Έγκλημ@ και… ίντερνετ
Συγγραφέας: kantonopou στις 11 Νοεμβρίου, 2008
*********************************************************************
Μόνο στις ΗΠΑ διακινούνται καθημερινά πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 700.000 συναλλαγές, ενώ στον κόσμο η εκτίμηση ανεβάζει το ποσό στα 5 τρισεκατομμύρια.
Αυτά είναι τα ποσά που εποφθαλμιούν οι χάκερ, οι οποίοι διαθέτουν τις γνώσεις για να τολμήσουν να επιτεθούν και ίσως σπάσουν τους κωδικούς προστασίας των συστημάτων, αποκτώντας πρόσβαση στα παραπάνω ποσά
Περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το λεπτό διακινούνται κατά μέσο όρο με τη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικής μεταφοράς οικονομικών μεγεθών, μέσω των πληροφοριακών δικτύων και κυρίως του διαδικτύου
Του Φώτη Κουτσαμπάρη Μόνο στις ΗΠΑ διακινούνται καθημερινά πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 700.000 συναλλαγές, ενώ στον κόσμο η εκτίμηση ανεβάζει το ποσό στα 5 τρισεκατομμύρια. Αυτά είναι τα ποσά που εποφθαλμιούν οι χάκερ, οι οποίοι διαθέτουν τις γνώσεις για να τολμήσουν να επιτεθούν και ίσως σπάσουν τους κωδικούς προστασίας των συστημάτων, αποκτώντας πρόσβαση στα παραπάνω ποσά.
Τα παραπάνω είναι στοιχεία έρευνας που παρουσίασε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ Μάνος Σφακιανάκης στο 4ο Περιφερειακό Φόρουμ Ηλεκτρονικής Ασφάλειας, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 6-7 Νοεμβρίου.ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Οι μορφές της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, είναι οι εξής δέκα:
1. παιδική πορνογραφία,
2. Εγκλήματα περί τα ήθη,
3. Απάτες μέσω διαδικτύου,
4. Cracking και Hacking,
5. Διακίνηση-πειρατεία λογισμικού,
6. Πιστωτικές κάρτες,
7. Διακίνηση ναρκωτικών,
8. Έγκλημα στα Chat Rooms9. Προσωπικά δεδομένα – βιομηχανική κατασκοπία και
10. Εγκλήματα κυβερνοεμπορίου.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε και καλείται σε αμέτρητες περιπτώσεις να αντιμετωπίσει τη δράση κακοποιών μέσα στο διαδίκτυο. Ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε τις κυριότερες υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος που είχαν διεθνή διάσταση και εξιχνιάστηκαν από την υπηρεσία σε συνεργασία με ξένες διωκτικές αρχές. Μεταξύ αυτών είναι οι παρακάτω:
Βιομηχανική κατασκοπία. Στις μεγαλύτερες υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπίας που εξαρθρώθηκε από τις αρχές περιλαμβάνεται διακίνηση παράνομου λογισμικού με ζημιά για την ιδιοκτήτρια εταιρεία 360.000.000 δολαρίων, και είχε τον κωδικό ονομασίας ?Κάτια?. Η παράνομη διακίνηση εντοπίστηκε σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, όπου συνελήφθησαν σε κοινή επιχείρηση οι δράστες.
Cracking. O Cracker προσπαθεί να ξεκλειδώσει κάποιον σέρβερ και να πάρει αυτό που έχει μέσα. Μια υπόθεση που απασχόλησε τις αρχές ήταν όταν αμερικανοί αξιωματούχοι χρεώθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά σε τράπεζες της Αμερικής, αφού ένας Έλληνας διείσδυσε Cracking σε τράπεζες πληροφοριών και άντλησε προσωπικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποίησε για την έκδοση δανείων, πιστωτικών καρτών κ.ά. Ο δράστης είχε προσλάβει στις ΗΠΑ μέσω ίντερνετ προσωπικό διεκπεραίωσης των αιτήσεων για την έκδοση δανείων και καρτών, ενώ όλη η αλληλογραφία γινόταν μέσω θυρίδων. Τα χρήματα εκταμιεύονταν διατραπεζικά μέσω καρτών αυτόματης ανάληψης. Το οικονομικό όφελος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (δεν υπολογίστηκε ακριβώς ακόμη).
Cracking έκανε ένας άγγλος καθηγητής Πληροφορικής που διέμενε στην Κρήτη σε εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Μπήκε στα συστήματα της εταιρείας και άλλαξε την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, δείχνοντας μεγάλη χρηματιστηριακή πτώση, τοποθέτησε ανακοίνωση ότι η εταιρεία κατηγορείται για απάτες, ακύρωσε 80 ασφαλιστικές συμφωνίες και άλλαξε στοιχεία 4.000 πιστωτικών καρτών.
