυχών της ζωής του Αγίου.

Πρώτη εισήγηση έκανε ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Πορφύριος αναφερόμενος σε γενικές πληροφορίες των τοπικών παραδόσεων από όσα άκουσε στη γενέτειρά του κωμόπολη του Πολυδενδρίου. Ακολούθησε ο ηγουμενοσύμβουλος της Μονής Οσιότατος μοναχός Παντελεήμων ο οποίος και παρουσίασε σύγχρονα θαύματα του Αγίου Κλήμη στη Μονή του Προδρόμου. Τέλος κλήθηκε να μιλήσει ο ηγούμενος της Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας Αρχιμ. Παλαμάς Κυριλλίδης ο οποίος εκτός του ότι είχε διατελέσει παλιότερα εφημέριος της Μονής Προδρόμου, έχει συγγράψει τον ελληνικό βίο του Αγίου σε μια έκδοση που ήδη έχει εξαντληθεί. Ο τελευταίος ομιλητής αναφέρθηκε στη τιμή προς τον Άγιο που “δήλον ποιεί” το μέγεθος της Αγιότητος του Ιεράρχου Κλήμη. Στη Βουλγαρία και τα Σκόπια έχουν στηθεί τεράστιοι ανδριάντες (ακόμη και επί άθεων καθεστώτων), η μνήμη του είναι εθνική εορτή και η λιτάνευση της Κάρας του προκαλεί λαοπληθή προσκυνήματα. Με την εισήγηση έγινε παράλληλη προβολή σλάϊτς, ενώ εκτός προγράμματος αναφέρθηκαν και προσωπικές θαυμαστές εμπειρίες. Την ημερίδα πλαισίωσε ο Ιεροδιάκονος Αιμιλιανός Προδρομίτης με μελίσματα από την ακολουθία του Αγίου.

Ο Άγιος Κλήμης (860-916 μ.Χ.) υπήρξε μαθητής των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων. Απεστάλη με τους διδασκάλους του για ιεραποστολή στη Μοραβία, σημερινή Τσεχοσλοβακία, από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Άγιο Φώτιο. Μετά την κοίμηση των διδασκάλων του εκδιώχθηκε από εκεί και επιστρέφοντας μέσω Βουλγαρίας συνελήφθει από τον Βασιλιά Βόρη. Όταν διαπιστώθηκε η αγιότητα του τοποθετήθηκε διδάσκαλος και στάλθηκε ως επίσκοπος στην Αχρίδα όπου αναζωογόνησε πνευματικά και κοινωνικά όλο τον τόπο. Έκτισε μοναστήρια και εκκλησίες, επινόησε το Κυριλλικό Αλφάβητο (ονομάζοντας το έτσι επ’ ονόματι του κεκοιμημένου γέροντός του Αγίου Κυρίλλου) και μετέφρασε όλη την γνωστή εκκλησιαστική γραμματεία στα σλαβικά. Στη σχολή του φοίτησαν 3.500 φοιτητές. Η δράση του είναι κολοσσιαία και δικαίως θεωρείται φωτιστής των Σλάβων και Ισαπόστολος. Η Βέροια βεβαίως μπορεί να καυχάται για την από αιώνων παρουσία του Ιερού του Λειψάνου.

http://www.imverias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=484:2011-11-26-19-31-24&catid=58:2011&Itemid=47

Αφήστε μια απάντηση