Ένας έλληνας νεαρός 25 ετών μέσω της χώρας μας εισήλθε διαδικτυακά σε υπολογιστικά και τηλεφωνικά κέντρα διεθνούς τραπεζικού ομίλου, με αποτέλεσμα την επί 15 ημέρες δυσλειτουργία του ομίλου, με αίτημα την υποτιθέμενη οφειλή της τράπεζας προς αυτόν. Ταυτόχρονα έκανε παραγγελίες σε μεγάλες ποσότητες χαρτικών, προφυλακτικών και λουλουδιών με το λογότυπο της τράπεζας! Οι υποθέσεις εξιχνιάστηκαν και οι δράστες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
Phising. Είναι η παραπλάνηση κάποιου να εισάγει προσωπικά στοιχεία. Σε μια από τις υποθέσεις που εξάρθρωσε η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, πελάτες διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας μας δέχθηκαν από σέρβερ της αλλοδαπής μέιλ παραπλανητικά, τα οποία αναφέρονταν στη βελτίωση του συστήματος της τράπεζας και απαιτούσαν από τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τους κωδικούς πρόσβασης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Δεκάδες έλληνες χρήστες ανταποκρίθηκαν στα μέιλ, με αποτέλεσμα να υποστούν οικονομική ζημιά, λόγω μεταφοράς των χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς τρίτων. ?Η δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων που μέσω του Phising αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη σταμάτησε στη χώρα μας το τελευταίο έτος, λόγω των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων που λαμβάνονται από την υπηρεσία μας?, τόνιζε ο κ. Σφακιανάκης.
Ισπανικό Λόττο. Αφρικανοί υπήκοοι, κάτοικοι Ισπανίας, αποστέλλουν μέιλ σε ανυποψίαστους χρήστες, ζητώντας τα προσωπικά τους στοιχεία και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να τους μεταβιβάσουν τα κέρδη από την υποτιθέμενη νίκη τους στο ισπανικό Λόττο.
Στη συνέχεια, αφού τα θύματα έχουν πεισθεί για τα κέρδη, ζητούν από αυτούς να καταβάλουν χρήματα για διαδικαστικά έξοδα. Με αυτόν τον τρόπο κατορθώνουν να αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Ερωτικοί σύντροφοι μέσω SMS. Οργανωμένο κύκλωμα έστησε ένα ηλεκτρονικό κέντρο αυτόματης διαχείρισης αποστολής και λήψης γραπτών μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων. Οι δράστες απέστελλαν χιλιάδες γραπτά εικονικά ερωτικά μηνύματα υψηλού κόστους για ανεύρεση συντρόφων σε ανυποψίαστους χρήστες κινητών τηλεφώνων, ενώ σε μικρότερο εύρος απέστελλαν και μηνύματα που αφορούσαν θέματα αστρολογίας και μαντείας.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ασχολείται με πολλές τέτοιες καταγγελίες και βρίσκεται στα ίχνη των κυκλωμάτων.
Εμπορία προσωπικών δεδομένων μέσω bluetooth και ίντερνετ. Επιχειρηματίας καταστημάτων σέρβις κινητής τηλεφωνίας, κατά το χρονικό διάστημα παραλαβής-επισκευής των τηλεφώνων, αφαιρούσε από τη μνήμη τους φωτογραφικό υλικό και βίντεο των κατόχων τους που απεικόνιζαν ερωτικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια τις πουλούσε είτε μέσω ίντερνετ είτε μέσω bluetooth, έναντι τιμήματος που καθοριζόταν από το αποκαλυπτικό – ερωτικό της φωτογράφησης. ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τον επικεφαλής της κ. Μάνο Σφακιανάκη, διακρίθηκε για τη δραστηριότητά της. Συγκεκριμένα, ?διακρίθηκε και τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μια από τις καλύτερες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Διακρίθηκε και τιμήθηκε δύο φορές από το FBI για την προσφορά της στην καταπολέμηση του cyber crime και της παιδικής πορνογραφίας.
Διακρίθηκε και τιμήθηκε από τον υπουργό για την πρόληψη μιας αυτοκτονίας μέσω ίντερνετ. Διακρίθηκε και τιμήθηκε από τον υπουργό εθνικής οικονομίας για τη σημαντική προσφορά της στον τομέα της καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος?, υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης.
Πηγή :http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=27908
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.